Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI
RSS
piątek, 30 stycznia 2015

Długie, chrupiące pręciki. Popularne w Hiszpanii, podawane często na śniadanie (tak mówi Wikipedia ;). Wykonuje się je z ciasta parzonego, a następnie smaży w głębokim oleju. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Najlepiej smakują z karmelem (według mnie), ale można je też podawać z sosem czekoladowym. Spróbujcie koniecznie :)

churros

Ich wykonanie nie jest trudne, ale tak jak w przypadku pączków wiedeńskich, dobrze jest posiadać dobrą szprycę lub mocny worek cukierniczy i tylkę gwiazdkę. Samo ich wykonanie nie jest trudne, także gorąco je Wam polecam :) Smażyłyśmy je wspólnie z najsmaczniejsze.pl i obie zgodnie stwierdzamy że warto je usmażyć, choć raz.. tak dla odmiany ;)

Składniki:

  • 250ml wody
  • 100g masła
  • 200g mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli

posypka:

  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 churros hiszpańska przekąska ciasto parzone

Wykonanie:

Wodę, masło i sól podgrzewać aż masło się rozpuści. Kiedy zacznie wrzeć dodać mąkę energicznie mieszając drewnianą łyżką, tak aby nie zrobiły się grudki. Przestać mieszać kiedy masa zbije się w kulę i będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, odstawić na ok. 20 minut.

Po tym czasie masę zmiksować z jajkami, dodając powoli jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując.

Masę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką. Churros wyciskać bezpośrednio na rozgrzany do 180oC olej odcinając paski długości ok. 13-14cm nożyczkami. Smażyć na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Podawać z sosem karmelowym lub czekoladowym.

churros hiszpańska przekąska ciasto parzone

Smacznego!

08:52, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
wtorek, 27 stycznia 2015

Karnawał w pełni, zatem czego jak czego! Ale pączków zabraknąć nie może ;) Dzisiaj przepis na pączki wiedeńskie, zwane hiszpańskimi lub gniazdkami (jak kto woli). Robi się je z ciasta parzonego. Są miękkie i delikatne w środku. Naprawdę pycha! :)

pączki wiedeńskie (hiszpańskie)

Niestety fotogeniczne to one nie są (nie tylko ja miałam problem ze zdjęciami..) ale przymykam na to oko ;) Ważne że są pyszne! Prawda jest taka że trochę jest z nimi zabawy, ale z porcji wychodzi ich naprawdę dużo. Warto mieć też dobrą szprycę lub mocny worek cukierniczy ponieważ ciasto jest dość gęste. To co? Do dzieła ;)

Składniki:

  • 250ml wody
  • 100g masła
  • 200g mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Wodę, masło i sól podgrzewać aż masło się rozpuści. Kiedy zacznie wrzeć dodać mąkę energicznie mieszając drewnianą łyżką, tak aby nie zrobiły się grudki. Przestać mieszać kiedy masa zbije się w kulę i będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, odstawić na ok. 20 minut.

Po tym czasie masę zmiksować z jajkami, dodając powoli jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując.

Masę przełożyć do szprycy cukierniczej, z końcówką gwiazdką. Papier do pieczenia wysmarować olejem. Wyciskać gniazdka o średnicy około 7cm (można dwa okręgi, jeden na drugi, wtedy będą grubsze). Porozcinać papier tak, aby każde gniazdko było na osobnym kwadracie.

pączki wiedeńskie hiszpańskie gniazdka

Olej rozgrzać do temperatury około 180oC. Wrzucać pączki papierem do pieczenia do góry, tak aby były gniazdka były zanurzone w oleju. Po chwili odejdzie papier, wyjąć go z oleju.

Pączki smażyć z obu stron na rumiano (mocno rosną), odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Przestudzić.

Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami soku z cytryny i mleka. Ucierać do uzyskania lejącego lukru. Polukrować pączki. Najlepsze są tego same dnia, kolejnego lekko odmiękają. 

pączki wiedeńskie (hiszpańskie gniazdka

Smacznego :)

09:16, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
piątek, 23 stycznia 2015

Najwyższa pora smażyć pączki! Smażyć.. lub piec, choć niektórzy mówią że jak pieczone, to nie pączki. Ja natomiast bardzo tę wersję lubię. Pieczone pączki z konfiturą różaną zrobiły furorę, więc mam nadzieję że i te przypadną Wam do gustu. Wystarczy na nie spojrzeć.. ;) Nie dosyć że ładne, smaczne.. to jeszcze niskokaloryczne. Mi te argumenty wystarczają :)

Pieczone pączki czekoladowe z dziurką

Uważajcie aby nie przesadzić z ilością mąki. Ciasto powinno się kleić. Musi być delikatne, a nie twarde. Jeśli nie macie okrągłych foremek, można użyć do wycinania szklanki i np. kieliszka. Ich pieczenie to sama przyjemność!

Składniki:

  • ok. 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 7 łyżek cukru
  • 60g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 7g suszonych drożdży
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu

polewa:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 5 łyżek śmietanki kremówki

 

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na 10 minut. W misce wymieszać przesianą mąkę (nie wszystko, lepiej potem dosypać),kakao, żółtka, ekstrakt, i mleko z drożdżami. Wyrobić elastyczne i lekko klejące ciasto, a następnie stopniowo wrabiać masło. W razie konieczności dosypać trochę mąki, ale ostrożnie, pączki wyjdą 'gniotowate'. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uderzyć pięścią aby odgazować, a następnie lekko rozwałkować (powinno mieć około 1,5 cm grubości). Wycinać krążki, a następnie mniejszą foremką dziurki w każdym krążku. Pączki odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w odległości od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aby się napuszyły (lub dłużej - muszą wyraźnie podrosnąć). Po wyrośnięciu piec około 10 minut w temperaturze 170oC. Wystudzić.

Obie czekolady rozpuścić w garnuszku na małym ogniu razem ze śmietanką, uważając aby polewa się nie zagotowała. Odstawić do przestudzenia.

Lekko stężałą polewą posmarować pączki. Odczekać aż stężeje.

Pieczone pączki czekoladowe z dziurką baked yeast donuts

Smacznego :)

09:00, milk_chocolate84
Link Komentarze (12) »
środa, 21 stycznia 2015

Coś dla tych którzy lubią rozpoczynać dzień na słodko (to ja!). Tosty francuskie przygotujecie w zaledwie parę chwil. Potem wystarczy tylko oprószyć je cukrem pudrem lub położyć łyżkę dżemu i śniadanie gotowe! Panowie... jeśli chcecie zaskoczyć swoją drugą połowę, podajcie jej takie śniadanie do łóżka.. ;)

 tosty francuskie

To świetny pomysł na zużycie lekko czerstwiejącej już bułki, choć świeża też oczywiście może być ;) Możecie dodać zamiast przeze mnie proponowanych dodatków np. łyżeczkę amaretto, skórkę cytrynową lub cokolwiek innego, co przychodzi Wam do głowy. Spróbujcie, są pyszne :)

Składniki:

  • 2 małe słodkie chałeczki (lub inna słodka bułka)
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej (świeżo startej)
  • 1/3 łyżeczki waniliowego ekstraktu
  • 3 łyżki masła

 

Wykonanie:

Bułkę pokroić w kromki. Jajka roztrzepać dokładnie z mlekiem, dodać cynamon, skórkę, i ekstrakt. Dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Kromki maczać parę chwil w masie jajecznej, aby nią nasiąkły (ale uwaga, nie za długo bo bułka się rozpadnie). Wyjąć z masy i ułożyć na rozgrzanym maśle. Smażyć z obu stron na rumiano, na średnim ogniu. Przed smażeniem kolejnej partii, dodać kolejną łyżkę masła na patelnię.

Podawać z cukrem pudrem, dżemem, miodem.. lub innymi dodatkami. Najlepsze na ciepło, tuż po usmażeniu.

tosty francuskie

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Kuleczki rafaello pokazywałam Wam kilka lat temu. Dzisiaj chciałabym pokazać Wam ich zdecydowanie uproszczoną wersję. Jedna z osób która ich próbowała powiedziała że smakują zupełnie jak znany kokosowy wafelek, i jest w tym 100% prawdy, bo smakuje rzeczywiście niemalże identycznie :)

Trufelki kokosowe z migdałami (rafaello) II 

Zaledwie 3, z migdałami 4 składniki (nie zawsze je dodaje, bez nich też są pyszne - na zdjęciu właśnie ta wersja) i dosłownie kilka minut pracy. Najlepiej przechowywać je w lodówce, jednak warto wyjąć je kilka minut przed konsumpcją. Polecam :)

Składniki:

  • 200g czekolady białej
  • 7 łyżek śmietanki
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych + do obtoczenia
  • ew. ok. 10-12 migdałów bez skórki

 

Wykonanie:

Czekoladę razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wsypać wiórki i wymieszać. Odstawić na parę minut do lodówki. Po tym czasie nabierać niewielkie porcje, wcisnąć migdał, uformować kulkę, od razu obtoczyć w wiórkach. 

Przechowywać w lodówce. Najlepiej wwyjąć z lodówki ok. 30-40 min przed konsumpcją.

Trufelki kokosowe z migdałami (rafaello) II szybkie

Smacznego :)

piątek, 16 stycznia 2015

Coś dla wytrwałych amatorów słodyczy. Słodka beza, słodki karmel i słodkie gruszki. Całość równoważy nieco krem którego nie polecam mocno dosładzać. Całość, choć słodka, jest naprawdę pyszna! Jestem pewna że będzie Wams smakowała! :)

torcik bezowy z karmelem i gruszkami

Najlepiej przełożyć bezy kilka godzin przed konsumpcją, wtedy lekko odmięka i łatwiej się kroi. Polecam też użyć słodkich i miękkich, ale nie rozpadających się gruszek. Kremu nie dosładzajcie więcej.. Karmel na kremie zrobi swoje ;) Polecam! 

Składniki:

beza:

  • 3 białka 
  • 150g cukru drobnego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli

krem:

  • 250g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ponadto:

  • 2 miękkie i słodkie gruszki
  • ok. pół szklanki karmelu

 

Wykonanie:

Białka ubijać ze szczyptą soli na średnich obrotach, prawie na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, po każdej dokładnie miksując. Po ostatnim dodaniu cukru miksować około 4-5 minut aż w masie nie będą wyczuwalne kryształki cukru (można rozetrzeć między palcami trochę masy aby się upewnić). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ekstrakt i sok z cytryny. Miksować tylko do połączenia składników. 

Masę podzielić na dwie części. Każdą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okręgi o średnicy 18cm (można odrysować sobie talerzem krążki). Wstawić bezy do piekarnika nagrzanego do 180oC, a następnie od razu zmniejszyć temperaturę do 120oC i suszyć krążki około 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Gruszki przekroić na pół, a następnie ponownie każdą połówkę na 3 części krojąc wzdłuż. Podgrzać karmel na patelni, kiedy będzie lekko 'bąbelkował' ułożyć w nim pokrojone gruszki. Delikatnie zamieszać Odstawić do przestudzenia. 

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem. Połowę masy wyłożyć na pierwszy krążek bezowy, wyłożyć kilka gruszek, polać lekko karmelem. Przykryć drugim krążkiem, a następnie wyłożyć resztę kremu. Na wierzch poukładać resztę gruszek i polać karmelem. Odstawić do lodówki najlepiej na co najmniej 2 godziny aby całość  stężała. 

torcik bezowy z karmelem i gruszkami

Smacznego :)

wtorek, 13 stycznia 2015

Zrobić dobry karmel wcale nie jest łatwo. Największym problemem jest wyczucie odpowiedniego momentu karmelizacji cukru. Jeśli bowiem cukier się przypali, karmel nie będzie smaczny. Mam jednak nadzieję że z kilkoma radami się uda :)

 karmel

Nie jest to karmel ciągnący (jak tylko mi się uda taki osiągnąć, na pewno się Wami przepisem podzielę), ale mimo wszystko jest naprawdę dobry :) Możecie użyć go do naleśników, placków, ciast, deserów. Do wszystkiego! Nawet do wyjadania łyżeczką prosto z kubeczka - wersja dla wytrwałych ;) Polecam!

żródło: zmodyfikowałam lekko ten przepis

Składniki:

  • 120g cukru
  • 200g śmietanki
  • 2 łyżki masła

 

Wykonanie:

Cukier rozprowadzić równomiernie na patelni (to ważne, ponieważ musi się równomiernie karmelizować). Podgrzewać na średnim ogniu, NIE WOLNO MIESZAĆ! Jeśli widzicie że są miejsca gdzie jest więcej cukru, można delikatnie potrząsnąć patelnią, ale nie wolno mieszać. 

Kiedy cukier stanie się bursztynowy, wlać śmietankę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się karmelu. Gotować jeszcze na małym ogniu około 2-3 minut, uważając aby zbytnio nie ściemniał (będzie czuć przypalony cukier). Na koniec dodać masło i dokładnie wymieszać. 

Na początku może Wam się wydawać za rzadki, ale po wystudzeniu będzie miał odpowiednią konsystencję. 

Smacznego :)

11:31, milk_chocolate84
Link Komentarze (9) »
sobota, 10 stycznia 2015

O tym że banan i czekolada to dobre połączenie chyba nie muszę Was przekonywać. Bananowe, wilgotne ciasto i gładki krem z czekolady. Całość wcale nie ciężka i zbita.. To naprawdę dobre, proste i godne polecenia ciasto :)

Torcik bananowy z kremem czekoladowym

Ważne aby ubić dobrze jajka z cukrem. Dzięki temu ciasto nie jest ciężkie, a powiedziałabym nawet że jest puszyste. Krem zaraz po przygotowaniu jest rzadki, potem gęstnieje, także nie obawiajcie się że coś jest nie tak. I standardowo, polecam użyć dobrej czekolady, to gwarancja dobrego smaku kremu.. i w rezultacie całości :) Ciasto jedliśmy 3 dni, wciąż było dobre ;) To do dzieła!

Składniki:

na ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 średniej wielkości dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 50g czekoladowych groszków/posypki/siekanej czekolady

krem:

  • 250g czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki rumu
  • 300g śmietanki

 

Wykonanie:

Banany rozgnieść dokładnie widelcem. Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę, a następnie wmiksować olej i ekstrakt, delikatnie wmieszać banany. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladowymi groszkami, delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Ciasto przelać do formy o średnicy 20cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 45 minut. Przed wyłączeniem piekarnika upewnić się patyczkiem że ciasto jest dobrze upieczone (patyczek wbity w ciasto powinien zostać suchy - bez śladów surowego ciasta). Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę podgrzewać wraz z połamaną czekoladą w rondelku, uważając aby się nie zagotowała. Kiedy krem będzie miał gładką konsystencję, dodać rum. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lekkiego zgęstnienia do lodówki.

Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty (jeśli urosła górka, ściąć ją lekko). Na pierwszy blat wyłożyć krem, przykryć drugim blatem, ponownie przełożyć kremem i przykryć ostatnim blatem. Nie należy zbyt mocno dociskać ciasta ponieważ krem wypłynie. Pozostałą częścią kremu wysmarować wierzch. Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki aby krem zgęstniał.

Torcik bananowy z kremem czekoladowym

Smacznego :)

wtorek, 06 stycznia 2015

Szybka i bardzo prosta przekąska. Chrupiące paluchy z przypieczonym żółtym serem. Lepsze niż chipsy! Zrobicie je zaledwie w parę minut.

paluchy serowe z ciasta francuskiego

Jedyne co potrzebujecie to gotowe ciasto francuskie i żółty ser. Najlepiej użyć takiego o wyrazistym, lekko ostrym smaku. Zwracajcie też uwagę na czas pieczenia, paluchy nie mogą się zbyt mocno spiec bo wtedy będą lekko gorzkie.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • ser, najlepiej o wyrazistym smaku
  • 1 jajko

 

Wykonanie:

Jajko roztrzepać widelcem. Ser zetrzeć na tarce na drobnych, ale nie najdrobniejszych oczkach. Ciasto francuskie pociąć na paski około 1,5cm grubości, wzdłuż krótszego boku. Poprzyklejać ser na paski lekko go przyciskając. 

 paluchy serowe z ciasta francuskiego

Trzymając oba końce zawijać w przeciwnym kierunku aż powstanie spirala. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości od siebie (lekko urosną). Na wszelki wypadek przykleić oba końce do papieru. Piec około 15 minut w temperaturze 200oC, aż ser się zarumieni.

Smacznego :)

11:55, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 05 stycznia 2015

Beza w wersji mini. Chrupiąca z wierzchu, ciągnąca w środku. Z kremem czekoladowym. Słodka, ale przecież taka musi być beza ;) To zdecydowanie słodkość 'grzechu' warta!

bezy czekoladowe z czekoladowym kremem

Bezy możecie wyciskać tak jak ja, rękawem cukierniczym z tylką. Jeśli jednak nie macie rękawa lub po prostu nie czujecie się jeszcze w tym temacie pewnie, bezy można nakładać łyżką. Warto sobie wtedy na papierze narysować kółka np. odrysowując szklankę. Łatwiej Wam będzie nakładać masę bezową. Polecam gorąco! Są naprawdę pyszne :)

Składniki:

  • 3 białka
  • 160g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

krem:

  • 100g czekolady
  • 40g masła
  • 1 łyżka rumu

 

Wykonanie:

Białka ubić prawie na sztywno, dodawać powoli cukier przesiany cukier puder, łyżka po łyżce (kolejną dodać dopiero kiedy poprzednia zostanie dobrze wmiksowania). Po dodaniu ostatniej porcji cukru miksować jeszcze około 5 minut, a następnie dodać sok z cytryny, mąkę i kakao. Miksować jeszcze chwilę, a następnie przełożyć masę do worka cukierniczego z końcówką 2C i wyciskać na papier do pieczenia beziki o średnicy ok. 5cm w lekkich odstępach od siebie.Bezy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, zmniejszyć temperaturę do 130oC, suszyć 40 minut. Wystudzić.

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofali. Dodać rum. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na chwilę aby masa lekko zgęstniała.

Nakładać krem na jedną bezę, przykryć drugą. Odstawić do lekkiego stężenia kremu.

bezy beziki mini bezy czekoladowe z czekoladowym kremem chocolate meringue

Smacznego :)

07:48, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 87
Tagi
Reklama
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi