Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI
RSS
piątek, 22 maja 2015

Coraz więcej słońca, coraz większa więc ochota na ciasta bez pieczenia, które orzeźwiają, chłodzą, i są szybkie w przygotowaniu :) Sernik kokosowy z truskawkami, na zimno, na spodzie z biszkoptów, to od dzisiaj mój numer 1 wśród serników na zimno. Przepyszny! Puszysta i delikatna masa kokosowa, i słodkie, pachnące truskawki zatopione w galaretce. Po prostu niebo w gębie ;)

ciasta bez pieczenia przepis na sernik sernik na zimno

Masa serowa ścięta jest na tyle aby sernik dobrze się kroił, ale masa wciąż jest kremowa i lekka. Wyczuwa się w niej zdecydowany kokosowy smak który świetnie łączy się ze świeżymi owocami. Pyszny, po prostu przepyszny sernik!

Składniki:

na spód:

  • ok. 300g podłużnych biszkoptów

na masę kokosową:

  • 500g sera z wiaderka
  • 400g mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru (użyłam ksylitolu)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 3,5 łyżeczki żelatyny (z lekką górką)

na wierzch:

  • ok. 250-300g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

 sernik kokosowy przepis przepisy sernik bez pieczenia sernik z truskawkami i galaretką

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20/30cm wyłożyć biszkoptami.Truskawki opłukać, przełożyć do sita aby obeschły.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 minuty. Masę serową utrzeć z cukrem, dodać mleczko kokosowe, otartą skórkę i ekstrakt waniliowy. Ubijać całość mikserem około 2 minut. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody (około 5-6 łyżek), mieszać do rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą żelatynę wlewać strużką do masy serowej, cały czas miksując. Masę wylać na biszkopty. Truskawki pokroić na połówki, poukładać ciasno w masie serowej, tak aby się w większości zanurzyły. Wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, odstawić do wystudzenia. Zimną przelać na stężały sernik. Całość chłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

sernik na zimno bez pieczenia z owocami i galaretką

Smacznego :)

środa, 20 maja 2015

Kolejny przepis na chleb na zakwasie. Tym razem chleb ukraiński, choć po moich zmianach nie wiem czy jest do końca ukraiński ;) To taki chleb codzienny, pszenno żytni z dodatkiem mąki razowej. Mięciutki, z chrupiącą skórką. Dość szybki do wykonania jak na chleb na zakwasie, zaczyn dojrzewa zaledwie 3h. Naprawdę warto upiec :)

chleb pszenno żytni, przepis na chleb na zakwasie, szybki chleb na zakwasie

Zakwas standardowo dokarmiamy 10-12h wcześniej. Udział zakwasu w tym chlebie jest duży, ale bez obawy, nie jest kwaśny, jak dla mnie - idealny ;) Z przepisu poniżej wychodzą dwa małe lub jeden duży bochenek. Polecam :)

źródło: klik - podaję z moimi zmianami 

Składniki:

zaczyn:

  • 150g zakwasy żytniego
  • 220g mąki żytniej typ 720
  • 200g wody

ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 300g wody
  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • 95g mąki pszennej razowej
  • 20g soli

 

Wykonanie:

Składniki na zaczyn wymieszać, odstawić na 3 godziny w ciepłym miejscu (około 32 stopnie).

Po tym czasie do zaczynu dodać resztę składników. Wyrobić luźne, klejące się ciasto, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (25st, mi to zajęło około 4 godzin). Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich uformować bochenek (moje ciasto było zbyt luźne do formowania, złożyłam więc tylko dwa razy i przełożyłam do foremki), przełożyć do naoliwionej i wysypanej otrębami formy. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia. 

Rozgrzać piekarnik do 260oC. Wstawić naczynie z gorącą wodą. Piec chleb 20 minut, a następnie zmniejszyć do 240oC i piec kolejne 20 minut. Po tym czasie ponownie zmniejszyć do 220oC i dopiec przez ostatnie 10 minut.

przepisy na chleb, domowy chleb na zawasie

Smacznego :)

poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasto drożdżowe to według mnie jedno z najlepszych opcji do kawy, herbaty czy nawet na śniadanie, do szklanki mleka. Czasem jednak nie chce mi się czekać na podwójne wyrastanie, stąd pomysł na szybkie babeczki drożdżowe, z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, sprężyste, maślane, a czas oczekiwania to zaledwie 20-30 minut. Po tym czasie są gotowe do pieczenia. 

Szybkie ciasto/babeczki drożdżowe, z rabarbarem i kruszonką

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy ciasto szybko wyrośnie, a czas oczekiwania będzie krótszy. Z podanego przepisu możecie przygotować również szybkie ciasto drożdżowe z dowolnymi owocami. Gorąco polecam :)

Z podanych proporcji wychodzi 12 sporych babeczek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 7g drożdży instant
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 70g masła

na kruszonkę:

  • 40g masła
  • 40g cukru
  • 60g mąki

ponadto:

  • 2 gałązki rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Rabarbar umyć, pokroić w małe kawałeczki. Zasypać cukrem i cynamonem, odstawić. Masło rozpuścić. W misce wymieszać wszystkie składniki poza masłem. Ciasto będzie klejące więc najlepiej zrobić to mikserem Po około 2-3 minutach wyrabiania dodać masło, wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto będzie klejące, ale sprężyste.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każdego wgłębienia włożyć po dużej łyżce ciasta (mniej więcej do połowy). W ciasto powtykać mocno kawałki rabarbaru. Przykryć babeczki i pozostawić do wyrastania na 20-30 minut w zależności od temperatury. Powinny się wyraźnie napuszyć. W między czasie wyrobić między palcami lub w malakserze wszystkie składniki na kruszonkę.

Wyrośnięte babeczki obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC. Piec około 30-35 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.

rabarbar przepisy, ciasto z rabarbarem, szybkie drożdżowe

Smacznego :)

piątek, 15 maja 2015

Sernik bez sera. Zamiast sera jest kasza jaglana (stąd jagielnik), a właściwie jaglany mus z mleczkiem kokosowym. Całość o bardzo kremowej i (wbrew pozorom) lekkiej konsystencji. Pyszny.. również na zimno, choć dla mnie najlepszy podgrzany lekko w mikrofali, z lekko ciepłą frużeliną i jeszcze bardziej kremowym wnętrzu. Sernik z kaszy jaglanej podbije Wasze serca :)

jagielnik z frużeliną wiśniową

Zamiast frużeliny wiśniowej możecie użyć świeżych owoców, np. jagód, malin, truskawek czy borówek. Póki co niestety tego typu dobroci brak, więc frużelina sprawdzi się doskonale :) Jedna jeszcze tylko uwaga! Nie pieczcie zbyt długo, straci swoją kremową i delikatną konsystencję!

jagielnik z frużeliną wiśniową, sernik z kaszy jaglanej, sernik bez sera

Jagielnik piekłam razem z Najsmaczniejsze.pl. Obie stwierdzamy że nie ma innej opcji jak chociaż raz go upiec.. chociaż uważam że na jednym razie raczej się nie skończy. U mnie na pewno nie... ;) Dzięki Aga za udane 'spotkanie' w kuchni i mobilizację! :)

źródło: klik, z moimi zmianami

Składniki:

na spód:

  • 100g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 40g masła

na masę jaglaną:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleczka kokosowego (nie wstrząśniętego)
  • 1 szklanka mleka
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • + ew. troszkę mleka jeśli masa jest za gęsta

ponadto:

 jagielnik z frużeliną wiśniową, sernik z kaszy jaglanej, sernik bez sera

Wykonanie:

Kaszę przepłukać wodą, odsączyć na sitku. Wsypać do garnuszka, zalać wodą, zalać mlekiem, oraz wodą kokosową (zlać po prostu przezroczysty płyn z niewstrząśniętej puszki, zostawiając w puszce śmietankę), przykryć i gotować na malutkim ogniu około 15 minut, do miękkości. Zestawić z ognia i odstawić na bok do lekkiego przestudzenia.

Ciasteczka zmiksować drobno, dodać rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 18cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Podpiec przez 10 min, aż się spód lekko zezłoci.

Przestudzoną kaszę zmiksować blenderem na gładką masę, jeśli jest za gęsta dodać nieco mleka (ale tylko troszkę). Masa powinna być gęsta jak budyń. Dodać śmietankę kokosową, mąkę i cukier, jeszcze raz dokładnie zblendować. Masę wyłożyć na podpieczony spód, piec około 45 minut w temperaturze 170oC. Pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Frużelinę wyłożyć na wystudzony jagielnik.

jagielnik z frużeliną wiśniową, sernik z kaszy jaglanej, sernik bez sera

Smacznego :)

wtorek, 12 maja 2015

Lekki, kremowy, delikatny deser. Masę jogurtową wzbogaciłam skórką z limonki dzięki czemu jest jeszcze bardziej letni i orzeźwiający. Prosty do wykonania, zarówno z mrożonych jak i świeżych truskawek.. na które czekam z niecierpliwością! ;)

 jogurtowiec z truskawkami

Polecam użycie jogurtu w temperaturze pokojowej, dzięki temu będziecie mieli pewność że żelatyna po jego dodaniu nie zetnie się tworząc nieprzyjemne skrzepy. Myślę zresztą że z tym ciastem poradzi sobie każdy.. i każdy z Was nie spocznie na jednym kawałku.. możecie mi zaufać ;)

Składniki:

na ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

na masę jogurtową

  • 900g jogurtu naturalnego
  • 100g cukru
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 450g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki żelatyny

wierzch:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • kilka truskawek

 jogurtowiec z truskawkami truskawkowy

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dno formy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 170oC. Wystudzić.

Żelatynę zalać zimną wodą, tylko na tyle aby się zakryła i napęczniała. Odstawić. Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę, przelać przez sito aby pozbyć się pestek. Podgrzać w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Do gorących truskawek dodać cukier i napęczniałą żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Zetrzeć skórkę ze sparzonej limonki, również dodać ją do truskawek. Do przestudzonej lekko masy (może być jeszcze ciepła) dodać jogurt (w temperaturze pokojowej) i ekstrakt. Wymieszać dokładnie. Masę jogurtową wylać na upieczony biszkopt. Wstawić do lodówki aż lekko stężeje z wierzchu.

Galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Wystudzić. Truskawki pokroić w plastry. Poukładać je na lekko stężałym jogurtowcu. Zalać cieniutko galaretką i wstawić do lodówki, a kiedy galaretka stężeje, zalać resztą galaretki (dzięki temu truskawki nie wypłyną do góry). Wstawić na kilka godzin do lodówki.

jogurtowiec z truskawkami truskawkowy

Smacznego :)

piątek, 08 maja 2015

Weekend to dla mnie zapach domowego chleba. Tym razem prosty i naprawdę smaczny bochenek. Chleb pszenny razowy, na zakwasie. Bez żadnych dodatków, po prostu pyszny, delikatny miękisz. Warto upiec, jest pyszny! :)

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Zakwas dokarmiany jak zawsze, 10-12 godzin wcześniej. Im zakwas silniejszy i cieplejsze otoczenie, tym chleb rośnie szybciej. Jeśli wolno rośnie, wykażcie się cierpliwością, z pewnością zostanie wynagrodzona ;)

źródło: Jeffrey Hamelman "Chleb:

Składniki:

na zaczyn:

  • 140g mąki pszennej razowej
  • 140g wody
  • 2 łyżki zakwasu dokarmionego 10-12 godzin wcześniej

na ciasto właściwe:

  • 320 mąki pszennej razowej
  • 450g mąki pszennej chlebowej
  • 490g wody
  • 20g soli
  • zaczyn

 Chleb pszenny razowy na zakwasie prosty szybki chleb na zakwasie chleb na zakwasie dla początkujących

Wykonanie:

Składniki zaczynu wymieszać, odstawić w przykrytym naczyniu na 12-14 godzin (w ciepłym miejscu bez przeciągów).

Wszystkie składniki wymieszać mikserem, przez pierwsze 3 minuty na niższych obrotach, następnie kolejne 2-2,5 minuty na wyższych obrotach. Ciasto powinno być średnio luźne. Ciasto przełożyć do omączonej miski, przykryć i odstawić do wstępnej fermentacji na 2,5 godziny. Po 50 minutach złożyć ciasto (uformować prostokąt a następnie założyć na siebie skrajne boki). Po kolejnych 50 minutach złożyć ponownie.

Po upływie wstępnej fermentacji podzielić ciasto na dwa bochenki lub uformować jeden większy, ułożyć w dobrze omączonym koszyku rozrostowym lub misce. Odstawić do ostatecznej fermentacji do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2,5 godziny (lub więcej, jeśli jest taka potrzeba).

Bochenki przełożyć na blachę i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika, naciąć bardzo ostrym nożem.Piec 40-45 minut w temperaturze 240oC, z parą (wstawić naczynie z wodą na dno piekarnika), lub nieco więcej jeśli chleb jest jeden większy.

Chleb pszenny razowy na zakwasie prosty szybki chleb na zakwasie chleb na zakwasie dla początkujących

Smacznego :)

Tagi: zakwas
08:14, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
sobota, 25 kwietnia 2015

Nie wiem czy tort śmietankowy wymaga dodatkowego komentarza ;) To prosty i bardzo klasyczny tort, do którego chętnie się wraca. Śmietanowa masa i puszysty waniliowy biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy (w wersji dla dorosłych można pokusić się o dodanie również likieru pomarańczowego). 

tort śmietankowy

Do śmietanki dodałam mascarpone aby zagęścić masę. Dzięki temu pięknie się kroi, nie rozpada i nie rozjeżdża. Jest po prostu idealny ;) Polecam na najbliższy weekend :)

Składniki:

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu lub łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

  • 250g mascarpone
  • 500g śmietanki 
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu lub cukru waniliowego

nasączenie:

  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskany)
  • ew. cukier do smaku

dodatkowo:

  • wiórki czekoladowe do obsypania wierzchu

 tort śmietankowy klasyczny tort śmietanowy prosty i szybki tort

Wykonanie:

Ciasto: całe jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę, wmieszać ekstrakt/cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wmieszać łyżką przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do formy o średnicy 22cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piec około 35 minut w temperaturze 165oC. Wystudzić.

Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. W misce umieścić śmietankę, mascarpone, cukier i ekstrakt/cukier. Ubić na gęstą masę. Sok pomarańczowy lekko dosłodzić jeśli jest cierpki lub kwaśny.

Z kremu odłożyć kilka łyżek do wysmarowania wierzchu i dekoracji. Pozostały krem podzielić na dwie części. Pierwszy blat ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym, wyłożyć połowę kremu. Nałożyć drugi blat, nasączyć i wyłożyć drugą połową kremu. Położyć ostatni blat, również nasączyć. Wyłożyć odłożony krem, wysmarować boki i wierzch cienką warstwą. Można zostawić tort w takiej formie, lub dodatkowo wycisnąć trochę kremu z rękawa cukierniczego wokół tortu. Boki obsypać wiórkami. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

tort śmietankowy klasyczny tort śmietanowy prosty i szybki tort

Smacznego :)

środa, 22 kwietnia 2015

Bardzo proste do wykonania batony z zaledwie kilku składników. Do ich przygotowania zmotywowała mnie ostatnia wizyta w sklepie sportowym, gdzie w ręce wpadły mi podobne batony. Bazą do ich wykonania są daktyle, które są świetną przekąską węglowodanową. Idealne podczas długotrwałego wysiłku, lub po treningu jako uzupełnienie 'spalonej' energii. Ale uwaga! Są tak pyszne, że polecam je nawet tym mniej aktywnym, jako zdrową i pełną energii przekąskę na co dzień :)

batony bezglutenowe, bez mąki, tłuszczu, cukru (dla aktywnych)

Możliwości smakowe są nieograniczone. Ja dodałam nerkowce i sok z cytryny, ale można również dodać np. liofilizowane owoce, suszone bakalie czy nawet groszki czekoladowe. Można je też oblać na koniec czekoladą i spakować maluchowi do szkoły na lunch (chociaż dzieciom akurat energii nigdy nie brakuje ;). Zróbcie koniecznie! 

Składniki:

  • 300g daktyli suszonych (miękkich, mięsistych)
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów (rodzaj według uznania)
  • łyżka soku z cytryny (+ew. skórka z połowy cytryny)
  • wiórki kokosowe na wierzch

 

Wykonanie:

Daktyle zmiksować na papkę, dodać posiekane orzechy, płatki owsiane, sok i ew. skórkę. Wyrobić kleistą masę, najlepiej ręką. Całość wyłożyć na deskę między dwoma warstwami folii spożywczej (aby nie kleiło się do deski). Rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm, a następnie usunąć górną część folii spożywczej, obsypać wierzch wiórkami kokosowymi delikatnie je wciskając, odwrócić wiórkami do deski, usunąć drugą folię i tak jak poprzednio, obsypać wiórkami. 

Masę pokroić w podłużne batoniki. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. 

batony bezglutenowe, bez mąki, tłuszczu, cukru batony dla aktywnych batony dla sportowców, power bars

Smacznego :)

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pełne ziaren, wzbogacone płatkami owsianymi i miodem. I tak jak poprzednie ciasteczka bez mąki i tłuszczu były raczej miękkie, to te przyjemnie chrupią. Są lekko dosłodzone miodem, ale to zaledwie 2 łyżki na całą porcję, co w przekładzie na jedno ciasto, daje naprawdę nie wiele. 

ciasteczka fit, bez mąki i tłuszczu

Ciastka podczas formowania nie trzymają swojego kształtu, przez co się lekko sypią. Co prawda po upieczeniu białko je całkowicie spaja, jednak aby ułatwić sobie ich przygotowanie, można wyłożyć całą masę do formy ok. 20/20, wyrównać i lekko przygnieść, a dopiero po upieczeniu pokroić w kwadraty (robiłam i taką wersję). Ciasteczka są pyszne! Gorąco polecam :)

źródło: klik - z moimi zmianami 

Składniki:

  • 200g orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
  • 100g suszonej żurawiny lub posiekanej suszonej moreli
  • 80g nasion słonecznika
  • 20g sezamu
  • 100g płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 białka

 

Wykonanie:

Nasiona, żurawinę, orzechy i płatki wymieszać w misce. Dodać miód i roztrzepane lekko białka. Wymieszać masę dokładnie, najlepiej dłońmi. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować łyżką ciasteczka i układać je na blaszce. Ciasteczka będą luźne, nie będą trzymały formy, ale po upieczeniu się ładnie 'zestalą'. Piec około 15 minut w temperaturze 180oC, aż się ładnie zarumienią.

ciasteczka fit, bez mąki i tłuszczu, ciasteczka dietetyczne bez cukru ciastka dla sportowców

Smacznego :)

08:32, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
piątek, 17 kwietnia 2015

Przepyszne ciasto dla wielbicieli kokosu. Rafaello na biszkopcie to alternatywa dla chyba częściej przygotowywanego, rafaello na krakersach (które zresztą również bardzo lubię). Lekki biszkopt, krem na bazie śmietanki i mascarpone, i mnóstwo wiórek kokosowych! Najlepsze jest następnego dnia po przygotowaniu. Polecam, jest naprawdę pyszne!

 Rafaello na biszkopcie

W wersji dla dorosłych można nasączyć biszkopt likierem kokosowym, aby nie za mocno ;) Biszkopt powinien być tylko delikatnie wilgotny. Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania, warto upiec chociażby na zbliżający się weekend :)

Składniki:

na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

  • 700g śmietanki kremówki
  • 250g mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady (po 100g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150g wiórek kokosowych + trochę do posypania po wierzchu

nasączenie:

  • 1/2 szklanki zaparzonej chłodnej herbaty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • troszkę cukru do smaku

 Rafaello na biszkopcie szybcie ciasto na biszkopcie ciasto kokosowe ciasto z wórkami kokosowymi z kremem

Wykonanie:

Biszkopt: jajka ubijać z cukrem aż masa stanie się sztywna, jasna i błyszcząca. Dodać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 30/20cm. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC. Po upieczeniu odstawić biszkopt do przestudzenia.

Krem: Czekoladadę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. W misce umieścić śmietankę, mascarpone i cukier. Miksować aż masa stanie się sztywna, a następnie wlewać jeszcze lekko ciepłą czekoladę, cały czas miksując. Miksować tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe.

Wymieszać wszystkie składniki nasączenia.

Wystudzony biszkopt przekroć na dwa równe blaty. Dolny blat równomiernie nasączyć połową onczu. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem i lekko docisnąć aby krem się dobrze rozłożył (najlepiej robić to w formie w której piekł się biszkopt). Nasączyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu, wyrównać i obsypać wiórkami wierzch. Wstawić ciasto do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, a nawet po nocy spędzonej w lodówce.

Rafaello na biszkopcie szybcie ciasto na biszkopcie ciasto kokosowe ciasto z wórkami kokosowymi z kremem

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 91
Tagi
Polecane
przepisy light reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi