Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
piątek, 31 stycznia 2014

Brak czasu to zdecydowanie nie jest wytłumaczenie do tego aby nie piec w domu pączków ;) Zamiast bowiem takich tradycyjnych drożdżowych które wymagają od nas trochę cierpliwości, możecie wybrać takie które leżakowania i dużego nakładu pracy nie wymagają.

Dzisiaj właśnie taka propozycja. Szybkie i niezwykle smaczne pączuszki z niespodzianką w środku w postaci jabłka. Zrobiłam je w dwóch wersjach. Część obtoczyłam w cukrze z cynamonem, resztę natomiast polukrowałam lukrem na bazie pudru z brązowego cukru. To mój debiut z tego typu produktem, ale przyznam że jestem baaardzo zadowolona. Na pewno będę miała go na stałe w kuchni :) A pączuszki gorąco polecam! Są po prostu przepyszne! :)

pączki twarogowe z jabłkiem

Składniki:

  • 150g białego twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 2 duże łyżki śmietany
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mąki

ponadto:

  • 1 jabłko
  • łyżka amaretto
  • szczypta cynamonu
  • ew. 2 łyżki masła + cukier kryształ + cynamon, do obsypania
  • ew. cukier puder + mleko, do polukrowania

 

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę. Dodać amaretto i cynamon, wymieszać dokładnie.

Ser utrzeć z cukrem, śmietaną i ekstraktem (nie potrzebny jest mikser, można zrobić to ręcznie np. łyżką drewnianą), a następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Mąkę sodę i proszek do pieczenia przesiać do masy, wymieszać.

Naoliwionymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdą kulkę wcisnąć kostkę jabłka zamykając ją w środku. Pączki smażyć na oleju rozgrzanym do około 180oC na rumiano z każdej ze stron. Pączki zwykle obracają się same w oleju :) Kiedy będą mocno rumiane odłożyć je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wersja 1. Rozpuścić masło, delikatnie smarować nim pączki a następnie szybko obtaczać w cukrze z dodatkiem cynamonu.

Wersja 2. Cukier puder utrzeć z mlekiem do otrzymania gęstości jogurtu naturalnego. Maczać w lukrze pączki z następnie odkładać aby lukier zastygł.

Błyskawiczne pączki twarogowe z jabłkiem

Smacznego :)

/wpis zawiera lokowanie produktu/

****

A to wspomniany przeze mnie puder z cukru trzcinowego :)

puder trzcinowy

11:04, milk_chocolate84
Link Komentarze (19) »
środa, 29 stycznia 2014

Zastanawiacie się nad dekoracją słodkości dla Waszych połówek na zbliżające się Walentynki?

Wczoraj późnym wieczorem ulepiłam taką oto słodką parę misiów które mogłyby być świetną ozdobą tortu, ciasta, babeczek, a może jeszcze innego deseru?

misie walentynkowe

misie walentynkowe

Zapraszam Was na FP WzP na Facebooku. Jest szansa że będzie tak niebawem konkurs gdzie słodka para ze zdjęcia trafi do kogoś z Was :)

Pozdrawiam
K.

Tagi: Walentynki
12:17, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
wtorek, 28 stycznia 2014

Zima to piękna pora roku, ale uboga w świeże owoce i warzywa. Dlatego wciąż szukam rozwiązań które pozwolą mi jakoś te braki uzupełnić. Pieczone buraki są do tego idealne! Po upieczeniu są jędrne i zachowują swój cały smak, w przeciwieństwie do warzyw gotowanych w wodzie.

Pieką się w sumie dość długo, warto więc od razu upiec ich większą ilość. Nadają się do wszelkich sałatek, risotto czy dań z makaronem. Pyszne są też pokrojone w kostkę obsypane podprażonym sezamem. Pomysłów jest wiele :)

pieczone buraki 

Składniki:

  • buraki, najlepiej nieduże
  • folia aluminiowa

 

Wykonanie:

Buraki wyszorować.

Pieczone buraki

Każdego buraka zawinąć w folię aluminiową, zawijając folię do góry aby sok nie ściekał podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec do miękkości sprawdzając wykałaczką czy są już upieczone. Kiedy buraki będą gotowe patyczek będzie się wbijał w buraki bez większego oporu. W zależności od wielkości buraka może to potrwać od godziny do dwóch.

Gotowe buraki odwinąć z folii, pozwolić im wystudzić a następnie delikatnie obrać.

Pieczone buraki

Smacznego :)

20:49, milk_chocolate84
Link Komentarze (1) »
niedziela, 26 stycznia 2014

Kojarzycie tą bajkę? Turbo to mały ślimaczek którego największym marzeniem było.. być szybkim. Pewnego dnia, dzięki pewnemu zbiegowi okoliczności, tak też się stało :) Nawet takie marzenia się spełniają ;)

A tak wyglądał tort mojego (już) 6 latka. Od razu skojarzył co było motywem przewodnim, więc chyba podobny do oryginału ;)

tort turbo

tort turbo

tort turbo

tort turbo

tort turbo

tort turbo

Wnętrze to czekoladowy tort przełożony domową wiśniową konfiturą i kremem śmietankowym z mascarpone. Sprawdzony przeze mnie, zawsze niezawodny smak.

Jeśli mielibyście jakieś pytania, chcielibyście wykonać taki tort samodzielnie, piszcie, chętnie pomogę :)

Pozdrawiam,

K.

20:05, milk_chocolate84
Link Komentarze (11) »
piątek, 24 stycznia 2014

Przeciwników masy cukrowej jest sporo. Że za słodka, że wysokokaloryczna, że nie zdrowa.. Owszem, jeśli miałabym ją jeść codziennie pewnie nie miałaby korzystnego wpływu na mój organizm. Uważam jednak że np. na urodziny lub inną specjalną okazję warto takie ciasteczka dla dziecka przygotować/kupić. Radość na widok tych ciasteczek jest naprawdę wielka :) Szczególnie jeśli na ciasteczkach jest ulubiony motyw dziecka.

Dzisiejsze ciasteczka powędrowały z Piotrusiem do przedszkola z okazji jego (jutrzejszych co prawda) urodzin. Każde ciasteczko zapakowane było w przezroczysty mały woreczek przewiązany cieniutką wstążką. Mam nadzieję że grupie mojego syna się spodobają :)

Pomyślałam jednak że dziewczynkom motyw Angry Birds może nie przypaść do gustu, dlatego specjalnie dla nich.. bałwanki :)

ciasteczka angry birds bałwanki

A teraz nieco o wykonaniu jeśli chcielibyście wykonać je sami :)

Potrzebne będą

1. kruche ciastka o średnicy około 6cm, właściwie z dowolnego przepisu, ważne aby zachowywały swój kształt po upieczeniu. Chodzi o to aby miały w miarę gładką powierzchnię.

2. masa cukrowa w różnych kolorach, lub biała masa + barwniki (najlepiej w żelu)

3. wykałaczki

 

Wykonanie:

Bałwanki. Ciasteczko pokryłam białą masą cukrową. Czapeczkę obcięłam z takiego samego rozmiaru niebieskiego kółeczka. Śnieżynkę na czapeczce przykleiłam na kawałeczek białej masy cukrowej. Oczka i uśmiech narysowałam jadalnym pisakiem. Rumieńce wykonałam pędzelkiem maczanym delikatnie w pudrowym barwniku.

 ciasteczka angry birds bałwanki

Świnki. Ciasteczko pokryłam zieloną masą cukrową. Nosek, oczy i uszka z małych kuleczek rozpłaszczanych już na ciasteczku. Wykałaczką zrobiłam otwory w nosie i uszach.

 ciasteczka angry birds bałwanki

Ptaki: Ciasteczko pokryłam czerwoną masą cukrową. Z białej masy wycinałam kółka i tą samą foremką wycięłam je częściowo tworząc brzuszek. Kropeczki na oczkach zrobiłam również pisakiem jadalnym w kolorze czarnym.

 ciasteczka angry birds bałwanki

Wszystkie elementy spajają się idealnie na dosłownie troszeczkę wody. Po wykonaniu ciasteczek dobrze jest odstawić je na godzinę dwie aby lekko obeschły. Te na zdjęciach wrzuciłam do pudełka zanim przeschły przez co mają trochę obtarć.

Takie ciasteczka to świetny pomysł na upominki dla gości w ramach podziękowania lub propozycja na kinder party. Zresztą, pomysłów jest wiele. Spróbujcie wykonać je sami :) Zachęcam!

ciasteczka angry birds bałwanki

Pozdrawiam,

K.

14:45, milk_chocolate84
Link Komentarze (13) »
czwartek, 23 stycznia 2014

Dzisiaj szybki wpis. Propozycja na śniadanie które z pewnością zaakceptują również Wasze dzieci. Szybkie i smaczne placki z dodatkiem świeżych owoców.

Jeśli będziecie polewać je miodem i użyjecie słodkich owoców, dosładzanie ciasta można zupełnie powinąć, lub zamiast cukru dodać np. stevię. Warto sprawić sobie takie śniadanie, polecam gorąco :)

placuszki jaglane z owocami 

Składniki:

  • 1/3 szklanki płatków jaglanych
  • mleko (tyle aby pokryć płatki)
  • 1,5 łyżki mąki np. żytniej typ 720
  • szczypta proszku do pieczenia
  • ew. łyżka cukru, stevii itp.
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub np. pomarańczowego

 

Wykonanie:

W garnuszku zalać płatki mlekiem, zagotować. Masa bardzo zgęstnieje, ale tak ma być. Prażyć na małym ogniu uważając aby się nie przypaliły 2-3 minuty. Przestudzić lekko, dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt (ew. cukier). Wymieszać. Smażyć placki na suchej patelni na średnim ogniu, z każdej strony na rumiano.

Podawać z owocami, polane miodem lub syropem klonowym

placuszki jaglane z owocami

Smacznego :)

Tagi: owoce
10:01, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
środa, 22 stycznia 2014

Ciasto które chcę Wam dzisiaj zaproponować jest puszyste i delikatne jak obłoczek, dlatego puchatek :) Delikatne, ale na tyle silne aby ładnie wyrosło z naprawdę dużą ilością jabłek, którymi wyłożyłam grubo wierzch mocno wciskając je do środka.

Jest to jedno z tych ciast które zawsze można zrobić 'awaryjnie' kiedy w drodze niepodziewani goście. Jest łatwe do przygotowania, i tak naprawdę można je zrobić z każdymi innymi owocami. Już nie mogę się doczekać kiedy zjem to ciasto z dużą ilością truskawek ;) Polecam :)

źródło inspiracji: klik

puchatek puszyste ciasto z jabłkami owocami

Składniki:

  • 5 jajek (niezbyt dużych)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 80g masła

ponadto:

  • 5 średnich jabłek
  • cukier puder do onsypania

 

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać wykroić gniazda nasienne krojąc jabłka na ok. 6-8 części.

jabłko w kawałkach pokrojone jabłko w kawałkach pokrojone

Masło rozpuścić z mlekiem, ostudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier, a następnie dodawać po kolei żółtka, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Łopatką do ciasta wmieszać mleko i mąkę dodając je na przemian (kończąc na mące). 

Ciasto przełożyć do wytłuszczonej masłem formy lub wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 34/24cm. Wyrównać. Poukładać kawałki owoców, wciskając je do środka. Piec około 35 minut w temperaturze 170oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Przestudzone obsypać cukrem pudrem.

puchatek puszyste ciasto z jabłkami owocami

Smacznego :)

Tagi: jabłka owoce
13:01, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 20 stycznia 2014

Ciasto przygotowuje się podobnie do bajaderki, choć smakuje nieco inaczej. Można powiedzieć że to wariacja na temat tego popularnego ciastka :) Jest mocno czekoladowe i niezbyt słodkie. Powstało z pokruszonego mocno kakaowego ciasta, w moim przypadku z dodatkiem domowej czekośliwki, ale równie dobrze sprawdzą się zwykłe śliwkowe powidła.

Jest bardzo łatwe do zrobienia. Kroi się w bardzo ładne kostki, przez co ładnie prezentuje się na stole. Jest pyszne :) Gorąco polecam! Tym bardziej że to jeden z tych wypieków które mogą przygotować dla Was Wasze dzieci, wystarczy dać im w ręce upieczony biszkopt ;)

 Kostka czekoladowa

Składniki:

na  ciasto:

  • 6 dużych jajek
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru

na ciasto właściwe:

  • 110g masła
  • pół słoika powideł śliwkowych lub domowej czekośliwki (około 150g)
  • 3 łyżki rumu
  • opcjonalnie: 2-3 kropelki rumowego aromatu

wierzch:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g śmietanki 30-36%
  • ok. 80g powideł śliwkowych

ponadto:

  • ok.200g herbatników

 

Wykonanie:

Ciasto: białka ubić na sztywno, a następnie dodawać partiami cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Na koniec wmieszać przesianą mąkę z kakao. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 23cm. Piec około 35 minut w temperaturze 170oC. Kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy, wyjąć ciasto z piekarnika i upuścić z wysokości kolan. Odstawić do uchylonego piekarnika. Ostudzić.

Ostudzone ciasto zmiksować na okruszki. Odłożyć szklankę okruchów, a do reszty dodać powidła, rozpuszczone masło i rum. Wymieszać dokładnie. Dno formy o wymiarach 20/20cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ciasto i ugnieść np. łyżką. Wierzch posmarować powidłami.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali razem ze śmietanką, wymieszać polewę aż będzie gładka. Wylać na ciasto, wyrównać. Posypać ciasto pozostałymi okruszkami. Schłodzić kilka godzin.

Kostka czekoladowa

Smacznego :)

Tagi: czekolada
20:05, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
piątek, 17 stycznia 2014

Aromatyczne i mięciutkie.. Podczas pieczenia pachniało obłędnie. Całe mieszkanie wypełniło się aromatem mówiącym tylko jedno.. to będą pyszne babeczki :) No cóż.. nieskromnie powiem że właśnie takie są!

Pamiętajcie też aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zdarzyć się też może że podczas dodawania jajek do masła, masa się zważy. Proponuję się tym nie przejmować i kontynuować dalej według instrukcji. Moje ciasto też się zważyło, i co? Jak widzicie zupełnie NIC :) Polecam kochani, są pyszne!

 Babeczki pomarańczowe z czekoladowymi groszkami

Składniki:

  • 115g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • ok. 1/3 szklanki groszków czekoladowych lub czekolady posiekanej

 Babeczki pomarańczowe z czekoladowymi groszkami

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt i skórkę pomarańczową, a następnie dodawać naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z mlekiem, kończąc na mące.

Gotowe ciasto przełożyć do 12 papilotek ułożonych w formie do muffin (jeśli jest silikonowa, papilotki nie są konieczne). Na wierzch, na każdą babeczkę wysypać kilka groszków czekoladowych. Piec około 20 minut w temp. 180oC. Przed wyłączenie piekarnika sprawdzić patyczkiem czy są dobrze upieczone.

Babeczki pomarańczowe z czekoladowymi groszkami

Smacznego :)

15:05, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
środa, 15 stycznia 2014

Włosi mają risotto, Hiszpanie paelle. Jest to szybkie i bardzo proste danie. Oryginalnie przygotowywane jest na specjalnej patelni w dwoma uchwytami, i z tego też naczynia jest podawane. Powinno być również przygotowywane na bulionie szafranowym, który przygotowuje się następująco: suche niteczki szafranowe należy delikatnie podprażyć na suchej patelni aby się wysuszyły, a następnie utrzeć w moździerzu i dodać do bulionu. Ja niestety przygotowywałam swoją paellę kiedy sklepy były już pozamykane, ale dodatek niewielkiej ilości curry też był ok :)

W każdym razie, przedstawiam Wam tutaj swoją wersję na paellę z owocami morza, która może nie jest klasyczną paellą, ale równie smaczną :) Możecie użyć do tego dania świeżych owoców morza, ja użyłam gotowej mrożonej mieszanki. Szczerze polecam, danie jest sycące, aromatyczne i co najważniejsze błyskawiczne do przygotowania.

paella z owocami morza

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółtka papryka
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • ok. 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 2 czubate łyżeczki pomidorowego koncentratu
  • 2 suszone pomidory
  • bulion ok. 1l
  • 1/2 płaskiej łyżeczki curry
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki
  • mieszanka owoców morza

 Paella z owocami morza

Wykonanie:

Papryki pokroić w średniej wielkości kostkę, czosnek i natkę posiekać, pomidory pokroić w cienkie paski. Rozgrzać patelnię w niewielką ilością oliwy. Dodać paprykę, pomidory suszone, curry i połowę natki, potem czosnek i chwilę wszystko posmażyć. Dodać ryż, ponownie podsmażyć parę chwil, a następnie dolewać bulion po trochu, dodając kolejną porcję kiedy poprzednia wchłonie w ryż. Starać się jak najmniej mieszać zawartość patelni. Gotować do chwili a ryż będzie al dente, zajmie to około 15 minut, po czym dodać owoce morza i delikatnie przemieszać. Gotować na wolnym ogniu kolejne 7-8 minut. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem. Dodać resztę świeżej pietruszki.

Paella z owocami morza

Smacznego :)

14:43, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi