Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
sobota, 31 grudnia 2011

Moi kochani Czytelnicy,

Dzisiaj kończymy kolejny rok.

Życzę Wam zatem abyście żegnali go w szampańskich nastrojach,

I tym samym przywitali Nowy, mam nadzieję dla Was lepszy ROK :)

Oby okazał się dla Was rokiem spełnienia marzeń,

 Czasem samych radosnych chwil.

Bawcie się dobrze kochani, WSZYSTKIEGO DOBREGO!

sylwester

 PS. wiem że po świętach nie zawitałam z nowymi przepisami, ale obiecuję że od nowego roku się to zmieni :)

I pamiętajcie że dzisiaj ostatnia szansa na wzięcie udziału w konkursie w którym wygrać możecie noże Neoflam.

po szczegóły zapraszam tutaj

10:49, milk_chocolate84
Link Komentarze (14) »
wtorek, 27 grudnia 2011

Szybka w wykonaniu i banalnie prosta. Wędzony kurczak, słodki ananas i kukurydza to naprawę fajne połączenie. Rodzaj makaronu tak naprawdę nie ma znaczenia, ale my zawsze robimy ją z kokardkami, chyba ze względów wizualnych. Naprawdę polecam :)

sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem

Składniki:

  • 0,5kg wędzonego kurczaka (np. piersi, uda)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • spora czerwona papryka
  • ok. 250g makaronu (przed gotowaniem)
  • kilka łyżek majonezu

 

Wykonanie:

Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Kurczaka obrać ze skóry, wyfiletować, pokroić w kostkę. Paprykę i ananasa również pokroić w kostkę.

Umieścić wszystkie składniki w misce, wymieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Wymieszać z majonezem tuż przed podaniem.

 

nóż uniwersalny neoflam

nóż uniwersalny neoflam

Smacznego :)

 

11:04, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
sobota, 24 grudnia 2011

Kochani Czytelnicy,

Życzę Wam radosnych i pełnych rodzinnych chwil Świąt.

Niech będą niezapomniane, pełne uśmiechu i refleksji.

I choć przyjemność z dawania i otrzymywania prezentów

jest bezdyskusyjnie wielka :) ....

cieszmy się przede wszystkim tym, że są obok nas ludzie których kochamy,

bo to właśnie Oni sprawiają że Święta to czas magiczny :)

Wszystkiego Dobrego!


Kasia

Życzenia



09:22, milk_chocolate84
Link Komentarze (23) »
piątek, 23 grudnia 2011

Kto zgadnie ile jest maku w kupczej masie makowej? :) Wczoraj będąc na zakupach wzięłam do ręki puszkę takiej masy znanego producenta i zdębiałam. Niecałe 25%! Uwierzycie? Cała reszta, czyli zawartość miodu i bakalii też przeraża... Dlatego też w tym roku po raz pierwszy zrobiłam masę samodzielnie. Nie muszę chyba mówić jaka jest różnica? ;)

Bez wątpienia nie jest to metoda tańsza, bo domowa masa to spory koszt, o ile użyje się tylko miodu (bez cukru) i doda dużą ilość bakalii. Ale zdecydowanie warto. Masa jest zwarta, aromatyczna i.. nie konserwowana (zwracajcie uwagę na skład bakalii). Robi się ją szybko.. jeszcze zdążycie ;)

źródło: klik

masa makowa

Składniki:

  • 0,5kg maku suchego
  • 100g masła
  • szklanka miodu

Ponadto:

  • rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa, migdały, suszone owoce
  • kilka kropel aromatu rumowego lub rumu
  • kilka kropel aromatu/ekstraktu migdałowego/amaretto
  • skórka otarta z pomarańczy

 

Wykonanie:

Mak wypłukać. Zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku). Zagotować. Gotować 30 minut. Po tym czasie mak odcedzić i pozostawić do odsączenia na około 15-30 minut, po czym zmielić dwukrotnie w maszynce.

Bakalie posiekać, rodzynki można wcześniej namoczyć. W garnuszku podgrzać miód z masłem, dodać bakalie. Podgrzewać jeszcze 1-2 min. Dodać masę do zmielonego maku, dodać aromaty (olejki, ekstrakty, skórkę). Wymieszać dokładnie.

 

UWAGI:

  1. nie podaję ilości i rodzajów bakalii bo to zależy od Waszych upodobań
  2. ja dodałam rodzynki, orzechy włoskie, daktyle, suszone morele, migdały i skórkę pomarańczową
  3. Aby masa była bogata w bakalie, powinno być ich być ok. 500g

Smacznego :)

10:28, milk_chocolate84
Link Komentarze (16) »
czwartek, 22 grudnia 2011

Nowa odsłona śledzi, bynajmniej dla mnie ;) Z bazylią, czosnkiem i oliwą z oliwek. Aromatyczne, jędrne, delikatne.. i naprawdę pyszne! Jeśli nastawicie je jeszcze dzisiaj, na Wigilię będą w sam raz. I mimo że już pewnie macie plany co do menu kolacji Wigilijnej, to zachęcam Was mimo wszystko do zrobienia choć kilku płatów w tej odsłonie :)

I mimo iż czosnku jest dużo, nie obawiajcie się tego, nie jest dominujący. Proponuję zbytnio go nie redukować, powinno go być dużo. Polecam :)

 sledzie w oliwie z czosnkiem i bazylią

Składniki:

  • ok. 0,8 kg solonych filetów śledziowych
  • 6-7 sporych ząbków czosnku
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • ok. szklanki oleju roślinnego i oliwy z oliwek (3/4 szkl. oliwy i 1/4 szkl. oleju) - tak aby śledzie były w większości zakryte

 

Wykonanie:

Filety, jeśli są mocno słone, wymoczyć. Odsączone pokroić w mniejsze kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, bazylię drobno posiekać. Wszystko wymieszać w naczyniu i zalać mieszanką oleju i oliwy. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki. Najlepiej zrobić je kilka dni wcześniej, aby śledzie przeszły aromatem czosnku i bazylii.

śledzie w oliwie z czosnkiem i bazylią

Smacznego :)

10:03, milk_chocolate84
Link Komentarze (16) »
sobota, 17 grudnia 2011

Mamy zwycięzcę :)

Loga były ukryte w piernikowych truflach i torcie makowym!

 Zwycięzcą oczywiście jest JOLA :)

Gratuluję Jolu, i przepraszam Ciebie i Gosię za chwilowo złą interpretację odpowiedzi ;)

 

Poproszę Cię Jolu o wysłanie swoich danych do wysyłki nagrody na adres milk_chocolate84@o2.pl :)

Pozdrawiam serdecznie wszystkich poszukiwaczy ;)

22:16, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
piątek, 16 grudnia 2011

Są wypieki które znikają u nas wolniej i są takie które znikają jeszcze zanim wystygną. Te ciasteczka zakwalifikowały się zdecydowanie w tej drugiej kategorii :) Myślę że zasługą tego był wspaniały, waniliowy aromat który wypełnił mieszkanie, a także ilość kuszących bakalii którymi zostały nadziane.

Są kruche, lekko miękkie w środku, z ciągnącymi się suszonymi owocami. Lekko słodkie bo takie właśnie lubimy, więc jeśli macie miłośników mocniejszej słodyczy, dodajcie nieco więcej cukru. Te ciasteczka to nie tylko dobry towarzysz kawy lub herbaty, ale również ciekawy pomysł na świąteczne słodkie podarki. Serdecznie polecamy :)

źródło: przepis własny

Ciasteczka waniliowe z żurawiną, suszoną wiśnią i rodzynkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (proszek, 40g)
  • 1/2 szklanki cukru + łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko+ 1 żółtko
  • 190g prawdziwego masła
  • szklanka suszonych owoców (u mnie rodzynki, suszone żurawiny i wiśnie)

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Cały czas miksując dodać jajko i żółtko, następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym. Masę przełożyć do miski, wymieszać z bakaliami. Ciasto uformować w wałek. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około godzinę (powinno być mocno zmrożone ale nie zamarznięte).

Wałek pokroić w plastry grubości około 7-8mm (potrzebny jest do tego naprawdę ostry nóż, ponieważ bakalie są twarde). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie. Piec około 20 minut w 180oC, do zrumienienia. Studzić na kratce.

 

Smacznego :)

środa, 14 grudnia 2011

Jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję ostatnio jeść. Delikatnie pachnące piernikiem, wypełnione po brzegi bakaliami. Lekkie, choć jednocześnie wilgotne dzięki dodatkowi startych jabłek. I ta gruba lukrowa polewa.. :) Jestem pewna że pokochacie je od pierwszego kęsa. I pamiętajcie aby nie żałować bakalii. Według mnie ważną rolę odgrywają tutaj orzechy włoskie, choć oczywiście możecie dodać cokolwiek dusza zapragnie. Może na moim zdjęciu nie widać tego dobrze, ale bakalii jest naprawdę dużo ;)

Musicie.. po prostu musicie spróbować :)

źródło: klik zmodyfikowany

christmas cake keks

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (lub więcej jeśli lubicie słodsze wypieki)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 350g bakalii (u mnie rodzynki, orzechy włoskie, żurawina suszona i suszone daktyle)
  • 2 małe jabłka

Lukier:

  • cukier puder
  • mleko lub woda

 

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bakalie posiekać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę i kakao.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać rozpuszczone masło, miód i ekstrakt. Cały czas miksując dodawać składniki suche. Na koniec wmieszać jabłka i bakalie.

Ciasto przełożyć do keksówki (wysmarowanej masłem) o długości ok. 30cm. Piec około 1 godziny w temp. 180oC. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem.

Ostudzone polać gęstym lukrem.

Smacznego :)

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Prostszej sałatki chyba nie ma ;) Zaledwie dwa składniki główne i zaledwie 5 minut roboty. Sałatka jest naprawdę pyszna, choć przyznam że zależy to od użytych paluszków surimi. Zdecydowanie polecam Wam świeże, bowiem mrożone według mnie są zdecydowanie gorsze. Z czystym sumieniem polecam paluszki firmy Aakerman. Nie rozpadają się i są naprawdę smaczne.

A sałatkę? mmmm... zdecydowanie polecam :)

sałatka krabowa

Składniki:

  • 16szt. paluszków krabowych
  • 1 świeży ogórek
  • garstka posiekanego świeżego koperku
  • łyżka majonezu

 

Wykonanie:

Paluszki krabowe pokroić w plasterki, ogórka w grubszą kostkę. Wszystko razem wymieszać, posypać koprem, przemieszać. Na koniec dodać majonez, podawać od razu.

* jeśli nie planujecie zjeść całej od razu, nie mieszajcie całości z majonezem. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem.

sałatka krabowa

Smacznego :)

15:08, milk_chocolate84
Link Komentarze (17) »
sobota, 10 grudnia 2011

I mnie dopadła reniferomania ;) Zwykle nie podążam za trendami panującymi w blogosferze, a wynika to z tego że uważam że nie ma sensu się kopiować i pokazywać to, co znajdziecie na co najmniej kilku innych blogach. Czasem jednak nie potrafię się powstrzymać ;) Czym zaskarbiły sobie ten przywilej te reniferki? Kochani.. spójrzcie na te oczka.. a sami zobaczycie ;)

Powiem Wam szczerze że te cudaki nie wyglądają skomplikowanie, a wręcz banalnie do wykonania, i takie właśnie są, choć trzeba sobie dobrze zaplanować kolejność poszczególnych czynności. Precyzja i cierpliwość na pewno jest tutaj wskazana :)

źródło: klik

 cake pops renifery

Składniki:

  • okruszki ciast, ciasteczek, pierników itp.
  • mascarpone
  • 2 tabliczki czekolad gorzkiej (na około 25-30szt)
  • łyżka oleju roślinnego
  • czekoladowe, kolorowe groszki
  • precle
  • biała czekolada lub lukier
  • maleńkie czekoladowe groszki na oczka (miałam taką posypkę)
  • patyczki do lizaków lub patyczki do szaszłyków, choć zdecydowanie gorzej się z nimi pracuje

 

Wykonanie:

Okruszki wymieszać z mascarpone, tak aby otrzymać plastyczną masę (można dodać jakiś aromat, dosłodzić.. Wszystko zależy od rodzaju okruszków). Uformować kulki. Schłodzić porządnie w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Najlepiej w wąskim naczyniu aby było jak najgłębiej czekolady. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Każdego precla przełamać na pół.

Czubek patyczka zamoczyć w czekoladzie. Wbić w środek kuleczki, mniej więcej do połowy. Trzymając za patyczek zanurzyć całą kulkę w czekoladzie. Otrząsnąć z nadmiaru czekolady, wbić w styropian. Analogicznie postąpić z resztą kulek.

Kiedy czekolada będzie już lekko zastygnięta, przykleić noski i wbić precle (najlepiej z obu stron na raz, tak jest wygodniej). Odstawić do całkowitego zaschnięcia do lodówki.

Na koniec dorobić oczka wyciskając lukier lub czekoladę przez tutkę. W każde oczko włożyć malutki groszek. Zrobić usta. Schłodzić.

cake pops renifery

Smacznego :)

10:20, milk_chocolate84
Link Komentarze (27) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi