Blog > Komentarze do wpisu

Majonez domowy

Nie ma świąt Wielkanocnych bez majonezu. Nie ma sosu tatarskiego, sałatki warzywnej, faszerowanych jajek, a nawet najpuszystszej na świecie babki majonezowej! Ale należy pamiętać o tym że majonez musi być dobrej jakości, taki który będzie smaczny i będzie miał odpowiednią konsystencję. I taki właśnie jest majonez domowy!

majonez domowy 

Gęsty, kremowy, idealny! :) Zrobicie go szybciej niż myślicie. Wystarczy włożyć wszystko w pojemniczek i włączyć blender. Bez powolnego ubijania, martwienia się o zważenie. Wychodzi zawsze! Zawsze tak samo dobry ;)

Podaje ilości soli i pieprzu jakie nam odpowiadają smakowo, ale dodawajcie je ostrożnie, lepiej dodać na końcu jeśli okaże się za mało, niż zamartwiać się że majonez wyszedł na słony.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 300ml oleju
  • 2 duże łyżeczki wyrazistej w smaku musztardy
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w wyższym naczyniu. Włóż blender do samego dna naczynia i zacznij ubijać. Od razu zauważysz że warstwa majonezu staje się coraz wyższa. Ubijaj unosząc delikatnie blender góra-dół, do chwili kiedy majonez zacznie osadzać się na ściankach naczynia i blenderze (początkowo masa będzie "śliska"), potrwa to około 30-40 sekund. Gotowy majonez przełóż do słoika i trzymaj w lodówce.

przepis na domowy majonez

środa, 09 marca 2016, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2016/03/10 10:07:25
Szybki sposób na majonez .... nie to co długie ucieranie żółtek:). Porywam przepis:)
-
2016/03/11 14:03:19
Przyda się do jajek na wielkanocnym stole :)
-
2016/03/11 22:27:01
polecam, polecam! Pycha jest, i tak jak Jolu mówisz, bez ucierania, raz dwa i gotowe :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi