Blog > Komentarze do wpisu

Polewa czekoladowa (chocolate ganache)

Czekoladowy ganache. Czekoladowy sos, polewa, i krem w jednym. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy zmieszać ze sobą w odpowiedniej proporcji śmietankę i czekoladę, i dodać szczyptę soli, dla wyciągnięcia pełni smaku!

 polewa czekoladowa chocolate ganache

Ważna rzecz! Użyjcie dobrej jakości czekolady. Wtedy będziecie mieli pewność że po pierwsze, smak będzie taki jak oczekujecie, a z drugiej strony, ganache się nie zważy, nie rozwarstwi czy błyskawicznie nie ściśnie w czekoladową kulę (niestety doświadczyłam tych wszystkich rzeczy na tle swoich kulinarnych doświadczeń).

Ganache tuż po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły, jest płynny. Wtedy możecie go użyć np. jako polewa do ciasta, czy sos do lodów, owoców itp. Jego konsystencja jest wtedy mniej więcej taka..

ganache czekoladowy

Przyjemny widok, nieprawdaż? :) Można go w takiej formie wlać do pucharków lub na kruchy spód i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach jego konsystencja zmieni się na bardziej stałą, kremową, tworząc pyszny krem czekoladowy (zdjęcie poniżej). Można nim przekładać torty, ciasteczka, naleśniki, a nawet smarować prosto na kanapkę! Można też po schłodzeniu kilka godzin w lodówce, a najlepiej po całej nocy w lodówce, ubić ganache. Powstaje puszysty krem, niemalże jak mus :)

Składniki:

  • 200ml śmietanki
  • 175g czekolady ciemnej
  • spora szczypta soli

 

Wykonanie:

Śmietankę podgrzej, ale nie gotuj! Do ciepłej śmietanki dodaj połamaną drobno czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści, a całość stanie się lśniąca i gładka, dodaj szczyptę soli. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. W zależności od tego jak chcesz użyć ganache,wstaw do lodówki aby stężał lub użyj w płynnej postaci.

krem czekoladowy z ciemnej czekolady

Smacznego :)

czwartek, 11 lutego 2016, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2016/02/11 19:31:29
Ile procent tłuszczu musi mieć śmietanka?
-
Gość: , 88.216.170.*
2016/02/12 07:58:51
Witam, a jak dlugo mozna przechowywac taki krem?
-
2016/02/12 18:25:18
Virginia, śmietanka 30-36%.
Ile można przechowywać? Kilka dni na pewno, myślę że bezpiecznie do tygodnia.


-
2016/02/12 20:40:28
Uwielbiam ganache i dlatego nie mogę go robić ... bo zjadłabym cały:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi