Blog > Komentarze do wpisu

Pączki z bitą śmietaną

Osobiście muszę się Wam przyznać że kocham domowe pączki! :) Najbardziej te tradycyjne, z nadzieniem z konfitury różanej, ale czasem warto dla odmiany spróbować czegoś nowego. Pączki z bitą śmietaną robiłam po raz pierwszy, ale muszę Wam powiedzieć że naprawdę przypadły nam do gustu (szczególnie synowi :).

pączki z bitą śmietaną

Pączki smażymy bez nadzienia, a następnie po wystudzeniu należy pączka przeciąć i nałożyć śmietany. Możecie też wcisnąć ją do środka, ale wtedy wejdzie jej nieco mniej, a w tym przypadku minimalizm jednak nie wskazany ;) Spróbujcie koniecznie :)

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  •  łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 7g suszonych drożdży

 

pączki polskie polish doughnuts

Wykonanie:

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i odstaw na około 10 minut. Żółtka i jajko utrzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym. Zaczyn i ubite żółtka dodaj do przesianej wcześniej mąki, wymieszaj i wyrabiaj około 3 minut. Następnie dodaj roztopione masło i spirytus, wyrabiaj kolejne 4-5 minut (mikserem lub ręcznie). Czystą miskę oprósz mąką, włóż uformowane w kulę ciasto, przykryj i odstaw na ok. 1-1,5h. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto odgazuj uderzając w nie dłonią. Wyrób chwilę, po czym rozwałkuj na delikatnie oprószonym mąką blacie na grubość ok. 1,5cm. Wycinaj pączki szklanką i odkładaj na blachę/tackę do wyrośnięcia na kolejne 30 minut (muszą się ładnie napuszyć).

Pączki smaż na rozgrzanym tłuszczu. Temperatura oleju powinna być w granicach 175-180oC. Jeśli nie masz termometru, obserwuj olej, po włożeniu pączka olej powinien delikatnie "pyrkać", a pączki powinny się powoli rumienić. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju. Odstaw do wystudzenia.

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Każdego pączka przekrój na pół, ale nie do końca. Szprycą lub łyżką nałóż śmietankę (im więcej, tym lepiej!). Posyp cukrem pudrem.

pączki przepis

Smacznego :)

środa, 03 lutego 2016, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2016/02/03 10:42:06
Od dawna o takich marzę :)
-
2016/02/03 13:15:08
Świetny pomysł z tym nadzieniem!
-
2016/02/03 18:25:44
co blog, to inne pączkowe inspiracje. Oj, będzie tłusty ten Tłusty Czwartek ;)
-
2016/02/03 19:48:00
Zjadłabym i to nie jednego :D !
-
2016/02/06 18:10:32
Wspaniale! Ja takich nadziewanych dzemem lub konfitura nie lubie, na te z bita smietana na pewno bym sie skusila :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi