Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
piątek, 29 marca 2013

Nie jeden wielkanocny królik skusiłby się na kawałeczek takiego ciasta. Pachnie przyprawami, jest mięciutkie i dość wilgotne. Jego zaletą jest również fakt że wykonacie je brudząc tylko jedną miskę i łyżkę :) Nie wiem jak Wy.. ale ja uwielbiam takie wypieki :)

Możecie zrobić to ciasto na oleju, ja jednak dodałam rozpuszczoną Kasię do pieczenia. To nasz kolejny wspólny wypiek, kolejny zresztą baaaardzo udany :) I to już byłoby tyle z przedświątecznych wpisów. Do zobaczenia do świętach :) Po więcej inspiracji wielkanocnych zapraszam Was również na stronę mojeciasto.pl.

Tym samym życzę Wam spokojnych, rodzinnych i pełnych słońca świąt Wielkanocnych. I choć podobno pogoda ma nie być w tym roku dla nas w tym okresie łaskawa.. niech to słońce zagości chociaż Waszych sercach, bo to przecież jest najważniejsze :)

ciasto marchewkowe z musem jabłkowym

ciasto marchewkowe z musem jabłkowym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  •  3/4 łyżeczki mielonej gałki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 110g rozpuszczonej Kasi/lub 0,5 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2/3 szklanki musu jabłkowego (jabłko zmiksowałam blenderem na mus)
  • ok. 1,5-2 szklanek startej na średniej wielkości marchewki

dekoracja:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżeczek mleka

 ciasto marchewkowe z musem jabłkowym

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. Zrobić dołek, dodać cukier, jajka, rozpuszczoną Kasię/olej i mus jabłkowy. Wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać marchewkę (nie odciskać jej!), wymieszać (chwilę, tylko do połączenia składników).

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22-24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i piec około 40-45 minut w temperaturze 180oC. Przed wyłączeniem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Przestudzić.

Cukier puder wymieszać z 3-4 łyżeczkami mleka (mleko dodawać powoli, do uzyskania dość gęstego lukru, ja zwykle robię na oko kontrolując konsystencję). Polać równo ciasto.

ciasto marchewkowe z musem jabłkowym

Smacznego :)

logo

 

07:12, milk_chocolate84
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 25 marca 2013

Świąteczne wypieki już zaplanowane? Może znajdziecie jeszcze miejsce na swojej liście na mazurek z wiśniami oblanymi gorzką czekoladą?

Ja użyłam do swojego mazurka wiśni z alkoholu które pozostały nam z przygotowywanej w sezonie letnim wiśniówki, przez co stał się wydaniem dla dorosłych ;) Ale równie dobrze możecie użyć wiśni z kompotu które można kupić przez cały rok (zwykle z słoikach) i tym samym uczynić go bardziej przystępnym dla dzieci :) A nie muszę Wam chyba mówić jak smakuje wiśnia w towarzystwie czekolady? Każdy wie że obłędnie ;) Polecam, razem z Kasią do pieczenia która i tym razem towarzyszyła mi w kuchni. Swoją drogą niezły z nas duet.. same pyszności wyczarowujemy ;) A jeśli wciąż szukacie inspiracji na świąteczne wypieki zapraszam na stronę mojeciasto.pl

mazurek wiśnia w czekoladzie

Składniki: 

na spód:

  • 125g Kasi (do pieczenia)
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)

boki:

  • 120g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

wierzch:

  • 50g mlecznej czekolady
  • łyżeczka oleju
  • 5-6 łyżek konfitury wiśniowej
  • szklanka wiśni z kompotu lub wiśni w alkoholu
  • 70g gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

Spód: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dalej ubijając dodać jajko. Na koniec (można ręcznie) wmieszać mąkę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i wstawić  na 15-20 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 23/30cm (podsypując w razie potrzeby mąką), wyłożyć nim dno tortownicy o takich samych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć w kilku miejscach, piec około 18-20 minut w temperaturze 175oC (lekko się przyrumieni). Wystudzić.

Wierzch: Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać olej i dokładnie wymieszać. Pędzelkiem wysmarować czekoladą wierzch ciasta.

Boki: Masło utrzeć na puszysty krem (zmieni barwę na zdecydowanie jaśniejszą). Dalej ubijając dodawać cukier puder i miksować jeszcze 3-4 minuty. Na koniec wmiksować ekstrakt i kremówkę. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (ja użyłam numeru 30) i wycisnąć ranty.

Na czekoladowym spodzie rozprowadzić konfiturę, na nią wyłożyć wiśnie. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i wycisnąć ją strużką z woreczka z delikatnie odciętym rogiem.

Kasiq

Smacznego :)

18:41, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
sobota, 23 marca 2013

Kto wyobraża sobie święta Wielkanocne bez mazurka? Ha.. Pewnie że nikt ;) Dlatego dwie Kasie (ja i Kasia do pieczenia ;) przygotowałyśmy dla Was dwie propozycje. Muszę Wam również powiedzieć że obie dogadywałyśmy się w kuchni doskonale, a efekty naszej pracy możecie sami ocenić. Ja nieskromnie ocenię je na celujący ;)

Ale od początku. Dzisiaj chciałabym pokazać Wam mazurek z krówkami. Spód- niezbyt słodki, kruchy, z dodatkiem mąki krupczatki której tą kruchość zawddzięcza. Masa- słodka, ciągnąca się (choć to zależy z pewnością od rodzaju użytych krówek), po prostu bajeczna :) A do tego skromna dekoracja z bakalii. Niewielki wkład, bez zbędnych kombinacji. Elegancko i smacznie! Kasie polecają ;)

A jeśli chcielibyście zobaczyć więcej wielkanocnych inspiracji zapraszam na stronę mojeciasto.pl

Mazurek krówkowy

Składniki:

na spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 125g Kasi do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki z górką cukru pudru

na wierzch:

  • 200g krówek
  • 8 łyżek śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • dekoracja:
  • dowolne bakalie

 

Wykonanie:

Zimną 'Kasię' posiekać z obiema mąkami. Kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę dodać żółtka i cukier puder. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować w kulę.

kruche ciasto

Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Po tym czasie, podsypując lekko mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 6-7mm, okroić na kształt jajka. Z pozostałego ciasta zrobić wałek, ułożyć na krawędziach i docisnąć lekko widelcem. Dno nakłuć w kilku miejscach. Piec przed około 20 minut w temperaturze 180oC aż ciasto ładnie się zarumieni. Ostudzić.

W garnuszku umieścić krówki i śmietankę. Mieszać, powoli podgrzewając (nie gotować). Na koniec dodać masło i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Aby masa nie miała grudek, przelać przez sito, po czym wylać na upieczony spód. Dowolnie udekorować.

Mazurek krówkowy

logo

Smacznego :)

Tagi: wielkanoc
07:26, milk_chocolate84
Link Komentarze (22) »
czwartek, 21 marca 2013

Dzięki uprzejmości życzliwych osób dano mi szansę przetestowania trzech rodzai miodu "Pszczelarz Kozacki". Na pierwszy ogień poszedł miód o delikatnym smaku, mój ulubiony - LIPOWY!

miód miód

Właściwości miodu każdy zna.. więc nie będę Wam mówić jak wartościowe jest jego spożywanie. I choć wiem że nasz kochany miodek często robi nam psikusy stając się paskudnym alergenem.. (co spotkało mojego syna), to wiem również że mimo wszystko ma wielu fanów i wielbicieli. I to dla nich są te babeczki :)

Miód jest w nich dobrze wyczuwalny, choć zapewne nie każdy rozpoznałby ten smak nie wiedząc jakie składniki zostały do tych babeczek wykorzystane ;) Mięciutkie, dość wilgotne.. polane stróżką miodu (obowiązkowo) są po prostu obłędne! W strukturze przypominają bardziej babkę nich muffinki, dlatego jeśli ktoś z Was ma ochotę poeksperymentować.. zawsze może spróbować zrobić z nich wielkanocną babę ;) Gorąco.. naprawdę gorąco polecam!

źródło: klik- przeze mnie zmodyfikowany

Marmurkowe babeczki miodowe - bajecznie dobre!

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki miodu lipowego + do polania po upieczeniu
  • łyżka kakao

 Marmurkowe babeczki miodowe - bajecznie dobre!

Wykonanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce. W drugiej wymieszać jajka, miód, mleka i olej (aż powstanie gładka emulsja). Wymieszać obie zawartości misek wlewając mokre do suchych, mieszając do chwili aż pojawią się małe grudki. Podzielić ciasto na pół. Do jednej części dodać kakao, wymieszać. Drugą część jeszcze kilka razy przemieszać.

Ciasto nakładać naprzemiennie do papilotek umieszczonych w formie do muffin. Na koniec wykałaczką zrobić kilka zyg-zaków w każdej papilotce. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180oC. Po 27-28 minutach można sprawdzić patyczkiem czy są gotowe. Przestudzone, tuż przed podaniem polać miodem lipowym.

Marmurkowe babeczki miodowe - bajecznie dobre!

Smacznego :)

Tagi: kakao miód
16:19, milk_chocolate84
Link Komentarze (10) »
środa, 20 marca 2013

Jajka z majonezem i szczypiorkiem to klasyka której dla mnie zabraknąć w Wielkanoc nie może. Ale warto też zaskoczyć swoich gości również jajkami w nowym wydaniu. A chociażby właśnie takimi, faszerowanymi szprotkami.

I tylko jedna uwaga. Polecam Wam dokładne oczyszczenie szprotek z kręgosłupów. Dla porównania, część zrobiłam z całkowicie oczyszczonymi i część idąc na łatwiznę. I powiem Wam że mimo iż ostki szprotek są malutkie i delikatne, całkiem mocno chrupały ;) A nie jest ich znowu aż tak dużo, także warto się do tego przyłożyć. Mam nadzieję że się skusicie.. bo warto :)

 Jajka faszerowane szprotkami

Składniki:

  • 8 jajek
  • 12 szprotek+ ew. 8 sztuk do dekoracji
  • 2 łyżki posiekanej dość drobno natki pietruszki+ do dekoracji
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta papryki czerwonej
  • ok. 4 łyżek majonezu
  • świeżo mielony pieprz
  • ew. sól do smaku

 

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, przekroić na pół lub ściąć czubki. Wydrążyć żółtka. Szprotki oczyścić (również z kręgosłupów), dodać do żółtek. Dodać resztę składników. Wymieszać wszystko na gładką masę. Nafaszerować jajka. Wierzch każdego jajka udekorować listkiem natki i szprotką.

Jajka faszerowane szprotkami

Smacznego :)

Tagi: wielkanoc
14:22, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
wtorek, 19 marca 2013

Nie miałam w planach pokazania Wam tego dania, ale wyszło tak pysznie że grzechem byłoby nie pokazać tego światu ;) Szybkie danie (nie dajcie się zwieść długością opisu ;), bowiem przygotowanie zajmie Wam jakieś 15-20 minut, nie licząc kilkugodzinnego marynowania, ale myślę że spokojnie mięso można umieścić w marynacie wychodząc np. rano do pracy. A wracając..? Już tylko na patelnię :)

Mięso jest kruche (nie wolno go solić przed smażeniem!!), aromatyczne, z subtelnie wyczuwalnym rozmarynem. Sos dzięki dodatkowi śmietanki ma kremową konsystencję, a jego gęstość pozwala na pożądane skąpanie w nim każdego kawałka mięsa. Poezja! Rewelacyjnie pasuje tutaj ziemniaczane puree z chrzanem. Smaki idealnie się uzupełniają! Synek był zachwycony.. a jemu ostatnio ciężko dogodzić, zatem to chyba największa rekomendacja ;)

 plastry szynki w sosie pomarańczowo- rozmarynowym

Składniki:

  • ok. 500-600g szynki wieprzowej
  • 3-4 nieduże gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 spore i soczyste pomarańcze pomarańcze (potrzebne będzie około 2/3 szkl. soku)
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 małe liście laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki śmietanki (36%)
  • 6-7 łyżek wody
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka z górką mąki pszennej

 

Wykonanie:

Z pomarańczy wycisnąć sok, z połowy zetrzeć skórkę. Szynkę umyć, pokroić w dość cienkie plastry. Dodać 3-4 łyżki soku, skórkę, liście laurowe, ziele i rozmaryn (niezbyt drobno posiekany). Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, co jakiś czas dobrze jest również przemieszać mięso aby się równomiernie zamarynowały.

Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty wraz z przyprawami, podsmażyć na dobrze rozgrzanym maśle na rumiano.

plastry szynki w sosie pomarańczowo- rozmarynowym

Wyjąć przyprawy (już nie będą potrzebne) i mięso. Zmniejszyć płomień. Na tą samą patelnię wylać resztę soku (uwaga, zbyt gorąca patelnia spowoduje szybkie wyparowanie soku), pogotować na malutkim ogniu około minuty, dodać mąkę rozrobioną w wodzie mieszając aby nie powstały grudki. Pogotować jeszcze minutę. Dodać śmietankę, doprawić solidnie solą i pieprzem, dodać z powrotem mięso i na małym ogniu dusić pod przykryciem 10 minut. 

Smacznego :)

20:12, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 18 marca 2013

Uwielbiam waniliowe serniki, co pewnie już zdążyliście zauważyć ;) Tym razem dodałam serek ricotta a wierzch pokryłam grubą warstwą truskawkowego musu. Wyszło pysznie i bardzo letnio :) I choć obecnie można dość niedrogo kupić świeże truskawki, takiego zapachu, smaku i koloru zapewne przy ich użyciu nie uzyskacie, zatem zdecydowanie polecam mrożone.

Pieczony w kąpieli wodnej ma kremową i delikatną konsystencję. Mus, słodki i jednocześnie lekko kwaskowy fajnie przełamuje masę serową. Naprawdę warty upieczenia sernik! A jeśli macie pod ręką inne mrożone owoce np. jagodowe, z pewnością będzie równie pysznie :) A..i jeszcze jedno. Warto spróbować masę serową i mus w celu dobrania odpowiedniej ilości cukru do swojego gustu. Gorąco polecam!

 Sernik z ricottą i truskawkowym musem

Składniki:

na spód:

  • 120g herbatników pełnoziarnistych (lub zwykłych)
  • 70g masła

na masę serową:

  • 250g ricotty
  • 250g twarogu
  • 2 nieduże jajka
  • 2 płaskie łyżeczki budyniu waniliowego (proszku)
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

wierch:

  • 350g mrożonych truskawek
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku

 

 

Wykonanie:

Herbatniki zmielić na pył, dodać rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie. Masą wyłożyć dno i delikatnie boki tortownicy o średnicy 18cm. Podpiec około 10 minut w temperaturze 180oC.

Twaróg i ricottę zmielić w blenderze na gładką masę (można zmielić 2-3 krotnie ale moim zdaniem szkoda na to czasu ;), utrzeć z cukrem. Dodać jajka, mąkę i ekstrakt. Wymieszać dokładnie. Masę wylać na podpieczony spód. Piec około 50 minut w temperaturze 160oC w kąpieli wodnej (wstawiając tortownicę do większego naczynia wypełnionego do połowy brzegów wrzącą wodą, lub wstawiając naczynie żaroodporne na dno piekarnika). Po wyłączeniu pozostawić sernik w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Do garnka włożyć truskawki, podlać wodą. Podgrzewać na małym ogniu aż puszczą sok. Pogotować chwilę aż się rozpadną (można rozdrobnić widelcem aby przyspieszyć ten proces). Zdjąć owoce z ognia, dodać żelatynę i mieszać około minuty do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Podczas tego procesu kilkukrotnie przemieszać masę w celu napowietrzenia. Kiedy będzie już wyraźnie gęstniała, ubić ją chwilę rózgą, po czym wylać na sernik. Odstawić do stężenia.

 Sernik z ricottą i truskawkowym musem

Smacznego :)

sobota, 16 marca 2013

Tak niewiele potrzeba aby uzyskać naprawdę dobry deser. Szybkie ciasto biszkoptowe, łyżeczka konfitury ukryta we wnętrzu i ogromna czapa z waniliowego kremu na bazie śmietanki i mascarpone. Pycha! Mogę powiedzieć że zdecydowanie zaspokoiłam swoją chęć na ciacho z kremem :)

I jeszcze jedno. Jeśli lubicie bardziej wilgotny biszkopt, babeczki przed nałożeniem kremu można nasączyć ponczem z dodatkiem wiśniówki. Ja tego nie zrobiłam i mimo wszystko moim zdaniem było ok, ale oczywiście to rzecz gustu. W każdym razie polecam. To taki dobry torcik w wersji mini :)

Biszkoptowe babeczki nadziewane konfiturą wiśniową, z kremem 

Składniki na  ok. 8 sztuk:

  • 2 duże jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki (z górką) cukru pudru
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

na krem:

  • 3/4 szklanki śmietanki 36%
  • 150g mascarpone
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ew. troszeczkę czerwonego barwnika (dałam w żelu na czubek wykałaczki)

ponadto:

  • kilka łyżek wiśniowej konfitury
  • kilka wisienek z konfitury, do dekoracji

 

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę miksować, dodać ekstrakt. Kolejno, dalej miksując, dodawać żółtka. Do masy wmieszać delikatnie(!) przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę do muffin wyłożyć papilotkami (ja piekłam w usztywnianych papilotach, bez formy). W każde wgłębienie włożyć po dużej łyżce ciasta, na środek wyłożyć łyżeczkę  konfitury, przykryć resztą ciasta do 2/3 wysokości foremki. Piec około 18 minut w temp. 170oC. Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem, pod koniec wmieszać dodawane partiami mascarpone i ekstrakt. Ew. dodać barwnik. Udekorować wierzch babeczek (nie żałować kremu ;). Na czubku każdej babeczki położyć jedną wisienkę. Przechowywać w lodówce, wyjąć parę chwil wcześniej przed planowaną konsumpcją.

Biszkoptowe babeczki nadziewane konfiturą wiśniową, z kremem

Smacznego :)

piątek, 15 marca 2013

Według planowanych propozycji Wielkanocnych to druga i ostatnia babka jaką chciałam Wam pokazać.Tak jak poprzednia raczej sucha, taka do kubka kawy lub herbaty. Mięciutka, puszysta, pięknie pachnąca migdałami, czekoladą i orzechami laskowymi.

Trudna do wykonania raczej nie jest, ale pamiętajcie aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, to bardzo ważne! A jeśli mimo wszystko zdarzy się że podczas dodawania jajek do utartego masła masa się zważy, poniżej rada jak uratować ciasto :) Polecam kochani, to naprawdę pyszna baba! A jeśli macie ochotę na jakieś ciasto z kremem, to kolejny wpis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Już teraz zapraszam :)

źródło: przepis własny

Babka migdałowa z nutellą 

Składniki:

  • 200g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 120g migdałów zmielonych na pył
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • 7 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • pół szklanki nutelli

na polewę:

  • 100g czekolady gorzkiej
  •  łyżka oleju

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być temperatury pokojowej.

Zmielone migdały zalać mlekiem, wymieszać na gładką pastę (będzie gęsta). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym czekając aż poprzednie zostanie dokładnie zmiksowane*. Następnie dodawać po łyżce pasty migdałowej, chwilę miksować. Na koniec, cały czas miksując na wolniejszych obrotach, dodawać partiami składniki suche na przemian z nutellą (zaczynając i kończąc na składnikach suchych) oraz olejek.

Ciasto przełożyć do formy z kominem, wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Piec około 40 minut w temperaturze 170oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać z olejem. Lekko przestudzone ciasto wyjąć ostrożnie z formy. Polać polewą.

 

UWAGI:

* jeśli podczas dodawania jajek masa się zważy, należy przełożyć ją do miski umieszczonej nad parującą wodą i miksować na średnich obrotach aż masa stanie się gładka. Potrwa to zaledwie parę chwil. Dalej należy postępować według przepisu. Ciasto uratowane! :)

Babka migdałowa z nutellą

Smacznego :)

00:27, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
środa, 13 marca 2013

Niedoceniane wciąż przez nas warzywo. Może i mało urokliwe, ale przecież nie wygląd się liczy a wnętrze, prawda? ;) A co zatem w owym wnętrzu możemy znaleźć? Z pewnością spore pokłady witaminy C (jest jej dwa razy więcej niż w cytrusach), witaminy z grupy B, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. A także fosfor, wapń, potas i cynk, a dodatkowo również nieco magnezu i żelaza*.

Także sami widzicie, warto czasem sięgnąć po selerową bulwę i wyczarować sobie, a chociażby właśnie taką surówkę, lekko słodką z obowiązkowym dodatkiem orzechów włoskich. Pycha!

*źródło informacji odnośnie właściwości selera: klik

Suróka z selera

Składniki:

  • pół sporego selera
  • pół średniego jabłka
  • nieduża garstka rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie)
  • 5-6 połówek orzechów włoskich
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • ew. cukier

 

Wykonanie:

Jabłko i seler obrać, zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach. Dodać rodzynki połamane w rozdrobione w dłoniach orzechy, majonez i jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja czasem dodaje parę szczypt cukru, w zależności od słodkości jabłek.

Smacznego :)

Tagi: seler warzywa
11:40, milk_chocolate84
Link Komentarze (20) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi