Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI
RSS
niedziela, 01 marca 2015

Zanim jeszcze przyjdzie wiosna, i zaczniemy gustować w lekkich i kolorowych deserach, mam dla Was przepyszne brownie. Słodkie, wilgotne, ciągnące, z chrupiących wierzchem. Po prostu genialne!

Brownie - najlepsze z najlepszych

Polecam użyć dobrej jakości czekolady. I pamiętajcie aby jajka były w temperaturze pokojowej. Po dodaniu do masy czekoladowo-maślanej, zimne jajka spowodują szybkie zgęstnienie całości. Generalnie brownie nie jest problemowym ciastem, dlatego wiem że każdy z Was sobie z nim poradzi :) Zatem do dzieła! A tutaj znajdziecie wersję brownie z malinami.

źródło przepisu - z niewielkimi moimi zmianami

Składniki:

  • 110g masła
  • 60g czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 72%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

 

Wykonanie:

Masło rozpuścić z połamaną czekoladą w rondelku, na wolnym ogniu. Do masy dodać cukier, ekstrakt i sól. Wymieszać dokładnie, a następnie dodać roztrzepane i lekko 'podbite' jajka. Ponownie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wmieszać przesianą mąkę i kropelki.

Formę o wymiarach 20/20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Piec około 35 minut w temperaturze 160oC. Kroić wystudzone.

brownie, przepis na brownie, ciasto czekoladowe, z czekoladą, chocolate cake

Smacznego :)

10:46, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
sobota, 28 lutego 2015

Chleb który zrobiłam na bazie przepisu na chleb pszenno-żytni z ziarnami. Dokonałam naprawdę nie wielu zmian, a wyszedł zupełnie, inaczej smakujący chleb :) Mimo słodkiej żurawiny, pasował doskonale również do wędliny. Jedliśmy go 4 dni, i ostatniego był wciąż tak samo dobry. Warto upiec :)

 chleb z żurawiną na drożdżach

Przepis umieszczam również po to aby pokazać Wam, jak łatwo można zmodyfikować każdy przepis do własnych potrzeb czy upodobań. Wystarczy trochę kreatywności, zamiana składnika czy dwóch i już mamy zupełnie inny efekt :) A chleb naprawdę pycha.. a co ważne, błyskawiczny do wykonania! Polecam :)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 łyżka soli z lekką górką
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek ziaren siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • + drobno zmielone płatki do wysypania foremki

 

Wykonanie:

Wymieszać razem mąkę krupczatkę, sól, wodę, miód, płatki, siemię i żurawinę. Dodać drożdże, wymieszać dokładnie. Dodać mąkę pszenną, wyrobić dość mocno klejące ciasto (najlepiej robotem) przez około 5 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do prószonej mąką miski, przykryć i odstawić na 20-30 minut, aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami. Wilgotną łyżką wyrównać powierzchnię ciasta. Przykryć i odstawić aż ciasto wypełni foremkę niemalże do samych brzegów, potrwa to maksymalnie 30 minut.

Po tym czasie włożyć foremkę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 230oC i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 45 minut.

chleb z żurawiną na drożdżach szybki prosty w 1,5h

Smacznego :)



12:47, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
środa, 25 lutego 2015

Eklerki pojawiły się na blogu na początku jego historii (daaaawno temu, w 2010 roku), była to jednak klasyczna wersja. Dzisiaj mam dla Was nieco inną, kawową. Eklerki są chrupiące, krem delikatny i niezbyt słodki. Całość smakuje naprawdę wybornie! :)

eklerki kawowe

Przy pieczeniu pamiętajcie aby nie wyciągać ciastek zbyt wcześnie z piekarnika, jeśli bowiem się nie dopieką, opadną po wyjęciu z piekarnika. Powinny piec się około 20 minut, w tym czasie stać się chrupiące i rumiane. Krem jest dość mocno kawowy, aksamitny, nie ścina się mocno. Dla osoby która kocha kawę (to ja!), to z pewnością deser idealny! Polecam! :)

Składniki:

na ciasto parzone:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 50g masła
  • spora szczypta soli
  • 1/2 szklanka mąki
  • 2 jajka

na krem:

  • 1,5 szklanki mleka'
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • połowa laski wanilii
  • 100g masła + 2 łyżki cukru drobnego lub pudru
  • 1 mocne espresso lub 1 spora łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

na polewę:

  • 50g czekolady
  • 50g śmietanki 30-36%
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Wykonanie:

Ciasto: Mleko, wodę, masło, cukier i sól podgrzewać aż masło się rozpuści. Kiedy zacznie wrzeć dodać mąkę energicznie mieszając drewnianą łyżką, tak aby nie zrobiły się grudki. Przestać mieszać kiedy masa zbije się w kulę i będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie masę zmiksować z jajkami, dodając powoli jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą dużą końcówką. Wyciskać eklerki długości około 8-10cm. Piec około 20 minut w temperaturze 190oC. Wystudzić.

Krem: Do rondelka wlać szklankę mleka, dodać cukier. Laskę wanilii przekroić na pół, wydążyć ziarenka, dodać do mleka (laskę można dodać do ekstraktu waniliowego). Zagotować. W osobnym naczyniu trzepaczką wymieszać pozostałe mleko, żółtka i obie mąki. Wlać mieszankę do gotującego się mleka. Mieszać intensywnie aż masa stanie się gęsta jak budyń. Pogotować chwilę, a następnie zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać powoli wystudzony budyń na przemian z kawą. Zmiksować na gładki krem.

Polewa: śmietankę doprowadzić do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i kawę. Mieszać do chwili uzyskania lśniącej polewy.

Eklerki przeciąć ostrym nożem na pół. Górną część posmarować pędzelkiem polewą, odłożyć. Na dolną część nałożyć krem, łyżką, lub wyciskając z worka cukierniczego. Przykryć górną częścią.

Przechowywać w lodówce.

eklerki kawowe eklery z kawą deser dla kawosza

Smacznego :)

poniedziałek, 23 lutego 2015

Piekę biszkopty na dwa sposoby. Albo ubijając najpierw same białka, i nie dodaję wtedy proszku do pieczenia, albo idę na łatwiznę ;).. i miksuję od razu całe jajka. Trudno mi powiedzieć który jest łatwiejszy, ale myślę że jednak 'bezpieczniejszy' dla początkujących jest ten na proszku. Z podanego przepisu wychodzi wysoki, puszysty i delikatny waniliowy biszkopt.. i to bez użycia specjalnej, wysokiej formy..

biszkopt wyoski - zawsze się udaje!

Wysoki biszkopt upiec możecie tak naprawdę w każdej formie. Wystarczy wyłożyć boki formy papierem do pieczenia tak aby rosnący biszkopt 'szedł w górę' a nie rozłaził się na boki. Przepis sprawdzony kilka razy, zawsze wychodzi tak samo! Równy, miękki, pachnący... idealny :) Podczas pieczenia nakręciłam może mało profesjonalny, ale może mimo wszystko dla niektórych, pomocny filmik. Chodziło mi głównie o to abyście zobaczyli jaka powinna być jego konsystencja. Teraz musi się udać! :)

Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Dno foremki o wymiarach 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odciąć spory kawałek papieru, złożyć na pół. Wyłożyć nim boki tortownicy.

Całe jaja rozbić do miski, dodać cukier. Miksować na wysokich obrotach aż masa stanie się gęsta i puszysta. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, delikatnie wymieszać - dobrze jest jedną ręką przesiewać, drugą od razu mieszać, dzięki temu będziecie mieli pewność że nie powstaną grudki.

Ciasto wyłożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec około 45-50 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.

Przeciąć ciasto według potrzeby- jak zrobić to równo, pokażę Wam niebawem.

Smacznego :)

Tagi: wanilia
09:52, milk_chocolate84
Link Komentarze (7) »
niedziela, 22 lutego 2015

Idzie wiosna! Pora na sałatki ;) Dzisiaj moja wersja sałatki Cezar. Jedni nie dodają jajka, inni dają pomidora, jeszcze inni dodają coś 'extra'.. Każdy ma swój przepis, a wyznacznikiem jest (i zresztą powinno być) to, co kto lubi :) Nam taka wersja bardzo smakuje, być może i Wam posmakuje!

sałatka Cezar

Nie wiem jak Wy.. ale ja czekam już na wiosnę! A jak wiosna to muszę się pojawić sałatki. Zielone! Duuuuużo zielonego! :) Cezara mogę jeść co chwila.. a Wy?

Składniki:

  • garść mix sałat lub kilka porwanych liści sałaty lodowej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • parmezan
  • garstka grzanek

sos:

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • spora szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny

 

Wykonanie:

Kurczaka osolić, ugrillować i wystudzić. Wystudzone mięso pokroić w cienkie paski. Jajka ugotować na twardo.

Do sałaty lodowej/mixu sałat dodać mięso i pokrojone w ósemki jajka. Obieraczką do warzyw zetrzeć kilka cieniutkich plasterków parmezanu, dodać do sałatki. Całość lekko przemieszać, dodać grzanki. Wszystkie składniki na sos wymieszać rózgą lub wymieszać w słoiku mocno nim potrząsając. Polać sałatę, ponownie lekko przemieszać.

Podawać na świeżo, od razu po zmieszaniu.

sałatka Cezar szybka smaczna zdrowa sałatka

Smacznego :)

00:09, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 lutego 2015

Deser znany od wieków. Szybki prosty.. i tani. Z jednej porcji wychodzi sterta pysznych wafelków. Odmiękają, nie zaprzeczam.. ale w tym przypadku W OGÓLE nie jest to ich wadą, a wręcz zaletą :) Uwielbiam je, a Wy?!

andruty - domowe wafelki

Do ich przygotowania użyłam domowego dżemu z czarnej porzeczki, ale tak naprawdę sprawdzi się każdy lekko kwaskowy dżem. Nie nakładajcie też grubej warstwy kajmaku ani dżemu, wystarczy dosłownie delikatnie posmarować aby wafle się skleiły. Zresztą.. co ja będę Wam tłumaczyć, na pewno doskonale wiecie o co chodzi ;)

Składniki:

  • 1 paczka andrutów/suchych wafli
  • 1 mała puszka masy krówkowej
  • 1 nieduży słoik gęstej konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki

 

Wykonanie:

Pierwszy wafel wysmarować cienką warstwą masy kajmakowej, przyłożyć drugim i lekko docisnąć (ale ostrożnie, aby nie popękały). Wyłożyć cienką warstwę dżemu i ponownie docisnąć lekko waflem. Następnie kolejna warstwa kajmaku i znowu dżem. Całość najlepiej lekko docisnąć na kilkanaście minut - ja układam na waflach deskę drewnianą, a następnie dociskam książką.

Kiedy dobrze się skleją, pokroić ostrym nożem.

andruty - domowe wafelki tani szybki prosty deser

Smacznego :)

09:08, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
sobota, 14 lutego 2015

Piekąc ciasteczka z dżemem malinowym, upiekłam przy okazji kilka ciasteczek do polukrowania lukrem królewskim. Pomysł podpatrzyłam tutaj, i powiem Wam szczerze nie mogłam się im oprzeć :) Czyż nie wyglądają uroczo? Zapakowane w foliowe woreczki z wstążeczką będą wspaniałym słodkim upominkiem dla najbliższych, nie tylko z okazji Walentynek :)

maślane, lukrowane ciasteczka walentynkowe

Przepis na lukier królewski podawałam Wam już jakiś czas temu. Może się Wam wydawać że lukrowanie jest trudne, ale muszę Was wyprowadzić z błędu. Jest łatwe, a jedynie czasochłonne, także tylko dla cierpliwych ;) Myślę jednak że czasem dla dobrego efektu trzeba się namęczyć, i moim zdaniem, ten właśnie efekt jest tego warty ;)

Składniki:

  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

dekoracja:

  • lukier królewski niebieski, biały, brązowy, czarny

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem. Wyroić szybko, uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm, można lekko podsypywać mąką, aby ciasto nie przyklejało się do blatu. Wycinać foremką do ciastek serduszka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i od razu piec w temperaturze 180oC około 10 minut. UWAGA! należy cały czas obserwować ciastka. Należy je piec TYLKO do chwili kiedy boki zaczną się robić rumiane. Wyjąć wtedy blachę w piekarnika, ostrożnie zdjąć papier z ciasteczkami z blachy i pozwolić im wystygnąć całkowicie.

Lukier królewski w kolorze niebieskim, białym, brązowym i pomarańczowym przełożyć do woreczka cukierniczego zakończonego tylką z małą dziurką, lub po prostu z delikatnie odciętym rogiem. Lukier powinien mieć konsystencję tzw. floody, czyli lekko lejący.

1. Białym lukrem zrobić krawędzie na jednej połowie ciasteczka, a następnie je wypełnić. Wyrównać lukier potrząsając ciasteczkiem, większe nierówności można usunąć wykałaczką. Odłożyć ciasteczko na kilkanaście minut.

instrukcja lukrowania ciasteczek na walentynki

2. Po tym czasie polukrować drugą część niebieskim lukrem, analogicznie jak poprzednią, odłożyć ponownie na kilkanaście minut.

instrukcja lukrowania ciasteczek na walentynki royal icing cookies

3. Pomarańczowym lukrem zrobić dzióbek na niebieskiej stronie. Na białej, tylko górną cześć dzióbka. Brązowym lukrem zrobić gałązki. Białym i niebieskim, skrzydełka. Odłożyć na godzinę.

instrukcja lukrowania ciasteczek na walentynki royal icing cookies

4. Pomarańczowym lukrem wycisnąć nóżki i drugą część dzióbka na białej części. Odłożyć na kilka godzin. Na koniec, po dokładnym wysuszeniu, spożywczym flamastrem narysować oczka.

maślane, lukrowane ciasteczka walentynkowe Walentynki lukier królewski

Smacznego :)

poniedziałek, 09 lutego 2015

Walentynki tuż tuż. Miło byłoby zaskoczyć swoją drugą połowę słodkim deserem tego dnia.. deserem koniecznie z czekoladą! ;) Moja propozycja dla Was to proste czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem. Proste i szybkie do wykonania, jednocześnie bardzo smaczne i urocze. Skusicie się?

czekoladowe love

Czerwone serduszko możecie zrobić z masy cukrowej, lub z marcepanu który również łatwo się barwi. Ważne jest też aby również na krem, składniki były w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie, krem może się zważyć. Jeśli się tak zdarzy, można go jeszcze uratować. Całość podgrzewamy kilka chwil w mikrofali a następnie mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki do stężenia. I do dzieła!

źródło: klik, lekko zmodyfikowany

Składniki:

  • 115g masła
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao niesłodzonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mocnej kawy (letniej)

krem czekoladowy:

  • 200g mascarpone
  • 50ml śmietanki
  • 100g czekolady
  • 1/3 szklanki cukru pudru

dodatkowo:

  • cukrowe serduszka
  • drobne, złote lub srebrne kuleczki (posypka)

 

Wykonanie:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól. W szklance wymieszać letnią kawę i mleko. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy. Cały czas miksując dodawać jajka, jedno po drugim (dobrze zmiksować przed dodaniem drugiego).

Do masy maślano-jajecznej (cały czas miksując) dodać połowę składników suchych, wlać kawę z mlekiem, a następnie resztę składników suchych. Miksować tylko do połączenia składników.

Ciasto nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC. Wystudzić. Przygotować krem.

Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone utrzeć z cukrem, kakao i śmietanką. Czekoladą rozpuścić z kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodać do reszty składników i energicznie wymieszać. Krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką 1M (lub inną), wycisnąć krem na babeczki, na wierzch każdej położyć serduszko.

walentynkowe czekoladowe babeczki Walentynki

Smacznego :)

08:43, milk_chocolate84
Link Komentarze (7) »
niedziela, 08 lutego 2015

Kto z Was zjadłby taką bułę na śniadanie? Z grubą warstwą prawdziwego masła lub domowym dżemem? Porcja jest duża! Wystarczy też na tosty francuskie pachnące pomarańczą. Mimo że z przepisu wychodzą dwie duże chałki.. uwierzcie mi że to wcale nie jest za dużo ;)

Chałka marcepanowa

Jedliśmy je dwa dni, trzeciego dnia zostało trochę na wspomniane wyżej tosty francuskie :) Porcja wydaje się duża, ale chałka jest tak pyszna, że znika błyskawicznie! Nie polecam zmniejszać proporcji ;)
Jedna tylko prośba... Nie dosypujcie zbyt dużo mąki... Ciasto powinno się trochę kleić, ale dzięki temu będzie baaardzo puszyste, warto się pomęczyć ;)

źródło: klik- z moimi zmianami

Składniki: 

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 14g drożdży instant 
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka
  • ok. 1 kg mąki (może wyjść ciut mniej)
  • 2 łyżeczki soli
  • spora szczypta mielonych goździków
  • spora szczypta kardamonu
  • 5 dużych jajek
  • 2/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub amaretto
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

Kruszonka:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej (z górką)
  • 4 płaskie łyżki cukru



Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w mleku, dodać łyżeczkę cukru, przykryć o odstawić aż zacznie 'bąbelkować' (potrwa to pewnie około 10 minut).

W między czasie wymieszać mąkę (nie całą, odłożyć 2/3 szklanki), sól, przyprawy. Roztopić masło. W osobnej misce jaka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać podrośnięty zaczyn, ekstrakt, amaretto, suche składniki i roztopione masło. Wymieszać, ciasto powinno być lekko klejące, ale jeśli bardzo się klei dodawać stopniowo odłożoną mąkę. Wyrobić ręcznie około 10 minut, w robocie wystarczy 5-6 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1-1,5h).

W między czasie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo pokruszony marcepan. 

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, podzielić na dwie części. Jedną szczelnie przykryć, drugą rozwałkować na duży prostokąt ok. 25/30cm. Wyłożyć połowę masy migdałowej, równo rozsmarować. Zawinąć rulon wzdłuż dłuższego boku.

Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia złożyć rulon w ślimak, lekko podkładając pod spód końcówkę. Przykryć, odstawić na pół godziny. Analogicznie postąpić z drugą  częścią.W między czasie przygotować kruszonkę. Zmiksować wszystkie składniki w malakserze lub wyrobić ręcznie.

Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temperaturze 170oC.

Chałka marcepanowa

Smacznego :)

10:13, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
środa, 04 lutego 2015

Cake popsy robiłam wielokrotnie, dzisiaj nieco w innym wydaniu, bo bez patyczków. Okrągłe ciasteczkowe kule przypominające kulki używane podczas losowań w grach liczbowych. Mogą być słodką przekąską na imprezę, można też powkładać do środka niespodzianki (np. karteczki z nagrodami) i zabawić się w losowanie ;) Możliwości jest wiele!

ciasteczkowe kule dla lottomana

Do przygotowania kulek użyłam czekoladowego ciasta. A apropos czekolady.. Zastanawialiście się kiedyś ile można zapłacić za dobrą czekoladkę? Jeśli jesteście ciekawi, przeczytajcie sobie ranking top najdroższych czekoladek na świecie. A tymczasem zapraszam na ciasteczkowe kule. Może nie przysporzą Wam dużej wygranej.. ale nieco słodkiej przyjemności na pewno ;)

Składniki:

  • okruchy z ciasta (mogę być z pozostałego ciasta sprzed kilku dni lub pokruszone biszkopty
  • mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • masa cukrowa w różnych kolorach lub kolorowe czekolady do cake popsów
  • pisak spożywczy

 ciasteczkowe kule dla lottomana

Wykonanie:

Okruszki zmieszać z serkiem mascarpone, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić, przez co najmniej godzinę w lodówce. 

1. Wersja z masą cukrową

Kawałek dobrze wyrobionej masy rozpłaszczyć w dłoniach, położyć na nią kulkę ciasta, owinąć ją dookoła a następnie zakleić tak aby pokryła całą kulkę. Wyrównać turlając w dłoniach.

ciasteczkowe kule dla lottomana

2. Wersja z czekoladą

Czekoladę do cake pops rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzyć każdą kulkę w czekoladzie tak aby cała się nią pokryła. Wyjąć np. wykałaczką i odłożyć do zastygnięcia. Dobrze jest użyć wtedy jasnego ciasta, będzie się łatwiej pokrywało czekolada.

Na gotowych kulkach, pisakiem spożywczym napisać wybrane liczby. Poukładać w papilotach.

ciasteczkowe kule dla lottomana

Smacznego :)

20:10, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 88
Tagi
Reklama
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi