Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
wtorek, 31 grudnia 2013

DOBRZE SCHŁODZONEGO SZAMPANA

I ZABAWY DO BIAŁEGO RANA.

A RANO, KIEDY NOWY ROK JUŻ BĘDZIE

SAMYCH POMYŚLNOŚCI I RADOŚCI WSZĘDZIE.

NIECH WAM NOWY ROK SPEŁNIENIE MARZEŃ PRZYNIESIE

A SMUTKI WSZYSTKIE DALEKO ZABIERZE.

I PAMIĘTAJCIE, NOWY ROK- NOWE WYZWANIA

A NIE MA TAKICH... NIE DO POKONANIA ;)

(wierszyk autorski, specjalnie dla Was ;)

 

I tego właśnie Wam życzę Kochani :) Bawcie się dobrze, spotkamy się tutaj niebawem.. już w Nowym Roku :)

15:21, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 30 grudnia 2013

Jeden z najprostszych drinków i moim zdaniem najlepszych ;) Zawiera w sobie kilka prostych składników, a to ważne że nie wymaga od Was posiadania pełnego barku wymyślnych alkoholi. A rum akurat z pewnością znajdzie swoje zastosowanie nie w jednym cieście jeśli nie wykorzystacie całej butelki :)

To co? Może właśnie takim drinkiem powitacie Nowy Rok? :)

źródło: klik

drink cuba libre

Składniki:

  • biały rum
  • coca cola
  • limonka
  • kilka kostek lodu

 

Wykonanie:

Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, zalać je rumem. Dopełnić colą, wycisnąć sok z małego kawałka limonki (jak na zdjęciu 2 :), a następnie dodać owoc do drinka.

drink cuba libre

Smacznego :)

Tagi: sylwester
14:53, milk_chocolate84
Link Komentarze (7) »
niedziela, 29 grudnia 2013

Szybki likier zaledwie z dwóch prostych składników. Jest dość gęsty i słodki, tego się nie da ukryć.. Dlatego siostra mojego 'połówka' (źródło pomysłu) nazywa ją 'lizawką' co świetnie do niej pasuje :) Z pewnością nie jest to alkohol którego można wypić dużo na raz, a raczej 'lizać' po troszku ;)

W każdym razie mocno polecam, jest pyszny! Zwykle piłam przygotowany na bazie masy krówkowej, jednak tym razem pozostało mi nieco truflowej i ta wersja również jest warta polecenia :)

 likier karmelowy

Składniki:

  • puszka masy krówkowej (400g)
  • 600ml wódki

 

Wykonanie:

Oba składniki zblendować lub zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

 likier karmelowy

Smacznego :)

19:27, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »

Co mogłabym Wam zaproponować na Sylwestrową zabawę z zasobów jakie się tutaj zgromadziły?

Myślę że z pewnością nie może zabraknąć sałatki.. Dla fanów 'rybnych' klimatów proponuję szybką i niezwykle prostą sałatkę krabową

sałatka krabowa

Zaledwie trzy składniki i sałatka gotowa :) Ale skoro składników jest tak mało, to powinny być dobrej jakości. Koniecznie poszukajcie zatem takich które się nie rozpadną, osobiście mogę Wam polecić paluszki świeże firmy Aakerman.

A może są wśród Was tacy którzy nie przepadają za takimi klimatami? Dlatego dla Was coś zupełnie innego. Sałatka z makoronem Orzo..

sałatka orzo

Makaron w kształcie ryżu świetnie wygląda w sałatce. Gorąco ją Wam polecam :)

Ale sałatki to przecież nie wszystko, przyda się też bowiem coś co będzie można złapać w rękę między jednym tańcem a drugim ;) I tutaj na pewno sprawdzą się śliweczki w boczku, które uwielbiam :)

śliwki w boczku

Szybko się je przygotowuje i są naprawdę pyszne! Zawsze znikają jako pierwsze ze stołu, bo na jednej ciężko poprzestać ;)

Przydałoby się też coś na ciepło.. A może dość popularne świnki pod kołderką? Znane i lubiane :)

świnki pod kołderką

Smakują pysznie na ciepło jak i na zimno. Można je przygotować zarówno z parówką jak i kiełbaskami np. typu frankfurterki. Szybko i smacznie :)

No tak.. ale przekąskami ciężko będzie się najeść, no i przydałoby się też coś treściwszego na ciepło aby nie utracić sił podczas zabawy ;) Z pomocą nadchodzą miodowo pikantne skrzydełka..

miodowo pikantne skrzydełka

Możecie przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Jestem pewna że Wam posmakują :)

A że to blog bardziej słodki niż wytrawny, ja nie wyobrażam sobie również jakiejkolwiek zabawy bez czegoś słodkiego ;) Jeśli i Wy do grupy 'słodziaków' należycie, polecam coś co nie wymaga krojenia i jedzenia na talerzykach. Ja widzę tutaj zdecydowanie pralinki które można zjeść bez zbędnych czynności.. Np. charakterne trufelki z chili

trufelki z chili

lub w wersji 'delikatniejszej' śliwki w czekoladzie które tak samo jak śliwki w boczku, uwielbiam :)

śliwki w czekoladzie

Możliwości jest wiele, jak i przepisów w zasobach które u mnie znajdziecie, także zachęcam do przeglądania :) Postaram się jeszcze wstawić przed Sylwestrem jakieś propozycje na drinki, ale zobaczymy na ile mi się to uda :)

Pozdrawiam,

K.

Tagi: sylwester
12:55, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
wtorek, 24 grudnia 2013

Moi Drodzy,

W Waszych domach pachnie już pewnie przyprawami korzennymi, pomarańczami i kapustą z grzybami. W kącie stoi już pewnie ubrana choinka mieniąca się cudownymi, kolorowymi ozdobami.

Czyli to już ten czas kiedy chciałabym Wam życzyć jak najwięcej takich chwil kiedy macie dookoła siebie grono najbliższych, a w domu unosi się cudowna rodzinna atmosfera. Słychać gwar dzieci podkradających cukierki z choinki, a w kuchni skacze pokrywka na garnku z którego unosi się zapach domowych pyszności.. To chwile które za zawsze zapadają w pamięć :)
Życzę Wam również tego czego sami byście sobie dla siebie życzyli. Tego co najlepsze i najpiękniejsze.. a przy okazji również stosu prezentów, nie ważne czy trafionych, ale danych od serca..

Trzymajcie się cieplutko, odpoczywajcie, 'spotkamy' się niebawem...

mikołaj

 

K.

10:41, milk_chocolate84
Link Komentarze (10) »
piątek, 20 grudnia 2013

Puszyste i mięciutkie bułeczki wypełnione dużą ilością maku. Alternatywa dla tych którzy mają ciarki na myśl o pieczeniu makowca (to ja ;). Są łatwe do wykonania, a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie że ich lepienie to czysta przyjemność.

Obowiązkowo polukrowane, świątecznie obsypane makiem. Polecam :)

Słodkie bułeczki z makiem

Składniki na 9 bułeczek:

na zaczyn:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 20g drożdży świeżych

na ciasto właściwe:

  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 250g mąki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
  • 50g rozpuszczonego masła
  • cały zaczyn

ponadto:

  • ok. 300-350g masy makowej
  • 3-4 łyżki maku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • niewielka ilość mleka

 Słodkie bułeczki z makiem

Wykonanie:

Zaczyn: wszystkie składniki na zaczyn mieszać do chwili rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać zaczyn i ekstrakt waniliowy, a następnie dodawać powoli mąkę cały czas wyrabiając. Kiedy ciasto zawiąże się w kulę dodać rozpuszczone masło i wyrabiać dalej robotem (ok. 6 minut) lub ręcznie (ok. 10 minut). Po tym czasie przełożyć ciasto do omączonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (u mnie urosło w 30 minut).

Po tym czasie ciasto podzielić na 9 części. Każdą spłaszczyć w dłoni, umieścić na środku sporą łyżkę masy makowej a następnie zawinąć dokładnie brzegi.

Słodkie bułeczki z makiem

Uformować bułeczkę, a następnie układać je w blaszce o wymiarach ok. 20/20cm w odstępach od siebie.

Słodkie bułeczki z makiem

Przykryć i odstawić aby podrosły.

Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Przestudzić i polukrować.

Słodkie bułeczki z makiem

Smacznego :)

czwartek, 19 grudnia 2013

To bardzo smaczne i łatwe do zrobienia włoskie ciasteczka których cechą charakterystyczną jest to że wypiekane są dwukrotnie, najpierw jako bochenek a potem w kromkach, aby pięknie się zarumienił i lekko wysuszyły.

Możecie użyć tak naprawdę dowolnych dodatków, ja użyłam skórki pomarańczowej, migdałów i suszonych fig, ale co dusza zapragnie ;) Biscotti bardzo dobrze się przechowują, dlatego są ciekawym pomysłem na świąteczne słodkie upominki :) Maczane w kawie lub herbacie podbiją serce każdego :)

źródło inspiracji: klik - podaję po swoich zmianach

Biscotti świąteczne

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ok. 70-80g migdałów
  • ok. 5-6 fig suszonych (lekko posiekanych)

 

Wykonanie:

Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Na koniec wmieszać bakalie.

Z ciasta uformować płaski bochenek o długości ok. 20-25cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 25minut, aż się ładnie zarumieni, a następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 15-20 minut. Kiedy lekko przestygnie, pokroić w bochenek w plastry grubości około 1,5cm. Ułożyć je na blaszce lub kratce w piekarniku i podpiec w tej samej temperaturze przez około 15 minut. W połowie czasu przewrócić ciastka na drugą stronę.

Biscotti świąteczne

Smacznego :)

środa, 18 grudnia 2013

Uwielbiam serniki, ale najbardziej takie o tradycyjnym smaku, bez udziwnień. I ten właśnie taki jest :) Lekki, tylko delikatnie słodki, co dla mnie jest niewątpliwą zaletą bo można go zjeść nieco więcej :D Ale żeby nie było zbyt zwyczajnie masa serowa jest naszpikowana pokaźną ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej :)

A jak pomarańcza to? Oczywiście czekolada.. A ją przemyciłam w polewie czekoladowej którą oblany jest sernik. Całość smakuje pysznie :) Polecam gorąco! Obsypany złotymi drobinkami będzie cudnie wyglądał na świątecznym stole :)

Puszysty sernik ze skórką pomarańczową i polewą czekoladową

Składniki:

masa serowa:

  • 6 dużych jajek
  • 2/3 szklanki cukru (lub więcej)
  • łyżka waniliowego ekstraktu
  • 1kg sera w wiaderku (dobrej jakości, patrzcie na etykiety)
  • 100g skórki pomarańczowej
  • łyżka waniliowego proszku budyniowego
  • 100g rozpuszczonego masła

polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady ciemnej
  • 50g masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki

spód:

  • 80g herbatników
  • 50g masła

 

Wykonanie:

Herbatniki na spód zmiksować na pył, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masą wypełnić dno tortownicy o średnicy ok. 22-23cm (wyłożonej papierem do pieczenia), dobrze ugnieść.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać ekstrakt a następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli ser. Na końcu dodać rozpuszczone masło, proszek budyniowy i skórkę. Miksować tylko do połączenia składników.

Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec kolejne 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić sernik z lekko uchylonymi drzwiczkami, a kiedy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

Czekoladę rozpuścić z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej. Mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Polewą polać schłodzony sernik.

Puszysty sernik ze skórką pomarańczową i polewą czekoladową

Smacznego :)

10:55, milk_chocolate84
Link Komentarze (9) »
niedziela, 15 grudnia 2013

Aż trudno uwierzyć że po tylu latach blogowania wciąż nie zamieściłam przepisu na pierniczki z witrażykami. Piec, piekłam.. ale jakoś do zdjęć było nie po drodze ;)

W każdym razie dzisiaj szybka instrukcja jak takie pierniczki zrobić. A warto, bo na choince wyglądają po prostu prześlicznie!

Ja swoje pierniczki upiekłam z tego przepisu. Mogę Wam szczerze powiedzieć, że wypiekłam z tej receptury już setki pierniczków odkąd pokazałam je Wam na blogu, i z pełną odpowiedzialnością twierdzę że przepis jest niezawodny i najlepszy z tych które do tej pory miałam przyjemność wypróbować, także i Wam polecam :) Poza ciastem na pierniczki, należy się również zaopatrzyć w kolorowe landrynki.. i można działać :)

pierniczki witrażyki z witrażykami

Składniki:

  • ciasto na pierniczki np. z tego przepisu
  • kolorowe landrynki
  • dwie wykrawaczki do pierniczków, większa i mniejsza aby wyciąć otwór, ew. foremka do ciasteczek z linzu

 pierniczki witrażyki z witrażykami

Wykonanie:

Landrynki podzielić na kolory, pokruszyć używając tłuczka do ziemniaków lub młotka. Rozwałkować ciasto na pierniczki (ew. lekko podsypując je mąką). Większą foremką wycinać kształty, a potem mniejszą zrobić w każdym pierniczku otwór we wnętrzu. Do każdej dziurki nasypać pokruszone landrynki (z górką). Ew. zrobić słomką dziurkę na zawieszkę jeśli pierniczki mają zawisnąć na choince.

pierniczki witrażyki z witrażykami

Pierniczki wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 8 minut.

pierniczki witrażyki z witrażykami

Po wyjęciu z piekarnika nie ściągać ich od razu z papieru do pieczenia. Należy odczekać parę chwil aby landrynki lekko stężały, a następnie ostrożnie zdjąć z papieru.

pierniczki witrażyki z witrażykami

Smacznego :)

00:05, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
piątek, 13 grudnia 2013

Święta nie mogą się obyć bez sernika. Z tych które już Wam pokazywałam chyba najmocniej polecam Wam ten (jest po prostu idealny). Ale jeśli macie ochotę na sernik bardziej w świątecznym klimacie polecam Wam tzw. seromak, czyli masa serowa połączona z masą makową. W mojej wersji wszystko dodatkowo obsypane słodką kruszonką :)

Ciasto robi się niezwykle szybko, o ile przygotujecie wcześniej masę makową z tego przepisu, lub po prostu kupicie gotową z puszki. Należy tylko schłodzić kruche ciasto, a potem wyłożyć wszystkie warstwy i upiec :) Polecam, osobiście jesteśmy nim zachwyceni! To będzie jedna ze słodkich pozycji u nas na święta :)

 sernik z makiem seromak

Składniki:

na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko

masa serowa:

  • 500g sera z wiaderka
  • 2 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 1/3 szklanki cukru

masa makowa:

kruszonka:

  • 110g masła
  • 120g mąki
  • 100g cukru

 

Wykonanie:

Ciasto: w misie malaksera/miksera umieścić mąkę i cukier, wmieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Włączyć malakser/robot, a następnie kiedy masa zacznie przypominać kruszonkę dodać żółtko. Kiedy ciasto zbije się w kulę wyłączyć urządzenie, zawinąć ciasto w folię spożywczą, mocno spłaszczyć i wstawić do lodówki na około godzinę (to samo można zrobić ręcznie)

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt wymiarach ok. 35/25 (najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia) i przełożyć je do formy. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i wstawić formę do lodówki.

Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami aż powstanie kruszonka lub zmiksować w malakserze/robocie.

Masa serowa: wszystkie składniki wymieszać rózgą.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i podpiekać spód przez około 15 minut. Po tym czasie wyłożyć masę makową tworząc łyżką dołki (tak aby były nierówności). Na to wylać masę serową, wyrównać.

sernik z makiem seromak sernik z makiem seromak

Obsypać równo kruszonką. Wstawić całość do piekarnika i piec kolejne 40 minut w 180oC. Kroić dopiero po dokładnym wystudzeniu.

sernik z makiem seromak

Smacznego :)

08:50, milk_chocolate84
Link Komentarze (17) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi