Blog > Komentarze do wpisu

Pavlova cytrusowa

Chyba najlepsza pavlova jaką jadłam. Jest tutaj wszystko co być powinno. Słodka beza łamana jest kwaskowymi owocami, a delikatne wnętrze bezy uzupełniają chrupiące siekane pistacje. Skomponowana, aby nie powiedzieć.. perfekcyjnie :)

 pavlova cytrusowa

Polecam użyć również czerwonych pomarańczy, które akurat teraz nie trudno dostać. Beza wygląda wtedy naprawdę cudnie! :) Spróbujcie koniecznie, jest pyszna!

Składniki:

  • 3 białka (L)
  • 170g cukru drobnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

wierzch:

  • grejfrut
  • mandarynka
  • pomarańcze (najlepiej również czerwone)
  • garść łuskanych pistacji
  • pół szklanki śmietanki 30-36%
  • łyżka cukru pudru

 

Wykonanie:

Białka ubij na sztywną pianę, a następnie cały czas miksując dodawaj po łyżce cukier. Nie spiesz się, należy to robić powoli, po każdej łyżce poczekaj aż zostanie dobrze wmiksowana. Po ostatniej porcji miksuj jeszcze około 4-5 minut. Po tym czasie dodać kolejno mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksuj jeszcze minutę, do połączenia składników.

Masę wyłóż na papier do pieczenia (okrąg o średnicy ok. 16-17cm), zbierając delikatnie boki do góry. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC a następnie zmniejsz temperaturę do 150oC i susz godzinę. Po upieczeniu bezy, pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Wyłóż na bezę. Cytrusy obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry, poukładaj na śmietance. Całość posyp siekanymi pistacjami.

bez cytrusowa z siekanymi migdałami

Smacznego :)



niedziela, 06 marca 2016, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2016/03/06 18:02:57
Och, wygląda przepięknie! Kusisz bardzo :)
-
2016/03/07 23:13:19
Łał! świetne! muszę spróbować!
-
2016/03/10 10:06:20
Niestety w moim piekarniku bezy nie bardzo wychodzą ... ale może to i dobrze, bo tak to by ciągle kusiło, żeby je robić ..... a pavlova cudowna:)
-
2016/03/11 22:26:21
Jolu, dla mnie raz na jakiś czas wystarczy. To tak duża dawka cukru, że wystarcza naprawdę na długo :)
-
Gość: hmm, *.dynamic.chello.pl
2016/06/04 08:04:31
a na szklanki ,to ile cukru Pani używa?
-
2016/07/08 16:47:12
Moja mama jest mistrzynią bezy. Zawsze jej wychodzi, nie wiem jak ona to robi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi