Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI
RSS
wtorek, 26 sierpnia 2014

Pokazywałam Wam już konfiturę bananową z kiwi. Przepis możecie znaleźć tutaj. Dzisiaj kolejna propozycja. Z dodatkiem limonki. Słodkie banany i kwaskowa limonka to zdecydowanie zgrany duet :)

 banan

Muszę Wam powiedzieć że przerobiłam do chwili kiedy piszę ten post kilka (kilkanaście?) kilogramów bananów na 4 różne sposoby. Po tych kilkunastu słoikach dochodzę do wniosku że banany są rewelacyjne na przetwory. Po pierwsze dlatego że (uwaga będę tutaj nieobiektywna ;) banany są same w sobie przepyszne! Po drugie, nie wymagają długiego gotowania. Parę chwil i rozpadają się na (prawie) papkę. A ponieważ zawierają sporo skrobi nie trzeba ich godzinami gotować, są gęste i gotowe do zapakowania do słoikach po kilku minutach. Czyż nie brzmi rewelacyjnie? ;)

 konfitura bananowa z kiwi przetwory z bananów banan i kiwi do słików na zimę

Pamiętajcie tylko aby do każdych bananowych przetworów użyć dojrzałych owoców, najlepiej takich pokrytych w czarne plamki. Są słodkie i miękkie, czyli idealne do przetwarzania ;) Mam nadzieję że skusicie się chociaż na taką małą porcję. Warto :)

Składniki (na 3 małe słoiczki)

  • 600g bananów
  • 1 limonka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru

 

Wykonanie:

Limonkę sparzyć, zetrzeć skórkę (bez białej części). Do rondelka wsypać cukier, dodać skórkę i sok, a następnie wodę. Kiedy zacznie się gotować a cukier się rozpuści, dodać pokrojone w plastry banany. Gotować parę minut aż owoce się rozpadną.

Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10-15 minut w zależności od wielkości słoików.

Tutaj więcej o pasteryzacji.

konfitura bananowa z kiwi przetwory z bananów banan i kiwi do słików na zimę

Smacznego :)

09:51, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
piątek, 22 sierpnia 2014

Przepyszny przekładaniec bez włączania piekarnika. Pełen kalorii.. ale ich ilość jest wprost proporcjonalna do ilości uciechy jaką daje ;) Karmel, masa budyniowa i czekolada. Czy może być lepiej?

3 bit

Stopień skomplikowania: 0. Trudność: 0. Cała prawda o tym cieście ;) Poniżej podaję przepis na masę budyniową domową, na żółtkach, ale możecie również użyć budyniu z torebki. Wtedy szukajcie opakowania rodzinnego na 0,75l mleka. Przygotujcie go z podanej poniżej ilości mleka gotując je z masłem. Co prawda zachęcam do zrobienia budyniu samodzielnie, jednak użycie tego z torebki zaoszczędzi pewnie jakieś.. 3 minuty roboty ;)

Może takie mało letnie ciasto.. ale ja już powoli w jesiennych klimatach ;) Polecam kochani, jest pyszne!

Składniki:

  • około 200g herbatników
  • 80 czekolady gorzkiej

masa krówkowa:

  • ok. 500g masy krówkowej
  • 1 łyżka mleka lub śmietanki

masa budyniowa:

  • 2 i 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki (z górką) mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (ew. cukru wanilinowego)
  • 100g masła

masa śmietankowa:

  • 250g mascarpone
  • 350ml śmietanki
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie:

2 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z żółtkami i mąką (tak aby nie było grudek). Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mieszanką i energicznie mieszać aż całość zgęstnieje. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Odstawić na chwilę.

W osobnym rondelku podgrzewać lekko masę krówkową z mlekiem, mieszając (chodzi o to aby było ją łatwiej rozsmarować).

Formę o wymiarach 32/33 wyłożyć folią spożywczą (można wcześniej nasmarować ją lekko olejem aby folia się przykleiła). Dno wyłożyć herbatnikami. Na nie wyłożyć masę krówkową i rozprowadzić równo. Ponownie ułożyć warstwę herbatników. Wylać na nie jeszcze ciepły budyń i rozsmarować równo. Odstawić.

Kiedy budyń w cieście przestygnie ubić śmietankę z mascarpone i z cukrem na sztywną masę. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce, obsypać wierzch. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

3 bit

Smacznego :)

czwartek, 21 sierpnia 2014

Banan to tak samo wdzięczny owoc do przetworów jak nasze rodzime, letnie owoce. Nie tylko zresztą banan, ale i inne tropikalne owoce o których przy okazji letniego przetwarzania zapominamy. Tymczasem, w najbliższym czasie, będę dla Was miała 4 rodzaje konfitury właśnie z bananami w roli głównej.

banany

środa, 20 sierpnia 2014

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Ręczne wyrabianie ciasta i formowanie. Placek, drożdżówki, bułeczki, strucla.. A może babeczki? Kwaśny agrest otulony puchatym ciastem, mocno polukrowane? Takiemu wypiekowi mówię zdecydowane TAK!

drożdżowe babeczki bułeczki z agrestem,

wtorek, 19 sierpnia 2014

Przepis na budyń czekoladowy pojawił się daaawno temu (możecie go znaleźć tutaj). Przyszła pora na waniliowy. Robi się go tak samo szybko jak budyń z torebki, ale jego jakość jest nieporównywalnie lepsza. Myślę że nie muszę Wam o tym przekonywać :)

budyń waniliowy


Tagi: wanilia
08:59, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 sierpnia 2014

Lubię kiedy jest niskie, a we wnętrzu mnóstwo owoców które podczas pieczenia puszczają sok którym nasiąka ciasto. Pachnie lekko pomarańczowo, trochę waniliowo. Choć to tylko najzwyklejsze na świecie ucierane ciasto, powoduje że wokół robi się przyjemniej, cieplej, bardziej domowo.. :)

puszyste szybkie proste ciasto ze śliwkami

wtorek, 12 sierpnia 2014

Czuję już powoli końcówkę lata. Na straganach piętrzą się śliwki i jabłka. Wieczorem otwieram balkon i czuć wpadający delikatny chłód. Ale nie marudzę, bo tak samo jak lato, kocham jesień. Spadające liście tworzące rudy dywan, kolorowe apaszki i lekkie płaszcze. I śliwki zapiekane pod kruszonką. Na deser. Pachnące cynamonem, miękkie, pod chrupiącą kruszonką.

śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką

niedziela, 10 sierpnia 2014

Sok malinowy zwany 'domowym' czy 'babuni' można kupić w sklepie całym rokiem. Niestety, ale owoców w nim tyle co... nic. Niektóre z nich nie mają w składzie nawet 1% owoców. Cóż.. może zatem warto zrobić sok samemu w domu? Taki prawdziwy, z owoców. Ja robię go od kilku lat, szczególnie dla swojego syna, który zimą piję z nim herbatę.

maliny

piątek, 08 sierpnia 2014

Tegoroczne lato nas rozpieszcza. Czuć się można niemalże jak w ciepłych krajach, szczególnie na północy. Nie pozostaje nam nic innego jak robić serniki na zimno i wszelkie inne ciasta które włączania piekarnika nie wymagają. Ot tak jak ta właśnie tarta ;) Banalnie prosta, banalnie proste składniki.. a efekt naprawdę genialny!

Tarta z malinami, białą czekoladą i serkiem mascarpone (bez pieczenia)

czwartek, 07 sierpnia 2014

Frużelina czyli owoce w żelu. Tak naprawdę możecie ją przygotować z każdych owoców. Jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, a nawet brzoskwinie czy morele. Nie ma żadnych ograniczeń.

frużelina wiśniowa

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 81
Tagi
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi