Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
czwartek, 19 listopada 2015

Gołąbki, mogą się niektórym wydawać pracochłonne, ale nic mylnego! Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie pół godziny, no może 40 minut ;) a obiad z głowy na 3 dni :) Wiem że istnieje wiele wersji na gołąbki, z ryżem, bez ryżu, zapiekane z sosem, duszone w bulione.. Ja dzisiaj przedstawiam Wam moją wersję, nieskromnie powiem bardzo dobrą ;) Są mięciutkie, soczyste, z sosem pomidorowym najlepsze!

gołąbki z ryżem 

Możecie je zapiec w piekarniku lub dusić w garnku zalane bulionem (nie po samą górę, wystarczy do połowy). Przetestowałam obie wersje i obie mogę polecić :) Polecam, nawet w tygodniu.. bo ich zrobienie wcale nie zajmuje dużo czasu, naprawdę :)

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 100g ryżu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki bułki tartej+ mleko do namoczenia
  • ok. 2 łyżeczki soli
  • ok. 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • spora kapusta biała lub włoska
  • woda/bulion do podlania

sos pomidorowy:

  • kilka łyżek oliwy
  • pół niewielkiej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 500ml passaty pomidorowej (gęsty pomidorowy sos sprzedawany w butelkach lub kartonie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku, około 1 łyżeczki

 gołąbki z ryżem

Wykonanie:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodaj posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, namoczoną bułkę, paprykę, sól, pieprz, przestudzony ryż. Wymieszaj wszystko ręką dokładnie, najlepiej ręką. Dopraw do smaku w razie potrzeby.

Do dużego garnka włóż kapustę (wierzchnie liście zdejmij i wyrzuć). Zalej kapustę wodą i doprowadź do wrzenia. Po 2-3 minutach od chwili zagotowania odcinaj stopniowo wierzchnie liście, zaczynając od głąba. Ostrożnie, aby nie porwać liści. Nożem zetnij z liści białe zgrubienia (będzie łatwiej zawijać). Na każdy liść nałóż sporą kuleczkę mięsnej masy, zawiń w rulonik wkładając boki do środka. Układaj w naczyniu żaroodpornym lub garnku wyłożonym liśćmi kapusty (użyj tych najmniejszych, których nie zużyjesz do zwijania gołąbków). 

Gotowe gołąbki zalej bulionem lub osoloną wodą. Gotuj lub zapiekaj po przykryciem około godziny. 

Przygotuj sos. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej passatę, dopraw solą i cukrem. Pogotuj chwilę. 

Gołąbki podawaj polane sosem.

gołąbki z ryżem z sosem pomidorowym

Smacznego :)

10:27, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
piątek, 06 listopada 2015

Jestem miłośniczką prażonych jabłek. Prażę je często i wykorzystuje do naleśników, placków, do deserów czy szarlotki. Lubię je mieć po ręką. Tym razem trafiły do jabłecznika (a może szarlotki?), dla odmiany, na cieście ucieranym. Jest to ciasto lekkie, puszyste, takie które chce się jeść, i jeść.. :)

jabłkecznik na cieście ucieranym

Pamiętajcie o tym aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jabłka polecam uprażyć od razu więcej, na pewno znajdą swoje zastosowanie :)

Składniki:

  • 200g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 litra prażonych jabłek

 

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj powoli jajka, jedno po drugim, dodając kolejne kiedy poprzednie dobrze zostanie zmieszane z masłem. Dodaj ekstrakt. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodawaj naprzemiennie składniki suche i mleko, kończąc na suchych. Nie ucieraj zbyt długo, tylko do połączenia się składników.

Formę prostokątną o wymiarach 30/20cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłóż i rozsmaruj na dnie formy, wyłóż jabłka. Najlepiej łyżką wyłożyć je w kilku miejscach a potem delikatnie rozsmarować. Na jabłka wyłóż resztę ciasta i rozsmaruj, możesz sobie pomóc maczając łyżkę w wodzie aby ciasto się do niej nie kleiło i nie ciągnęło.

Piecz około 40 minut w temperaturze 180oC. Sprawdź patyczkiem przed wyłączeniem piekarnika czy ciasto się dopiekło.

Przestudzone ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem (możesz dodać do cukru lub lukru pół łyżeczki cynamonu, będzie cudnie pachniało!)

ucierane z jabłkami

Smacznego :)

10:45, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
wtorek, 03 listopada 2015

Miłość do domowego chleba trwa. Zakwas zawsze w lodówce, gotowy do wypiekania. Najbardziej lubimy te ciemne z ziarnami, choć syn się czasem buntuje i jeść nie chce. Dlatego tym razem ukłon w jego stronę :) Jasny chleb z Vermont na zakwasie, z przepisu Jefreya Hamelmana. Pyszny.. choć biały i bez ziaren ;)

Chleb z vermont na zakwasie

Nietrudny do zrobienia, na mące chlebowej pszennej z niewielkim dodatkiem żytniej razowej. Uniwersalny, o neutralnym smaku. Sprawdzi się do dżemu i do wędliny, na słodko i na słono. Spróbujcie :)

Składniki:

zaczyn:

  • 140g mąki pszennej chlebowej
  • 170g wody
  • 2 łyżki zakwasu (dokarmionego 12h wcześniej)

gotowe ciasto:

  • zaczyn
  • 680g mąki pszennej chlebowej
  • 90g mąki żytniej razowej
  • 420g wody
  • 20g soli

 

Wykonanie:

Składniki na zaczyn wymieszaj dokładnie, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 12-16 godzin.

Po upływie tego czasu włóż do dzieży miksera wszystkie składniki na gotowe ciasto. Mieszaj na pierwszej prędkości tylko do chwili aż ciasto zacznie się łączyć, ale będzie jeszcze postrzępione. Wyłącz mikser, przykryj misę i odstaw na 20-60 minut. Po upływie tego czasu posyp powierzchnię ciasta solą i mieszaj kolejne 1,5-2 minuty na drugiej prędkości. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję, czyli lekko klejące ale zwięzłe. Przykryj misę i odstaw na 2,5 godziny. W ciągu procesu fermentacji złóż* ciasto dwa razy w odstępie 50 minut - wzmocni je to i stanie się bardziej elastyczne.

Wyrośnięte i silne ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę, podziel na dwie części. Włóż bochenki do form rozrostowych lub keksówek. Odstaw na kolejne 2-2,5 godziny. Wyrośnięte chleby wyłóż bezpośrednio na gorącą blachę w piekarniku. Piecz 40-45 minut w temperaturze 240oC (ja piekłam pierwsze 20 minut w 240oC a następnie zmniejszyłam na 220oC). 

Dobrze jest wstawić naczynie z wrzącą wodą do piekarnika podczas pieczenia chleba. Para spowoduje że chleb będzie miał chrupiącą skórkę.

*wyjąć ciasto z miski, rozpłaszczyć, a następnie złożyć z obu stron do środka tworząc trzy warstwy (jak pismo urzędowe).

Chleb z vermont na zakwasie

Smacznego :)

Tagi: zakwas
08:16, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi