Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
sobota, 19 marca 2016

Babek na święta nigdy nie za wiele! Szczególnie takich wyjątkowych, do których chce się wracać nawet po świętach. Babka herbaciana, z aromatem ukochanego przeze mnie earl greya. Przepyszna! Zakochałam się w niej bez pamięci. Puszysta, delikatna, z subtelnym aromatem herbaty. Mistrzostwo świata! Musicie spróbować :)

 babka herbaciana z earl grey

Składniki są na sporą babkę. Piekłam ją w formie silikonowej więc niczym nie musiałam jej smarować ani wysypywać. Pamiętajcie jednak, że zwykłe blaszane formy należy dobrze natłuścić i wysypać mąką lub kaszą manną. Zapobiegnie to katastrofie :) Poza tym babka jest prosta i bezproblemowa, a jestem pewna.. że i Wasze serca skradnie :)

źródło: klik (z moimi zmianami)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki herbaty earl grej (liściasta, mielona, nie ma znaczenia)
  • 3 łyżki herbaty earl grey mielonej
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu

 earl grey bundt cake

Wykonanie:

Mleko zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj herbatę, przykryj garnuszek i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź herbatę i odstaw mleko do całkowitego wystudzenia.

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. W między czasie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieloną herbatę. Do masła dodawaj kolejno jajka (również w temperaturze pokojowej), po każdym dokładnie miksując, a następnie dodaj ekstrakt.

Cały czas miksując dodaj 1/3 składników suchych, następnie 1/2 mleka, ponownie 1/3 składników suchych, pozostałe mleko, i na końcu pozostałe składniki suche. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłóż do formy na babkę, piecz godzinę w temperaturze 180oC. Przed wyłączenie piekarnika upewnij się patyczkiem że babka się upiekła.

Odłóż do wystudzenia. Zaparz herbatę w 2-3 łyżkach wody. Dodaj około 3/4 szklanki cukru pudru, wymieszaj. Polukruj babkę.

babka herbaciana, ucierana

Smacznego :)

11:39, milk_chocolate84
Link Komentarze (14) »
sobota, 12 marca 2016

Kremowy i delikatny. Na twarogu mielonym czterokrotnie. Z dużą ilością waniliowych kropeczek, i kolorowych jajeczek wprowadzających nas powoli w wiosenno-świąteczny nastrój. Prosty do wykonania... jak to sernik ;) Z pewnością wart upieczenia!

sernik z kolorowymi jajeczkami 

Najlepiej użyć sera mielonego samodzielnie, ale jeśli już decydujecie się na ser w wiaderku, szukamy takiego bez mleka w proszku, zagęszczaczy i innych cudów. Dekoracja według uznania, choć mi osobiście takie skromne, pastelowe jajeczka, pasują tutaj idealnie :)

Składniki:

na spód:

  • 125g herbatników pełnoziarnistych
  • 50g masła

na masę serową:

  • 500g sera (mielonego co najmniej 3 krotnie)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka klasy L
  • 50g masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 laska wanilii

ponadto:

  • kolorowe jajeczka do dekoracji
  • 100g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

 sernik kremowy na twarogu

Wykonanie:

Herbatniki zmiel, dodaj roztopione masło. Mieszaj do chwili uzyskania "mokrego piasku". Wyłóż całość na dno formy o średnicy 18cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Łyżeczką dociśnij herbatniki na spód i boki do 2-3cm wysokości. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180oC. Zapiekaj 10 min, aż spód się lekko zarumieni.

W między czasie przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w tej samej temperaturze.

Ser utrzyj z cukrem. Cały czas miksując dodawaj kolejno jajka (po każdym miksując do połączenia składników), a następnie miąższ z jednej laski wanilii, masło i śmietankę. Na koniec dodaj obie mąki. Masę przelej na uprzednio podpieczony spód. Do piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą i zmniejsz temperaturę do 150oC. Piecz sernik godzinę, a następnie otwórz piekarnik i pozwól mu całkowicie wystygnąć.

Mascarpone utrzyj z cukrem. Wyłóż na wierzch schłodzonego sernika. Ułóż kolorowe jajeczka.

sernik waniliowy wielkanocny

Smacznego :)

09:12, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
środa, 09 marca 2016

Nie ma świąt Wielkanocnych bez majonezu. Nie ma sosu tatarskiego, sałatki warzywnej, faszerowanych jajek, a nawet najpuszystszej na świecie babki majonezowej! Ale należy pamiętać o tym że majonez musi być dobrej jakości, taki który będzie smaczny i będzie miał odpowiednią konsystencję. I taki właśnie jest majonez domowy!

majonez domowy 

Gęsty, kremowy, idealny! :) Zrobicie go szybciej niż myślicie. Wystarczy włożyć wszystko w pojemniczek i włączyć blender. Bez powolnego ubijania, martwienia się o zważenie. Wychodzi zawsze! Zawsze tak samo dobry ;)

Podaje ilości soli i pieprzu jakie nam odpowiadają smakowo, ale dodawajcie je ostrożnie, lepiej dodać na końcu jeśli okaże się za mało, niż zamartwiać się że majonez wyszedł na słony.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 300ml oleju
  • 2 duże łyżeczki wyrazistej w smaku musztardy
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w wyższym naczyniu. Włóż blender do samego dna naczynia i zacznij ubijać. Od razu zauważysz że warstwa majonezu staje się coraz wyższa. Ubijaj unosząc delikatnie blender góra-dół, do chwili kiedy majonez zacznie osadzać się na ściankach naczynia i blenderze (początkowo masa będzie "śliska"), potrwa to około 30-40 sekund. Gotowy majonez przełóż do słoika i trzymaj w lodówce.

przepis na domowy majonez

17:15, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
niedziela, 06 marca 2016

Chyba najlepsza pavlova jaką jadłam. Jest tutaj wszystko co być powinno. Słodka beza łamana jest kwaskowymi owocami, a delikatne wnętrze bezy uzupełniają chrupiące siekane pistacje. Skomponowana, aby nie powiedzieć.. perfekcyjnie :)

 pavlova cytrusowa

Polecam użyć również czerwonych pomarańczy, które akurat teraz nie trudno dostać. Beza wygląda wtedy naprawdę cudnie! :) Spróbujcie koniecznie, jest pyszna!

Składniki:

  • 3 białka (L)
  • 170g cukru drobnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

wierzch:

  • grejfrut
  • mandarynka
  • pomarańcze (najlepiej również czerwone)
  • garść łuskanych pistacji
  • pół szklanki śmietanki 30-36%
  • łyżka cukru pudru

 

Wykonanie:

Białka ubij na sztywną pianę, a następnie cały czas miksując dodawaj po łyżce cukier. Nie spiesz się, należy to robić powoli, po każdej łyżce poczekaj aż zostanie dobrze wmiksowana. Po ostatniej porcji miksuj jeszcze około 4-5 minut. Po tym czasie dodać kolejno mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksuj jeszcze minutę, do połączenia składników.

Masę wyłóż na papier do pieczenia (okrąg o średnicy ok. 16-17cm), zbierając delikatnie boki do góry. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC a następnie zmniejsz temperaturę do 150oC i susz godzinę. Po upieczeniu bezy, pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Wyłóż na bezę. Cytrusy obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry, poukładaj na śmietance. Całość posyp siekanymi pistacjami.

bez cytrusowa z siekanymi migdałami

Smacznego :)



środa, 02 marca 2016

Znacie smak świeżego miąższu kokosa? Mmm... poezja! To zdecydowanie co innego niż znane wszystkim ze sklepu wiórki. Połamany na mniejsze kawałeczki miąższ to świetna przekąska! Serio! A dlaczego jeszcze warto go kupować? Po pierwsze, można z niego przygotować pyszne, domowe mleko kokosowe, po drugie, łupinę można wykorzystać do dekoracji np. jako doniczka do drobniejszych kwiatów, a po trzecie, z miąższu powstaje micha gigantycznych wiórek (albo zwykłych, drobnych). Osobiście preferuję te większe, które trudniej dostać. Są świetne do granoli lub do dekoracji ciast i babeczek. 

jak rozłupać kokosa i zrobić wiórki

A jak zabrać się do "walki" z twardym kokosowym orzechem? Sprawa wcale nie jest aż tak skomplikowana jak mogłoby się wydawać. Ale po kolei..

kokos jak otworzyć

Każdy kokos ma na górze trzy wgłębienia które w łatwy sposób przekłuć, np. ostro zakończonym nożem. Możesz również wkręcić w jedno z wgłębień korkociąg i wkręcić się jak w korek od wina :) Według mnie łatwiej ostrym nożem, ale spróbuj co będzie dla Ciebie korzystniejsze. 

jak rozłupać kokosa woda kokosowajak rozłupać świeżego kokosa

Z powstałego otworu "wytrząśnij" wodę kokosową. Polecam zrobić dwie dziury, będzie szybciej leciała. Na koniec potrząśnij orzechem upewniając się że nie ma już w nim wody, a następnie uderzaj np. tłuczkiem do mięsa kilka razy w łupinę, aż pęknie. Ja to robię na desce którą kładę na podłodze. Za 3-4 maksymalnie uderzeniem, pęka :)

jak rozłupać kokosa instruckjajak rozlupać kokosa szybko

Teraz tylko wyjmij miąższ oddzielając go od łupiny, i najlepiej obieraczką, pozbądź się brązowej skórki. Aby było łatwiej, możesz miąższ naciąć na mniejsze kawałki.

jak rozłupać kokosa krok po krokujak rozłupać kokosa

W takiej postaci kokos nadaje się już do konsumpcji, i w takiej też wersji zjadam zawsze część od razu :) A reszta? Na wiórki. Na duże wióry kokosowe, które ciężko kupić, a które są niezastąpione w dekoracji ciast czy do przygotowania pysznej granoli (o tym też jeszcze będzie..).

Wystarczy że obieraczką do warzyw zetniesz miąższ na cieniutkie plasterki, a następnie rozłożysz na papierze do pieczenia i ususzysz w piekarniku. Cały proces nie trwa długo, bo około 30 minut w temperaturze 100oC. Co jakiś czas zajrzyj do nich i przemieszaj, aby równomiernie obsychały.

Gotowe wiórki zamknij w szczelny pojemniczek.

jak zrobić wiórki kokosowe

Smacznego :)

piątek, 26 lutego 2016

Słodycze kojarzą się zawsze z dużą ilością cukru.. na szczęście nie zawsze tak jest. Te mini tarty są na to doskonałym przykładem. W przepisie nie ma dodatku nawet grama cukru. Spody z daktyli i siekanych orzechów. Do tego klasyczny ganache czekoladowy i fura owoców na wierzch! Brzmi pysznie, nieprawdaż? :)

mini tarty czekoladowe z borókami bez cukru

Przygotowałam kilka małych tart, ale równie dobrze możecie zrobić jedną większą. Jeśli zdecydujecie się, tak jak ja, na wersję mini, najlepiej będzie użyć silikonowej formy na muffiny, ponieważ z klasycznej może być problem je wyjąć - choć z pewnością będzie to wykonalne. Spróbujcie koniecznie, gorąco Wam ten deser polecam!

Składniki na 6 sztuk:

spód bez pieczenia:

  • 100g daktyli
  • 1/2 szklanki orzechów (u mnie laskowe i włoskie)

czekoladowy ganache:

  • 100ml śmietanki
  • 60g czekolady ciemnej
  • mała szczypta soli

dodatkowo:

  • borówki lub inne owoce na wierzch

 tarta czekoladowa bez pieczenia

Wykonanie:

Daktyle i orzechy drobno posiekaj. Przełóż do miski, wyrabiaj jak kruche ciasto, aż całość zbije się w kulę. Rozwałkuj je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (bez papieru będzie się kleiło do wałka).

spód do tarty bez cukru bez pieczenia

Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki szklanką, o średnicy nieco większej niż średnica wgłębień w formie do muffin.

zdrowe słodycze

Krążkami wyłóż wgłębienia w formie do muffin (najlepiej silikonowej, ponieważ łatwiej będzie wyjąć je na końcu z formy). Odstaw.

Przygotuj ganache. Śmietankę podgrzej, ale nie gotuj! Do ciepłej śmietanki dodaj połamaną drobno czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści, a całość stanie się lśniąca i gładka, dodaj szczyptę soli. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Wlej na spody. Wstaw do lodówki.

mini tarty czekoladowe

Kiedy masa lekko stężeje, posyp wierzch borówkami, lub innymi owocami!

zdrowa tarta bez cukru bez jajek bez masła

Smacznego :)

środa, 24 lutego 2016

Mam coraz większą ochotę na owoce, warzywa, lekkość i.. kolory! Na różnego rodzaju sałatki przedewszystkim. Ale tym razem co nietypowego. Sałatka orzeźwiająca, słodka od miodu, cierpka od grejfrutów, chrupiąca dzięki pistacjom. Idealnie skomponowana :)

sałatka cytrusowa, z wanilią, miodem i pistacjami

Wiem że nie łatwo dostać czerwone pomarańcze, ale szczerze? Myślę że w tym przypadku warto się natrudzić. Ta sałatka powinna dawać nie tylko przyjemność z jedzenia ale i z patrzenia na nią ;) Te kolory naprawdę mocno przemawiają.. do mnie na pewno :)

źródło inspiracji: klik

Składniki:

  • 1 różowy grejfrut
  • 1 czerwony pomarańcz
  • 1 pomarańcz
  • 2 mandarynki
  • garstka posiekanych pistacji

sos:

  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Wykonanie:

Ostrym nożem zertnij górę i dół każdego cytrusa. Skrój skórkę razem z białym albedo. Pokroić w plastry ok. 5mm grubości. Ułóż owoce na talerzu, przekładając kolorami. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, polej sałatkę i posyp siekanymi pistacjami.

sałatka owocowa z miodem

Smacznego :)

poniedziałek, 22 lutego 2016

Według kalendarza wciąż zima, ale mimo wszystko tęsknota za wiosną, zielenią i słońcem coraz większa. Co zrobić aby ten ciężki czas przetrwać? Witaminizować się! Chociażby koktajlem, najlepiej zielonym :)

wegański zielony koktajl

To naprawdę bardzo dobry koktajl! Wyczuwa się w nim w zasadzie wszystkie smaki, nic tutaj nie dominuje. To po prostu świetnie skomponowana bomba witaminowa dająca energię na wszelkie trudności dnia ;) Naprawdę gorąco polecam!

Składniki:

  • duża garść szpinaku
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 300ml mleczka kokosowego
  • sok z jednej pomarańczy (około 1/2 szklanki)
  • 1/2 średniej wielkości banana

 

Wykonanie:

Szpinak dokładnie wypłucz w wodzie. Wszystkie składniki włóż do blendera. Zblenduj do uzyskania gładkiego smoothie. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Smacznego :)

czwartek, 18 lutego 2016

Mam dla Was kolejną propozycję na domową granolę lub tak zwane crunchy, czyli posklejane ze sobą chrupiące płatki. Przygotowuję ją dość często w różnych kombinacjach smakowych, ponieważ jest to super alternatywa dla słodkich płatków, o których zupełnie zapomniał mój syn odkąd w szafce mamy zawsze granolę! Tym razem wersja z nutellą i bananami.

 crunchy z nutellą i bananami granola

Do granoli dodałam chipsy bananowe, ale jeśli za nimi nie przepadacie, po prostu do gotowej porcji dodajcie pokrojonego w plastry świeżego banana. Warto też dodać garść orzechów laskowych, które sprawią że miseczka takiej granoli będzie naprawdę pożywnym śniadaniem i dobrym początkiem każdego dnia! :)

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3 duże łyżki nutelli (czubate)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • chipsy bananowe (mała paczuszka wystarczy), lub świeży banan
  • 2 garstki orzechów laskowych (najlepiej podprażonych w piekarniku lub na patelni)

 

Wykonanie:

Nutellę wymieszaj z olejem i miodem. Podgrzewaj delikatnie całość, do chwili aż całość będzie płynna i połączy się w gładką emulsję. Wlej całość do płatków i dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie płatki pokryły się masą.

Płatki wyłóż na blachę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką ugnieć (ale niezbyt mocno) płatki. Piecz około 12 minut w 180oC, a następnie przewróć płatki na drugą stronę (najlepiej użyć łopatki, i partiami odwracać je jak płatki). Następnie dopiekaj kolejne 10 minut, pilnując aby płatki się nie przypaliły.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw granolę na blaszce do wystudzenia, a następnie połam na mniejsze kawałki. Dodaj chipsy bananowe i orzechy. Przechowuj w szczelnym, suchym naczyniu.

domowe crunchy z bananami, orzechami i nutellą

Smacznego :)

wtorek, 16 lutego 2016

Z masy cukrowej można ulepić dosłownie wszystko! I o ile również uważam że jednak jedzenie tej masy jest dość... ryzykowne (taka ilość cukru i nie działa dobrze na żołądek), to co by nie mówić, takie dekoracje są po prostu przecudne! Spójrzcie na tą owieczkę :)

owieczka z masy cukrowej krok po kroku

Pozostając jeszcze w miłosnym Walentynkowym nastroju, poniżej instrukcja jak ulepić z masy cukrowej taką ślicznotkę :)

Co będzie nam potrzebne? Na pewno masa cukrowa w kolorze białym, czarnym i czerwonym. Kolory zawsze barwię sama, barwnikami w żelu. Wyjątkiem jest masa czarna, którą kupuję już kolorową, ponieważ barwnik nie radzi sobie w uzyskaniu tak wyrazistego czarnego koloru.

Przyda się też mata silkonowa na której będzie pracować, nóż, rękawiczki gumowe (jeśli masa za bardzo rozgrzewa się od rąk), wykałaczki, i sprawne ręce :) A więc do dzieła!

Z białej masy cukrowej ulep podstawę, natomiast w czarnej masy, głowę. W podstawę włóż wykałaczkę do samego spodu, i odetnij tak, aby odstająca część pozwoliła na nałożenie głowy. Na tym etapie warto odciąć sobie kwadracik papieru i na nim lepić - łatwiej jest obracać i podnosić figurkę.

owieczka z masy cukrowej krok 6

Na wystającą część wykałaczki nałóż głowę, pochylając ją lekko ku dołowi. Z dwóch małych kuleczek zrób wałeczki. Spłaszcz je lekko i natnij wzdłuż. Tak powstałe uszy przyklej do głowy.

owieczka z masy cukrowej krok 9  owieczka z masy cukrowej krok 8

Pora na ręce i nogi. Z 4 kulek zrób wałeczki. Na końcach rozwałkuj mocniej. Szersze końce wyrównaj dociskając do blatu.

owieczka z masy cukrowej krok 10

Przyklej ręce i nogi do podstawy. I już powoli widać co tworzymy :)

owieczka z masy cukrowej krok 7

Teraz należy owieczkę "ubrać". Można to zrobić w zasadzie na dwa sposoby. Bardziej pracochłonny, to tworzenie kilkudziesięciu małych "ślimaczków" widocznych na głowie owieczki, lub po prostu obsypać ją malutkimi kuleczkami. Ja zrobiłam ślimaczki na głowie, kuleczki na podstawie, choć gdzie nie gdzie dałam też kilka ślimaczków. 

owieczka z masy cukrowej krok 4

Kiedy już całe ciało owieczki pokryje się wełną, niech ujrzy świat. Ostrym narzędziem zrób małe dziurki w miejscu gdzie powinny się znaleźć oczy.

owieczka z masy cukrowej krok 2

W te miejsca włóż malutkie białe kuleczki, a na nie jeszcze mniejsze, zupełnie drobniutkie, czarne kropeczki.

owieczka z masy cukrowej krok 3

Z malutkiej czerwonej kuleczki zrób usta. Ostrym narzędziem zrób nos. Ręce i nogi od połowy delikatnie ponacinaj tworząc kopytka.

owieczka z masy cukrowej krok 1

Na koniec pozostaje nam tylko wręczyć owieczce soczyście czerwone serce i przyozdobić  kwiatuszkiem (użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można po prostu złożyć ze sobą kilka malutkich kuleczek).

jak ulepić owieczkę z masy cukrowej

I to by było na tyle! Proste, prawda? :) W razie pytań, piszcie! 

owieczka z masy cukrowej

Pozdrawiam,
K.

10:25, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 99
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi