Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI
RSS
czwartek, 18 grudnia 2014

Cynamon, goździki, imbir i inne korzenne przyprawy można wykorzystać nie tylko do herbaty lub ciasta, ale i do.. śledzi. Okazuje się że to naprawdę bardzo trafione połączenie. Śledzie mają niepowtarzalny smak i aromat.

śledzie korzenne

Należy je przygotować kilka dni wcześniej, zatem proponuję zrobić je już teraz, aby w święta były już pełne aromatów. A naprawdę gorąco je Wam polecam, są naprawdę pyszne! Wasi goście, albo i Wy sami ;) będziecie na pewno pozytywnie nimi zaskoczeni :)

Składniki:

  • 250g filetów śledziowych
  • ok. 1/2 szklanki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 nasionka kardamonu (lekko rozgniecione)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 cieniutkie plasterki imbiru
  • 1/5 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • spora szczypta (najlepiej świeżo mielonego) pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 mała cebula
  • łyżka miodu

 

Wykonanie:

Filety śledziowe, jeśli są mocno słone, wymoczyć w wodzie co jakiś czas zmieniając wodę. Pokroić w niewielkie kawałki (filet na 3-4 kawałki). Do słoika wlać olej i sos sojowy, dodać cynamon, mielone goździki, miód i pieprz. Zakręcić pokrywkę, potrząsnąć kilka razy aż olej połączy się z przyprawami.

Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Filety układać w słoiku na przemian z cebulą. Dodać liście laurowe, ziele, kardamon, imbir i gorczycę. Całość zalać olejem, lekko potrząsnąć. Odstawić do lodówki na kilka dni.

Smacznego :)

09:00, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
środa, 17 grudnia 2014

Prościej już się nie da. Prawda jest taka że to wersja 'deluxe' ciasta które już znacie ;) Piernik-niepiernik piekłam już wiele razy. W tym roku zrobiłam z niego nieco bardziej bogatą wersję.. Wyszło zupełnie coś nowego, o zupełnie innym charakterze!

 piernik najprostszy, przekładany konfiturą

Możecie użyć do przełożenia konfiturę wiśniową lub powidła śliwkowe. Ja użyłam tegorocznej konfitury wiśniowej z kardamonem, której (właśnie się zorientowałam) nie pokazałam Wam w sezonie na wiśnie.. ale nic straconego! Użyjcie takiej, jaką macie, a przepis moją wersję wiśni z kardamonem.. w przyszłym roku ;)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (zwykłej)
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki rozpuszczonej Palmy
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (dobrej jakości)
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao 
  • 2 jajka

ponadto:

polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki śmietanki 30-36%

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na jednolitą masę (ja zrobiłam to łyżką, ale można również mikserem).

piernik z Palmą

Ciasto przelać do keksówki ok 30cm długości i piec około 40 minut w temperaturze 180oC (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone). Odstawić do wystudzenia.

Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Przełożyć ciasto konfiturą wiśniową, Dobrze docisnąć całość. Podgrzać konfiturę pomarańczową, wysmarować nią wierzch ciasta. Odstawić na parę chwil. W między czasie czekoladę rozpuścić ze śmietanką (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Oblać polewą ciasto.

piernik najprostszy, przekładany konfiturą

Smacznego :)

Bez choinki świąt nie ma ;) Jeśli mimo przystrojenia zielonego drzewka czujecie niedosyt.. to polecam babeczki choinki, na słodko! Dekoracja prosta do wykonania, a wygląda naprawdę rewelacyjnie :)

 babeczki choinki

Babeczki upiekłam klasyczne, waniliowe. Ale jeśli macie ochotę upiec inne, nic nie stoi na przeszkodzie. Najważniejsza jest i tak dekoracja. Aby ją wykonać potrzebna Wam będzie tylka cukiernicza, ale jestem pewna że dla tych którzy ją posiadają, taka dekoracja to 'bułka z masłem' ;) Smacznie, łatwo i efektownie!

Składniki:

  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml mleka

choinki:

  • 200g mascarpone
  • 200g śmietanki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • zielony barwnik
  • kolorowe groszki

 babeczki choinki christmas tree cupcakes świąteczne babeczki

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ubić na puch z cukrem pudrem. Dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt, a następnie składniki suche na przemian z mlekiem, kończąc na składnikach suchych. Ciasto wyłożyć do formy do muffin wyłożonej papilotkami, do 2/3 wysokości. Piec około 23-25 minut w temperaturze 180oC. Wystudzić.

Mascarpone ubić ze śmietanką na puszystą masę, wmieszać barwnik, najlepiej żelowy (wystarczy zaledwie kropelka). Przełożyć masę do woreczka cukierniczego z końcówką  1M lub 2C (ja użyłam 2C). Wyciskać na babeczki choineczki, udekorować groszkami.

babeczki choinki christmas tree cupcakes świąteczne babeczki

Smacznego :)

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Myślę że tego ciasta przedstawiać Wam za bardzo nie muszę. Z pewnością znacie je bardzo dobrze :) Wypełnione po brzegi bakaliami, kolorowe i mimo takiego wrażenia, wcale nie ciężkie i gniotowate a puszyste i lekkie. Warto upiec choć z małej, poniższej porcji :)

 keks świąteczny

Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, ale myślę że już doskonale wiecie że tak być musi w przypadku ciast ucieranych, także przypominam tylko na wszelki wypadek ;) Ciasto jest proste i naprawdę szybkie! Polecam :)

Składniki:

  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki + dwie łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 200g mieszanki keksowej
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki migdałów posiekanych lub orzechów

lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek mleka (4-5)
  • ew. skórka cytrusowa do dekoraci

 

 Wykonanie:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

Mąkę (bez dwóch łyżek) wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie bakalie wymieszać dokładnie, zasypać mąkę i dokładnie wymieszać. Miękkie masło ubić na puch z cukrem pudrem. Dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt, a następnie składniki suche na przemian z mlekiem, kończąc na składnikach suchych. Na koniec wmieszać bakalie.

Ciasto wylać do małej keksówki ok. 20cm długości, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub kaszą manną. Wyrównać. Piec około 45min w temperaturze 180oC (przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Wystudzić.

Cukier puder utrzeć z mlekiem, lukier powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu. Polukrować ciasto, ew. posypać kandyzowanymi skórkami.

keks świąteczny

Smacznego :)

08:51, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
sobota, 13 grudnia 2014

Szybkie, proste do wykonania i niezwykle smaczne, a do tego można się świetnie bawić przy ich dekoracji. Możliwości jest wiele, groszki, posypki, kolorowe cukry, siekana czekolada. Myślę że nie tylko dzieci będą miały frajdę! ;)

 babeczki z białą czekoladą i żurawiną

Babeczki wyszły mięciutkie i naprawdę bardzo, bardzo puszyste. Lukier dość szybko zastyga, zatem dekorujcie od razu po lukrowaniu. A dekoracja? Ja użyłam gwiazdek, ale mogą też być śnieżynki czy kuleczki złote lub srebrne, możliwości jest wiele! Bawcie się dobrze ;) Porcja jest duża, na 24 średniej wielkości babeczki.

Składniki:

  • 200g Kasi (użyłam extra maślany smak)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady białej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 1 opakowaniu lukru domowego dr. Oetker
  • posypki gwiazdki dr. Oetker

 babeczki z białą czekoladą i żurawiną

Wykonanie:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej (miska na parze) lub w mikrofali. Miękką Kasię ubić na puch z cukrem pudrem. Dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt, a następnie składniki suche na przemian z mlekiem, kończąc na składnikach suchych. Na koniec wmiksować rozpuszczoną czekoladę i żurawinę.

Foremkę do muffin wyłożyć papilotkami. Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC. Wystudzić.

Lukier przygotować według instrukcji na opakowaniu. Od razu udekorować posypkami, ponieważ dość szybko zastyga.

Więcej świątecznych inspiracji na MojeCiasto, zapraszam! :)

 babeczki z białą czekoladą i żurawiną

Smacznego :)

czwartek, 11 grudnia 2014

Zima to zdecydowanie czas na czekoladę! Sernik z jej dodatkiem wyszedł naprawdę pyszny. Kremowy, lekki, niezbyt słodki. Jestem pewna że będzie Wam smakował :)

sernik czekoladowy 

Czasem pytacie mnie w mailach jakiego sera używam i jaki mogę Wam polecić. Moja odpowiedź jest zawsze taka sama ;) Etykieta to podstawa. Ma być po prostu mielony ser, żadnych 'udziwnień'. Im skład krótszy, tym lepszy ;) A serniczek? Palce lizać! Polecam :)

Składniki:

spód:

  • 150g herbatników/ciasteczek czekoladowych
  • 70g masła

masa serowa:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg gęstego sera z wiaderka
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego (lub olejku)
  • 200g czekolady ciemnej (dałam taką o zawartości 72% kakao)
  • 3/4 szklanki śmietanki 30-36%

polewa:

  • 100g czekolady
  • 50g śmietanki
  • czekoladowa posypka

 sernik czekoladowy chocolate cheesecake

Wykonanie:

Ciasteczka/herbatniki zmiksować na proszek, dodać rozpuszczone masło. Wymieszać dokładnie, wyłożyć na formę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o wymiarach 30/20cm. Dłonią lub łyżką ugnieść. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 10 minut.

Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką, odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ser, łyżka po łyżce,cały czas miksując. Dodać ekstrakt pomarańczowy, i czekoladę ze śmietanką, zmiksować dokładnie.

Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC. Na dno piekarnika wstawić foremkę z wrzącą wodą. Piec sernik około 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do wystudzenia w piekarniku.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Polewę wylać na wystudzony sernik. Obsypać posypką. Przed podaniem schłodzić sernik w lodówce przez kilka godzin.

sernik czekoladowy chocolate cheesecake

Smacznego :)

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Propozycja na słodkie świąteczne upominki, topniejące bałwanki. Można je zrobić tak jak ja, w formie maślanych ciasteczek, lub udekorować w ten sposób pierniczki I lub pierniczki II, a nawet pierniczki III ;) W obu wersjach będzie to miły upominek dla obdarowanego, lub po prostu słodka, świąteczna przekąska dla dzieci :)

Pierniczki (ciasteczka) topnejące bałwanki

Ich wykonanie nie jest trudne, a wręcz dziecinnie proste! Dlatego też jak zwykle będę Was zachęcała do przygotowania ich ze swoimi pociechami. Mogą wycinać, lukrować, formować, właściwie większość mogą zrobić same ;) Polecam, jestem pewna że będziecie się przy tym świetnie bawić!

*do wykonania bałwanków potrzebny będzie lukier królewski. Przepis pojawi się w osobnym poście już jutro - nie zdążyłam go opisać wczoraj, ale myślę że większość będzie je robiła w weekend, także na pewno zdążę go Wam dokładnie opisać :)

Składniki:

  • 50g cukru pudru
  • 100g masła
  • 150g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

ponadto:

  • lukier królewski (uwaga w opisie)
  • masa cukrowa biała i pomarańczowa
  • pisak spożywczy
  • kilka kostek ciemnej czekolady

 Pierniczki (ciasteczka) topnejące bałwanki świąteczne upominki melting snowman cookies

Wykonanie:

Cukier puder i mąkę wymieszać razem. Posiekać nożem z masłem, a następnie dodać żółtko. Wyrobić szybko elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (podsypując delikatnie mąką)  na grubość ok. 4-5mm i wycinać ciasteczka okrągłą lub lekko pofalowaną foremką. Ciasteczka przed pieczeniem wstawić jeszcze na parę chwil do lodówki, wyciągać dopiero tuż przed pieczeniem.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180oC, aż boki będą LEKKO rumiane. Upieczone ostrożnie przełożyć na kratkę, zostawić tak do wystudzenia.

Z białej masy cukrowej uformować nie wielką kulkę, ok. 1,5cm średnicy. Z pomarańczowej uformować noski, przykleić do głowy. Pisakiem narysować oczy i usta.

 bałwanek z cukru bałwan z masy cukrowej

Lukier królewski przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na ciasteczko. Od razu położyć głowę bałwanka.

Czekoladę rozpuścić, przełożyć do rękawa cukierniczego lub do małego woreczka np. śniadaniowego. Odciąć róg, bardzo delikatnie. Wycisnąć 'drewniane' ręce.

Odłożyć ciasteczka na kilka godzin aby lukier zastygł.

Pierniczki (ciasteczka) topnejące bałwanki świąteczne upominki melting snowman cookies

Smacznego :)

11:19, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
czwartek, 04 grudnia 2014

Rozpuszczalne kakao czy saszetki z gorącą czekoladą może i smakują dzieciom (taka ilość cukru musi smakować ;) ale nie koniecznie wpływają pozytywnie na nasz organizm. Witaminy do nich dodawane przyswajalne są w niewielkim stopniu, a czekolada w proszku pełna jest stabilizatorów i zagęszczaczy! Nasz szczęście est alternatywa.. ;)

 domowa gorąca czekolada (kakao) w proszku

W kilka chwil przygotujecie podobną mieszankę z naturalnym, ciemnym kakao, którą również wystarczy jedynie dodać do ciepłego mleka i wymieszać. Ja lubię mieszać je spieniaczem do mleka, takim najprostszym na 10zł. Nie tylko szybko i dokładnie proszek łączy się z mlekiem, ale i powstaje delikatna pianka przez co mój syn lubi ten napój jeszcze bardziej ;) Naprawdę polecam!

Składniki:

  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
  • 3/4 szklanki cukru drobnego lub pudru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta pieprzu mielonego

 domowa gorąca czekolada (kakao) w proszku hot chocolate mix powder

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Szklankę mleka podgrzać w garnuszku lub w mikrofalówce. Dodać dwie płaskie łyżeczki mieszanki. Wymieszać dokładnie.

domowa gorąca czekolada (kakao) w proszku hot chocolate mix powder

Smacznego :)

Tagi: cynamon kakao
08:51, milk_chocolate84
Link Komentarze (9) »
środa, 03 grudnia 2014

Każdy kto choć raz je robił, wie jakie to wciągające! Udekorować je można na tysiąc sposobów. Są świetną ozdobą stołu i atrakcją przede wszystkim dla dzieci. I wcale nie są trudne do wykonania..

świąteczne cake popsy

Wystarczy trochę okruszków, cukier puder i mascarpone. Okruszki możecie uzyskać na kilka sposobów. Najłatwiej jest pokruszyć ciasto które zostało Wam np. z weekendu, nawet lekko czerstwe, ale wiadomo że ciasto zostaje rzadko ;) Dlatego można również pokruszyć kupne biszkopty, lub upiec szybkie ciasto, np. z gotowej mieszanki tak to uczyniliśmy podczas świątecznych warsztatów Dr. Oetker i Kasi. Bałwanki powstały błyskawicznie, sami zobaczcie jak..

świąteczne cake popsy christmas cake pops

Składniki:

  • 1 opak. mieszanki do wypieku babki cytrynowej Dr. Oetker (lub innej mieszanki)
  • 100g kostki do pieczenia Kasia
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • ok. 200g mascarpone
  • ok. 100 g cukru pudru

do dekoracji:

  • polewa biała Dr. Oetker
  • kolorowe posypki Dr. Oetker
  • ew. masa cukrowa

ponadto:

  • patyczki do cake popsów

 

Wykonanie:

Ciasto upiec według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić, a następnie między palcami skruszyć lub zmielić w malakserze. Do okruszków dodać cukier puder i mascarpone, wymieszać dokładnie. Najlepiej dodawać serek stopniowo aż do uzyskania plastycznej masy.

Z ciasta formować kuleczki. Końcówkę patyczka umoczyć w polewie, wbijać do połowy w każdą kulkę. Schłodzić w lodówce. Polewę ponownie podgrzać, trzymając za patyczek maczać w polewie. Od razy posypać groszkami/posypkami lub udekorować masą cukrową.

 

Sami widzicie! To naprawdę proste, a przy tym to świetna zabawa, nie tylko dla dzieci ;) Ja na warsztatach bawiłam się fantastycznie, co sami możecie zobaczyć na kanale Moje Ciasto.

Po więcej pomysłów zapraszam na stronę Moje Ciasto. Czeka tam na Was wiele świątecznych inspiracji na świąteczne serniki, pierniki i inne słodkości. A ja mam jeszcze dla Was kilka zdjęć z tego bardzo sympatycznego spotkania.

warsztaty świąteczne

choinki piernikowe z lukrem

świąteczne babeczki cupcakes christmas

warsztaty świąteczne

Udanej zabawy :)

09:10, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 01 grudnia 2014

Prosiliście o nią wiele razy! Czekałam tylko na czas kiedy pomarańcze są najsmaczniejsze i przy okazji najtańsze, który właśnie nastąpił ;) Prawda jest taka że albo kocha się ją bez pamięci, albo nie znosi.. Jest charakterystyczna w smaku, czuję się lekką gorycz która mimo dokładnego pozbycia się albedo, powstaje ze skórek. Powiem Wam szczerze, że tak jak kupnej zjeść nie dałam rady.. tak moja wersja okazała się dla mnie naprawdę bardzo smaczna, także chyba warto spróbować ;)

 marmolada pomarańczowa

Ważne jest aby dobrze sparzyć owoce i porządnie wyszorować. Pomarańcze należy również dobrze oczyścić z białej części, inaczej konfitura będzie miała dużo goryczy w sobie. Jej przygotowanie nie potrwa długo, więc nawet jeśli Wy za takimi smakami nie przepadacie, może znacie kogoś kto ucieszyłby się z takiego upominku? :)

Składniki:

  • 6 sporych pomarańczy
  • 2 szklanki cukru
  • 4 goździki
  • kilka plasterków imbiru
  • sok z połowy soczystej cytryny

 

Wykonanie:

Pomarańcze porządnie wyszorować i sparzyć. Trzy pomarańcze obrać ze skórki, bardzo cienko, bez białej części (ja zrobiłam to ostrą obieraczką do warzyw).
Każdą pomarańczę przekroić na ćwiartki. Wykroić miąższ, również bez białej części. Z tego co na skórce pozostało, wycisnąć sok do garnka.
Miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do soku. Dodać również sok z cytryny, goździki i imbir, zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu około godziny, półtorej, aż konfitura odparuje. Najlepiej po godzinie nałożyć trochę konfitury na łyżkę i wsadzić na parę chwil do lodówki, jeśli stężeje, można zakończyć proces gotowania.

Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonego słoiczka i zapasteryzować, tylko jeśli ma postać dłużej.

marmolada pomarańczowa konfitura świąteczna orange jam

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 86
Tagi
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi