Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
środa, 30 grudnia 2015

Mojito i Cuba libre! To moi imprezowi faworyci. Ale nie można się przecież ograniczać.. :) w kwestii drinków wyznaję bowiem zasadę że warto poznawać nowe smaki.. ;) Można się czasem naprawdę miło zaskoczyć..

drink dark&stormy w piwem imbirowym

Piwo imbirowe i ciemny rum. Dość mocny (jak dla mnie..), raczej wytrawny w smaku, mało słodki. Ale po tych wszystkich dosładzanych syropem cukrowym drinkach, może się okazać wybawieniem. Na pewno warto spróbować :)

 

Składniki:

  • ok. 50-60ml ciemnego rumu
  • piwo imbirowe
  • lód
  • cząstka limonki

 

Wykonanie:

Do szklanki wsyp kostki lodu. Wlej rum, uzupełnij piwem imbirowym. Wyciśnij nieco soku z limonki, a następnie wrzuć ją do szklanki.

dark&stormy

Udanej zabawy :)

wtorek, 29 grudnia 2015

Święta za nami, pora na przygotowania do zabawy sylwestrowej. Planowanie menu, przekąski na ciepło, zimno, desery.. i oczywiście drinki! Jako osoba która potrafi "upić" się jednym piwem bardzo je sobie cenię ;) Delektować się można stosunkowo długo.. a zawartość alkoholu na tyle niska że jest szansa dotrwać do północy ;)

 mojito drink

Tym razem coś co zapewne dobrze znacie. Mojito, klasyka. Biały rum, limonka, mięta. Orzeźwiający i delikatny. Ilość rumu według uznania.. ;)

Składniki

na jedną porcję:

  • połowa limonki
  • kilka gałązek mięty
  • 2 łyżeczki syropu cukrowego
  • ok. 60-80ml białego rumu
  • lód
  • woda gazowana

 

Wykonanie:

Połowę limonki przekrój na 4 części. 3 z nich włóż do szklanki, dodać kilka listków mięty. Ucieraj/ubijaj do chwili aż limonka i mięta puści sok. Dodaj kostki lodu, syrop cukrowy i rum. Dopełnij wodą. Udekoruj cząstką limonki i miętą.

 mojito drink z białym rumem

Udanej zabawy ;)

wtorek, 15 grudnia 2015

Mimo że brakuje białego puchu a poliki i nosy nie szczypią od mrozu, to jednak czuć już magię zbliżających się świąt. Dekoracje już pewnie wyjęte z szafy, piękne wiązanki ozdabiają drzwi wejściowe, być może u niektórych błyskają już światełka na choinkach.. Tak, mamy okres przedświąteczny pełną parą :)

cake pops świąteczne bałwanki

Dekoracji nie może też zabrać na świątecznym stole. Wiązanki, bombki, świeczniki.. i słodycze :) Takie które pięknie wyglądają i pysznie smakują. A na dokładkę? Są świetnym zajęciem dla dzieci! Cake popsy. A w zasadzie mikołaje z rumianymi polikami. Żal jeść.. ;)

Składniki na około 10 sztuk:

  • ok. 2 szklanek pokruszonych biszkoptów lub ciasta (może być pozostałe sprzed kilku dni)
  • ok. 4 sporych łyżek serka mascarpone
  • ok. 200g czekolady
  • patyczki do cake popsów
  • czarny pisak jadalny lub kilka kostek ciemnej czekolady
  • pomarańczowa masa cukrowa/marcepanowa lub pomarańczowa rozpuszczalna guma
  • różowy barwnik w proszku

 

Wykonanie:

Okruszki wymieszaj z serkiem. Serek dodawaj stopniowo, kontrolując konsystencję. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny (w lodówce stężeje nie musi być sztywna). Z masy lep niewielkie kuleczki.
Rozpuść czekoladę w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Końcówkę patyczka zanurz w czekoladzie, a następnie wbij go w kulkę z ciasta. Uważaj aby nie przebić jej na wylot. Tak samo zrób z pozostałymi kuleczkami, a następnie wsać je do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie czekolada powinna już skleić ciasto z patyczkiem. Ponownie podgrzej czekoladę. Aby cake popsy łatwiej pokrywały się czekoladą możesz dodać do niej pół łyżeczki oleju. Trzymając za patyczek zanurzaj cake popsy w czekoladzie. Otrząśnij z nadmiaru czekolady, odstaw na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia lub folią (powinny stać, jeśli nie, postaw je przy ścianie na kuchennym blacie do chwili aż czekolada lekko "złapie"). Aby przyspieszyć tężenie możesz wstawić je do lodówki.

Kiedy czekolada dobrze zastygnie z masy cukrowej/marcepanu/gumy rozpuszczalnej zrób noski, jadalnym pisakiem lub rozpuszczoną czekoladą w woreczku z odciętym rogiem zrób oczy i uśmiech (węgielki). Barwnikiem w proszku zrób rumieńce.

cake popsy bałwanki

Smacznego :)

czwartek, 03 grudnia 2015

Grudzień. Czekam na niego cały rok. Czekam na błyszczące światełka na sklepowych wystawach, wieczorne wypiekanie pierników i nieustający zapach piernikowej przyprawy w kuchni. Snuję pierwsze kulinarne plany, a kiedy przyjdzie pora, zabieram się za ich realizację.

zimowe trufle (z białą czekoladą i żurawiną)

Trufle z białą czekoladą i żurawiną to coś co wyobrażałam sobie niezwykle smacznie. Chrupiąca otoczka a pod nią słodka kremowa masa z aromatem pomarańczy i kawałkami kwaskowej żurawiny. Mieszanka smaków i struktur. Mistrzostwo świata.. mówiąc nieskromnie ;) Koniecznie do wypróbowania!

Składniki:

  • 100g białej czekolady
  • 60g śmietanki
  • spora garstka żurawiny
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • płatki migdałowe do posypania

 

Wykonanie:

Do śmietanki dodać startą skórkę (najlepiej zetrzeć ją zesterem, będzie ją potem łatwiej usunąć). Podgrzewaj, doprowadzając niemalże do wrzenia. Zdejmij garnuszek z ognia i odstaw na kilkanaście minut, aby płyn wchłonął pomarańczowy.

Po tym czasie wyjmij skórkę (jeśli są małe części, możesz przelać przez sito), i ponownie mocno podgrzej, zdejmij z palnika i wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści, a następnie dodać żurawinę. Masę odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki aż masa zgęstnieje (zimą, dobrą opcją jest balkon.. będzie szybciej ;).

Łyżeczką nakładaj malutkie porcje masy i formuj kuleczki. Nie muszą być równe, taki ich urok :). Od razu obtaczaj z płatkach migdałowych. Przetrzymuj w lodówce. Są miękkie od razu po ich wyjęciu.

trufle zimowe z białą czekoladą i zurawiną

Smacznego :)

 

Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi