Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
niedziela, 31 stycznia 2010

To moja pierwsza propozycja na zbliżający się wielkimi krokami dzień obżarstwa ;) Przepis wymaga użycia tylko jednego jajka na porcję. Nie ujmuje im to jednak smaku. Są chrupiące, mocno napowietrzone i nie chłoną tłuszczu. Warto wypróbować :)


faworki

Składniki (na dwa średnie talerze faworków):

- 2 szklanki mąki

- 1 całe jajko

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki śmietany

- 2 łyżki spirytusu (zapobiega wchłanianiu tłuszczu)

- szczypta soli

- olej do smażenia

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki ze sobą. Dokładnie wyrobić, poczym uderzać mocno wałkiem w ciasto kilka minut. Spowoduje to napowietrzenie sie ciasta, przez co faworki są lżejsze i bardziej kruche. Podzielić ciasto na kilka porcji. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkować (im cieniej tym lepiej). Płaty ciasta kroić na paski około 3-4cm szerokości (około 10cm długości). Na środku każdego z nich zrobić nacięcie.

faworek

Jeden z rogów przeciągnąć przez nacięcie.

faworek

Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone układać na papierowym ręczniku aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

Ciasto na te pierożki jest tak samo uniwersalne jak naleśniki.. można w nie włożyć dosłownie wszystko i zawsze są rewelacyjne. Można z nich też zrobić rogaliki na słodko lub na słono, posypać kminkiem, sezamem, wiórkami.. Szybkie w przygotowaniu i jeszcze szybsze w znikaniu z talerza ;) Ja podaję Wam pyszne połączenie nutelli z bananem.. a także propozycję na słono.

Żródło: poczta pantoflowa ;)

pierożki

Składniki:

- 0,5kg mąki pszennej

- 1 kostka masla lub margaryny (u mnie Kasia)

- 5dag drożdży

- 2 całe jajka + 2 żółtka do posmarowania

- pół dużej śmietany

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli

Farsz na słodko:

- nutella

- 2 banany

- sezam lub wiórki kokosowe do posypania

 

Wykonanie:

Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć do płynnej konsystencji. Połączyć wszytkie pozostałe składniki z drożdżami. Wyrobić tylko to dokładnego połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodać trochę mąki, jeśli za ścisle, śmietany. Wstawić do lodówki na około 1,5 godziny (w lodówce ciasto lekko wyrośnie).

Po tym czasie wyjmować po porcji ciasta (resztę pozostawiając w lodówce) i wałkować dość cienko, na około 4mm. Nakładać farsz, zagnieść bardzo dokladnie rogi ponieważ ciasto w piekarniku pod wpływem wyrastania lubi się rozklejać.

Gotowe pierożki smarować roztrzepanym żółtkiem, posypać sezamem lub wiorkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st około 15 minut.

Farsz z kapusty:

- 30dag kapusty kwaszonej

- 30dag kapusty słodkiej

- 30dag pieczarek

- 1 średnia cebula

- sól, pieprz

- sos sojowy

- kminek do posypania

Wykonanie farszu z kapusty:

Obie kapusty poszatkować drobno, gotować około 30min. Odcedzić, wystudzić. Pieczarki i cebulę podsmażyć, dodać do kapusty. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wmieszać i gotowe ;)

pierożki z kapustą

Smacznego :)

czwartek, 28 stycznia 2010

Czy Wam też zdarza się zastanawiać podczas pieczenia ile gram mąki ma szklanka, albo ile cukru ma łyżeczka? Ja mam tak dość często ;) I mimo że piekę bardzo często i w kuchni spędzam sporo czasu to nie zaopatrzyłam się jeszcze w wagę kuchenną. A wtedy taka tabela okazuje się bardzo przydatna.

Źródło: Wikipedia

tabela miar i wag

Pozdrawiam i życzę słodkich wypieków :)

23:02, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (1) »
niedziela, 24 stycznia 2010

Lada dzień drugie urodziny mojego synka. W związku z tym już dzisiaj przygotowałam róże do dekoracji tortu. Nie ukrywam że trzeba mieć do nich trochę cierpliwości, ale efekt jest wart tej pracy. Masa jest łatwa do formowania, nie klei się, a na dodatek ma cudny śnieżnobiały kolor. Można z niej zrobić cuda :)

róże cukrowe

Żródło: ta strona

 

Składniki:

-ok. 800g cukru pudru

- 100g glukozy w proszku

- 4 łyżeczki żelatyny

- 70 ml zimnej wody

- 3 łyżeczki margaryny

- olejek migdałowy (ja pominęłam)

- barwniki spożywcze*

 

Wykonanie:

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut po napęcznienia. Po tym czasie postawić  żelatynę nad parą wodną, Mieszać aż się rozpuści nie pozwalając aby się zagotowała. Wsypać glukozę, dodać margarynę. Zdjąć z pary wodnej zanim masło całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

Kiedy masa ostygnie, dodać cukier puder i wyrobić elastyczną masę. Jeśli będzie się kleiła dodać cukru pudru. Jeśli będzie za rzadka, dodać masła. Masę podzielić na kilka części i barwić dowolnie :)

Należy pracować dość szybko ponieważ masa szybko wysycha. Odrywać po kawałku, resztę zawinąć w folię spożywczą. Masą tą można przykrywać torty, jednak nie powinna mieć styczności ze śmietaną, ponieważ sie rozpuści. Najlepiej pokryć tort cienko masą maślaną (masło+ cukier puser) i na to położyć masę cukrową. Jest dość elastyczna więc łatwo się z nią pracuje, nie rwie się przy przekładaniu.

*najlepsze są w proszku, ponieważ te w płynie rozrzedzają masę. (należy wtedy po zabarwieniu dodać cukru pudru).

róże cukrowe

A tak robi się różyczki:

1. Rozwałkować cienko masę (około 2-3mm). Wycinać kółka np. kieliszkiem (można podsypywać lekko mąką ziemniaczaną aby się nie przyklejała do powierzchni)

2. Zwinąć pierwsze kółko w rulonik

róża

3. Następnie doklejać kolejne płatki nachodząc do połowy na poprzedni.

róża

róża

róża

Powodzenia :)

00:23, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (5) »
sobota, 23 stycznia 2010

Doświadczenie z chlebem mam nieduże, więc póki co trzymam się prostoty w ich wykonaniu :) Przepis na ten chlebek znalazłam na moim ulubionym blogu, czyli Moje Wypieki by Dorotus! Na przepisach Dorotki nigdy się nie zawiodłam, tym razem rownież :) Polecam dla zaczynająch przygodę z pieczywem.

Prosty Chleb pszenny

Składniki* :

- 700g mąki pszennej chlebowej (powyżej 11g białka na 100g)

- 2 łyżeczki soli

- 25g miękkiego masła

- 1 saszetka suchych drożdży 7g

- 1 łyżeczka cukru

- 150g ciepłego mleka

- 300ml ciepłej wody

 

Wykonanie:

Do większej miski dodawać kolejno: mąkę, sól, masło, drożdże, cukier. Na końcu dodać mleko i wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli się mocno klei delikatnie opruszyć blat. Starać się nie dosypywać mąki. Uparcie ugniatać aż przestanie się kleić :) U mnie trwało to około 10 minut. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (u mnie niecałe 1,5h)

Po wyrośnięciu ciasto mocno uderzyć dłonią aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, poczym lekko wyrobić. Uformować bochenek. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić ponownie do podwojenia objętości. Wyrośnięty bochenek naciąć ostrym nożem i opruszyć mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230st na 10 minut, poczym zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze 25-30 minut. Studzić na kratce.

*Dorotus podaje składniki na jeden bochenek. Można podzielić ciasto na pół, wyjdą wtedy dwa zgrabne bochenki jak poniżej :)

A tak wyglądały podczas pieczenia

Prosty Chleb pszenny

Polecam :)

Tagi: drożdże
00:09, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (9) »
środa, 20 stycznia 2010

Robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzi tak jak powinno. Jest lekko "piernikowe" i wilgotne od bananów. Stopień komplikacji właściwie zerowy. Nie może się nie udać :)

ciasto bananowo- czekoladowe

Źródło: ta strona

 

Składniki:

- 100 g masła

- 100 g cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 jajka

- 50 g mąki ziemniaczanej

- 150 g mąki pszennej

- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 pokrojone w kostkę banany (dałam 3)

- po 1/3 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i sproszkowanych goździków (u mnie łyżeczka przyprawy do piernika)

- 2 łyżeczki cynamonu

- 100 g czekolady mlecznej

 

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem (kryształ + waniliowy).

Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Do miseczki przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać do tego jajka, rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz przyprawy. Wszytko wymieszać. Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę banany.

Formę o wymiarach 25x15 wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180st. Autorka przepisu podaje czas pieczenia około 1 godziny. Ja uważam że to zdecydowanie za dużo. Piekę zwykle około 40 minut.

Jeżeli góra szybko zacznie się rumienić, przykryć ciasto folią aluminiową.

Polecam :)

 

22:46, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (4) »
sobota, 16 stycznia 2010

To moja trzecia chałka jaką miałam okazję zrobić, i za każdym razem korzystałam z innego przepisu. I chyba wreszcie trafiłam na ten wlaściwy. Jest przepyszna :) Mięciutka, z chrupiącą kruszonką. W mojej wersji jest jej bardzo dużo, bo właśnie tego najbardziej mi brakuje w tych kupnych ;)

chałka

Żródło: Magazyn "Kuchnia"

 

Składniki:

Na zaczyn:

- 40g drożdży

- 1 łyżka cukru

- 1/2 szklanki ciepłej wody

- 3 łyżki mąki

Na ciasto:

- 550g mąki pszennej

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki cukru (proponuję dać więcej, około 4 łyżek)

- 4 łyżki wody

- 1 duże jajko

- 1 łyżeczka soli 

Na kruszonkę:

- 30g masła

- 6 łyżek mąki (płaskich)

- 3 łyzki cukru (płaskie)

- żółtko do posmarowania

 

Wykonanie:

Zrobić zaczyn. Utrzeć drożdże z cukrem. Zalać ciepłą wodą, wsypać mąkę i wymieszać.

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać zaczyn, jajko rozkłucone z cukrem, rozpuszczone ciepłe masło oraz wodę. Zagnieść miękkie ciasto (około 15minut). Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieść i podzielić ciasto na trzy części. Z każdej zrobić wałek równej długości. Zrobić z nich warkocz łącząc końce wszystkich wałków, po czym podwinąć je z obu stron pod spód chałki. Ułożyć na blaszce na której będzie pieczona i pozostawić do wyrośnięcia na około 20-30minut.

Przygotować kruszonkę. Wszystkkie składniki wsypać do miseczki i wymieszać między palcami do powstania kruszonki. Jeśli będzie za rzadka można dodać mąki, jeśli przeciwnie ratować się dodając masło ;)

Posmarować wyrośniętą chałkę żółtkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na około 25-30 minut.

Z podanego przepisu wychodzi naprawdę duża chałka, więc można zrobić dwie mniejsze.

Polecam :)

Tagi: drożdże
19:04, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (4) »
środa, 13 stycznia 2010

Przeszukiwałam internet w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego przepisu na babkę. Ten wydał mi się bardzo interesujący. Po pierwsze, migdały, po drugie czekolada, no i skórka pomarańczowa! Przyznajcie.. brzmi zachęcająco ;)

Babka jest lekko wilgotna, aromatyczna i na prawdę bardzo smaczna, choć ja miałam wobec niej nieco większe oczekiwania. No ale zniknęła prawie cała w ciągu godziny.. więc domownikom raczej smakowała ;)

babka migdałowa

Żródło: ta strona

 

Składniki:

- 3 jajka (oddzielnie białak i żółtka)

- 40g mąki

- 8 łyżek cukru (ja dałam 4 z lekką górką)

- 130g czekolady białej

- 80g masła

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 100g zmielonych na pył migdałów

- 2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej

 

Na polewę (u mnie zamiast tej polewy jest czekolada gorzka+ trochę masła):

- 150g białej czekolady

- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

- 1 łyżka likieru pomarańczowego lub soku

- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy


Wykonanie:

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Dodać żółtka z cukrem. Wymieszać. Ubić pianę z białek. Do masy czekoladowej dodać przesiana makę z proszkiem do pieczenia, oraz migdały. wymieszać łyżką. Następnie powoli połaczyć ciasto z białkami, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dadać skórkę pomarańczową i delikatnie wmieszać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 45 minut. Ja piekłam niecałe 40 minut. Jeśli wierzch będzie za szybko brązowiał, przykryć folią aluminiową.

Ciasto wychodzi dośc małe. W oryginalnym przepisie jest forma o pojemności ok 1,5 litra. Ja piekłam w małej keksówce, ponieważ nie mam takiej małej formy na babkę.

babka migdałowa

Smacznego :)

23:20, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (7) »
niedziela, 10 stycznia 2010

Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast. Dlaczego by więc nie spróbować marchewkowych ciasteczek? Strasznie byłam ciekawa ich smaku i w sumie się nie rozczarowałam, bo są bardzo smaczne. Niewątpliwie ich zaletą jest to że błyskawicznie się je robi, bo po niecałej godzinie już mogliśmy się nimi zajadać. Warto mieć takie przepisy dla niespodziewanych gości :)

ciasteczka marchewkowe

Źródło: "Ciasta i ciasteczka, 31 biblioteka Poradnika Domowego"

 

Składniki:

Na ciasto:

- 40 dag mąki

- kostka masła lub margaryny (u mnie Kasia)

- 15 dag drobno startej marchwi

- plaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki cukru pudru*

Ponadto:

- 1/3 słoika dżemu (w oryginale słoik, ale moim zdaniem to zdecydownie za dużo)

- cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder posiekać z masłem/margaryną. Dodać marchew i wyrobić ciasto.

Rozwalkować na grubość około 4-5 mm i szklanką wycinać krążki. W połowie krążków wyciąć otworki np. kieliszkiem. Krążki sklejać parami, przekładając dżemem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 190st około 20 minut.

Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk.

* z tej ilości cukru ciasteczka są lekko słodkie, więc w razie potrzeby proponuję zwiększyć nieco ilość cukru.

Smacznego :)

09:50, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (6) »
czwartek, 07 stycznia 2010

Ciasto kruche to jedno z moich ulubionych ciast więc zapewne będzie dość często gościło na moim blogu pod bardzo różnymi postaciami :)

Dzisiaj tradycyjnie.. babeczki z budyniem waniliowym. Wbrew pozorom wcale nie jest trudno je zrobić. Ja dałam nawet radę z moim synkiem który próbował w niemalże każdą foremkę wcisnąć jeszcze po conajmniej dwa krążki ciasta ;) I nawet z Jego "pomocą" zajęło to zaledwie kilka chwil. W smaku są praktycznie identyczne jak te sklepowe, jednak moim zdaniem są bardziej kruche i oczywiście smaczniejsze, ale to zostawiam Waszej ocenie ;)

babeczki z budyniem

 

Składniki:

Na kruche ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka mąki krupczatki

- 1 kostka margaryny Kasia (lub masła)

- poł łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/3 szklanki cukru pudru

- 2 żółtka

Na budyń:

- jedna paczka budyniu waniliowego na 0,5l

- 0,5l mleka

 

Wykonanie:

Masło posiekać nożem razem z mąką (pszenną i krupczatką). Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na conajmniej pół godziny do lodówki.

W międzyczasie zagotować budyń z przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.

Kiedy budyń stygnie przygotować foremki. Ja to robię pędzielkiem. Roztapiam masło do wysmarowania foremek i pędzelkiem smaruje każdą po kolei. Jest to dość szybka metoda i jeszcze nigdy nie musiałam nic skrobać z foremek ;)

Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na około 5-7mm i wykrawać foremką kółka, wciskać każde do foremki ugniatając palcami do brzegów. Wyciąć tyle samo kółek ile jest foremek, to będę nasze "przykrywki". Do każdej foremki włożyć po łyżce wystudzonego budyniu, nakładać "przykrywkę" i połączyć brzegi dociskając palcami. Napełnić wszytkie foremki. U mnie bylo ich 27 z jednej porcji.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st na około 30min. Wyjąć babeczki z foremek jak będą jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Tagi: budyń
00:13, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi