Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
środa, 24 grudnia 2014
poniedziałek, 22 grudnia 2014

Nie trzeba mieć szczególnych umiejętności aby w święta móc cieszyć się domowym ciastem. Prościej już być nie może.. ;) Ciasto jest lekko wilgotne, pachnie cudnie piernikiem.. 

babka czekoladowo piernikowa'

Dwie miski, mokre i suche składniki, tak jak przy muffinach. Do tego kilka łyżek kajmaku i polewa. Parę chwil i ciasto gotowe! Koniecznie użyjcie dobrej jakości domowej przyprawy piernikowej, lub sklepowej, ale szukajcie samych przypraw, bez mąki, cukru i innych wypełniaczy. Polecam, warto upiec :)

źródło: jak tylko znajdę w historii uzupełnię

Składniki:

suche:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki (z górką) przyprawy do piernika

mokre:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

ponadto:

  • ok. 120g masy kajmakowej z puszki
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietanki kremówki

 

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Wymieszać obie zawartości misek, tylko do połączenia składników (można mikserem lub łyżką). Formę na babkę wysmarować tłuszczem (masłem, olejem), obsypać bułką tartą lub kaszą manną (chyba ze jest to silikonowa forma lub inna co do której macie pewność że ciasto nie przywrze).

Wyłożyć połowę ciasta do formy, łyżką nakładać porcje kajmaku w odstępach od siebie, wylać resztę ciasta, wyrównać. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 45-50 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstawić do wystudzenia.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewą wysmarować ciasto. Można ewentualnie posypać jakąś posypką.

babka czekoladowo piernikowa

Smacznego :)

niedziela, 21 grudnia 2014

Śledzie korzenne nie każdemu mogą przypaść do gustu, dlatego mam dla Wam jeszcze jedną propozycję - śledzie po kaszubsku. Z cebulą i pomidorami. Tak jak poprzednio, warto je przygotować wcześniej aby przeszły smakami.

śledzie po kaszubsku

Śledzie, w zależności od tego jak bardzo są słone, należy wymoczyć. Dobrze jest wymienić co jakiś czas wodę, uważajcie jednak aby nie moczyć ich za długo, bo wtedy stracą zupełnie smak. Roboty przy nich tyle co nic, a tym lepiej że można (a nawet trzeba) przygotować je kilka dni wcześniej. Polecam :)

Składniki:

  • 250g płatów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 3-4 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • sól

 

Wykonanie:

Śledzie, jeśli są mocno słone, odmoczyć w wodzie przez kilka godzin. Osuszyć płaty, pokroić każdy na 2-4 części.

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć do miękkości na 2 łyżkach oleju. Dodać listki, ziele i pieprz. Wlać resztę oleju, przecier pomidorowy i miód, wymieszać. Podusić chwilę, dosłownie minutę, dwie. Doprawić solą i ew. świeżo mielonym pieprzem.

Przekładać w słoiczku na przemian śledzie i sos. Odstawić do lodówki na kilka dni aby smaki przeszły.

śledzie po kaszubsku

Smacznego :)

sobota, 20 grudnia 2014

Najlepszy lukier do dekorowania pierniczków i ciasteczek. Świetnie się przechowuje, dlatego można dekorować je nawet kilka tygodni przed jedzeniem. Zastyga całkowicie, pierniczki można swobodnie zsypać do zaschnięciu lukru do puszki i podjadać przez całe święta, albo i jeszcze dłużej :)

 lukier królewski na białkach

Lukier królewski możecie zrobić na dwa sposoby. Na białku kurzym - wyparzamy wtedy jajko przed rozbiciem, lub na proszku bezowych/pasteryzowanym białku. Lukier na proszku bezowym pokazywałam Wam już na blogu, ale nie każdy taki proszek w domu ma, dlatego dzisiaj lukier tradycyjny na białku. 

Z tego przepisu wychodzi gęsty lukier, taki do detali. Jeśli chcecie pokrywać nim większą powierzchnię należy doprowadzić go do konsystencji tzw. 'floody' (z ang.), czyli bardziej lejący. Aby to zrobić można dodać nieco więcej białka (dodajemy dosłownie po łyżeczce cały czas kontrolując konsystencję), lub soku z cytryny - ja tak zrobiłam. Ważne jest aby dodając płyn do lukru robić to stopniowo, bardzo powoli, aby nie okazało się że będzie w rezultacie za rzadki. 

Możecie przechowywać go nawet kilka dni, ale tak jak napisałam w przepisie, bez dostępu powietrza, ponieważ po kilku godzinach zastygnie całkowicie. Ja przechowuję go w słoiczku w konsystencji pierwotnej czyli gęsty, a potem w zależności od potrzeby, podbieram, barwię i mogę dekorować :) To naprawdę świetna zabawa, również dla dzieci! A przepisów na pierniczki do dekorowanie, na blogu znajdziecie aż 3, także jest w czym wybierać! ;)

źródło:  klik

Składniki:

  • 60g białka 
  • 330g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Wykonanie:

Białka zmiksować z sokiem z cytryny, nie ubijać, tylko wymieszać. Dodać cukier puder, ucierać około 10 minut aż rozcierając lukier między placami nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Przechowywać bez dostępu do powietrza, np. w słoiczku. 

Udanej zabawy :)

 

14:45, milk_chocolate84
Link Komentarze (1) »
czwartek, 18 grudnia 2014

Cynamon, goździki, imbir i inne korzenne przyprawy można wykorzystać nie tylko do herbaty lub ciasta, ale i do.. śledzi. Okazuje się że to naprawdę bardzo trafione połączenie. Śledzie mają niepowtarzalny smak i aromat.

śledzie korzenne

Należy je przygotować kilka dni wcześniej, zatem proponuję zrobić je już teraz, aby w święta były już pełne aromatów. A naprawdę gorąco je Wam polecam, są naprawdę pyszne! Wasi goście, albo i Wy sami ;) będziecie na pewno pozytywnie nimi zaskoczeni :)

Składniki:

  • 250g filetów śledziowych
  • ok. 1/2 szklanki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 nasionka kardamonu (lekko rozgniecione)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 cieniutkie plasterki imbiru
  • 1/5 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • spora szczypta (najlepiej świeżo mielonego) pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 mała cebula
  • łyżka miodu

 

Wykonanie:

Filety śledziowe, jeśli są mocno słone, wymoczyć w wodzie co jakiś czas zmieniając wodę. Pokroić w niewielkie kawałki (filet na 3-4 kawałki). Do słoika wlać olej i sos sojowy, dodać cynamon, mielone goździki, miód i pieprz. Zakręcić pokrywkę, potrząsnąć kilka razy aż olej połączy się z przyprawami.

Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Filety układać w słoiku na przemian z cebulą. Dodać liście laurowe, ziele, kardamon, imbir i gorczycę. Całość zalać olejem, lekko potrząsnąć. Odstawić do lodówki na kilka dni.

Smacznego :)

09:00, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
środa, 17 grudnia 2014

Prościej już się nie da. Prawda jest taka że to wersja 'deluxe' ciasta które już znacie ;) Piernik-niepiernik piekłam już wiele razy. W tym roku zrobiłam z niego nieco bardziej bogatą wersję.. Wyszło zupełnie coś nowego, o zupełnie innym charakterze!

 piernik najprostszy, przekładany konfiturą

Możecie użyć do przełożenia konfiturę wiśniową lub powidła śliwkowe. Ja użyłam tegorocznej konfitury wiśniowej z kardamonem, której (właśnie się zorientowałam) nie pokazałam Wam w sezonie na wiśnie.. ale nic straconego! Użyjcie takiej, jaką macie, a przepis moją wersję wiśni z kardamonem.. w przyszłym roku ;)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (zwykłej)
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki rozpuszczonej Palmy
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (dobrej jakości)
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao 
  • 2 jajka

ponadto:

polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki śmietanki 30-36%

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na jednolitą masę (ja zrobiłam to łyżką, ale można również mikserem).

piernik z Palmą

Ciasto przelać do keksówki ok 30cm długości i piec około 40 minut w temperaturze 180oC (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone). Odstawić do wystudzenia.

Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Przełożyć ciasto konfiturą wiśniową, Dobrze docisnąć całość. Podgrzać konfiturę pomarańczową, wysmarować nią wierzch ciasta. Odstawić na parę chwil. W między czasie czekoladę rozpuścić ze śmietanką (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Oblać polewą ciasto.

piernik najprostszy, przekładany konfiturą

Smacznego :)

Bez choinki świąt nie ma ;) Jeśli mimo przystrojenia zielonego drzewka czujecie niedosyt.. to polecam babeczki choinki, na słodko! Dekoracja prosta do wykonania, a wygląda naprawdę rewelacyjnie :)

 babeczki choinki

Babeczki upiekłam klasyczne, waniliowe. Ale jeśli macie ochotę upiec inne, nic nie stoi na przeszkodzie. Najważniejsza jest i tak dekoracja. Aby ją wykonać potrzebna Wam będzie tylka cukiernicza, ale jestem pewna że dla tych którzy ją posiadają, taka dekoracja to 'bułka z masłem' ;) Smacznie, łatwo i efektownie!

Składniki:

  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml mleka

choinki:

  • 200g mascarpone
  • 200g śmietanki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • zielony barwnik
  • kolorowe groszki

 babeczki choinki christmas tree cupcakes świąteczne babeczki

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ubić na puch z cukrem pudrem. Dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt, a następnie składniki suche na przemian z mlekiem, kończąc na składnikach suchych. Ciasto wyłożyć do formy do muffin wyłożonej papilotkami, do 2/3 wysokości. Piec około 23-25 minut w temperaturze 180oC. Wystudzić.

Mascarpone ubić ze śmietanką na puszystą masę, wmieszać barwnik, najlepiej żelowy (wystarczy zaledwie kropelka). Przełożyć masę do woreczka cukierniczego z końcówką  1M lub 2C (ja użyłam 2C). Wyciskać na babeczki choineczki, udekorować groszkami.

babeczki choinki christmas tree cupcakes świąteczne babeczki

Smacznego :)

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Myślę że tego ciasta przedstawiać Wam za bardzo nie muszę. Z pewnością znacie je bardzo dobrze :) Wypełnione po brzegi bakaliami, kolorowe i mimo takiego wrażenia, wcale nie ciężkie i gniotowate a puszyste i lekkie. Warto upiec choć z małej, poniższej porcji :)

 keks świąteczny

Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, ale myślę że już doskonale wiecie że tak być musi w przypadku ciast ucieranych, także przypominam tylko na wszelki wypadek ;) Ciasto jest proste i naprawdę szybkie! Polecam :)

Składniki:

  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki + dwie łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 200g mieszanki keksowej
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki migdałów posiekanych lub orzechów

lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek mleka (4-5)
  • ew. skórka cytrusowa do dekoraci

 

 Wykonanie:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

Mąkę (bez dwóch łyżek) wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie bakalie wymieszać dokładnie, zasypać mąkę i dokładnie wymieszać. Miękkie masło ubić na puch z cukrem pudrem. Dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt, a następnie składniki suche na przemian z mlekiem, kończąc na składnikach suchych. Na koniec wmieszać bakalie.

Ciasto wylać do małej keksówki ok. 20cm długości, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub kaszą manną. Wyrównać. Piec około 45min w temperaturze 180oC (przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Wystudzić.

Cukier puder utrzeć z mlekiem, lukier powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu. Polukrować ciasto, ew. posypać kandyzowanymi skórkami.

keks świąteczny

Smacznego :)

08:51, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
sobota, 13 grudnia 2014

Szybkie, proste do wykonania i niezwykle smaczne, a do tego można się świetnie bawić przy ich dekoracji. Możliwości jest wiele, groszki, posypki, kolorowe cukry, siekana czekolada. Myślę że nie tylko dzieci będą miały frajdę! ;)

 babeczki z białą czekoladą i żurawiną

Babeczki wyszły mięciutkie i naprawdę bardzo, bardzo puszyste. Lukier dość szybko zastyga, zatem dekorujcie od razu po lukrowaniu. A dekoracja? Ja użyłam gwiazdek, ale mogą też być śnieżynki czy kuleczki złote lub srebrne, możliwości jest wiele! Bawcie się dobrze ;) Porcja jest duża, na 24 średniej wielkości babeczki.

Składniki:

  • 200g Kasi (użyłam extra maślany smak)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady białej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 1 opakowaniu lukru domowego dr. Oetker
  • posypki gwiazdki dr. Oetker

 babeczki z białą czekoladą i żurawiną

Wykonanie:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej (miska na parze) lub w mikrofali. Miękką Kasię ubić na puch z cukrem pudrem. Dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt, a następnie składniki suche na przemian z mlekiem, kończąc na składnikach suchych. Na koniec wmiksować rozpuszczoną czekoladę i żurawinę.

Foremkę do muffin wyłożyć papilotkami. Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC. Wystudzić.

Lukier przygotować według instrukcji na opakowaniu. Od razu udekorować posypkami, ponieważ dość szybko zastyga.

Więcej świątecznych inspiracji na MojeCiasto, zapraszam! :)

 babeczki z białą czekoladą i żurawiną

Smacznego :)

czwartek, 11 grudnia 2014

Zima to zdecydowanie czas na czekoladę! Sernik z jej dodatkiem wyszedł naprawdę pyszny. Kremowy, lekki, niezbyt słodki. Jestem pewna że będzie Wam smakował :)

sernik czekoladowy 

Czasem pytacie mnie w mailach jakiego sera używam i jaki mogę Wam polecić. Moja odpowiedź jest zawsze taka sama ;) Etykieta to podstawa. Ma być po prostu mielony ser, żadnych 'udziwnień'. Im skład krótszy, tym lepszy ;) A serniczek? Palce lizać! Polecam :)

Składniki:

spód:

  • 150g herbatników/ciasteczek czekoladowych
  • 70g masła

masa serowa:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg gęstego sera z wiaderka
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego (lub olejku)
  • 200g czekolady ciemnej (dałam taką o zawartości 72% kakao)
  • 3/4 szklanki śmietanki 30-36%

polewa:

  • 100g czekolady
  • 50g śmietanki
  • czekoladowa posypka

 sernik czekoladowy chocolate cheesecake

Wykonanie:

Ciasteczka/herbatniki zmiksować na proszek, dodać rozpuszczone masło. Wymieszać dokładnie, wyłożyć na formę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o wymiarach 30/20cm. Dłonią lub łyżką ugnieść. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 10 minut.

Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką, odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ser, łyżka po łyżce,cały czas miksując. Dodać ekstrakt pomarańczowy, i czekoladę ze śmietanką, zmiksować dokładnie.

Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC. Na dno piekarnika wstawić foremkę z wrzącą wodą. Piec sernik około 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do wystudzenia w piekarniku.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Polewę wylać na wystudzony sernik. Obsypać posypką. Przed podaniem schłodzić sernik w lodówce przez kilka godzin.

sernik czekoladowy chocolate cheesecake

Smacznego :)

 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi