Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
poniedziałek, 31 marca 2014

Najwyższa pora testować nowości na Wielkanoc! Dzisiaj mam dla Was przepis i instrukcję formowania przesłodkich (choć bez cukru ;) drożdżowych króliczków. Powiem Wam szczerze że myślałam że ich uformowanie będzie trudniejsze.. tymczasem było banalne i bardzo przyjemne :) Myślę że można to zadanie powierzyć nawet dzieciom.

Są idealne na świąteczne śniadanie. Pachnące, zdrowe i niezwykle urocze. Jestem pewna że wszyscy będą nimi zachwyceni :) Ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem, rano jedynie wyjąć na godzinkę, uformować i upiec. Polecam :)

orkiszowe króliczki

Składniki (na 5 sztuk):

  • 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 350g mąki pszennej
  • 180g jogurtu
  • 125ml mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 7g (saszetka) drożdży suszonych

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać razem - mąkę pszenną dodawać powoli. Wyrobić lekko klejące się ciasto starając się nie podsypywać mąką. Oprószyć mąką, włożyć do miseczki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na 5 równych części. Każdą część podzielić na 3: malutka, nieco większa i największa. Mniej więcej tak jak na poniższym zdjęciu.

 orkiszowe króliczki

Z największej części zrobić wałeczek. Najmniejszą uformować w kulkę, średnią część w owal.

 orkiszowe króliczki

Owalną część naciąć wzdłuż.

orkiszowe króliczki

Wałeczek zwinąć na kształt ślimaka. Doczepić głowę i ogonek.

orkiszowe króliczki

Odstawić do podrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem z łyżką mleka.

orkiszowe króliczki

Piec około 20 minut w temp. 180oC

Wielkanocne orkiszowe króliczki

Smacznego :)

08:33, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
sobota, 29 marca 2014

Pachnące cynamonem i pomarańczami drożdżówki. Mięciutkie i bardzo kuszące. Takie jeszcze trochę zimowe klimaty, ale jak dla mnie cynamon może się pojawiać w wypiekach całym rokiem ;) Idealne będą na śniadanie czy na przegryzkę dla dziecka do szkoły.

Mąkę dodawajcie powoli, ponieważ każda mąka ma inny stopień wilgotności czyli czasem trzeba jej dać mniej, a czasem ciut więcej. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące i do tego trzeba dążyć :) Do dzieła :D

Ślimaczki cynamonowo-pomarańczowe 

Składniki:

na ciasto:

  • 450-500 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka+ 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • jajko do posmarowania

nadzienie:

  • 30g masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ew. mleko

ponadto:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa do udekorowania upieczonych drożdżówek

 Ślimaczki cynamonowo-pomarańczowe

Wykonanie:

Z drożdży, mleka, cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników (mąkę dodawać ostrożnie). Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (około 7-10 minut). Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości około 5mm. Posmarować roztopionym masłem. Zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta. Roladę pokroić ostrym nożem w plastry grubości 3cm. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180oC przez około 20-25 minut w zależności od wielkości ślimaczków. Wystudzić. Składniki na lukier wymieszać, dodać tyle mleka, do uzyskać konsystencję gęstego jogurtu. Posmarować bułeczki. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

Ślimaczki cynamonowo-pomarańczowe

Smacznego :)

 

12:35, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
środa, 26 marca 2014

Ciasto z którym poradzi sobie każdy. Jest naprawdę bardzo proste do wykonania, i co dla niektórych osób ważne.. nie wymaga posiadania piekarnika ;)

Mi osobiście bardzo przypadła do gustu konsystencja. Kremowa, lekka.. nie przesadnie zagęszczona żelatyną. A smak? Połączenie truskawek z kawą, jak najbardziej trafione :) Ja użyłam rzecz jasna mrożonych owoców, gdyż te które można kupić obecnie, pozostawiają wiele do życzenia, ale w sezonie, świeże mile widziane :) Musicie mi też wybaczyć fakt że nie ma zdjęcia w przekroju. Zanim był czas aby je zrobić.. ciasta już nie było ;) Ale chyba dobrze o nim świadczy ;)

Torcik tiramisu z truskawkami

Składniki:

na masę śmietankową:

  • 350ml śmietanki
  • 250ml mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

masa truskawkowa:

  • 200g truskawek
  • 150ml wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny

ponadto:

  • ok. 20 podłużnych biszkoptów
  • ok. 300ml mocnego naparu kawowego
  • 3 łyżki amaretto
  • 1 łyżka cukru
  • kakao do obsypania
  • płatki migdałowe na boki

 

Wykonanie:

Masa truskawkowa: truskawki zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, pogotować 2-3 minuty, a następnie wyłączyć, rozgnieść je z grubsza widelcem, a następnie do jeszcze gorących dodać żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.

Do zimnej kawy dodać cukier i amaretto.

Masa śmietankowa: żelatynę zalać niewielką ilością wrzącej wody, dokładnie rozpuścić. Śmietankę z mascarpone ubić na sztywno, na koniec dodać cukier, a następnie cienką strużką wlewać jeszcze ciepłą żelatynę (cały czas miksując).

Ułożyć kolejno warstwy:

Mocno nasączone biszkopty

Torcik tiramisu z truskawkami

- połowa śmietanki

- truskawki

Torcik tiramisu z truskawkami

- mocno nasączone biszkopty

- druga połowa śmietanki. Ja wyłożyłam ją z rękawa cukierniczego.

- druga warstwa kakao

Całość schłodzić kilka godzin w lodówce. Zdjąć obręcz, boki obsypać migdałami.

Smacznego :)

czwartek, 20 marca 2014

Jakiś czas temu 'chwaliłam' się Wam na FB że testuję garnek rzymski z Garneczki.pl. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moimi doświadczeniami z owym 'sprzętem' ;)

Może zacznijmy od tego że garnek rzymski to dwuczęściowe naczynie do zapiekania wykonane z gliny, zwykle cieszące oko ładnymi ornamentami. Nie jest trudne w obsłudze. Wystarczy zanurzyć je przed pieczeniem w wodzie, a po zjedzeniu zawartości zalać wodą i spłukać bez użycia detergentów. Proste :) A jak działa? Z moich spostrzeżeń wynika że najważniejsze jest to że potrawy w nim zapiekane nie wysychają (chyba że zapomnicie wyłączyć piekarnik w odpowiednim czasie, to wtedy nawet garnek rzymski nie pomoże ;), dzięki czemu poniższa zapiekanka wyszła po prostu fenomenalnie!

To będzie z pewnością mój zapiekankowy hit :D Kasza, warzywa i kurczak. Lekko i naprawdę bardzo, ale to bardzo smacznie! Spróbujcie :)

Zapiekanka gryczana z kurczakiem, w garnku rzymskim

Składniki:

  • 3 torebki kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula
  • ok. 300g pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • łyżeczka lubczyku suszonego
  • kilka szczypt czerwonej ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

 Zapiekanka gryczana z kurczakiem, w garnku rzymskim

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, nieco krócej niż podane jest na opakowaniu (ja gotowałam 13 minut). Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podsmażyć chwilę, a następnie dodać pokrojoną w grubszą kostkę paprykę. Całość dodać do kaszy gryczanej.

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, podsmażyć kilka minut. Dodać lubczyk, paprykę ostrą i sos sojowy. Wymieszać a następnie przełożyć do kaszy. Wymieszać wszystko dokładnie z natką pietruszki. W osobnej misce wymieszać śmietanę z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.

Garnek rzymski zanurzyć wraz z pokrywką w wodzie na około 15-20 minut*. Po tym czasie przełożyć przygotowane składniki i zalać równo masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 200oC. Zapiekać 40 minut.

 Zapiekanka gryczana z kurczakiem, w garnku rzymskim

Zapiekanka gryczana z kurczakiem, w garnku rzymskim

*więcej o instrukcji użytkowania garnka rzymskiego przeczytacie tutaj.

Smacznego :)

a cały garnek wygląda tak:

garnek rzymski

08:20, milk_chocolate84
Link Komentarze (10) »
środa, 19 marca 2014

Jest intensywnie czekoladowe, dość ciężkie (choć nie tak jak brownie) i wilgotne. Po prostu przepyszne! Coś zdecydowanie dla tych którzy naprawdę kochają czekoladę, a wiem że takich tutaj nie brakuje ;)

Przygotujecie je w zaledwie parę chwil. Według mnie, stworzone jest do duetu z waniliowymi lodami. I choć powoli zbieram się do uruchomienia swojej maszynki do lodów, tym razem jeszcze posłużyłam się zakupionymi w sklepie (sorry ;). W każdym razie z domowymi, czy z 'kupczymi' lodami, na pewno Wam posmakuje! Gorąco polecam :)

Ciasto czekoladowe, najlepsze z lodami waniliowymi!

Składniki:

  • 300g czekolady deserowej
  • 200g masła
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • lody waniliowe do podania

polewa:

  • 60g czekolady
  • 2 łyżki śmietanki

 Ciasto czekoladowe, najlepsze z lodami waniliowymi!

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać kawę i ekstrakt, wymieszać. Jajka podbić lekko z cukrem, dodać je do masy czekoladowej. Na koniec wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlać do formy o średnicy 20cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec około 45-50 minut. Przestudzić.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Polać polewą ciasto. Podawać najlepiej w towarzystwie lodów waniliowych.

Ciasto czekoladowe, najlepsze z lodami waniliowymi!

źródło: klik, z moimi zmianami

Smacznego :)

 

12:12, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
wtorek, 18 marca 2014

Szybkie, proste i apetyczne śniadanie. Okazuje się też że nawet owsianka może ładnie wyglądać i naprawdę dobrze smakować ;) Dodatek miodu i bananów sprawia że jest naprawdę przepyszna.

Zresztą... nie będę Was namawiać.. sami spróbujcie ;)

owsianka z karmelizowanym bananem

Składniki:

  • ok. 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • ok. 1/2-3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • połówka banana
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • łyżka płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Płatki zalać wrzącym mlekiem, tak aby się pokryły plus ok. 2cm wyżej. Odstawić na parę minut aż napęcznieją. Wymieszać z miodem i cynamonem.

Banany pokroić w grubsze plastry. Na suchą patelnię wysypać cukier, podgrzewać aż się rozpuści a następnie poukładać banany. Po chwili delikatnie przełożyć je na drugą stronę. Zdjąć z ognia. Owsiankę przełożyć do talerza (jeśli jest za gęsta, dodać troszkę mleka). Na wierzchu poukładać banany. Posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

09:03, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 17 marca 2014

To jeden z tych wypieków który 'reklamy' nie potrzebuje. Mięciutkie, pachnące cynamonem, lekko słodkie babeczki. Idealnie pasuje do nich lukier z brązowego pudru o lekko karmelowym posmaku, ale nie przejmujcie się jeśli takowego nie posiadacie. Z białym pudrem będzie równie pysznie :)

Jeśli chodzi o stopień komplikacji, to jest zupełnie zerowy. Mój 6-latek wykonał większość czynności włącznie z obraniem marchewki. Całość zajęła nam dosłownie kilka chwil. Piotruś, nie bez powodu zresztą, nazwał je 'super pysznymi babeczkami', także ja już nic więcej dopowiadać nie muszę ;) Jestem pewna że i Wam posmakują!

źródło: z małymi zmianami stąd

 Marchewkowe muffiny carrot muffins

Składniki:

miska 1:

  • 4 średniej wielkości marchewki (starte na tarce o średnich oczkach)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru brązowego (lub cała szklanka jeśli lubicie słodsze wypieki)
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

miska 2:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka (z górką) proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

wierzch:

  • 3/4 szklanki cukru pudru (najlepiej z brązowego cukru)
  • kilka łyżeczek mleka
  • 1 marchewka

Marchewkowe muffiny carrot muffins


Wykonanie:

Wymieszać razem składniki poszczególnych misek. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać razem tylko do połączenie składników. Ciastem wypełnić foremki do muffin wyłożone papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec około 20-23 minut w temperaturze 180oC. Przestudzić.

Cukier puder wymieszać z mlekiem, dodając je stopniowo, do uzyskania gęstego lukru. Polukrować babeczki. Marchewkę obrać, pokroić w cieniutkie paseczki np. obieraczką do warzyw. Zrobić w nich ruloniki i poukładać na babeczkach.

Marchewkowe muffiny carrot muffins

źródło (z moimi zmianami)

Smacznego :)

08:07, milk_chocolate84
Link Komentarze (10) »
sobota, 15 marca 2014

Kolejny sernik bez 'udziwnień'. Nic na to nie poradzę.. ale jeśli chodzi o serniki to najbardziej lubię właśnie te najbardziej klasyczne i najlepiej waniliowe ;) Tym razem dodałam kwaśną śmietanę do masy serowej, natomiast wierzch pokryłam warstwą pachnących latem truskawek :)

Sernik ma kremową, lecz zwartą konsystencję za sprawą własnoręcznie mielonego twarogu. Jak dla mnie, najlepiej smakuje wyjęty chwilę wcześniej (przed podaniem) z lodówki. Nabiera wtedy fajnej, lekkiej konsystencji. Spróbujcie koniecznie :)

sernik z sosem truskawkowym

Składniki:

na spód:

  • 100g herbatników
  • 70g masła

masa serowa:

  • 750g twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 250g mascarpone
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

wierzch:

  • 250g truskawek (mrożonych lub świeżych)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Herbatniki zmiksować na pył. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20cm. Podpiec w piekarniku nagrzanych do 180oC przez około 10 minut.

Cukier utrzeć z jajkami, dodawać stopniowo twaróg i mascarpone, cały czas miksując. Na koniec dodać proszek budyniowy i ekstrakt. Masa będzie dość gęsta. Wylać ją na podpieczony spód, uderzyć kilka razy o blat aby masa dobrze się rozłożyła. Wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 150oC i piec przez około 1h, najlepiej w kąpieli wodnej. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.

Truskawki podgrzać w rondelku (jeśli są świeże dodać odrobinę wody). Rozgnieść drobno widelcem. Do gotującej się masy dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną widy. Zamieszać. Wyłożyć owoce na sernik.

Smacznego :)

11:03, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
środa, 12 marca 2014

Przepraszam Was za to ze moja aktywność na blogu jest ostatnio mniejsza. Wynika to z tego że brakuje mi chwilowo na wszystko czasu, nie mówiąc o pieczeniu i gotowaniu :( Mam jednak nadzieję że niebawem się to zmieni i wraz z wiosną będzie mnie tu więcej z ciekawymi propozycjami :)

***

Dzisiaj mam dla Was kolejny koktajl. Odchudzający, a to za sprawą grejfruta który zapobiega odkładaniu się tłuszczu w naszym organizmie, ale również pomaga pozbyć się tego co już się nagromadziło ;) Brzoskwinia jest za to niskokaloryczna i działa oczyszczająco na nasz organizm. A jabłko? To również niskokaloryczny owoc zawierający m.in błonnik który podtrzymuje stan sytości. Nic, tylko pić, chudnąć i pięknieć drogie Panie ;)

koktajl odchudzający

Składniki:

  • 2 połówki brzoskwini z puszki (w sezonie świeżej, dojrzałej i soczystej)
  • połowa niedużego jabłka
  • 4 duże łyżki jogurtu
  • 1/2 szklanki soku z grejfruta (najlepiej niesłodzonego)
  • 1 łyżka brązowego cukru

 

Wykonanie:

Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać resztę składników. Zmiksować na gładki koktajl. Pić od razu po przygotowaniu.

Smacznego :)

08:27, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
niedziela, 09 marca 2014

Bardzo dobry torcik o łamiącym się smaku kwaskowych malin i słodkiej białej czekolady. Trochę czasochłonny, ale z pewnością wart efektu :)

Najlepiej smakuje wyjęty chwilę wcześniej z lodówki. Polecam jest pyszny! Bez zbędnych słów ;)

PS. ten tort miał być propozycją na Dzień Kobiet, ale życie zweryfikowało niestety moje plany uziemiając mnie na kilkanaście godzin w pracy.. W każdym razie przyjmijcie spóźnione, ale najserdeczniejsze życzenia dla wszystkich czytelniczek Wypieków z Pasją! Ten torcik jest specjalnie dla Was :)

torcik z malinami i białą czekoladą

Składniki:

na ciasto:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru drobnego lub pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu

warstwa malinowa:

  • 1 i 1/2 szklanki malin + ok. 3/4 szklanki
  • 1/2 szklanki wody
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka (z lekką górką) żelatyny

czekoladowy krem:

  • 250g mascarpone
  • 200g czekolady białej
  • szklanka śmietanki

ponadto:

wiórki czekoladowe do dekoracji (około 2/3 szklanki)

 

Wykonanie:

Ciasto: Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a następnie pojedynczo żółtka i ekstrakt. Na koniec wmieszać delikatnie np. drewnianą łyżką, przesianą mąkę. Ciasto wyłożyć do formy z wyłożonym papierem do pieczenia (same dno) o średnicy 20cm. Piec około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy, a następnie wyjąć ciasto z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości ok. 50cm i wstawić do uchylonego piekarnika na parę chwil. Wystudzić.

Masa malinowa: Maliny (1,5 szklanki) zalać wodą w rondelku, doprowadzić niemalże do wrzenia. Wlać na sito i przetrzeć (aby pozbyć się pestek). Ponownie mocno podgrzać a następnie dodać żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Wystudzić, dodać resztę malin, a następnie wstawić do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć ale da się jeszcze wylać na biszkopt, przekroić ciasto na 3 blaty.

Pierwszy blat biszkoptu włożyć w tortownicę w której był pieczony, zalać tężejącą malinową masą. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki do stężenia.

Po tym czasie wyjąć ciasto z formy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Mascarpone w temperaturze pokojowej przemieszać, a następnie wlać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać dokładnie. Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z czekoladą (tutaj masa mi się lekko zważyła, ale nie miało to wpływu na efekt końcowy). Wyłożyć krem na biszkopt, przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem (delikatnie, tylko tak aby czekoladowe wiórki się przykleiły). Udekorować wiórkami z białej czekolady.

torcik z malinami i białą czekoladą

Smacznego :)

Tagi: maliny owoce
07:39, milk_chocolate84
Link Komentarze (11) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi