Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
niedziela, 28 lutego 2010

Czasem jest tak że robię jakieś słodkości specjalnie dla swojego synka. Na czekoladę raczej mu nie pozwalam, bo jestem z tych mam które takimi słodyczami dzieci nie karmią. No ale ponieważ jest od kilku dni chory postanowiłam przymknąć na to oko i zrobić mu przyjemność. Udało mi się ;)

Nie muszę chyba mówić że kruche ciasteczko, masa krówkowa i czekolada to połączenie idealne! Ciasteczka są zniewalająco smaczne ;) Oczywiście można je zrobić bez foremek z misiami i żabkami ;) Ja je miałam z zestawu Play Doh synka ;)

ciasteczka z czekoladą

Składniki:

Kruche ciasto:

- szklanka mąki pszennej

- pół szklanki mąki krupczatki

- 125g/ pół kostki masła lub magrgaryny (ja użyłam Kasi)

- jedno żółtko

- kopiasta łyżka cukru pudru

- 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

- pół szklanki masy krówkowej*

- ok 150g czekolady mlecznej lub białej

 

Wykonanie:

Na stolnicy umieścić składniki suche (mąki, cukier puder, proszek do pieczenia). Zrobić na środku dołek. Dodać żółtko i masło. Posiekać nożem. Wyrobić szybko gładkie ciasto i chłodzić w lodowce przez conajmniej 30 minut.

W tym momencie najlepiej rozpuścić czekoladę i wlać do foremek. Jeśli nie posiadacie, pominąć ten punkt ;)

Schłodzone ciasto rozwałkować podsypując delikatnie mąką. Wycinać np. szklanką krążki o grubości około 5mm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem (aby nie robiły się bąble). Piec około 10-15 minut w temp. 180oC. Studzić na kratce.

Podgrzać lekko masę krówkową (będzie się lepiej rozprowadzała). Smarować wystudzone ciasteczka. Posmarować rozpuszczoną czekoladą. (ew. składać z zastygniętymi czekoladowymi zwierzątkami ;)

 

* masę krówkową można kupić gotową w puszce, ale można też zrobić samemu gotując puszkę skondensowanego mleka.

ciasteczka z czekoladą

Polecam.. nie tylko dla dzieci ;)

Tagi: czekolada
21:50, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (14) »
piątek, 26 lutego 2010

Dla mnie eklerka to spora porcja bitej śmietany i polewa z ciemnej czekolady. Dopuszczalny jest też krem budyniowy ale dla mnie to już nie to ;) Fotki robiłam jeszcze zanim bita śmietana pożądnie się schłodziła przed obawą że nie zdążę ich zrobić zanim wszystkie znikną z lodówki :) Pracy niewiele.. a efekt? Sami sprawdźcie!

eklery

Żródło: Przepis na ciasto parzone pochodzi stąd (od niezawodnej Dorotus)

 

Składniki:

- szklanka mąki pszennej

- szklanka wody

- 4 jajka (jeśli duże to 3)

- 125g masła

- 0,5l śmietany kremówki

- 2 czubate lyżki cukru pudru

Ponadto:

- 100g czekolady

- 4 łyżki śmietanki

 

Wykonanie:

Zagotować wodę z masłem. Do gotującej wody wsypać mąkę i dokładnie mieszać do momentu kiedy ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od brzegów garnka. Odstawić do dokładnego ostygnięcia.

Kiedy masa wystygnie zmiksować ją z jajkami (dodając po jednym).

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać eklery o długości około 10cm i szerokości około 3cm (można zrobić to łyżką).

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez około 25 minut.

Dokładnie wystudzić, poczym przekroić każdą na pół.

Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier. Przekładać wystudzone eklerki bitą śmietą. Górną część posmarować (najlepiej pędzelkiem) lub polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną ze śmietanką.

eklerki

Polecam :)

 

17:49, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (13) »
niedziela, 21 lutego 2010

To moja druga propozycja na Czekoladowy Weekend organizowany przez Beę! I szczerze mówiąc to jedne z najlepszych muffin jakie jadłam. Mocno czekoladowe, puszyste i wilgotne. Takie jak lubie najbardziej :)  Bea.. dziękuję za super zabawę. Dzięki niej mam czekoladowy repertuar na najbliższe pół roku ;)

czekoladowy weekend

muffiny czekoladowe

Źródło: Pascal po modyfikacjach

Składniki:

- 275g mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 160g cukru brązowego

- łyżka niesłodzonego kakao

- 75g rozpuszczonego masła

- 3 jajka

- 150ml mleka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (u mnie zapach waniliowy)

- 200g posiekanej mlecznej czekolady

 

Wykonanie:

W jednym misce umieścić składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao, czekolada posiekana). W drugiej umieścić składniki mokre (mleko, rozpuszczone masło, jajka, ekstrakt/ zapach waniliowy). Do składników suchych wlać mokre, wymieszać drewnianą łyżką niezbyt starannie. Napełnić foremkę do muffin do 3/4 wysokości. Piec w temp. 200oC około 20 minut.

muffinki czekoladowe

Polecam!

Tagi: czekolada
16:55, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (46) »
piątek, 19 lutego 2010

Kuleczki przygotowywałam ze swoim dwuletnim synkiem który skupił się najbardziej na wyjadaniu z miseczki migdałów które uwielbia ;) Bardzo łatwy i mega szybki przepis. Moim zdaniem zabrakło tam pokruszonych wafelków.. ale według moich nieocenionych degustatorek w pracy, kuleczki były rewelacyjne. A ja następnym razem i tak dodam wafelki ;) Polecam!

Przy okazji dopisuję tą propozycje do Czekoladowego Weekendu :) Biała.. ale czekolada ;)

czekoladowy weekend

rafaello

Źródło: "zlepek" z kilku przepisów z internetu

Składniki:

- 2 tabliczki białej czekolady

- 100g masła

- 50g cukru pudru

- około 1,5 szklanki wiórków kokosowych do masy

- ok. 20 sztuk całych, obranych migdałów

- wiórki kokosowe do obtoczenia kulek

Wykonanie:

Rozpuścić czekoladę (ja to robię w mikrofalówce). Zmiksować masło z cukrem pudrem na gładką masę. Miksując, powoli dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Do masy wsypać wiórki, wymieszać drewnianą łyżką. Wstawić masę do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie formować małe kuleczki umieszczając w środku migdał. Obtoczyć w wiórkach. Gotowe wstawić do schłodzenia do lodówki na około 2 godziny. Można przechowywać do kilku godzin poza lodówką.

Polecam!

21:38, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (13) »
wtorek, 16 lutego 2010

W zasadzie to nie doszukałam się w nich niczego specjalnego.. Ot takie zwyczajne kruche ciasteczka ;) Mimo tego zyskaly moje uznanie ze względu na szybkośc i łatwość ich wykonania. Nawet mój dwuletni synek radził sobie z wyrabianiem ciasta i składaniem ciasteczek. Warto wypróbować :)

ciasteczka serowe z marmoladą

Żródło: "Chwila dla Ciebie" - czasopismo

Składniki na ciasto:

- 250g (kostka) mielonego twarogu

- 250g (kostka) masła

- 0,5kg mąki

- szczypta soli

Ponadto:

- marmolada twarda*

- jajko do posmarowania

 

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Może się na początku wydawać że jest za twarde ale w miarę wyrabiania staje się miększe i bardziej plastyczne. Wyrabiać do dokładnego połączenia składników.

Rozwałkować ciasto na około 3-4mm. Wycinać kwadraty o wymiarach mniej więcej 6cm/6cm. Na każdym kwadracie ułożyć po łyżeczce marmolady. Składać na siebie dwa przeciwlegle rogi tworząc kopertę.

Gotowe ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut (na złoty kolor).

*ważne aby marmolada była twarda, ponieważ zwykła wypłynie podczas pieczenia. Twarda zwykle sprzedawana jest w plastikowych pojemniczkach i jest ogólnie dostępna.

Polecam :)

Tagi: twaróg
19:40, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 15 lutego 2010

Wuzetka - biszkopt kakaowy, krem śmietankowy i polewa czekoladowa. Według definicji na Wikipedii tradycyjna wuzetka powinna zawierać również warstwę dżemu, a dopiero na to śmietankowy krem. Być może ;) U mnie go nie ma.. ale czy to ujmuje jej smaku? :)

PS. przepis na biszkopt zaczerpnęłam z blogu Dorotus, Moje Wypieki. Zawsze się udaje, jest rewelacyjny.

wuzetka

Składniki na biszkopt:

- 5 jajek

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 3/4 szklanki cukru

- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki kakao

- 100ml naparu herbacianego do nasączenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesiane mąki delikatnie wmieszać do masy. Ja robię to dużą drewnianą łyżką.

Formę o wymiarach 25cm/17cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać delikatnie ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170oC. Piec około 30-40 minut.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60cm upuścić w formie na podłogę. Studzić w uchylonym piekarniku. Po dokładnym ostudzeniu przekroić biszkopt na dwa płaty, nasączyć naparem herbacianym.

Składniki na masę śmietankową:

-0,5l śmietanki (ja użyłam 30%)

- 5 łyżek cukru

- 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki). Ubić śmietankę na szywną masę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier dalej ubijajać. Dokładnie rozpuszczoną, jeszcze ciepłą (nie gorącą) żelatynę delikatnym strumieniem wlewać do śmietanki dalej ubijając. Gotową masą przełożyć nasączony biszkopt.

Składniki na polewę czekoladową:

- 100g czekolady gorzkiej

- 4 łyżki śmietanki

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać smietankę i dokładnie wymieszać. Polać ciasto, wstawić do schłodzenia do lodówki (conajmniej 3 godziny).

Polecam :)

22:17, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Dodaj komentarz »
sobota, 13 lutego 2010

Wpis lekko opoźniony, bo już po tłustym czwartku.. Ale ja tam mogę "tłuścić" nie tylko w ten jeden dzień ;) Różyczki ślicznie się prezentują, no i wprost rozpływają się w ustach. Są mega chrupiące, nawet na drugi dzień. Serdecznie polecam :)

róże karnawałowe

Żródło: czasopismo "Przyjaciółka"

 

Składniki:

- 40dag mąki pszennej

- 6 żółtek

- 2 łyżki cukru pudru

- 3 łyżki masła

- 1 łyżka spirytusu lub octu

- 3-4 łyżki śmietany

- tłuszcz do smażenia

- cukier puder do posypania

- dżem lub konfitura

 

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło posiekać z mąką, dodać resztę składników. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Wybijać je (uderzać) drewanianym wałkiem przez około 10-15 minut. Powoduje to że różyczki napowietrzą się, dzięki czemu będą chrupiące i delikatne.

Ciasto rozwałkować bardzo cienko, wycinać trzy rozmiary kółek. Każde kółeczka ponacinać od zewnętrznej kwawędzi do środka na 3-4 długości krążka. Ukladać na sobie trzy krążki w kolejności duży, mniejszy, najmniejszy. Mocno docisnąć palcem na środku.

Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Układać na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, na koniec włożyć po troszku dżemu lub konfitury na najmniejszy krążek.

Polecam :)

 

wtorek, 09 lutego 2010

Kiedyś miałam bardzo dobry przepis na mini pączki z serkiem homogenizowanym. Były rewelacyjne. Niestety przepis się zawieruszył i jestem na etapie poszukiwania równie dobrego przepisu. Te są z twarogiem więc mają zupełnie inny smak, mimo tego są bardzo dobre i warte polecenia. Puszyste, mięciutkie i bardzo szybko się je przyrządza. Najlepsze w dniu smażenia.

pączki serowe

Źródło: ta strona

Składniki:

- 250g mielonego twarogu (u mnie kostka śmietankowego)

- 200g mąki tortowej

- 50g masła lub margaryny

- 100g cukru

- 2 jajka

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- skórka pomarańczowa

- tłuszcz do smażenia

- cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Masło rozpuścić. Umieścić wszystkie składniki w misce i wyrobić ciasto. Będzie bardzo mocno klejące, można więc użyć miksera z łopatkami do ciasta drożdżowego (ja wyrobiłam ręcznie). Nie dosypywać mąki! Nakładać łyżką małe porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na rumiano (około 1 minuty na każdą stronę). Wystudzić, opruszyć cukrem pudrem.

Po usmażenia najlepiej położyć na papierowy ręcznik aby wchłonął tłuszcz z pączków.

Polecam :)

07:10, milk_chocolate84 , PRZEPISY
Link Komentarze (1) »
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi