Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI
RSS
piątek, 28 listopada 2014

Miękki biszkopt i masa jabłkowa  z dużą ilością cynamonu. Lukier, duuużo lukru :D Żurawina na wierzchu nadaje jej takiego lekko zimowego klimatu. Myślę że w takiej aranżacji będzie cudnie wyglądała na świątecznym stole :)

zimowa rolada biszkoptowa z jabłkami

Jabłka miałam już uprażone, z tegorocznych zapasów, ale jeśli Wy nie posiadacie, przepis na prażone jabłka znajdziecie na blogu. Przyznaję, rolada w zwijaniu łatwa nie jest. Wymaga nieco wprawy, ponieważ jabłka są dość rzadkie. Ale jeśli zaczekacie aż jabłka się mocniej zetną, powinno być łatwiej. Na pewno się uda ;)

Przygotowałam ją wraz z Agnieszką z najsmaczniejsze.pl. Powiem Wam że uwielbiam takie 'akcje', bo można sobie poplotkować, powymieniać się doświadczeniami i na bieżąco zdawać relację z postępów z tworzenia wspólnego założenia, choć i tak finalnie jest zupełnie inaczej ;) Dzięki Aga! Zapraszam na blog Agnieszki aby zobaczyć roladę z jabłkami w jej wydaniu :)

Składniki:

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 110g mąki
  • 70g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa:

  • 1l jabłek prażonych z cynamonem
  • 2 łyżeczki żelatyny*

wierzch:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek mleka
  • garstka żurawiny

 zimowa rolada biszkoptowa z jabłkami apple roll cake wypieki z pasją

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, ale nie na całkiem sztywno (powinny być puszyste ale lejące). Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier puder, a następnie żółtka, jedno po drugim. Dodać ekstrakt, a następnie wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 160oC. W między czasie na blacie rozłożyć bawełnianą ściereczkę. Kiedy biszkopt zacznie się lekko rumienić, wyjąć z piekarnika trzymając na papier i wyłożyć ciastem do dołu na ściereczkę. Usunąć sprawnie (ale ostrożnie) papier i zwinąć delikatnie ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku.

Żelatynę zalać zimną wodą, tylko tyle aby ją zakryć. Odstawić do napęcznienia. Jabłka zagotować, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać parę chwil, aby mieć pewność że żelatyna dobrze się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

Biszkopt odwinąć ze ściereczki uważając aby go nie uszkodzić. Wyłożyć równo jabłka, ale nie do końca, aby przy zwijaniu się nie wylały. Zwijać roladę tak aby jak najmniej jabłek wypłynęło. Wstawić do lodówki na całą noc (ja włożyłam ją dodatkowo do długiej keksówki i obłożyłam drewnianymi deskami aby zachowała ładny kształt).

Dobrze schłodzoną roladę polukrować (utrzeć cukier puder z kilkoma łyżkami mleka) lukrem o konsystencji gęstego jogurtu. Posypać żurawiną.

*żelatyny nie jest dużo, masa jabłkowa jest ściśnięta tylko na tyle aby pokroić roladę, jeśli obawiacie się że mogą Wam wypłynąć dodajcie jej ciut więcej.

zimowa rolada biszkoptowa z jabłkami apple roll cake wypieki z pasją

Smacznego :)

wtorek, 25 listopada 2014

Serniki piekę rzadko, ale jak już piekę... to musi wyjść dobrze ;) Ten pewnie nie każdemu posmakuje. Orzeszki ziemne, masa kajmakowa, słone orzeszki. Połączenie słodkiego i słonego, trochę jak snickers.. ba, nawet bardzo, a nie każdy takie połączenie toleruje ;) W każdym razie dla mnie? Numer 2.. tuż po faworycie, którym niezmiennie jest sernik chałwowy! :)

 sernik snickers z masłem orzechowym

Jest nieco cięższy niż wspomniany chałwowy, jednak zależy to przede wszystkim od sera jakiego użyjecie. Ja użyłam gęstego sera z wiaderka (patrzcie skład, im krótszy, tym lepszy;). Lubię go używać bo to po prostu znacznie ułatwia pracę. Polecam Wam ten sernik gorąco! Jeśli lubicie snickersy, ten sernik będzie dla Was hitem!

Składniki:

na spód:

  • 200g herbatników pełnoziarnistych
  • 80g masła

masa serowa:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1kg sera białego w wiaderku (mielonego)
  • 400g masła orzechowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-36%
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

na wierzch:

  • 200g masy kajmakowej
  • 3/4 szklanki siekanych orzeszków ziemnych solonych

 sernik snickers z masłem orzechowym peanut butter cheesecake sernik świąteczny

Wykonanie:

Herbatniki zmielić na proszek, dodać rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie aż herbatniki zaczną przypominać mokry piasek. Wyłożyć je na blaszkę do pieczenia (dno wyłożone papierem do pieczenia) o rozmiarze 20/30cm i lekko ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, podpiec przez 8-10 minut.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać stopniowo ser, łyżka po łyżce, a następnie masło orzechowe. Kiedy masa będzie dobrze zmiksowana dodać śmietankę i na koniec mąkę ziemniaczaną.

Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić sernik do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec 45-50 minut w kąpieli wodnej (foremka wstawiona w większą foremkę wypełnioną wrzącą wodą, lub foremka z wodą postawiona na dno piekarnika). Sernik pozostawić do wystudzenia, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Na wystudzony sernik wyłożyć masę karmelową, wyrównać powierzchnię, posypać siekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi.

sernik snickers z masłem orzechowym peanut butter cheesecake sernik świąteczny

Smacznego :)

czwartek, 20 listopada 2014

Czy można się im oprzeć? Nie.. zdecydowanie nie! Aksamitne, miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach. I wcale nie mam zamiaru mocno Was do nich przekonywać, z pewnością sami wiecie najlepiej jakie są dobre ;)

 trufle czekoladowe

Nie ma tutaj żadnych dodatków smakowych, kluczowa jest tutaj bowiem czekolada. MUSI być dobrej jakości o zawartości czekolady min. 70%. W wersji dla dorosłych dopuszczalne jest dodanie niewielkiej ilości np. rumu, ale uwierzcie mi że i bez tego będziecie nimi zachwyceni ;)

Składniki:

  • 130g czekolady gorzkiej
  • 160g śmietanki
  • 100g mascarpone
  • 2 duże łyżki miodu
  • kakao do obtoczenia

 trufle czekoladowe intentywnie aksamitne delikatne rozpływające się w ustach

Wykonanie:

Śmietankę podgrzać doprowadzając ją niemalże do wrzenia. Czekoladę połamać na małe kawałki, zalać gorącą śmietanką. Odczekać parę chwil a następnie wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Do jeszcze ciepłej masy dodać mascarpone i płynny miód (koniecznie w temperaturze pokojowej), mieszać energicznie aż połączy się z czekoladą. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Dobrze schłodzoną masę nabierać łyżką i sprawnie formować kule, owale lub inne nieregularne kształty (trufle pod wpływem ciepła rąk szybko się rozpływają dlatego należy to robić sprawnie). Uformowane trufelki wstawić do lodówki. Przed podaniem obtoczyć w gorzkim kakao, lub siekanych migdałach/orzechach.

trufle czekoladowe intentywnie aksamitne delikatne rozpływające się w ustach

Smacznego :)

wtorek, 18 listopada 2014

Sezon na cytrusy w pełni. Są smaczne... i tanie, zatem warto z nich korzystać :) Tarta mandarynkowa powstała na skutek przesypujących się z koszyka mandarynek, w ilości nie do przejedzenia ;) Wyszło naprawdę pysznie! Nie za słodko, nie za kwaśno.. po prostu idealne ;)

 Tarta mandarynkowa/pomarańczowa

W tej sam sposób możecie również zrobić wersję pomarańczową, ale raczej nie cytrynową bo może być niezjadliwa ;) Ciasto jest szybkie i proste do wykonania, do niedzielnej kawy sprawdziło się doskonale! :)

Składniki:

na ciasto:

  • 50g cukru pudru
  • 100g masła
  • 150g mąki
  • 1 żółtko

na nadzienie:

  • 100ml soku mandarynkowego
  • skórka otarta z dwóch mandarynek
  • 100ml śmietanki
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru

dekoracja:

  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru

 Tarta mandarynkowa/pomarańczowa tarta z mandarynkami

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko i szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć ostrożnie do formy na tartę o średnicy 20cm (jeśli dno się nie wyciąga warto wyłożyć je papierem do pieczenia). Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 15 minut.

W między czasie sok wymieszać z cukrem, śmietanką, otartą skórką i jajkami, najlepiej trzepaczką. Na podpieczony spód wylać masę mandarynkową. Zapiekać kolejne 30 minut.

Kiedy tarta wystygnie, utrzeć mascarpone z cukrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i końcówką np. 1M zrobić ozdobne kleksy dookoła.

Tarta mandarynkowa/pomarańczowa tarta z mandarynkami

Smacznego :)

piątek, 14 listopada 2014

Miękkie gruszki, puszyste ciasto pachnące cynamonem, mocno wilgotne od soku który puściły gruszki podczas pieczenia. Ślicznie wygląda, szybko się robi i wybornie smakuje :)

Wilgotne waniliowo-cynamonowe ciasto z gruszkami

To tak naprawdę klasyczne ucierane ciasto które za sprawą cynamonu i powciskanych w nie gruszek staje się bardziej niezwykłe ;) Ważne jest abyście wyjęli składniki wcześniej z lodówki, muszę być w temperaturze pokojowej (jeśli czasu nie ma, masło wkładać do mikrofali na parę chwil, mleko podgrzewam a jajka zalewam na parę minut ciepłą wodą ;). Polecam gorąco jest naprawdę rewelacyjne!

źródło z moimi zmianami

Składniki:

  • 180g masła
  • 150g cukru drobnego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 190g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek mleka

 Wilgotne waniliowo-cynamonowe ciasto z gruszkami

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka. Następnie wmiksować na wolnych obrotach połowę składników suchych, a następnie dodać mleko i ponownie składniki suche. Miksować tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 21cm.

Gruszki umyć i obrać. Od spodu wydrążyć środek nożem. Gruszki powciskać w ciasto jedna obok drugiej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec około 50-55 minut (patyczek wbity w środek musi być suchy).

Wilgotne waniliowo-cynamonowe ciasto z gruszkami

Smacznego :)

08:34, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
środa, 12 listopada 2014

Ciecierzyca. Zawiera dużo białka i węglowodanów. Lubiana przez osoby nie jedzące mięsa, choć jestem pewna że i mięsożercom przypadnie go gustu. Delikatny, wzbogacony w słodką żurawinę i orzechy laskowe. Koniecznie spróbujcie! :)

 Pasztet z ciecierzycy z orzechami  laskowymi i żurawiną

Pamiętajcie aby ciecierzycę namoczyć dzień przed przygotowaniem pasztetu. Samo przygotowanie nie trwa długo. Mi osobiście bardzo smakował z żurawiną do mięs, przez co jestem pewna że będzie świetną propozycją na święta Bożonarodzeniowe :) To taka moja.. pierwsza nieśmiała propozycja na ten czas ;)

zainspirowałam się tym przepisem.

Składniki:

  • 500g ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 80g żurawiny
  • 1 kajzerka + bulion z ugotowanych uprzednio warzyw
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • spora ilość świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 50g migdałów w płatkach

 

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości (około 45 minut). Ugotowaną ponownie odcedzić i pozostawić do wystudzenia. W między czasie warzywa zalać wodą (dosolić do smaku) tylko tak aby się zakryły i ugotować je do miękkości. Orzechy podprażyć w piekarniku lub na patelni. Bułkę namoczyć mocno w bulionie warzywnym.

Ciecierzycę, orzechy, ugotowane warzywa i bułkę zmielić w maszynce. Doprawić masę solą, pieprzem, gałką i papryką. Dodać jajka i żurawinę, porządnie wyrobić. Masę przełożyć do średniej keksówki (długość ok. 35cm), wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piec około 1h-1h 10min w temperaturze 180oC. Kroić po wystudzeniu.

Pasztet z ciecierzycy z orzechami  laskowymi i żurawiną

Smacznego :)

poniedziałek, 10 listopada 2014

Lubicie czekoladowe ciasteczka? Ja baaaardzo ;) Szczególnie takie które lekko się ciągną, są mięciutkie, słodkie i do tego kolorowe :) Jestem pewna że i Wam posmakują!

Ciągnące ciasteczka czekoladowe z kolorowymi groszkami

Ciasta z podanych proporcji wychodzi na dwie blachy (dużo ich na jedną blachę nie wchodzi, bo rozlewają się na boki). Uważajcie koniecznie z czasem pieczenia, nie mogą się wysuszyć. Po upieczeniu należy je ostrożnie zsunąć z papierem do pieczenia na kratkę. Ciepłe rozpadają się, zatem cierpliwość wskazana ;) Polecam, są pyszne!

źródło: Martha Stewart, z moimi zmianami

Składniki:

  • 100g czekolady gorzkiej (dałam 72% kakao ze skórką pomarańczową)
  • 100g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego (choć dałabym następnym razem jeszcze mniej)
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/5 łyżeczki soli (na czubku łyżeczki)
  • kolorowe groszki

 

Wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt, a następnie masę czekoladą. Miksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Łyżką wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Ciasto wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (po czubatej łyżce), w sporych odstępach od siebie, odsypać wierzch groszkami. Piec około 10-13 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu ostrożnie przenieść papier z ciasteczkami na kratkę. Poczekać aż całkowicie wystygną (ciepłe się rozwalają)

Ciągnące ciasteczka czekoladowe z kolorowymi groszkami

Smacznego :)

08:29, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
środa, 05 listopada 2014

Jesień potrafi przytłoczyć. Szczególnie kiedy za oknem szaro i ponuro. Ale ja mam na to swoje sposoby! Czekolada to najlepsze rozwiązanie ;) Brownie z serowo dyniową masą na pewno poprawi Wam nastrój :)

brownie z dynią dyniowe

Muszę się Wam do czegoś przyznać.. A mianowicie piekłam swoje brownie za długo przez co lekko się przesuszyło. Za dużo się wokół działo ;) Dlatego tak ważne jest pilnowanie czasu pieczenia. Co do masy dyniowej.. jest delikatna, lekko słodka i naprawdę rewelacyjnie współgra z resztą. Jestem pewna że Wam posmakuje :)

Składniki:

na masę czekoladą:

  • 150g ciemnej czekolady
  • 115g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mąki

masa dyniowa:

  • 250g mascarpone
  • szklanka dyniowego puree
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru

 

Wykonanie:

Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać puree dyniowe i dokładnie wymieszać. Wbić jajka, dodać cynamon i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić.

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (postawić miskę na garnku z wrzącą wodą). Zestawić z garnka. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Kolejno dodawać jajka, mieszając dokładnie przed dodaniem kolejnego. Na koniec wmieszać mąkę wymieszaną z kakao.

Połowę masy czekoladowej wylać na spód formy o wymiarach 20/30cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Na wierzch wylać masę dyniową. Z pozostałej masy czekoladowej zrobić kleksy na wierzchu.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC przez około 30 minut.

brownie z dynią dyniowe

Smacznego :)

08:47, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 03 listopada 2014

Kiedy szykujemy się rano do szkoły/pracy nie ma wiele czasu na przygotowywanie śniadania. Dlatego granola to świetne rozwiązanie. Pieczemy całą blachę, a potem tylko dodajemy mleko lub jogurt i pyszne, pełnowartościowe śniadanie gotowe!

granola dyniowa z dynią 

Dzisiaj typowe jesienne wydanie. Z dynią, orzechami i żurawiną. Orzechy możecie dodać jakie lubicie, ja uwielbiam laskowe, stąd taki wybór, ale włoskie, czy nawet migdały, lub pecany tak jak w oryginalnym przepisie sugeruje Bea, również wspaniale się sprawdzą. Nie pozostaje mi nic innego jak mocno ją Wam polecić. Jest po prostu rewelacyjna!

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki dyniowego puree
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • szklanka orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki żurawiny suszonej

 

Wykonanie:

Płatki wymieszać z cynamonem i solą. Puree wymieszać z miodem i oliwą, dodać do płatków. Wymieszać dokładnie a następnie dodać orzechy i ponownie przemieszać. Masę wyłożyć na blachę do pieczenia, rozłożyć równo. Piec około 40-45 minut w temperaturze 160oC. Co jakiś czas przemieszać. W połowie czasu pieczenia dodać żurawinę.

Po upieczeniu przestudzić i zamknąć w słoiku.

granola dyniowa z dynią

Smacznego :)

czwartek, 30 października 2014

Jeśli macie białka w lodówce, a z jakiś powodów nie chcecie piec bezy, to mam dla Was alternatywę. Lekkie i puszyste, o lekko gąbczastej strukturze ciasto, z dodatkiem skórki i soku z cytryny, lekko nasączone pomarańczowym syropem. A na koniec pokryte grubą warstwą pomarańczowego lukru.

Naprawdę rewelacyjne! Nie mogliśmy się od niego oderwać ;) Jestem pewna że i Wam posmakuje :)

Cytrusowe ciasto na białkach 

Składniki:

  • 170g białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

syrop:

  • sok z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki cukru

lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki syropu
  • ew. skórka otarta z pomarańczy do dekoracji

 

Wykonanie:

Białka utrzeć na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Do lśniącej masy dodać kolejno skórkę  z cytryny, sok, ekstrakt i rozpuszczone masło. Na koniec wmieszać delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy keksowej długości ok. 25cm (wytłuszczonej i wysypanej mąką). Piec w temperaturze 170oC około 35-40 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest wypieczone w środku. Lekko przestudzone wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Sok z pomarańczy  zagotować z cukrem. Gotować 2-3 minuty. Przestudzić. W cieście zrobić wykałaczką kilkanaście głębokich dziurek. Odłożyć 2-3 łyżki syropu, resztą nasączyć ciasto. Do pozostawionego syropu dodać cukier. Utrzeć razem, a następnie polukrować ciasto.

Cytrusowe ciasto na białkach

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 85
Tagi
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi