Blog > Komentarze do wpisu

Tahini - pasta sezamowa

Tahini to nic innego jak zmielone prażone ziarna sezamu. Konieczny składnik hummusu, więc jeśli jesteście jego fanami, warto wiedzieć jak go przygotować. Nie tylko zresztą do hummusu tahini można wykorzystać. Świetnie sprawdzi się do przygotowania sezamowych bułeczek, dipów, a także sosów do sałatek. Zastosowań jest naprawdę wiele!

 pasta tahini

Z przygotowaniem poradzi sobie absolutnie każdy! Polecam!

Składniki:

  • 1/2 szklanki sezamu
  • ew. 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

 pasta tahini jak przygotowac

Wykonanie:

Na suchą patelnię wysyp ziarna sezamu. Praż do uzyskania złocistego koloru. Mieszaj cały czas, ziarna szybko się przypalą i stają się gorzkie. Uprażone ziarna wysyp na talerz i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przestudzone ziarna wsyp do miksującej dostawki do blendera i miksuj. Podczas miksowania zatrzymuj co jakiś czas blender i zbieraj przyklejający się do ścianek sezam. Na początku miksowania ziarna będą się zbijały, ale w miarę miksowania, będą nabierały płynnej konsystencji. Aby to ułatwić, możecie dodać łyżkę oliwy, ale wtedy pasta będzie bardziej rzadka (ja dodałam). Miksuj do chwili aż pasta będzie gładka, potrwa to około 5-6 minut. Dodaj szczyptę soli.

Przełóż do słoiczka, przechowuj w lodówce.

pasta tahini przepis

Smacznego :)

środa, 13 stycznia 2016, milk_chocolate84
Tagi: sezam

Polecane wpisy

Komentarze
2016/01/13 14:58:14
Jakie to proste!
-
2016/01/14 15:15:43
Ciekawa jestem czy mój staruszek dałby radę?:) .... bo chodzi za mną tahini już od jakiegoś czasu ..... głównie ze wzgledu na przepis na ciasteczka:)
-
2016/01/16 19:21:52
Też się zastanawiam, czy mój blender by podołał ... :)
-
2016/01/16 21:34:28
Ja myślę że spokojnie da radę :) W razie potrzeby można zatrzymać blender, odczekać i kiedy blender ostatnie, kontynuować. Mój też ma już kilka lat, i świetnie dał sobie rade!
-
2016/01/18 13:06:22
Kasiu, ale ja niestety mam tylko taki mały pojemnik do którego podłącza się blender żyrafę i boję się, że mi nie pociągnie .... choć spróbować nie zawadzi .... najwyżej spalę:)
-
2016/01/18 18:44:00
Jolu, właśnie takim miksowałam :) Ziarna nie są twarde na tyle aby blender się spalił. Tutaj bardziej chodzi o to że należy długo miksować, i wtedy blender się szybko nagrzewa. Ale wystarczy zatrzymać proces, wypić kawę i ponowić miksowanie ;)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi