Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI
RSS
poniedziałek, 29 września 2014

Sezon zup zdecydowanie otwarty. Talerz pełen sycącej i rozgrzewającej zupy to teraz najlepsza opcja na obiad. Ale co zrobić z mięsem który pozostaje po gotowaniu bulionu? Pomysłów jest wiele. Dzisiaj jeden z nich. Do gorącego barszczu- idealny!

 Co zrobić z mięsem z rosołu? Szybkie paszteciki z mięsem

Tak oto z jednego obiadu, powstaje kolejny. Wystarczy ugotować barszcz, i danie gotowe. Jeśli nie umiecie/nie macie czasu na gotowanie barszczu, wybierzcie sklepowy, ale dobrej jakości. Koncentrat barszczu eco (bez żadnych dodatków) kosztuje około 9-10zł. Wychodzi z niego spora porcja, i jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż zupa z torebki ;)

Składniki:

  • mięso z rosołu (u mnie indyk, około 400g mięsa)
  • średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ew. natka pietruszki
  • ciasto francuskie
  • mak lub sezam do posypania
  • jajko do posmarowania

 

Wykonanie:

Mięso oddzielić starannie od kości. Zmielić blenderem na gładką, ale z delikatnymi kawałkami, masę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Czosnek posiekać drobno, dodać do cebuli i jeszcze chwilę podsmażyć, a następnie dodać całość do mięsa. Doprawić solą i pieprzem (ew. dodać natkę pietruszki).

Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Wykładać pas mięsa wzdłuż krótszej krawędzi ciasta. Zawinąć ciasno i odciąć resztę ciasta. Tak samo postąpić w resztą mięsa. Grubość pasztecików zależy od tego jak dużo mięsa będzie w rulonie. Każdy rulon pokroić na niewielkie paszteciki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem lub sezamem. Piec około 13-15 minut w temperaturze 220oC. Po upieczeniu zdjąć z blachy.

Co zrobić z mięsem z rosołu? Szybkie paszteciki z mięsem ciasto francuskie

Smacznego :)

07:47, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
piątek, 26 września 2014

Coś dla tych którzy nie mogą się zdecydować. Brownie czy sernik? ;) W tym przypadku brownie to tylko półprodukt, a dokładniej zanurzone w masie serowej czekoladowe kostki. Do tego czekoladowe groszki i maliny, które poza sezonem z powodzeniem można zastąpić czekoladową polewą. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

sernik z brownie

Ma bardzo kremową konsystencję. Należy go dobrze schłodzić przed podaniem. Zdjęcia jak widać.. ale robione bardzo szybko, bez większego przygotowania. Mimo wszystko, sernik jest tak dobry, że pokazać go Wam muszę, mimo słabych zdjęć ;) Polecam!

Składniki:

na brownie:

  • 100g czekolady
  • 75g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1/3 szklanki mąki

na masę serową:

  • 500g sera twarogowego (z wiaderka)
  • 250g mascarpone
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 100g czekoladowych groszków

na spód:

  • 100g herbatników czekoladowych (lub dodatkowo 1 łyżka kakao)
  • 30g masła

sernik z brownie 

Wykonanie:

Spód: Herbatniki zmielić, dodać rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 18-20cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Podpiec 10 minut w temperaturze 180oC.

Brownie: czekoladę i masło rozpuścić w garnuszku (nie doprowadzać do wrzenia, tylko podgrzać). Odstawić na parę chwil do przestudzenia, a następnie dodać ekstrakt i jajka, jedno po drugim. Na koniec wmieszać mąkę. Ciasto na podpieczony spód. Piec około 10 minut w temperaturze 180oC. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić do przestudzenia. Zimne brownie pokroić w kostkę.

Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać mascarpone i ser, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Na koniec dodać ekstrakt i śmietankę. Wymieszać. Do masy serowej wmieszać delikatnie pokrojone w kostkę brownie i czekoladowe kropelki. Ciasto przelać do formy o średnicy 18-20cm. Piec około 50 minut w temperaturze 160oC, wstawiając na dno piekarnika foremkę lub inne naczynie żaroodporne, z wrzącą wodą. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki. Sernik jest upieczony kiedy krawędzie są ścięte, a środek 'trzęsący'.

Najlepiej upiec dzień wcześniej.

sernik z brownie czekoladowy z malinami brownie cheesecake

Smacznego :)

10:12, milk_chocolate84
Link Komentarze (12) »
środa, 24 września 2014

Lekki obiad, podwieczorek, lub lunch do pracy. Szybka i prosta sałatka, całkiem niechcący w moich ulubionych włoskich klimatach ;) Suszone pomidory, bazylia, rucola. I do tego rzecz jasna spora porcja kaszy kuskus. Robi się ją błyskawicznie, a jaka jest pyszna, chyba nie muszę Wam mówić :)

 sałatka kuskus

Zrobiłam ją wraz z Agnieszką z najsmaczniejsze.pl, chociaż nie byłabym sobą jakbym nie nakombinowała nieco ;) Generalnie sałatka ta miała być daniem które oswoi mnie z awokado. Niestety, ostatecznie do sałatki nie trafiło, nie dałam rady ;) Jeśli jednak fanami tego owocu jesteście, zachęcam do dodania pokroje w niewielką kostkę lub paseczki. W każdym razie sałatka, z awokado czy bez, pycha! Dzięki Aga ;)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • ok. 160g pesto zielonego (z bazylii)
  • dwie garstki rucoli
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki oliwy z pomidorów
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Kaszkę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Do bazyliowej kaszy dodać poprzekrawane na połówki pomidorki koktajlowe, i pokrojone na cieniutkie paski suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sałatka będzie się wydawała za sucha można dodać nieco oliwy z pomidorów. Na koniec wmieszać delikatnie rucolę.

kasza kuskus z pesto z pesto bazyliowym, pomidorkami kotajlowymi, rucolą prosta i szybka sałatka zdrowa

Smacznego :)

poniedziałek, 22 września 2014

Co jest w kupnym pasztecie tego nikt nie wie.. ale może lepiej nie wiedzieć? ;) Co innego w takim domowym, gdzie dajemy tylko to, co lubimy. W tym przypadku czerwoną soczewicę. Niewątpliwie zaletą jest to że nie ma w nim praktycznie w ogóle tłuszczu, a jedynie warzywa i przyprawy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji takiego pasztetu jeść, naprawdę gorąco polecam :)

pasztet wegetariański z czerwonej soczewicy 

Składniki:

  • 250g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki otrąb (dałam pszenne) + dodatkowo do formy
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 spora łyżeczka curry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz (sporo)



Wykonanie:

Soczewicę wypłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko (około 7-8 minut). Wystudzić. Marchewkę obrać, ugotować do miękkości. Wystudzoną soczewicę i marchewkę zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać do zmielonej soczewicy i marchewki. Doprawić masę solą, pieprzem, curry, gałką  i papryką. Na koniec dodać jajka i wszystko dokładnie wyrobić.

Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Wyrównać. Zapiekać około 50-60 minut w temperaturze 180oC. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

pasztet wegetariański z czerwonej soczewicy

Smacznego :)

09:14, milk_chocolate84
Link Komentarze (7) »
czwartek, 18 września 2014

Słodkie płatki z mlekiem na śniadanie? Może i opakowania mocno zachęcają, ilość zawartych w nich cukru też z pewnością bardzo dzieciom przypada do gustu. Ale może warto poszukać alternatywy? Zdrowszej, smaczniejszej, takiej która będzie lepszym początkiem dnia? Jaglanka świetnie się do tego nadaje :)

 jaglanka na śniadanie

Mój syn najbardziej lubi jaglankę z owocami, w różnej postaci. Mogą to być świeże owoce takie jak np. jagody, maliny, borówki, ale także prażone jabłka, śliwki, dżem lub konfitura (domowa rzecz jasna ;). Czasem dodaję trochę waniliowego ekstraktu, czasem skórkę z pomarańczy, cynamon. Warto posypać ją też np. orzechami laskowymi, włoskimi czy migdałami. Możliwości jest wiele. Najważniejsze to znaleźć wersję którą pokochają Wasze dzieci :) A czemu warto ją jeść?

 kasza jaglana

Jaglanka powstaje z nasion prosa. Nie zawiera glutenu. Działa zasadotwórczo, czyli wspomaga trawienie i reguluje ilość kwasów żołądkowych. Wspomaga leczenie przeziębień, ma działanie przeciwzapalne i odśluzowujące, warto zatem podawać ją dzieciom w czasie infekcji. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, krzem i żelazo. Same dobro :) Aby jeszcze bardziej upewnić Was w tym że jaglanka to lepszy wybór niż słodkie płatki dla dzieci, mimo iż na opakowaniu jest wypisana dłuuuuga ilość składników odżywczych, to są one przyswajalne w niewielkim stopniu. Zachęceni? ;)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukry brązowego (opcjonalnie innego środka słodzącego np. miód, stevia, ksylitol itp)
  • świeże owoce, dżem, konfitura do podania
  • ew. cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa

 

Wykonanie:

Kaszę zalać wodą, przepłukać, odcedzić. Zalać mlekiem, gotować na małym ogniu do miękkości, potrwa to pewnie około 15 minut. Po tym czasie dosłodzić, dodać ew. dodatki smakowe (ekstrakt, cynamon, inne). Podawać z owocami, posypać migdałami lub orzechami.

jaglanka na śniadanie

Smacznego :)

11:07, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
wtorek, 16 września 2014

Zaczyna się powoli sezon na bardziej rozgrzewające i sycące zupy. Może to być na przykład zupa dyniowa z dodatkiem curry czy krem z pieczonej papryki i pomidorów. Ale równie dobrze sprawdzi się zupa z kukurydzą i ziemniakami. Lekko zagęszczona, syci i rozgrzewa :)

 zupa z kukurydzą

Ilość przypraw dobierzcie według siebie. Ja osobiście bardzo lubię curry więc dodałam go sporo, ale najlepiej dodawać po trochu i próbować, aż dojdziecie do zadowalającego Was smaku :) Część ziemniaków i kukurydzy zmiksowałam na początku aby ją lekko zagęścić. Warto zatem przecedzić na tym etapie płyn przez sito, ponieważ kukurydza niezbyt dokładnie się miksuje, pozostawiając kawałki łupinek. Myślę że dzieciom może to przeszkadzać. W każdym razie, robi się ją szybko i nie wymaga żadnych skomplikowanych składników :)

Składniki:

  • 2l bulionu drobiowego
  • 6 średnich ziemniaków
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • ok. 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • ew. kilka łyżek mleczka kokosowego

 

Wykonanie:

Obrać 2 ziemniaki, pokroić w drobniejszą kostkę, dodać do bulionu wraz z 3-4 łyżkami kukurydzy. Zagotować do miękkości ziemniaków (kilka minut). W między czasie obrać resztę ziemniaków i pokroić w grubszą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki.

Miękkie ziemniaki i kukurydzę zmiksować z bulionem na krem, przecedzić przez sito. Ponownie zagotować płyn, dodać pozostałe ziemniaki i kukurydzę. Gotować około 12-14 minut, do miękkości ziemniaków. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać do zupy.

Zupę podawać z kleksem mleczka kokosowego (niekoniecznie).

zupa z kukurydzą, ziemniakami i curry sycąca i rozgrzewająca, jesienna

Smacznego :)

piątek, 12 września 2014

Czekolady nigdy za wiele ;) W poprzedni piątek gościła w czekoladowym z malinami, dzisiaj w roladzie. Bez owoców, po prostu miękki ciemny biszkopt i czekoladowa masa. Właśnie na takie ciasto miałam ochotę. To coś dla tych którzy potrzebują zastrzyku pozytywnej energii :)

 rolada czekoladowa

Wiem że nie każdy z Was radzi sobie ze zwijaniem rolady. Cóż.. metoda jest jedna! Należy próbować aż się uda :) Pamiętajcie że ważne jest aby po pierwsze - nie nakładać zbyt dużo kremu, a po drugie, powoli i ciasno zwinąć. Trening czyni mistrza! Pamiętajcie.. i koniecznie ją upieczcie ;) Tutaj możecie znaleźć zdjęcia poglądowe, które mam nadzieję choć troszkę pomogą w zwijaniu.

rolada czekoladowa 

Rolada powstała na skutek kolejnego bardzo udanego pieczenia z najsmaczniejsze.pl. Nieskromnie powiem że jest to najlepsza rekomendacja tego wypieku, bowiem zawsze nasze wspólne pieczenie kończy się naprawdę baaaaardzo smacznie ;) Rolada najsmaczniejsze.pl, do zobaczenia tutaj.

Składniki:

na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki gorzkiego ciemnego kakao
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem:

  • 250g mascarpone
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka likieru czekoladowego lub rumu

ponadto:

  • ew. groszki/płatki czekoladowe do dekoracji

 rolada czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt. Uwaga! Nie należy miksować zbyt długo, tylko do wmiksowania jajek. Na koniec dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wmieszać w ciasto.

Gotowe ciasto wylać na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienko po całej blaszce. Piec 123-15 minut w 160oC. Po tym czasie szybko wyjąć ciasto kładąc je płasko na bawełnianej ściereczce papierem do wierzchu. Usunąć papier, roladę zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku wraz z ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.

Krem: Mascarpone w temperaturze pokojowej wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, dodać alkohol (rum lub likier), wymieszać na gładką masę.

Roladę delikatnie rozwinąć ze ściereczki. Wyłożyć krem (pozostawić końcówkę bez kremu), pozostawiając ok. 2 łyżek na wierzch. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Wierzch wysmarować pozostałym kremem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

rolada czekoladowa

Smacznego :)

13:12, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
środa, 10 września 2014

Smażona w panierce. Pieczona w piekarniku. Duszona w sosie. Taką zazwyczaj jadamy, i taka jest pewnie najpopularniejsza w Waszych domach. Dzisiaj propozycja na nieco inne jej podanie. W pierogach. W cieniutkim i delikatnym cieście..

 pierogi rybne pierożki z rybą w rosole

Są przepyszne podawane w rosole. W takim zwyczajnym, warzywnym, lub warzywno-drobiowym. Ale równie pyszne będą polane sosem jogurtowym z koperkiem, lub skropione kilkoma kroplami soku z cytryny. Generalnie najważniejsze jest ciasto. Powinno być cieniutkie, to tylko 'otulina' dla wnętrza, czyli delikatnej i soczystej ryby. Rewelacja, spróbujcie koniecznie :)

Składniki:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

nadzienie:

  • 1kg ryby (filet, bez skóry i ości- u mnie pstrąg łososiowy)
  • 4-5 łyżek koperku świeżego
  • sól
  • pieprz

 pierogi rybne pierożki z rybą w rosole

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Jeśli będzie się mocno kleiło, dodać niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do powierzchni blatu. Odłożyć je do obsypanej mąką miski i nakryć ściereczką. Pozostawić tak na pół godziny.

W między czasie przygotować farsz. Rybę pokroić w drobną kostkę. Doprawić koprem, solą i pieprzem. Odstawić.

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkować, wykrawać okrągłe placki i zawijać dowolną metodą farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oleju, około 4 minut od chwili wypłynięcia.

Podawać w rosole lub polane sosem, np. jogurtowym z koperkiem.

pierogi rybne pierożki z rybą w rosole

Smacznego :)

Tagi: ryba
13:52, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
wtorek, 09 września 2014

Połączenie malin i białej czekolady, już sprawdziłam, w tym torcie. Dzisiaj utwierdzam się w przekonaniu że to zawsze zgrany duet, czy to w torcie, czy w serniku. A jaki jest poniższy wypiek? Delikatny, rozpływający się w ustach, słodki, jak na białą czekoladę przystało ;) Na szczęście maliny równoważą smak, czyniąc ten sernik wypiekiem który MUSI zagościć w Waszych domach :)

sernik z białą czekoladą i malinami sernik najlepszy

Użyjcie do jego wykonania sera z wiaderka, ale będę to wciąż powtarzała! Musi być dobrej jakości, gęsty, taki którego lista składników jest krótka, bez żadnych zbędnych dodatków. Jak to przy sernikach bywa polecam piec go w kąpieli wodnej. Są dwie możliwości. Foremkę z ciastem wstawiamy do większej foremki wypełnioną wrzącą wodą (uwaga, foremka z ciastem musi być szczelna!). Druga opcja, którą ja stosuję, w czasie kiedy piecze się sernik na dno piekarnika wstawiamy foremkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Para wodna spowoduje że sernik będzie miał aksamitną konsystencję. Nie będę więcej zachwalać, po prostu upieczcie :)

Składniki:

na spód:

  • 100g herbatników
  • 30g masła

na masę serową:

  • 500g sera z wiaderka (gęstego, bez zbędnych dodatków)
  • 200g śmietanki 36%
  • 200g czekolady białej
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej

ponadto:

  • 200g malin
  • 2 płaskie łyżki galaretki malinowej (proszek) + 1/4 szklanki wrzącej wody

 sernik z białą czekoladą i malinami sernik najlepszy

Wykonanie:

Herbatniki zmielić, dodać rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 18cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Podpiec 10 minut w temperaturze 180oC.

Śmietankę wlać do rondelka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Wyłączyć kiedy zacznie lekko parować. Czekolada i tak się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

Cytrynę umyć i sparzyć, zetrzeć skórkę. Żółtko i jajka utrzeć na puszystą masę. Powoli dodawać ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Dodać przesianą mąkę i skórkę cytrynową. Na koniec wmieszać przestudzoną śmietankę z czekoladą.

Na podpieczony spód wysypać garstkę malin, wylać masę serową (częściowo maliny się uniosą). Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec około 50 minut. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą. Dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i 'galaretowaty' w środku. Wyłączyć piekarnik. Pozostawić sernik do wystudzenia, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Dobrze schłodzony udekorować malinami. Galaretkę rozpuścić w wodzie, tężejącą posmarować maliny.

sernik z białą czekoladą i malinami sernik najlepszy

Smacznego :)

07:28, milk_chocolate84
Link Komentarze (10) »
niedziela, 07 września 2014

Coś dla odżywiających się zdrowo. Coś dla lubiących słodycze przy których niepotrzebne są wyrzuty sumienia ;) Razowe ciasto z płatkami owsianymi, a w nim mnóstwo miękkich kostek jabłka. Pełne ziarno, owoce.. nie może być lepiej ;)

razowe muffiny z jabłkami i cynamonem z płatkami owsianymi

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 83
Tagi
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi