Blog > Komentarze do wpisu

Granola podwójnie czekoladowa

Pożywne śniadanie to podstawa! Podstawa to też posiadanie w swojej szafce słoika domowej granoli :) A dlaczego domowej? Po pierwsze.. ma mniej cukru niż ta sklepowa, a po drugie, sami decydujecie co się w niej znajdzie. Tym razem przepis bardzo bazowy. Czekoladowe crunchy i siekana czekolada! Bezpośrednio do miseczki można dodać garść żurawin, świeżego banana, czy pomarańcze.

 granola podwójnie czekoladowa

Podczas przygotowania pamiętajcie o dwóch rzeczach. Po pierwsze, im mniej mieszamy granolę podczas pieczenia i studzenia, tym większe będą kawałki. I po drugie, należy pilnować czasu pieczenia, aby nie przypalić płatków.

Do gotowej granoli dodałam sporo siekanej czekolady, pół na pół gorzką z mleczną (ku uciesze syna który nakładał sobie tak, aby natrafić na jak najwięcej kawałków mlecznej ;). Dzięki temu jest jeszcze pyszniejsza! Najlepsza z ciepłym mlekiem, kiedy czekolada lekko się rozpuszcza :) Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 40g czekolady gorzkiej
  • 40 czekolady mlecznej

 

Wykonanie:

Podgrzewaj na małym ogniu miód, olej i kakao. Mieszaj, do chwili aż całość się połączy, a następnie zalej nią płatki. Mieszaj dokładnie aż wszystkie płatki pokryją się czekoladową masą. Wyłóż płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociśnij do blachy, np. dnem szklanki lub łyżką. Piecz 12 minut w temperaturze 180oC, a następnie łopatką odwróć płatki na drugą stronę (jak placki). Piecz kolejne 10 minut. Uważaj aby nie przypalić płatków, staną się gorzkie i popsują smak całej granoli. Każdy piekarnik piecze inaczej, zawsze trzeba pilnować zawartości piekarnika podczas pieczenia.

Kiedy granola jest gotowa, wyjmij blachę z piekarnika i odłóż do wystudzenia - nie mieszaj. Kiedy całkowicie wystygną, połam na mniejsze kawałki, przemieszaj z siekaną czekoladą. Przełóż do słoika/puszki.

granola czekoladowa z kawałkami czekolady domowa

Smacznego :)

wtorek, 19 stycznia 2016, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2016/01/19 21:31:21
Mniam! Pysznie wygląda. Na śniadanie - idealna! :)
-
2016/01/20 15:25:06
Dzis zrobiłam Twoją mieszankę do kakao, a jak tylko kupię platki owsiane (bo w domu tylko jaglane i orkiszowe) zrobię tą granolę:) .... boska jest:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi