Blog > Komentarze do wpisu

Cake popsy - bałwanki

Mimo że brakuje białego puchu a poliki i nosy nie szczypią od mrozu, to jednak czuć już magię zbliżających się świąt. Dekoracje już pewnie wyjęte z szafy, piękne wiązanki ozdabiają drzwi wejściowe, być może u niektórych błyskają już światełka na choinkach.. Tak, mamy okres przedświąteczny pełną parą :)

cake pops świąteczne bałwanki

Dekoracji nie może też zabrać na świątecznym stole. Wiązanki, bombki, świeczniki.. i słodycze :) Takie które pięknie wyglądają i pysznie smakują. A na dokładkę? Są świetnym zajęciem dla dzieci! Cake popsy. A w zasadzie mikołaje z rumianymi polikami. Żal jeść.. ;)

Składniki na około 10 sztuk:

  • ok. 2 szklanek pokruszonych biszkoptów lub ciasta (może być pozostałe sprzed kilku dni)
  • ok. 4 sporych łyżek serka mascarpone
  • ok. 200g czekolady
  • patyczki do cake popsów
  • czarny pisak jadalny lub kilka kostek ciemnej czekolady
  • pomarańczowa masa cukrowa/marcepanowa lub pomarańczowa rozpuszczalna guma
  • różowy barwnik w proszku

 

Wykonanie:

Okruszki wymieszaj z serkiem. Serek dodawaj stopniowo, kontrolując konsystencję. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny (w lodówce stężeje nie musi być sztywna). Z masy lep niewielkie kuleczki.
Rozpuść czekoladę w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Końcówkę patyczka zanurz w czekoladzie, a następnie wbij go w kulkę z ciasta. Uważaj aby nie przebić jej na wylot. Tak samo zrób z pozostałymi kuleczkami, a następnie wsać je do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie czekolada powinna już skleić ciasto z patyczkiem. Ponownie podgrzej czekoladę. Aby cake popsy łatwiej pokrywały się czekoladą możesz dodać do niej pół łyżeczki oleju. Trzymając za patyczek zanurzaj cake popsy w czekoladzie. Otrząśnij z nadmiaru czekolady, odstaw na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia lub folią (powinny stać, jeśli nie, postaw je przy ścianie na kuchennym blacie do chwili aż czekolada lekko "złapie"). Aby przyspieszyć tężenie możesz wstawić je do lodówki.

Kiedy czekolada dobrze zastygnie z masy cukrowej/marcepanu/gumy rozpuszczalnej zrób noski, jadalnym pisakiem lub rozpuszczoną czekoladą w woreczku z odciętym rogiem zrób oczy i uśmiech (węgielki). Barwnikiem w proszku zrób rumieńce.

cake popsy bałwanki

Smacznego :)

wtorek, 15 grudnia 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/12/15 20:07:01
wyglądają przecudownie!
-
2015/12/18 15:11:04
ciekawy pomysł, podpowiem go żonce ;)
-
2015/12/18 19:49:20
Dekoracje są, światełka na choince zawisną jutro ... w domu unosi się zapach piernika, a Ty narobilas mi ochoty na cake popsy:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi