Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
środa, 01 grudnia 2010

Jedno jest pewne. Są kaloryczne! Ale ponieważ są też bajecznie smaczne, zapominamy o tym fakcie i skupiamy się tylko na walorach smakowych ;)

Zanim się jeszcze zabrałam do nich, zastanawiałam się czy nie będą za słodkie. Ale powiem Wam szczerze że owszem, może i są słodkie, ale dzięki orzechom i zupełnie neutralnym w smaku naleśnikom ta słodycz nie była przesadna. Są naprawdę pyszne. My jedliśmy je zupełnie bez niczego, choć wydaje mi się że idealnie pasowałby do ich polania jogurt naturalny, a w wersji rozpustnej.. z bitą śmietaną ;)

naleśniki z orzechami i karmelem

Składniki na około 15 cienkich naleśników:

na ciasto naleśnikowe(bazowałam na tym przepisie):

  • 200g mąki
  • 500ml mleka
  • 3 jajka
  • olej do smażenia

ponadto:

  • mała puszka masy karmelowej/krówkowej/dulce de lece
  • pół szklanki siekanych orzechów włoskich + trochę do dekoracji
  • 5 łyżek mleka

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto zmiksować ze sobą dokładnie. Odstawić na 15-20 minut. Smażyć na niewielkiej ilości oleju* cienki naleśniki.

Mleko lekko podgrzać, dodać masę karmelową, wymieszać dokładnie. Na koniec wmieszać siekane orzechy.

Masą smarować cienko(!) naleśniki**. Składać w trójkąty. Podawać polane jogurtem naturalnym lub z bitą śmietaną posypane pozostałymi orzechami.

* wygodny sposób na dokładne, lecz lekkie naoliwienie patelni: przekroić na pół ziemniaka, nadziać połowkę na widelec. Płaską część ziemniaka maczać w oleju, poczym smarować nim patelnię.

** ilość zależy od upodobań lecz polecam smarować lekko, ponieważ masa jest mocno słodka. Cienka warstwa zdecydowanie wystarczy.

naleśniki z orzechami i karmelem

Smacznego :)

13:37, milk_chocolate84
Link Komentarze (21) »
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi