Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
piątek, 29 listopada 2013

Charakterystyczne dla pierniczków jest to, że zwykle należy je upiec wcześniej aby szczelnie zamknięte w pojemniczku zdążyły zmięknąć. To zasługa dodatku miodu. Czasem jednak z różnych powodów nie uda się upiec ich wcześniej. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na pierniczki miękkie.

Od razu po upieczeniu są gotowe do konsumpcji. Są mięciutkie i delikatne. Jak dla mnie ciut za suche, jednak gruba warstwa lukru nieco to nadrabia. Smaczne, i warte upieczenia :)

źródło: klik (po moich zmianach)

pierniczki miękkie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 7g drożdży instant
  • 40g miękkiego masła

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • mleko

 

Wykonanie:

W misie miksera wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, cukier, sodę i kakao. W rondelku podgrzać masło z miodem, dodać drożdże i mieszać aż się rozpuszczą. Wlać do składników suchych, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Można to oczywiście zrobić również ręcznie.

Ciasto rozwałkować na grubość około 6-7mm. wycinać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez około 10 minut (lub krócej jeśli są nieco cieńsze). Należy uważać aby się nie spiekły.

Do cukru pudru dodać sok z cytryny, dodawać po łyżce mleka cały czas ucierając, aż do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu. Wystudzone pierniczki maczać w lukrze, odkładać na kratkę. Odłożyć na kilka godzin.

pierniczki miękkie

Smacznego :)

11:34, milk_chocolate84
Link Komentarze (19) »
czwartek, 28 listopada 2013

Zupy gotuję bardzo często. W tygodniu nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca zupa, tym bardziej w sezonie jesienno-zimowym. Tym razem była pieczarkowa. Naprawdę niedużym nakładem (moim priorytetem było jedynie zużycie pieczarek) wyszła tak pyszna że muszę się z Wami podzielić recepturą ;)

Tak naprawdę składniki mocno wyszukane nie są ;) Ilość czasu poświęcona na jej zrobienie też nie jest duża. Nic tylko gotować ;) Polecam!

PS. zapraszam na swój profil na fb, gdzie trwa herbaciany konkurs :)

zupa pieczarkowa

Składniki:

  • ok. 2l bulionu warzywno-mięsnego
  • 500g pieczarek
  • 5-6 sporych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • ok. 5 suszonych grzybów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Pieczarki dokładnie umyć lub obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę. Bulion zagotować, dodać ziemniaki i suszone grzyby. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, podsmażyć cebulę na rumiano, a następnie zgarnąć ją do gotującego się bulionu (masło pozostawiając na patelni). Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki, na dużym ogniu aby się zrumieniły zanim puszczą sok. W między czasie do pieczarek dodać listki z kilku gałązek tymianku. Osolić i dodać trochę pieprzu. Podsmażone dodać do garnka z bulionem. Gotować wszystko około 15 minut, dodać ocet balsamiczny.

Podawać obowiązkowo z gęstą śmietaną.

Smacznego :)

Tagi: grzyby zioła
09:04, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
środa, 27 listopada 2013

Dzisiaj nie będzie przepisu, a inspiracja jak udekorować pierniczki w kształcie bałwanków. Pierniczki upiekłam z przepisu który na blogu pokazałam się w 2010 roku :) (znajdziecie go tutaj). Będzie mi miło jeśli z niego skorzystacie, ale tak naprawdę sprawdzi się każdy inny przepis na pierniczki które nie tracą swojego kształtu podczas pieczenia.

Do dekoracji posłużył mi kolorowy lukier królewski. Jest to moja ulubiona metoda dekoracji pierniczków ze względu na efekt, i fakt że z lukrem smakują jeszcze lepiej :) Jeśli spotykacie się z lukrem królewskim po raz pierwszy, polecam ten post.

Taka metoda dekoracji nie jest trudna, choć dla ułatwienia poniżej krótka fotograficzna instrukcja. Zachęcam Was również do zabawy z dziećmi. Posypki, dekoracje i kolorowe lukry to coś co dzieci kochają :) A na FB możecie zobaczyć małą fotorelację z naszego wspólnego pierniczenia z synkiem. Udanej zabawy :)

pierniczki bałwanki jak dekorować

Składniki:

  • Pierniczki z tego, z tego lub z tego przepisu
  • Lukier plastyczny, biały, pomarańczowy i niebieski
  • cukrowe śnieżynki

 

Wykonanie:

Białym lukrem zrobić krawędzie a następnie wypełnić środek

pierniczki bałwanki

Kiedy lukier lekko przeschnie zrobić krawędzie czapeczki...

pierniczki bałwanki

a następnie ją wypełnić. Tym samym lukrem zrobić szalik

pierniczki bałwanki

Pomarańczowym lukrem zrobić nosek. Na kropelkę białego lukru przykleić śnieżynkę.

pierniczki bałwanki

Kiedy lukier podeschnie, wykałaczką maczaną w roztopionej w czekoladzie zrobić oczka i guziki. Można to również zrobić pisakiem spożywczym, ale wtedy należy poczekać kilka godzin aż lukier wyschnie.

 pierniczki bałwanki

pierniczki bałwanki

pierniczki bałwanki

11:20, milk_chocolate84
Link Komentarze (10) »
wtorek, 26 listopada 2013

W przeciwieństwie do późnej wiosny a potem lata, kiedy świeże warzywa i owoce były na każde wyciągnięcie ręki, podczas jesienno zimowego okresu nie jest to już takie proste. Teraz jest czas na kombinowanie ;)

Świetnym pomysłem na to aby dołożyć dziecku kolejną dzienną porcję warzyw i owoców (a powinno być ich 5 jak wiecie) jest sok przecierowy. Do kupnych nic nie mam, bo można je kupić dobrej jakości, a jedyne do czego można się przyczepić to cukier. Warzywa i owoce gotowane na parze są naprawdę wystarczająco słodkie, więc po co on, nie wiem.. Ale dzisiaj pomysł na alternatywę, sok przecierowy wykonany w domu, o moim ulubionym smaku marchew-jabłko-banan. Prosty i szybki do zrobienia. Słodki jak ten ze sklepu, a jednak bez cukru :) Smakuje dokładnie tak samo jak ten kupny.. sama wypiłam nie jedną szklankę. Polecam :)

Domowy sok przecierowy dla dzieci (marchew-jabłko-banan)

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • 1,5 jabłka
  • 1 duży banan
  • 3 szklanki soku jabłkowego (BEZ cukru, najlepiej tłoczony)
  • pół szklanki wody mineralnej (lub ciut więcej)

 

Wykonanie:

Obrane marchewki i jabłka pokroić w mniejsze kawałki, ugotować do miękkości na parze. Do ostudzonych warzyw dodać banana, wlać sok i wodę. Miksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji (w zależności od blendera ok. 3 minut).

Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Domowy sok przecierowy dla dzieci (marchew-jabłko-banan)

Smacznego :)

Tagi: owoce warzywa
14:14, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 25 listopada 2013

Niech Was nie zmyli długość instrukcji wykonania poniżej ;) Ciasto wcale nie jest takie pracochłonne. Wystarczy upiec dwa kruche blaty z bezą na wierzchu, a potem przełożyć je waniliowym kremem budyniowym. Pomocne będzie tutaj posiadanie dwóch blach o rozmiarach 20/30cm, w przeciwnym razie bezę do drugiego blatu należy przygotować bezpośrednio przed wstawieniem ciasta do piekarnika.

Według mnie to typ ciasta które idealnie nadaje się na różnego rodzaju spotkania rodzinne lub na świąteczny stół. Dobrze schłodzone kroi się bez problemu w zgrabne porcje, a goście z pewnością z niedowierzaniem będą pytać.. "Naprawdę sama zrobiłaś/łeś to ciasto..? ;) Jest pyszne.. przez duże P... :)

 pani walewska

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200g masła
  • 3 żółtka

na bezę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250g cukru pudru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe na 0,5l każdy (bez cukru)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g masła (nie margaryny)

ponadto:

  • słoik powideł śliwkowych

 

 

Wykonanie:

Kruche ciasto: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Zmiksować w malakserze/mikserze/wyrobić ręcznie aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a następnie dodać żółtka i miksować jeszcze chwilę/wyrabiać ręcznie aż ciasto zbije się w kulę. Zawinąć je w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 20/30, najlepiej na papierze do pieczenia aby łatwiej przenieść je do formy. Już w formie schować do lodówki, a następnie przygotować bezę.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a następnie łyżeczka po łyżeczce (powoli!!) dodawać cukier puder, po każdej łyżce chwilę miksując. Po ostatniej porcji cukru miksować jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie masa powinna być lśniąca, a pod palcami nie powinny być wyczuwalne kryształki cukru.

Wyjąć kruche blaty z lodówki, rozsmarować na nich powidła śliwkowe, a na wierzch wyłożyć po połowie bezy. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Odstawić do wystudzenia.

W między czasie ugotować budyń z proporcji podanych powyżej. Odstawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, ubić masło w temperaturze pokojowej na puszystą masę, a następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń (powoli!!) po każdej łyżce chwilę miksując.

Kremem przełożyć krucho bezowe blaty. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)

12:26, milk_chocolate84
Link Komentarze (20) »
sobota, 23 listopada 2013

Pączki w zimowo-świątecznej odsłonie :) Z dodatkiem przyprawy do piernika, oblane grubą warstwą cynamonowego lukru. Pachną i smakują wspaniale.

Ciasto powinno być lekko lepiące, dzięki czemu pączki są lekkie i pulchne po usmażeniu. Dlatego też polecam dodawanie mąki stopniowo ponieważ każdy jej rodzaj inaczej absorbuje płyny. Spróbujcie, szczerze polecam :)

korzenne donuty pączki 

Składniki:

na ciasto:

  • 420g mąki
  • 7g suszonych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 70g rozpuszczonego masła
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu

lukier:

  • ok. 2 szklanek cukru pudru
  • kilka łyżek mleka
  • 3 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera, włączyć mikser i wyrabiać około 7-8 minut (ręcznie nieco dłużej). Ciasto przykryć i odstawić na około 30-40 minut aż podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1cm, szklanką wycinać okręgi, a następnie w każdym zrobić np. kieliszkiem dziurki na środku. Pączki układać w niewielkiej odległości od siebie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

Pączki smażyć na rozgrzanym oleju o temperaturze ok. 175-180oC, z każdej strony na rumiano (ciasto jest ciemne więc nie jest łatwo dostrzec ten moment) około 1,5 minuty. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik, wystudzić.

Do cukru pudru dodać cynamon i wymieszać. Dodawać stopniowo mleko aż do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu. Maczać każdy pączek w lukrze, a następnie odłożyć na parę chwil aby lukier zastygł.

Smacznego :)

19:00, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
piątek, 22 listopada 2013

Na dobre samopoczucie bo jest po prostu pyszna! Te wszystkie aromaty uderzające w nozdrza za każdym łykiem sprawiają że nawet wtedy kiedy za oknem szaro-buro.. to na ustach pojawia się uśmiech :) A żeby tego było mało to zawarte w niej składniki z pewnością wpłyną pozytywnie również na Nasze zdrowie ;)

To z pewnością herbata która pomoże Wam uchronić się od nieprzyjemnych skutków jesienno-zimowej aury, ale jeśli już coś Was dopadło.. polecam również dodać plaster imbiru który działa przeciwzapalnie i napotnie, i do łóżka ;)

herbata na zdrowie

Składniki:

  • czarna herbata
  • mała laska cynamonu
  • pół łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub plaster świeżej pomarańczy
  • czubata łyżka miodu
  • plasterek cytryny
  • ew. plaster imbiru

 

Wykonanie:

Herbatę (liściastą w lub w torebce), laskę cynamonu i skórkę/plaster pomarańczy zalać wrzątkiem (250ml wody). Usunąć herbatę kiedy napar będzie wystarczająco mocny, a następnie dodać plaster cyryny i miód. Pić jeszcze mocno ciepłą. 

herbata na zdrowie

Smacznego :)

14:53, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
środa, 20 listopada 2013

Miałam mały dylemat czy pokazać Wam to ciasto. A czemu? Wszystko za sprawą.. dziury ;) Po upieczeniu jak zwykle nie mogłam się doczekać aż wystygnie, pokroiłam zatem jeszcze mocno parujące (ok.. właściwie było prosto z piekarnika ;). Finał był taki że moim oczom ukazała się spora przestrzeń i niestety.. wypadające nadzienie. Buuu.. rozczarowanie. Ale smak i zapach? Oj.. powiem Wam że zdecydowanie nadrabiał ten wygląd ;)

Okazało się jednak, że na drugi dzień ciasto ułożyło się wypełniając wnętrze, a wystudzony farsz już nie wylatywał :) Ciasto bez problemu można było kroić w zgrabne plastry. Dlatego jest! Wilgotne ciasto drożdżowe wypełnione jabłkami i białym serem, a do tego maślana kruszonka. Na śniadanie czy podwieczorek idealna. Nawet na drugi dzień jest wciąż delikatna i puszysta :) Spróbujcie! A jeśli boicie się wspomnianej dziury, można również zawinąć ciasto z nadzieniem w rulon (jak tutaj) i już w formie naciąć. Będzie równie pyszne, i może bez niespodzianek. Albo po prostu zaczekać aż wystygnie ;)

Drożdżowa strucla jabłkowo-serowa z maślaną kruszonką

Składniki:

na ciasto:

  • 7g suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
  • 2 nieduże jajka
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 440g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 70g masła

nadzienie jabłkowe:

  • 5-6 średniej wielkości kwaśnych jabłek
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • ew. cukier do smaku

nadzienie serowe:

  • 250g sera białego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 3 łyżki cukru

kruszonka:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki

ponadto:

  • jajko do posmarowania ciasta

 

Wykonanie:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i poddusić na małym ogniu aż się rozpadną. Dodać cynamon, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

W misie miksera umieścić letnie mleko, cukier i drożdże. Włączyć mikser i przemieszać kilka razy aby się rozpuściły, a następnie dodać sok jabłkowy, jajka i ekstrakt. Kiedy jajka połączą się z masą, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę ze szczyptą soli. Wyrabiać około 5 minut a następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Tak wyrobione ciasto przełożyć do omączonej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione potrwa to pewnie nie dłużej niż 40 minut).

W między czasie przygotować nadzienie serowe. Wszystkie składniki utrzeć ręcznie lub mikserem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 45/25cm. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (dł. 30cm)lub wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby ciasto leżało również na bokach formy. Wypełnić serem, a następnie jabłkami.

strucla składanie

Zawinąć boki zamykając ciasto. Dość mocno ucisnąć aby nie było w środku powietrza. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Składniki na kruszonkę połączyć palcami lub widelcem. Obsypać kruszonką wierzch ciasta.

strucla składanie

Piec około 40 minut w temperaturze 175oC. Kroić po wystudzeniu, tuż po upieczeniu choć pyszne, będzie się rozpadało :)

Drożdżowa strucla jabłkowo-serowa z maślaną kruszonką

Smacznego :)

17:05, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
wtorek, 19 listopada 2013

Kiedy przygotowywałam wpis z lukrem królewskim powstała całkiem spora porcja lukru na który w sumie nie miałam przeznaczenia. A wiecie już zapewne że nie znoszę marnotrawienia czegokolwiek, więc chcąc nie chcąc musiałam coś wykombinować.

DEKORACJE CUKROWE! To było to ! Są dwa podstawowe argumenty przemawiające za tym że warto zrobić je w domu. Pierwszy.. ciężko je dostać gdziekolwiek, jeśli już to przez internet. A drugi.. jak już uda się coś ciekawego znaleźć, kosztuje majątek za zaledwie parę sztuk. A nie lubimy przepłacać, prawda? :)

Z uwag które mogą być dla Was pomocne. Po pierwsze, lukier królewski musi być dobrze utarty i mieć odpowiednią konsystencję. Na filmie który Wam jakiś czas temu pokazywałam będzie to lukier o średniej gęstości (kolor czarny). Kolejna sprawa to cierpliwość i precyzja. Poza tym żadnych skomplikowanych urządzeń. I choć można również do wyciskania lukru użyć końcówek dekoratorskich i rękawa cukierniczego, to na filmie celowo użyłam zwykłych woreczków śniadaniowych aby pokazać Wam że jest to wykonalne i bez tego :)

To co kochani? Do dzieła :) A jeśli mimo wszystko nie czujecie się na siłach aby takie ozdoby wykonać, śledźcie fanpage WzP na FB. W planach mam jeszcze kilka szybkich konkursów dzięki którym porozsyłam w świat trochę bałwanków ;)

Zapraszam do wideo-instrukcji :) Dzisiaj bałwanki.. niebawem mikołajowe skarpety :)

Pozdrawiam :)
K.

11:39, milk_chocolate84
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 18 listopada 2013

Kiedy w Lidlu pokazały się ostatnio kropelki czekoladowe, od razu wiedziałam jak je wykorzystam. Zrobiłam spory ich zapas.. a pierwszym wypiekiem musiały być właśnie takie ciasteczka!

Duże, kruche ciacha z drobniutko posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Idealne do kubka kawy, mleka lub kakao. Szybkie i bardzo łatwe do zrobienia. Z jednej porcji wychodzi ich naprawdę sporo (około 20 sporych ciastek), także jeden wypiek załatwia Wam problem czegoś słodkiego do porannej kawy na cały tydzień ;) Warto upiec!

chocolate chip cookies ciastka z kropelkami czekoladowymi


Składniki:

  • 170g masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 100g kropelek czekoladowych lub siekanej czekolady

 

Wykonanie:

Masło rozpuścić. Dodać cukier, ekstrakt, jajko i żółtko. Ucierać wszystko mikserem około 3 minut. Po tym czasie dodać skórkę pomarańczową oraz mąkę wymieszaną z sodą. Wymieszać dokładnie mikserem lub drewnianą łyżką. Dodać kropelki czekoladowe, przemieszać kilka razy łyżką.

Ciasteczka z kropelkami czekoladowymi (chocolate chip cookies)

Z ciasta formować kulki ciasta o wielkości sporego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie, lekko spłaszczyć. Piec około 30min w temperaturze 165oC. Po tym czasie powinny być rumiane, jeśli nie są, należy je jeszcze chwilę przetrzymać. Ciepłe są jeszcze miękkie, po wystudzeniu twardnieją.

chocolate chip cookies ciastka z kropelkami czekoladowymi

Smacznego :)

10:15, milk_chocolate84
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi