Blog > Komentarze do wpisu

Sernik "śliwka w czekoladzie"

Moi Drodzy. Korzystając z tego że to pierwszy wpis w 2016 roku, najserdeczniejsze życzenia dla Was wszystkich ode mnie :) Życzę Wam samych sukcesów, i to nie tylko tych kulinarnych. Mam nadzieję że ten rok będzie dla Was jeszcze lepszy niż ten miniony, a to na co czekacie, spełniło się właśnie teraz! Ze swojej strony jeśli mogłabym sobie czegoś życzyć - życzyłabym sobie aby nie opuściła mnie wena.. i oby Was tutaj nie zabrakło :) 

 ****

Ale wracając do tematu wpisu. Sernik. Kremowy, z mnóstwem śliwek w czekoladzie zatopionych w masie serowej. Taki jeszcze nieco w świątecznym klimacie, ale ponieważ na święta okazji nie było do upieczenia, a rok czekać zdecydowanie za długo - z nim witaliśmy Nowy Rok :) Zresztą.. taki sernik okazji specjalnej nie potrzebuje!

sernik śliwka w czekoladzie

Jeszcze kilka słów "technicznych". Do jego upieczenia użyłam gęstego sera z wiaderka. Jeśli użyjecie sera samodzielnie mielonego, będzie miał nieco cięższą konsystencję. Warto też wyjąć składniki  wcześniej z lodówki, aby doszły do temperatury pokojowej - warto zresztą tą zasadę stosować przy każdym serniku. I to byłoby na tyle :) Zatem? Do dzieła!

Składniki:

na spód:

  • 50g cukru pudru
  • 100g masła
  • 190g mąki
  • 10g kakao
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 żółtko

masa serowa:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 kg sera mielonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200g śliwek w czekoladzie
  • 50g śliwek suszonych

wierzch:

  • 150g czekolady ciemnej
  • 150g śmietanki 30%
  • 100g suszonych śliwek

 sernik z suszonymi śliwkami

Wykonanie:

Spód. Do misy miksera wsyp suche składniki (mąkę, kakao i cukier puder). Posiekaj drobno masło i dodaj do reszty. Włącz mikser. Kiedy masa zacznie przypominać kruszonkę, dodaj żółtko. Kiedy masa zbije się w kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto możesz również wyrobić ręcznie postępując w taki sam sposób.

Kiedy ciasto dobrze się schodzi, lekko podsypując mąkę rozwałkuj je na prostokąt 20/30cm. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwaj w kilku miejscach. Wstaw od razu do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz 15 minut. W między czasie przygotuj masę serową.

Śliwki (oba rodzaje) poprzekrawaj na połówki. Najlepiej kroić je ostrym nożem tak, aby czekolada z nich nie poodpadała. Jeśli mocno się kruszą, w ogóle nie przekrawaj.

Do misy miksera wbij jajka, wsyp cukier. Ubijaj aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj ekstrakt. Cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Na koniec dodaj obie mąki. Miksuj tylko do połączenia składników. Masę wylej na podpieczony spód. Posyp równomiernie śliwkami tak aby wpadły prawie całe w masę serową. Piecz pierwsze 10 minut w temperaturze 180oC, a następnie wstaw naczynie z wrzącą wodą na dno i zmniejsz temperaturę do 160oC. Piecz kolejne 45 minut. Wystudź.

Polewa. Śliwki drobniutko posiekaj. W rondelku podgrzej śmietankę niemalże do wrzenia. Dodaj posiekaną czekoladę, mieszaj aż masa stanie się gładka. Dodaj śliwki. Polewą posmaruj wierzch. Przed podaniem dobrze schłódź sernik.

sernik śliwka w czekoladzie przepis

Smacznego :)

niedziela, 03 stycznia 2016, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2016/01/04 14:19:12
Słodki początek Nowego Roku :)
-
2016/01/09 08:07:03
Kochana Czekoladko doskonały sernik, boski po prostu:) .... Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, spokoju nade wszystko:)
-
2016/01/09 14:48:20
Jolu, bardzo dziękuję, i dla Ciebie i rodziny wszystkiego co najlepsze :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi