Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
czwartek, 31 stycznia 2013

Gratka dla wielbicieli cytryn! Genialne ciasto, kwaskowe a zarazem słodkie od dużej ilości cukru pudru którym zostało oprószone. I cokolwiek tutaj napiszę, i tak nie odda to jego smaku a także zapachu unoszącego się dookoła w czasie i tuż po pieczeniu. Warto tylko wspomnieć że ciasto jest szybkie i totalnie bezproblemowe, zatem na prawdę gorąco polecam :)

Uprzedzam również że w podanych proporcji ciasta na spód trochę zostaje, ale możecie z niego zrobić pyszne waniliowe ciacha lub np. spody do babeczek. Nic się nie zmarnuje ;) Zatem do dzieła kochani :)

źródło: inspiracja nastąpiła po wpisie Cuda.wianki, przepis natomiast jest własny.

krajanka cytrynowa

Składniki:

na ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • torebka budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka wody

masa cytrynowa:

  • 2 soczyste cytryny (o ładnej skórce)
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • + cukier puder do oprószenia ciasta

 

Wykonanie:

Do mąki dodać proszek budyniowy i cukier puder. Wszystko posiekać z zimnym, pokrojonym masłem. Na koniec dodać żółtka i wodę, wyrobić szybko ciasto. Zwinąć w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić (co najmniej 30 minut). Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, dać mu chwilę odpocząć, po czym rozwałkować na grubość około 7-8mm. Ciastem wyłożyć dno formy o średnicy 30/20cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Obciąć niepotrzebne brzegi ciasta (z czego można zrobić potem ciasteczka ;), ponakłukać i piec podpiec około 15 min. w temp. 180oC.

W między czasie parzyć cytryny, umyć dokładnie. Z obu cytryn zetrzeć skórkę i porządnie wycisnąć sok. Dodać śmietanę, jogurt, jajka, cukier puder i obie mąki, wymieszać rózgą.

Masę wylać na podpieczony spód. Piec jeszcze przez około 30-35 minut. Wyłączyć i pozostawić do wystudzenia. Oprószyć obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)

środa, 30 stycznia 2013

Dzieci uwielbiają kiedy pomidor zamienia się muchomora, obok stoi jajeczna myszka, a na deser zamiast bananów są pełzające po talerzu węże. I choć mój syn ma już 5 lat, wciąż uwielbia takie posiłki.

Poniższe paróweczki nazywane są /chyba/ zwykle ośmiorniczkami, ale moje dziecko widziało w nich.. armaty :)) Podane obowiązkowo z ketchupem zniknęły tuż po rozegraniu kosmicznej wojny na talerzu..  ;) 

PS. do przygotowania tego 'dania' posłużyły nam parówki z Indykpola w wersji włoskiej. Kilka słów poniżej przepisu :)

ośmiorniczki śniadanie dla dzieci

Składniki:

  • parówki (szukamy oczywiście tych dobrej jakości i nie dajemy się zwieźć pozorom paróweczek 'dla dzieci')
  • makaron spaghetti
  • ew. ketchup

 

Wykonanie:

Każdą parówkę poprzecinać na 3 części.

parówki

W każdą część wbić połamane na mniejsze kawałki surowe spaghetti (dość mocno, aby po ugotowaniu nie wypadło). Można ponacinać z góry.

parówki

Gotować około 10 minut (makaron w parówce musi zmięknąć).

Podawać z ketchupem i najlepiej pokrojonymi w paseczki warzywami (papryka, ogórek itp)

ośmiorniczki śniadanie dla dzieci

****

Tak jak wspominałam, użyliśmy tutaj parówek firmy Indykpol, nowości z suszonymi pomidorami, bazylią i oregano.

parówki

Jak widać na zdjęciach powyżej, w przekroju dodatki te są dobrze zauważalne. Są też oczywiście wyczuwalne, choć delikatnie, co ja traktuje akurat jako zaletę :)

Są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, a dodatkowo - pakowane są w pojedyncze opakowania, co ja naprawdę w nich polubiłam :) Generalnie u mnie uzyskały naprawdę dobrą ocenę, mogę je zatem Wam i polecić :)

Smacznego :)

07:05, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
piątek, 25 stycznia 2013

Słowem wstępu.. Jest to dość wyjątkowe ciasto. Przygotowywane wspólnie z Agnieszką, choć inaczej niż zwykle. Zwykle bowiem piekłyśmy według tego samego przepisu, tym razem jednak Aga zaproponowała aby każda z nas zrobiła to co rozumie pod nazwą "Bezowy tort z kremem waniliowym, nutellą i orzechami". Dwie różne interpretacje, choć ciasto teoretycznie to samo. Zabawa naprawdę przednia ;) Dziękuję Aga! Koniecznie do powtórzenia :)))

(A tutaj możecie zobaczyć jak wspomniane ciasto zinterpretowała Agnieszka)

****

Tytuł mówi sam za siebie. Chrupiąca, lekko ciągnąca się w środku beza przełożona waniliowym kremem z mascarpone i warstwą nutelli. Wszystko uwieńczone siekanymi prażonymi orzechami laskowymi. Niebiańsko pyszna! I choć raczej nie jestem amatorką takich słodkości, a wręcz zawsze redukuje cukier, to mimo wszystko to ciasto skradło moje serce.

Najlepiej przełożyć je kilka godzin wcześniej, wtedy lepiej się kroi. Jeśli jednak tak jak ja, nie zdołacie aż tyle czasu czekać, i bez oczekiwania nie powinno być większego problemu. Polecam kochani, naprawdę warto!

źródło: przepis własny

Tort bezowy. Z waniliowym kremem, nutellą i prażonymi orzechami laskowymi

Składniki:

na bezę:

  • 3 białka z jajek klasy M
  • 185g cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • szczypta soli

na krem:

  • 360ml śmietanki 30-36%
  • 250g mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu

ponadto:

  • mały słoik nutelli
  • pół szklanki orzechów laskowych

 Tort bezowy. Z waniliowym kremem, nutellą i prażonymi orzechami laskowymiTort bezowy. Z waniliowym kremem, nutellą i prażonymi orzechami laskowymi

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy będzie już naprawdę mocno sztywna powoli łyżka po łyżce dodawać cukier puder. Nie należy się spieszyć, dodawać następną dopiero kiedy poprzednia została dobrze zmiksowana. Na koniec dodać mąkę i ekstrakt. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijać jeszcze około 5 minut.

Na papierze do pieczenia obrysować 3 krążki o średnicy 22cm. Na każdym krążku wyłożyć po 1/3 masy bezowej i rozsmarować. Piec około 40 minut w temp. 120oC z termoobiegiem (lub 140o) przy grzałkach bez termoobiegu). Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy zamknięte jeszcze przez 10 minut. Ostudzić.

Ubić śmietankę z cukrem pudrem, wmiksować mascarpone na gładką masę. Dodać ekstrakt i sok z cytryny.

Pierwszy krążek wysmarować delikatnie cienką warstwą nutelli (należy uważać aby nie połamać krążków). Na nutellę wyłożyć 1/2 kremu waniliowego. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynność. Na wierzch wycisnąć z rękawa cukierniczego lub torebki z odciętym rogiem strużki nutelli.

Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni uważając aby się nie przypaliły. Ostudzić, posypać tort.

Tort bezowy. Z waniliowym kremem, nutellą i prażonymi orzechami laskowymi

Smacznego :)

wtorek, 22 stycznia 2013

.. spowodowana jest egzaminami i pracą, a także brakiem możliwości robienia zdjęć. Wychodzę ciemno, wracam.. ciemno :( Zima niestety nie sprzyja blogowaniu.. bynajmniej pod kątem fotek ;)

Ale dzisiaj upieczone blaty bezowe już czekają na swoją kontynuację. Zatem jak tylko się ogarnę, będzie słodko i kalorycznie ;)

 

Pozdrawiam kochani,
K.

22:36, milk_chocolate84
Link Komentarze (1) »
piątek, 11 stycznia 2013

Sesja trwa, brak zatem czasu na wymyślne ciasta z kremem. Ale na szybkie babeczki czas oczywiście zawsze się najdzie :) Przygotowuje się je jak klasyczne muffinki, czyli dwie miski i łyżka. Jeśli nie posiadacie wisienek z nalewki (ja mam spory zapas ;) użyjcie np. konfitury z całymi owocami, używając oczywiście tylko owoców.

Są puszyste, dość mocno kakaowe, a same 'pijane' wisienki świetnie uzupełniają ich smak. Aaaa.. i czapeczka z kremu jest koniecznością. Bez niej nie będą już szwarcwaldzkie ;) Naprawdę godne polecenia :)

źródło: książka Basi Ritz, polskiego Masterchefa- lekko zmodyfikowany

Babeczki Szwarcwaldzkie

Składniki:

suche:

  • 200g mąki
  • 40g gorzkiego, ciemnego kakao
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140g cukru

mokre:

  • 250ml wody
  • 80ml oleju np. rzepakowego (ważne aby był neutralny w smaku)
  • 1 jajko
  • łyżka octu winnego

ponadto:

  • 50g posiekanej czekolady gorzkiej
  • ok. 40-50 sztuk wiśni z nalewki

krem:

  • 200g mascarpone
  • 250g śmietanki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek startej czekolady do dekoracji

 

Wykonanie:

W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Wlać mokre do suchych. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na koniec wmieszać szybko posiekaną czekoladę. Masę nakładać do formy do muffin do 3/4 wysokości. Do każdego wgłębienia włożyć po 3 wisienki. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180oC. Wystudzić.

Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, na koniec wmieszać ekstrakt i mascarpone. Masą udekorować każdą babeczkę. Posypać startą czekoladą, na szczycie położyć wisienkę.

Babeczki Szwarcwaldzkie

Smacznego :)

poniedziałek, 07 stycznia 2013

Ciasto z niewielkim dodatkiem mąki, mocno wilgotne lecz nie zbite. Intensywnie czekoladowe z chrupiącym wnętrzem i rozpływającym się w ustach wnętrzu. Niebiańsko pyszne! Cynamon jest tutaj naprawdę lekko wyczuwalny, nadaje tylko delikatnego aromatu. Podane z kleksem niesłodzonej pomarańczowej śmietanki rozwieje każde smutki i powie 'PRECZ' wszystkim troskom ;) Gorąco polecam!

źródło: inspiracja: magazyn kulinarny

 Czekoladowa trufla z cynamonem

Składniki:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • łyżka waniliowego ekstraktu
  • łyżka rumu
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 150g masła
  • 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki (z lekką górką)

do podania:

  • 250ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

 

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić na parze wodnej wraz z masłem. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie zmiksować na puszystą masę jajka z cukrem. Dalej miksując na niskich obrotach dodać ekstrakt, po czym wlewać cienką strużką rozpuszczoną czekoladę. Na koniec, rózgą lub drewnianą łyżką wmieszać przesianą mąkę z cynamonem.

Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm (dno wyłożone papierem do pieczenia,boki wysmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką) i piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Nie sprawdzać patyczkiem, ciasto jest na tyle wilgotne że mimo upieczenia patyczek będzie oblepiony ciastem.

Wyjąć z blachy dopiero kiedy będzie całkowicie ostudzone. Podawać z ubitą na sztywną śmietaną z dodatkiem skórki pomarańczowej.

Czekoladowa trufla z cynamonem

Smacznego :)

08:18, milk_chocolate84
Link Komentarze (16) »
wtorek, 01 stycznia 2013

Wspomnienie świąteczne, choć oczywiście każdy czas będzie dobry aby go przygotować :) Zdecydowanie różni się od poprzedniego który Wam pokazywałam. Zasadnicza różnica jest zasadniczo w konsystencji. Ten jest bardziej wilgotny, 'kremowy', choć w dalszym ciągu ładnie kroi się na plastry.
Ważne jest tutaj aby nie odciskać bułek z bulionu dzięki czemu pasztet ma idealną wręcz konsystencję.
Jest naprawdę genialny!! Skusicie się? ;)

Ps. zdjęcie robione w biegu.. Ale pasztet jest na tyle dobry że jakość tego zdjęcia nie była w stanie powstrzymać mnie od jego publikacji ;)

Pasztet wieprzowo-wołowy z suszonymi śliwkami 

Składniki:

  • 1kg szynki wieprzowej
  • 500g wołowiny (tłustsza)
  • 500g wątróbki wieprzowej
  • 700g podgardla
  • 2 cebule
  • 3 bułeczki (kajzerki)
  • 2 jajka
  • pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
  • 3 łyżeczki lubczyku suszonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • spora garstka suszonych śliwek

 

Wykonanie:

Mięso ugotować razem z cebulą do miękkości (wątróbki wyjąć wcześniej, reszta około godziny, półtorej). Wystudzić. Bulionu na razie nie wylewać.

Zmielić mięso dwukrotnie, dodać gałkę muszkatołową, lubczyk, słodką paprykę i doprawić solą i pieprzem według smaku. Dodać jajka i namoczone i nieodsączone z bulionu kajzerki. Wszystko razem wymieszać dokładnie. Na koniec wmieszać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki.

3 foremki jednorazowe na pasztet wysmarować smalcem lub masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do foremek, wyrównać wilgotną dłonią.

Piec około godziny w temp. 180oC. Powinien się ładnie zrumienić z wierzchu.

Smacznego :)

 

Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi