Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI
RSS
środa, 22 kwietnia 2015

Bardzo proste do wykonania batony z zaledwie kilku składników. Do ich przygotowania zmotywowała mnie ostatnia wizyta w sklepie sportowym, gdzie w ręce wpadły mi podobne batony. Bazą do ich wykonania są daktyle, które są świetną przekąską węglowodanową. Idealne podczas długotrwałego wysiłku, lub po treningu jako uzupełnienie 'spalonej' energii. Ale uwaga! Są tak pyszne, że polecam je nawet tym mniej aktywnym, jako zdrową i pełną energii przekąskę na co dzień :)

batony bezglutenowe, bez mąki, tłuszczu, cukru (dla aktywnych)

Możliwości smakowe są nieograniczone. Ja dodałam nerkowce i sok z cytryny, ale można również dodać np. liofilizowane owoce, suszone bakalie czy nawet groszki czekoladowe. Można je też oblać na koniec czekoladą i spakować maluchowi do szkoły na lunch (chociaż dzieciom akurat energii nigdy nie brakuje ;). Zróbcie koniecznie! 

Składniki:

  • 300g daktyli suszonych (miękkich, mięsistych)
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów (rodzaj według uznania)
  • łyżka soku z cytryny (+ew. skórka z połowy cytryny)
  • wiórki kokosowe na wierzch

 

Wykonanie:

Daktyle zmiksować na papkę, dodać posiekane orzechy, płatki owsiane, sok i ew. skórkę. Wyrobić kleistą masę, najlepiej ręką. Całość wyłożyć na deskę między dwoma warstwami folii spożywczej (aby nie kleiło się do deski). Rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm, a następnie usunąć górną część folii spożywczej, obsypać wierzch wiórkami kokosowymi delikatnie je wciskając, odwrócić wiórkami do deski, usunąć drugą folię i tak jak poprzednio, obsypać wiórkami. 

Masę pokroić w podłużne batoniki. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. 

batony bezglutenowe, bez mąki, tłuszczu, cukru batony dla aktywnych batony dla sportowców, power bars

Smacznego :)

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pełne ziaren, wzbogacone płatkami owsianymi i miodem. I tak jak poprzednie ciasteczka bez mąki i tłuszczu były raczej miękkie, to te przyjemnie chrupią. Są lekko dosłodzone miodem, ale to zaledwie 2 łyżki na całą porcję, co w przekładzie na jedno ciasto, daje naprawdę nie wiele. 

ciasteczka fit, bez mąki i tłuszczu

Ciastka podczas formowania nie trzymają swojego kształtu, przez co się lekko sypią. Co prawda po upieczeniu białko je całkowicie spaja, jednak aby ułatwić sobie ich przygotowanie, można wyłożyć całą masę do formy ok. 20/20, wyrównać i lekko przygnieść, a dopiero po upieczeniu pokroić w kwadraty (robiłam i taką wersję). Ciasteczka są pyszne! Gorąco polecam :)

źródło: klik - z moimi zmianami 

Składniki:

  • 200g orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
  • 100g suszonej żurawiny lub posiekanej suszonej moreli
  • 80g nasion słonecznika
  • 20g sezamu
  • 100g płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 białka

 

Wykonanie:

Nasiona, żurawinę, orzechy i płatki wymieszać w misce. Dodać miód i roztrzepane lekko białka. Wymieszać masę dokładnie, najlepiej dłońmi. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować łyżką ciasteczka i układać je na blaszce. Ciasteczka będą luźne, nie będą trzymały formy, ale po upieczeniu się ładnie 'zestalą'. Piec około 15 minut w temperaturze 180oC, aż się ładnie zarumienią.

ciasteczka fit, bez mąki i tłuszczu, ciasteczka dietetyczne bez cukru ciastka dla sportowców

Smacznego :)

08:32, milk_chocolate84
Link Komentarze (1) »
piątek, 17 kwietnia 2015

Przepyszne ciasto dla wielbicieli kokosu. Rafaello na biszkopcie to alternatywa dla chyba częściej przygotowywanego, rafaello na krakersach (które zresztą również bardzo lubię). Lekki biszkopt, krem na bazie śmietanki i mascarpone, i mnóstwo wiórek kokosowych! Najlepsze jest następnego dnia po przygotowaniu. Polecam, jest naprawdę pyszne!

 Rafaello na biszkopcie

W wersji dla dorosłych można nasączyć biszkopt likierem kokosowym, aby nie za mocno ;) Biszkopt powinien być tylko delikatnie wilgotny. Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania, warto upiec chociażby na zbliżający się weekend :)

Składniki:

na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

  • 700g śmietanki kremówki
  • 250g mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady (po 100g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150g wiórek kokosowych + trochę do posypania po wierzchu

nasączenie:

  • 1/2 szklanki zaparzonej chłodnej herbaty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • troszkę cukru do smaku

 Rafaello na biszkopcie szybcie ciasto na biszkopcie ciasto kokosowe ciasto z wórkami kokosowymi z kremem

Wykonanie:

Biszkopt: jajka ubijać z cukrem aż masa stanie się sztywna, jasna i błyszcząca. Dodać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 30/20cm. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC. Po upieczeniu odstawić biszkopt do przestudzenia.

Krem: Czekoladadę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. W misce umieścić śmietankę, mascarpone i cukier. Miksować aż masa stanie się sztywna, a następnie wlewać jeszcze lekko ciepłą czekoladę, cały czas miksując. Miksować tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe.

Wymieszać wszystkie składniki nasączenia.

Wystudzony biszkopt przekroć na dwa równe blaty. Dolny blat równomiernie nasączyć połową onczu. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem i lekko docisnąć aby krem się dobrze rozłożył (najlepiej robić to w formie w której piekł się biszkopt). Nasączyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu, wyrównać i obsypać wiórkami wierzch. Wstawić ciasto do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, a nawet po nocy spędzonej w lodówce.

Rafaello na biszkopcie szybcie ciasto na biszkopcie ciasto kokosowe ciasto z wórkami kokosowymi z kremem

Smacznego :)

środa, 15 kwietnia 2015

Prosty i nieskomplikowany chleb na zakwasie żytnim z orzechami. Mieszamy wszystko i odstawiamy do wyrastania. Bez zaczynów i kolejnych czynności do wykonania. Bardzo przypadł mi do gustu. Wilgotny, mocno dziurkowany miąższ, i te orzechy.. ;) Pycha!

chleb na zakwasie żytnim, z orzechami

Zakwas oczywiście dokarmiamy 10-12 godzin wcześniej. Osobiście pominęłam dodatek drożdży, co spowodowało że piekłam chleb prawie do 3 nad ranem ;) Wyrastanie bez ich dodatku potrwa zdecydowani dłużej. Poza tym chleb bezproblemowy, polecam :)

Przepis znalazłam tutaj, natomiast autorem przepisu jest Jeffrey Hammelman

Składniki:

  • 227g mąki pszennej chlebowej
  • 90g mąki żytniej razowej (lub pszennej razowej)
  • 190ml wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 3g suchych drożdży lub 6g świeżych (pominęłam)
  • 250 aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12h wcześniej)
  • 1 szklanka orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i miksować przez 6-10 minut (można również ręcznie, ale potrwa to dłużej). Na koniec wsypać orzechy i miksować do połączenia składników. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 1-1,5h (u mnie bez dodatku drożdży wyrastało ok. 5h).

Po tym czasie lekko wyrobić, a następnie umieścić ciasto w średniej keksówce ok. 27cm długości (uprzednio wysmarowanej olejem lub masłem i wysypanej otrębami). Przykryć i ponownie odstawić do wyrastania, aż podwoi objętość i wypełni foremkę, na około 60 minut (u mnie kolejne prawie 4). Pierwsze 15 minut piec w temperaturze 230o, a następnie zmniejszyć do 210oC i piec kolejne ok. 20 minut.

Ciepły chleb wyjąć w piekarnika, odłożyć aby lekko przestygł, a następnie wyjąć z formy. 

chleb na zakwasie żytnim, z orzechami chleb hammelman mistrz przepisy mistrza prosty chleb na zakwasie

Smacznego :)

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Mięciutkie, słodkie, mocno bananowe - ciasteczka fit, które nie zawierają w sobie ani grama mąki, cukru (tylko ten naturalny, z banana i żurawiny) i tłuszczu. A mimo to są wciąż pyszne, uwierzycie? ;) Są świetne na drugie śniadanie, jako słodka przekąska do kawy czy podczas wycieczki plenerowej.

ciasteczka fit (bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu)

Należy tutaj użyć dojrzałego, miękkiego banana, najlepiej  z czarnymi plamkami na skórce. Takie niezbyt dojrzałe, jeszcze mączyste w smaku zupełnie się nie nadają. Ciasteczka będą nijakie w smaku i mało słodkie. To własnie banan daje swoją słodycz, która jest naprawdę wystarczająca :) 

źródło: klik, z moimi zmianami 

Składniki:

  • 1 duży banan
  • 60g płatków owsianych
  • garstka żurawiny
  • garstka posiekanych orzechów laskowych

 

Wykonanie:

Banana zgnieść widelcem na papkę, dodać resztę składników. Wymieszać. Mieszanka powinna być zwarta, ale niezbyt mocno. Formować ciasteczka w dłoni, układać na blasze. Piec około 15 minut w temperaturze 180oC. Podczas pieczenia zachowują swój kształt, także im nadać odpowiedni kształt przed pieczeniem. 

Dobre jeszcze ciepłe, a potem równie dobre. 

ciasteczka fit (bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu) beztłuszczowe ciasteczka dietetyczne light dieta

Smacznego :)

środa, 08 kwietnia 2015

Zdrowe, smaczne i szybkie do przygotowania ciasteczka. Przygotujecie się z mąki orkiszowej pełnoziarnistej (według oryginalnego przepisu) lub tak jak ja, z zmielonych w młynku płatków orkiszowych. Dodatek siemienia i pestek dyni jeszcze bardziej podnosi walory zdrowotne tych ciasteczek. A że pogoda coraz bardziej wiosenna, proponuję po ciasteczku do plecaka i na rower! ;)

ciateczka orkiszowe z ziarnami

A jak nie na rower, to dla dziecka do szkoły, lub dla samego siebie, do pracy na drugie śniadanie. Pretekstów do ich wykonania każdy z Was znajdzie pewnie masę, także do dzieła :)

źródło: klik, z moimi malutkimi zmianami

Składniki:

  • 1,5 szklanki drobno zmielonych płatków orkiszowych lub pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 112g masła
  • 0,5 szklanki ciemnego cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki poza dynią i siemieniem posiekać nożem, a następnie dodać ziarna. Wyrobić szybko aż ciasto zbije się w kulę (można to zrobić również w malakserze). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie. Każde ciasteczko spłaszczyć łyżką. Piec około 15-20 minut w zależności od wielkości ciasteczek, w temperaturze 180oC. Studzić na kratce.

ciasteczka orkiszowe z ziarnami ciasteczka z płatkami orkiszowymi zdrowe ciasteczka

Smacznego :)

czwartek, 02 kwietnia 2015

W święta nie zapominamy o bezglutenowcach, bądź też o tych co glutenu unikają. Bezglutenowa babka czekoladowa. Piaskowa, taka do kawy lub herbaty. Dodatkowo dodałam do niej czekoladowe groszki i skórkę pomarańczową. Puszysta i delikatna, warta upieczenia :)

Bezglutenowa babka czekoladowa

Do jej wykonania potrzebować będziecie kilka mąk, ale myślę że nikt z ich dostaniem problemu miał nie będzie. Zresztą, babka warta tego zachodu ;) A za wspólne pieczenie dziękuję Karolinie z CaKake, maniaczki zdrowych słodkości :) Nie będę skromna jeśli powiem że cudne nam te babki wyszły, ale tak właśnie było ;) Polecam ;)

źródło: Kuchnia Polska bez pszenicy. M. Szloser W. Gąsiorowska, z moimi małymi zmianami

Składniki:

  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego lub zwykłego)
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 60 ml mleka
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 5 jajek
  • 150 g ksylitolu, ew. cukru drobnego
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady

polewa czekoladowa:

  • 80g śmietanki 30%
  • 100g czekolady gorzkiej
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

 Bezglutenowa babka czekoladowa przepisy bez glutenu przepisy na wielkanoc

Wykonanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia o sodą. Masło utrzeć z cukrem/ksylitolem, dodać mleko i roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Odstawić.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Do dobrze ubitej masy dodać żółtka, a następnie na przemian mąkę i masę maślano-czekoladową. Ucierać tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominem (ok. 24cm), dobrze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką, kaszą manną lub mąką (jeśli forma jest silikonowa, pominąć). Ciasto wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC, piec około 40-50 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstawić do wystudzenia w formie.

Czekoladę wraz ze śmietanką podgrzewać w rondelku do chwili kiedy masa stanie się gładka, mieszając co jakiś czas. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, polać polewą (ja odstawiłam na parę minut aby zgęstniała trochę), posypać skórką.

Bezglutenowa babka czekoladowa przepisy bez glutenu przepisy na wielkanoc

Smacznego :)

środa, 01 kwietnia 2015

Może i bez żółtek i masła to już nie pascha wielkanocna. Może.. ale mi taka wersja bardzo odpowiada. Powiem więcej! Jestem pewna że nie raz zrobię ją w ciągu roku, bo to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie. Kremowy twarożek z dodatkiem mnóstwa bakalii. Pycha! :)

pascha wielkanocna

Cukier zamieniłam na miód (podpatrzyłam pomysł u Doroty), masło i żółtka na kilka łyżek jogurtu naturalnego dla konsystencji. Wyszło naprawdę pysznie :) Jeśli macie ochotę, możecie dać również inne bakalie np. suszone śliwki, suszone morele itp. 

Składniki:

  • 450g sera białego półtłustego lub tłustego
  • 3 łyżki miodu (wielokwiatowy, lipowy)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g posiekanych migdałów
  • 20g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60g rodzynek 

 

Wykonanie:

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić. Ser, miód i jogurt zmiksować blenderem na gładką masę (można też zmielić ser 3-krotnie a następnie dodać miód i jogurt ale trwa to znacznie dłużej, i bałagan większy ;). Do serka dodać zeskrowane ziarenka wanilii, orzechy, migdały, skórkę i odsączone z wody rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do naczynia pojemności około 400ml, wyłożonego lnianą ściereczką. Docisnąć lekko i wyrównać. Przykryć z góry folią spożywczą aby pascha nie wyschła, i wstawić ją na kilka godzin do lodówki.

Po schłodzeniu wyjąć z naczynia, zdjąć ściereczkę i wyłożyć paschę na talerz.

pascha wielkanocna, light lekka bez masła bez żółtek dietetyczna

Smacznego :)

poniedziałek, 30 marca 2015

Prościej się nie da. Zakwas, mąka, woda i sól. Wieczorem należy nakarmić zakwas, rano zmieszać chleb, po popołudniu kilka razy złożyć i wieczorem do pieca. Jak na zakwasowca, to naprawdę błyskawicznie ;) Miąższ jest delikatny, sprężysty, z drobnymi dziurkami. Warto upiec!

najprostszy chleb pszenny na zakwasie

Nie każdy ma czas piec chleb w tygodniu, ale może skusicie się na niego na zbliżające się święta? Domownicy na pewno będą zachwyceni :)

źródło: Nasze Życie od Kuchni

Składniki:

  • 100g zakwasu żytniego, dokarmionego 8-12h wcześniej
  • 600g mąki pszennej
  • 345g wody
  • 1 łyżka płaska soli

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyrobić ręcznie lub w mikserze, dokładnie. Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką lub wysmarowanej olejem, włożyć miskę w foliową torebkę i zawiązać. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na ok. 12h. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat, rozpłaszczyć na prostokąt i złożyć na 3 (jedna część do środka, i na to druga. Powstają wtedy 3 warstwy ciasta). Odstawić na godzinę w misce zawiniętej w torebkę. Po godzinie złożyć ponownie i ponownie odstawić na godzinę. Po tym czasie złożyć ostatni raz, przełożyć ciasto do keksówki lub kosza rozrostowego do chleba. Odstawić do ostatecznego wyrośnięcia (u mnie rosło niecałą godzinę).

Nagrzać piekarnik do 250 stopni. Chleb naciąć ostrym nożem. Wstawić do piekarnika. Na dno wrzucić garść kostek lodu. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 220oC. Po kolejnych 15 minutach zmniejszyć do 200oC i dopiec jeszcze kolejne 15-20 minut. Dobrze upieczony chleb postukany wydaje pusty dźwięk.

najprostszy chleb pszenny na zakwasie chleb dla początkujących zakwasowie łatwy chleb szybki chleb na zawasie

Smacznego :)

Tagi: zakwas
08:58, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
sobota, 28 marca 2015

Do przygotowania tego mazurka wykorzystałam przepis na mus czekoladowy. Wiedziałam że wyjdzie pysznie, i nieskromnie powiem że się nie myliłam ;) Mazurek czekoladowy to od dzisiaj mój numer 2 (cóż.. klasyczny kajmakowy zawsze na pierwszym miejscu ;). Jest obłędnie pyszny!

 mazurek czekoladowy

Przygotowałam go razem z Najsmaczniejsze.pl. Myślą przewodnią był oczywiście mazurek czekoladowy. Nie dziwi mnie już to że zawsze wychodzi nam zupełnie co innego.. ale zabawa i tak jest przednia ;) Ja przygotowałam wysoki mazurek z musem, Agnieszka kolorowe mazurki które dekorowały dzieci. Polecam Wam obie wersje :)

Składniki:

na spody:

  • 100g masła
  • 140g mąki
  • 10g kakao
  • 1 duże żółtko lub 2 mniejsze
  • 50g cukru pudru

mus czekoladowy:

  • 2 żółtka
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 40g cukru
  • 250g śmietanki



Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem. Wyroić szybko, uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30/23cm. Obciąć brzegi, podzielić ciasto na 3 blaty, krojąc wzdłuż dłuższego boku - tak aby wyszedł wąski, podłużny mazurek, każdy o wymiarach mniej więcej 10/23cm. Z resztek można przy okazji upiec 2-3 kruche babeczki.

Blaty ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika do 180oC. Wstawić spody na ok. 10 minut - uwaga, szybko się rumienią a na czekoladowym spodzie można przeoczyć moment zbyt mocnego przyrumienienia. Wystudzić.

Mus: Śmietankę ubić na sztywno. Żółtka (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na puszystą masę. W między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze lekko ciepłą czekoladę dodać do żółtek, energicznie wymieszać, dodać śmietankę i rózgą (nie łyżką) energicznie mieszać aż masa całkowicie się połączy, nie dłużej. Wstawić na kilka minut do lodówki, aby lepiej się przekładało blaty.

Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 musi czekoladowego, przykryć drugim blatem, wyłożyć kolejną porcję musu i ponownie nakryć blatem. Pozostałym kremem wysmarować wierzch mazurka i wycisnąć z worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką brzegi (można też tego nie robić, a całą porcję musu wysmarować górę i boki mazurka, a następnie dowolnie udekorować).

Dowolnie udekorować. U mnie bazie z paluszków i migdałów maczanych w czekoladzie. Przed krojeniem dobrze schłodzić, najlepiej kilka godzin.

mazurek czekoladowy najlepszy mazurek przepisy na święta wielkanoc przepisy wielkanocne

Smacznego :)

13:56, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 90
Tagi
Polecane
przepisy light reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi