Blog > Komentarze do wpisu

Domowy hummus - wersja podstawowa

Uwielbiam hummus, ale nigdy nie kupiłam go w sklepie. Głównym powodem jest skład. Niby proste składniki, ale producenci zawsze dodadzą coś "ekstra" od siebie. Poza tym wykonanie hummusu w domu jest tak samo proste jak w przypadku tahini. Wkładamy wszystko do blendera, miksujemy, doprawiamy, i gotowe! Łatwiej się nie da :)

 hummus wersja bazowa

To w zasadzie przepis podstawowy. Można go dowolnie modyfikować dodając np. mieloną paprykę czy świeże zioła. Można też posmarować sobie kromkę pastą i posypać ulubionymi dodatkami, polać oliwą i zajadać! Ja zwykle robię dość gęsty hummus - taki wolimy, ale konsystencję możecie sobie spokojnie dostosować do własnego gustu, dodając mniej lub więcej wody z ciecierzycy. Spróbujcie! Domowy hummus jest naprawdę pyszny!

źródło: klik

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (400g)
  • 2 łyżeczki tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli (lub trochę mniej)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy

 

Wykonanie:

Ciecierzycę odcedź, ale zachowaj płyn. Do dostawki miksującej blendera włóż ciecierzycę (ewentualnie do innego naczynia jeśli używasz ręcznego blendera), dodaj lekko posiekany czosnek, tahini, sok z cytryny, oliwę i cytrynę. Miksuj aż powstanie gładka masa. Jeśli uważasz że pasta jest za gęsta, dodawaj po łyżce płynu z puszki. Na koniec dodaj sól - ostrożnie, lepiej dodać niż przesolić.

Pastę przełóż do słoiczka, przechowuj w lodówce.

domowy hummus wersja bazowa

Smacznego :)

 

czwartek, 28 stycznia 2016, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Iza, *.icpnet.pl
2016/01/28 16:40:25
Jak długo taki hummus może postać w lodówce?
-
2016/01/29 09:00:09
tydzień na pewno. Najwięcej trzymałam dwa tygodnie, i też był ok. Należy obserwować :)
-
2016/01/29 22:10:35
piekne zdjęcia!
-
2016/01/29 22:23:41
dziękuję :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi