Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
wtorek, 30 listopada 2010

Masz pytanie jak wykonać któryś z poniższych tortów? A może chcesz abym wykonała tort specjalnie dla Ciebie? (tylko Warszawa i okolice)

Piszcie na adres: milk_chocolate84(małpa)o2.pl

tort spiderman    tort zygzag

tort dla mężczyzny    tort na wieczór panieński

tort piętrowy    tort z krówką

tort dla księżniczki     tort samochód

tort krówka     tort myszka miki

tort turbo

17:00, milk_chocolate84 , GALERIA TORTÓW
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 listopada 2010

Tort ten robiłam jakiś czas temu, w sumie zupełnie bez okazji. Szukałam sposobu na zużycie otwartej paczki maku, a że w tym przepisie było go potrzebne dokładnie tyle ile miałam, podjęłam wyzwanie ;)

Tort był pyszny! Wypełniony po brzegi makiem, a dzięki temu że dodawany jest do ciasta bez namaczania i mielenia, chrupie między zębami za każdym kęsem. Krem z białej czekolady idealnie tutaj pasuje. Myślę że z powodzeniem może wystąpić na świątecznym stole i napewno zrobi furorę ;)

PS. jutro wyniki konkursu :)

tort makowy z kremem z białej czeolady

Składniki:

Na ciasto:

  • 5 jajek
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyzki mielonych migdałów (pominęłam)
  • 12dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 200g suchego maku

Na krem:

  • 300g czekolady białej
  • 400ml śmietanki 36%

Na nasączenie:

  • pół szklanki przegotowanej wody
  • 3 łyżki rumu

 

Wykonanie:

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, migdały, mak i proszek do pieczenia wymieszać razem.Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier puder, następnie żółtka. Delikatnie mieszając, połączyć ze składnikami suchymi.

Ciasto wlać do tortownicy o śreenicy 23cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180oC (ja piekłam krócej i w temperaturze 170oC). Wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na trzy równe blaty.

Krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ubić śmietankę na sztywno. Dalej ubijając dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę.

Złożenie tortu:

- Pierwszy blat

- Nasączenie

- 1/3 kremu

- Drugi blat

- Nasączenie

- 1/3 kremu

- Trzeci blat

- nasączenie

- 1/3 kremu na wierzch i boki tortu

 

Udekorować dowolnie. Ja posypałam tort suchym makiem, a boki obsypałam drobnym maczkiem kakaowo- waniliowym.

tort makowy z kremem z białej czeolady

Smacznego :)

niedziela, 28 listopada 2010

Szybkie i bezproblemowe ciasto. I nie wiem czy ono w ogóle wymaga jakiegoś specjalnego zachwalania, bo przecież już samo połączenie wiśni i czekolady mówi samo za siebie ;) Lubiane, a nawet kochane.. połączenie idealne! Gorąco polecam :)

PS. dzisiaj ostatni dzień konkursu! Ostatnia szansa aby wziąć udział!

kruchy placek z wiśniami i czekoladą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 170g masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżeczki zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • słoik konfitury wiśniowej* (240g)
  • 50g czekolady mlecznej

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki poza konfiturą i czekoladą zagnieść. Wyrobić szybko elastyczne ciasto, podzielić na dwie części, jedna z nich powinna być nieco większa. Mniejszą włożyć do zamrażalnika, większą do lodówki. Obie części schładzać przez około 30 minut.

Po tym czasie większą częścią ciasta wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 15/25cm wykładając również boki do wysokości ok. 3cm. Na ciasto wyłożyć konfiturę, równo rozprowadzić. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozprowadzając równomiernie na konfiturze.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180oC i piec przez około 40 minut. Wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka foliowego, odciąć delikatnie rożek. Wycisnąć czekoladę na ostudzone ciasto.

 

*polecam użyć takiej która zawiera duże kawałki owoców.

Smacznego :)

16:57, milk_chocolate84
Link Komentarze (11) »
czwartek, 25 listopada 2010

Wczoraj był lemon curd, a dzisiaj pomysł na jego użycie. Zapewne w najbliższych dniach będzie tych pomysłów więcej :)

Uwielbiamy wszystko co cytrynowe! Uwielbiamy placki, placuszki, naleśniki!! Dlatego na pierwszy ogień idą pancakesy. Cytryna jest w nich dość intensywnie wyczuwalna, ale właśnie o to mi chodziło. Są wilgotne, mięciutkie, lekko słodkie. Na pewno teraz lemon curd będzie stał w naszej lodówce częściej, chociażby dla tych pancekesów, bo placków u nas przecież nigdy za wiele ;) Junior zjadł dwa duże na śniadanie więc chyba jemu też smakowały ;) Polecamy!

I dla tych którzy przegapili jeszcze ten fakt, zapraszam do konkursu!

lemon curd pancakes

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 350ml mleka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16g (opakowanie) cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru/cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki lemon curd

 

Wykonanie:

Mleko zmiksować blenderem z lemon curd lub wymieszać tak aby nie było grudek. Jajka lekko ubić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Do suchej mieszanki wlać mleko z lemon curd i jajka. Wymieszać dokładnie. Na końcu dodać olej, ponownie wymieszać.

Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Smacznego :)

10:05, milk_chocolate84
Link Komentarze (16) »
wtorek, 23 listopada 2010

Zapraszam Was wszystkich do szybkiego konkursu! To będzie etap rozgrzewkowy po którym nastąpi bardziej skomplikowany, etap II ;)

Zapewne każdy z Was powoli zaczyna myśleć o świętach. Wiem, wiem.. to jeszcze trochę czasu, ale mimo wszystko telewizja, radio, sklepowe półki, wystawy.. już teraz nie pozwalają nam zapomnieć o tym fakcie.

U mnie już jakiś czas temu na blogu pojawiły się pierwsze pierniczki. Lada chwila będę też próbować przepisy na makowce i różne inne świąteczne wypieki :) I właśnie z nimi związany jest nasz konkurs! Aby wziąć w nim udział należy odpowiedzieć na pytanie:

"Bez jakiego wypieku/słodkości nie wyobrażasz sobie Śwąt Bożego Narodzenia?"

Dla części z Was będą to zapewne pierniczki, dla innych makowce.. a dla jeszcze innych zupełnie coś innego, coś nowego dla mnie :) Wasze wypowiedzi być może staną się inspiracją dla mnie, a także dla innych czytelników bloga! Na odpowiedzi czekam do końca tego tygodnia tj. do 28 listopada! Ze wszystkich osób które pod tą notką umieszczą wpis ze swoją odpowiedzią, razem z moim synkiem wylosujemy 3 osoby. Zwycięzców opublikuje maksymalnie dwa dni po zakończeniu konkursu!

NAGRODY:

Każda z wylosowanych trzech osób otrzyma świąteczną paczkę (20szt) pierniczków gotowych do lukrowania, a także zestaw do dekoracji:

- 1 opakowanie perełek - kolor do wyboru

perełki

- kakaowo-waniliowy maczek - opakowanie 50g

maczek

Po ogłoszeniu zwycięzców konkursu przejdziemy to etapu II ;)

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia!!

13:15, milk_chocolate84 , KONKURSY
Link Komentarze (48) »
niedziela, 21 listopada 2010

Pzepis na to genialne ciasto pochodzi z blogu Przy kuchennym Stole, i zgadzam się z 100% z Edysią, to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Jest mocno czekoladowe, wilgotne.. a polewa stanowi wspaniałe dopełnienie. Cola jest w nim tak naprawę zupełnie niewyczuwalna, ale spełnia tutaj ważną rolę spulchniacza, przez co ciasto jest niezwykle puszyste. Ja od siebie dodałam jeszcze siekane migdały którymi posypałam polane polewą ciasto.

Na drugi dzień smakowało równie dobrze, a może nawet lepiej ;) Jestem pewna że Wam posmakuje!

ciasto czekoladowe z coca colą

Składniki:

Składniki suche:

  • 250g mąki pszennej
  • 300g cukru kryształu (dałam 3/4 szklanki)
  • 16g cukru waniliowego (opakowanie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 75ml mleka
  • 2 jajka
  • 200ml coca coli
  • 250g rozpuszczonego i ostudzonego masła

Polewa:

  • 100g czekolady o smaku toffi (ja miałam zwykłą gorzką)
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%

 

Wykonanie:

W jednej misce umieścić składniki suche w drugiej mokre. Połączyć obie zawartości misek. Wymieszać dokładnie ale delikatnie, aby nie rozgazować zbytnio mocno coli.

Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (ja piekłam w dużej keksówce). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 40-50 minut. Przed wyłąxczeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

CZekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę. Polewę wylać na ciasto. Poztsawić do zastygnięcia jej na cieście.

Ja dodatkowo posypałam ciasto posiekanymi migdałami kiedy polewa była jeszcze płynna.

Smacznego :)

 

PS. lada chwila zapowiadany konkurs :)

17:48, milk_chocolate84
Link Komentarze (24) »
środa, 17 listopada 2010

Wiem że dużo u mnie przepisów na ciasta z jabłkami, ale jak już wiecie bardzo są przez nas lubiane :) Co jakiś czas zalegają też w domu w nadmiarze, a co jest najlepszą metodą na ich zużycie? Oczywiście.. ciacho :D

Ciekawa alternatywa tradycyjnej szarlotki. Kakaowy placek, warstwa jabłek z waniliową nutą, a na to leciutka jak piórko, lekko słodka pianka. Nie muszę Wam chyba mówić że ciasto smakuje niebiańsko pysznie? ;) Powiem Wam tak po cichutku, że zjadłam naprawdę sporą ilość tego ciasta, ale na szczęśćie szybko znalazłam sobie 'rozgrzeszenie' ;) Ono poprostu jest tak pyszne, że nie da się powstrzymać aby nie cięgnąć po kolejny kawałek... ;)

kakaowy jabłecznik z pianką

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250g (kostka) masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę jabłkową:

  • 2kg jabłek
  • cukier do smaku
  • pół laski wanilii
  • 2 goździki

Na pianę:

  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczytpta soli

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i chłodzić przez conajmniej godzinę.

W tym czasie jabłka obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Z laski wanilii wyskrobać ziarenka, laskę waniliową wrzucić do jabłek, dodać goździki i cukier do smaku (ilość zależna od słodkości jabłek). Całość dusić przez około 15-20 minut na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia.

Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22/32cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180oC i podpiec przez około 15 minut. W tym czasie ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodając powoli cukier puder.

Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, na nie wyłożyć przestudzone jabłka. Na jabłkach równo rozłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.

Smacznego :)

22:42, milk_chocolate84
Link Komentarze (9) »

Przepraszam Was że zablokowałam bloga na cały wczorajszy dzień, ale niestety nie udało mi się zrobić tego co zaplanowałam w jeden wieczór, a nie chciałam go odblokować jeszcze w bardzo roboczej wersji.

Pewne zmiany już są, ale wygląd jeszcze troszkę się zmieni. Niestety mając też masę innych obowiązków, jestem zmuszona działać stopniowo. Mam nadzieję że nowa grafika przypadnie Wam do gustu i że szybko uporam się z resztą zmian :))

Poza wyglądem pojawiła się jeszcze jedna rzecz, a mianowicie przyciski Listonic w każdym wpisie. Dla niektórych jest to zapewne coś zupełnie obcego, dlatego zapraszam Was go poczytania sobie na ten temat na stronie Listonica.

O co w tym tak naprawdę chodzi? Przede wszystkim o Waszą wygodę :) Nie trzeba już przepisywać mozolnie składników przepisu. W jednej chwili możecie mieć swoją listę zakupów na swoim telefonie. Mam nadzieję że przyciski się przydadzą i będziecie z nich korzystać, bo one naprawdę ułatwiają życie ;) Postaram się w najbliższym czasie zrobić krótką notkę o funkcjonalności przycisków, aby każdy miał świadomosć jak to działa i jak bardzo może być przydatne :)

Pozdrawiam Was cieplutko :) A jeszcze w tym tygodniu KONKURS, także już teraz serdecznie Was zapraszam!!

09:02, milk_chocolate84
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 15 listopada 2010

Kochani Czytelnicy!

 W najbliższych dniach chciałabym wprowadzić pewne zmiany na blogu. Największą będzie zmiana wyglądu :) Zbierałam się do tej zmiany długo, ale myślę że teraz nastał dobry czas na wcielenie planów w realizację :)

Zmiany będą wprowadzane sukcesywnie, jednak niektóre z nich będą wymagały chwilowego zablokowania dostępu do bloga. Nie martwie się jednak ;) Będę go blokować dopiero około 21 do późnych godzin wieczornych/nocnych aby jak najmniej skomplikować Wam korzystanie z przepisów. Pierwsza blokada nastąpi zapewne już dzisiaj wieczorem.

Proszę Was o wyrozumiałość i mam nadzieję że zmiany się spodobają, bo wszystko co się tutaj dzieje jest przecież dla Was :)) Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego poniedziałku :)

Kasia

12:47, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
piątek, 12 listopada 2010

Czy tego chcemy czy nie.. wielkimi krokami zbliżają się święta! A im bliżej, tym bardziej nachodzi mnie ochota na robienie ciasteczek, pralinek, cukierków.. czyli wszystkiego tego, co można ładnie zapakować w świąteczną torebkę lub pudełeczko i podarować najbliższym :)

Dzisiaj padła kolej na śliwki w czekoladzie. Banalnie proste, szybkie w wykonaniu, rumowe, mięciutkie, obtoczone w gorzkiej czekoladzie. Rewelacja :) Ja byłabym bardzo ucieszona jakbym otrzymała na Mikołaja torebeczkę takich właśnie domowych pralin :) A Wy? Co najbardziej lubicie pakować w małe torebeczki lub pudełeczka w okresie świątecznym? ;)

śliwki w czekoladzie

Składniki na 20sztuk:

  • 20 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1/4 szklanki rumu*
  • 1/4 szklanki wody*
  • 150g czekolady gorzkiej

 

Wykonanie:

Dzień wcześniej zalać śliwki mieszanką wody z rumem. Następnego dnia roztopić czekoladę. Każdą śliwkę nadziewać na wykałaczkę, poczym zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładać na folię aluminiową lub kratkę. Schłodzić do całkowitego zastygnięcia czekolady.

 

*proporcje proponuję dobrać według swoich upodobań, zachowując końcową ilość 1/2 szklanki.

Smacznego :)

16:29, milk_chocolate84
Link Komentarze (23) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi