Blog > Komentarze do wpisu

Pana cotta z białą czekoladą i galaretką

Jutro Walentynki! Pewnie szukacie pomysłu na deser którym zabłyśniecie w oczach drugiej połówki :) Mam dla Was świetną propozycję. Jest to deser szybki, bardzo prosty (z pewnością się uda każdemu), a jednocześnie naprawdę efektowny. Panna cotta z białą czekoladą i wiśniową galaretką. Przepyszny i lekki deser!

 pana cotta z białą czekoladą i galaretką

Do deseru będziecie potrzebować tylko część galaretki, ale nie ma sensu rozpuszczać połowy czy 1/4. Resztę użyjcie po prostu według uznania. Deser przygotowałam w malutkich naczynkach, ale uważam że to był strzał w dziesiątkę. Była to porcja idealna! Ale jeśli wolicie, zwiększcie proporcje i zróbcie w większych. Polecam!

Składniki:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 150ml śmietanki
  • 50ml mleka
  • 70g czekolady białej
  • 1 niecała płaska łyżeczka żelatyny
  • śmietanka do dekoracji
  • wiórki z białej czekolady do dekoracji

 

Wykonanie:

Galaretkę (na 0,5l wody) przygotuj rozpuszczając ją w 1,5 szklanki wody. Odstaw do przestudzenia. Przygotuj trzy małe naczynka (po 120-130ml każdy). Umieść je tak, aby stały po skosie, np. w formie na muffiny. Wlej wystudzoną galaretkę. Wstaw do lodówki do stężenia.

Kiedy galaretka będzie już całkowicie stężała, przygotuj pana cottę.

Żelatynę zalej zimną wodą (dosłownie łyżką wody, tylko aby się pokryła) i odstaw do napęcznienia. Śmietankę i mleko podgrzewaj w rondelku do zagotowania, wyłącz. Dodaj żelatynę i mieszaj około 2 minut, a następnie połamaną czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.

Uzupełnij naczynia masą śmietankową. Wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin (2-3 godziny, w większych naczyniach nieco dłużej). Kiedy deser będzie gotowy ubij pół szklanki śmietanki, wyłóż na wierzch, posyp wiórkami czekoladowymi.

walentynkowa pana cotta

Smacznego :)

sobota, 13 lutego 2016, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2016/02/15 19:40:44
Piękna ta panna Kasiu:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi