Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
poniedziałek, 30 marca 2015

Prościej się nie da. Zakwas, mąka, woda i sól. Wieczorem należy nakarmić zakwas, rano zmieszać chleb, po popołudniu kilka razy złożyć i wieczorem do pieca. Jak na zakwasowca, to naprawdę błyskawicznie ;) Miąższ jest delikatny, sprężysty, z drobnymi dziurkami. Warto upiec!

najprostszy chleb pszenny na zakwasie

Nie każdy ma czas piec chleb w tygodniu, ale może skusicie się na niego na zbliżające się święta? Domownicy na pewno będą zachwyceni :)

źródło: Nasze Życie od Kuchni

Składniki:

  • 100g zakwasu żytniego, dokarmionego 8-12h wcześniej
  • 600g mąki pszennej
  • 345g wody
  • 1 łyżka płaska soli

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyrobić ręcznie lub w mikserze, dokładnie. Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką lub wysmarowanej olejem, włożyć miskę w foliową torebkę i zawiązać. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na ok. 12h. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat, rozpłaszczyć na prostokąt i złożyć na 3 (jedna część do środka, i na to druga. Powstają wtedy 3 warstwy ciasta). Odstawić na godzinę w misce zawiniętej w torebkę. Po godzinie złożyć ponownie i ponownie odstawić na godzinę. Po tym czasie złożyć ostatni raz, przełożyć ciasto do keksówki lub kosza rozrostowego do chleba. Odstawić do ostatecznego wyrośnięcia (u mnie rosło niecałą godzinę).

Nagrzać piekarnik do 250 stopni. Chleb naciąć ostrym nożem. Wstawić do piekarnika. Na dno wrzucić garść kostek lodu. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 220oC. Po kolejnych 15 minutach zmniejszyć do 200oC i dopiec jeszcze kolejne 15-20 minut. Dobrze upieczony chleb postukany wydaje pusty dźwięk.

najprostszy chleb pszenny na zakwasie chleb dla początkujących zakwasowie łatwy chleb szybki chleb na zawasie

Smacznego :)

Tagi: zakwas
08:58, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
sobota, 28 marca 2015

Do przygotowania tego mazurka wykorzystałam przepis na mus czekoladowy. Wiedziałam że wyjdzie pysznie, i nieskromnie powiem że się nie myliłam ;) Mazurek czekoladowy to od dzisiaj mój numer 2 (cóż.. klasyczny kajmakowy zawsze na pierwszym miejscu ;). Jest obłędnie pyszny!

 mazurek czekoladowy

Przygotowałam go razem z Najsmaczniejsze.pl. Myślą przewodnią był oczywiście mazurek czekoladowy. Nie dziwi mnie już to że zawsze wychodzi nam zupełnie co innego.. ale zabawa i tak jest przednia ;) Ja przygotowałam wysoki mazurek z musem, Agnieszka kolorowe mazurki które dekorowały dzieci. Polecam Wam obie wersje :)

Składniki:

na spody:

  • 100g masła
  • 140g mąki
  • 10g kakao
  • 1 duże żółtko lub 2 mniejsze
  • 50g cukru pudru

mus czekoladowy:

  • 2 żółtka
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 40g cukru
  • 250g śmietanki



Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem. Wyroić szybko, uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30/23cm. Obciąć brzegi, podzielić ciasto na 3 blaty, krojąc wzdłuż dłuższego boku - tak aby wyszedł wąski, podłużny mazurek, każdy o wymiarach mniej więcej 10/23cm. Z resztek można przy okazji upiec 2-3 kruche babeczki.

Blaty ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika do 180oC. Wstawić spody na ok. 10 minut - uwaga, szybko się rumienią a na czekoladowym spodzie można przeoczyć moment zbyt mocnego przyrumienienia. Wystudzić.

Mus: Śmietankę ubić na sztywno. Żółtka (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na puszystą masę. W między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze lekko ciepłą czekoladę dodać do żółtek, energicznie wymieszać, dodać śmietankę i rózgą (nie łyżką) energicznie mieszać aż masa całkowicie się połączy, nie dłużej. Wstawić na kilka minut do lodówki, aby lepiej się przekładało blaty.

Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 musi czekoladowego, przykryć drugim blatem, wyłożyć kolejną porcję musu i ponownie nakryć blatem. Pozostałym kremem wysmarować wierzch mazurka i wycisnąć z worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką brzegi (można też tego nie robić, a całą porcję musu wysmarować górę i boki mazurka, a następnie dowolnie udekorować).

Dowolnie udekorować. U mnie bazie z paluszków i migdałów maczanych w czekoladzie. Przed krojeniem dobrze schłodzić, najlepiej kilka godzin.

mazurek czekoladowy najlepszy mazurek przepisy na święta wielkanoc przepisy wielkanocne

Smacznego :)

13:56, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
czwartek, 26 marca 2015

Wielkanoc to baby i mazurki - przede wszystkim ;) Ale też jajka! Takie klasyczne, z majonezem i chrupiącym szczypiorem, to pozycja obowiązkowa, ale warto też przygotować coś nowego, na przykład właśnie jajka faszerowane suszonymi pomidorami i rzeżuchą, która spełnia tutaj rolę nie tylko wizualną, ale i smakową. Jeśli jej nie lubicie, polecam użyć rukoli, ale bez.. to już nie będzie to :) Spróbujcie koniecznie!

jajka z suszonymi pomidorami i rzeżuchą

Niestety jajka, czy to faszerowane, czy z majonezem, dość szybko obsychają. Polecam zatem ugotować sobie jajka wcześniej, przygotować masę do faszerowania, a całość złożyć przed podaniem. Choć smaku to nie zmienia, to jest po prostu bardziej zachęcająco do jedzenia ;) Jestem pewna że Wam posmakują! :)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 4 suszone pomidorów (z oleju)
  • 1 nieduża łyżka majonezu
  • sól (ostrożnie)
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • spora szczypta oregano
  • garstka rzeżuchy

jajka z suszonymi pomidorami i rzeżuchą jajka przepisy na wielkanoc jajka na wielkanoc jajka faszerowane rzeżucha przepisy

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przekroić każde na pół (wzdłuż). Wyjąć żółtka, dodać do nich drobno posiekane pomidory suszone i majonez, zblendować na prawie gładką masę (można pominąć, ale wtedy należy bardzo drobno posiekać pomidory, i raczej nie da się już wycisnąć masy z rękawa używając dekoracyjnej końcówki). Dodać oregano, rozcierając je uprzednio między palcami aby uwolnić aromat. Doprawić solą (nie wiele, pomidory są lekko słone) i pieprzem.

Do każdej dziurki po żółtku włożyć trochę rzeżuchy. Nałożyć masę z suszonymi pomidorami, rękawem lub łyżeczką. Najlepiej zrobić to chwilę przed podaniem, ponieważ szybko obsychają.

jajka z suszonymi pomidorami i rzeżuchą jajka przepisy na wielkanoc jajka na wielkanoc jajka faszerowane rzeżucha przepisy

Smacznego :)

09:22, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
środa, 25 marca 2015

Będę dla Was miała dwie nowe propozycje na świąteczne mazurki. Dzisiaj mazurek malinowy z bezą. Bezy możecie upiec sami lub kupić gotowe. Oczywiście polecam zrobić samemu. Dlaczego? Po pierwsze dlatego że z kruchego ciasta i tak zostaje jedno białko, a po drugie co domowe.. sami wiecie ;) W każdym razie mazurek PYCHA. Koniecznie do zrobienia!

mazurek malinowy z bezą

Link do niezawodnego przepisu na bezy podaję w przepisie. Zwykle z niego piekę i wychodzą super, także mogę śmiało polecić (właśnie! warto byłoby zmienić zdjęcie w przepisie ;). A mazurek? Nie dosyć że dobry, to jeszcze cudnie wygląda, prawda? :)

Składniki:

  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

wypełnienie:

  • mały słoiczek malinowego dżemu
  • pokruszone bezy (np. z przepisu bezy-przepis podstawowy - wystarczy z jednego białka)
  • kilka listków mięty

 mazurek malinowy z bezą wielkanoc przepisy mazurek bezowy z malinami

Wykonanie:

Składniki na ciasto posiekać nożem aż powstanie kruszonka, szybko zagnieść w kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić przez co najmniej 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt około 30/20cm (cienko), okroić na równo boki. Ze ściętych resztek zrobić wałek, ułożyć go na krawędzi i lekko docisnąć. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, a następnie na czas nagrzewania piekarnika wstawić ciasto do lodówki. Piec około 18 minut (aż się lekko zarumieni) w temperaturze 180oC. Wystudzić (UWAGA! ciepłe ciasto mocno się kruszy - najlepiej przed przekładaniem z blachy dobrze wystudzić).

Na upieczony spód wyłożyć konfiturę malinową, pokruszyć bezy, obsypać świeżymi listkami mięty.

mazurek malinowy z bezą wielkanoc przepisy mazurek bezowy z malinami

Smacznego :)

08:37, milk_chocolate84
Link Komentarze (7) »
niedziela, 22 marca 2015

Scones to bułeczki wypiekane na proszku do pieczenia, czasem również z dodatkiem sody. Powstają błyskawicznie! Wystarczy wymieszać niezbyt dokładnie wszystkie składniki i od razu można piec. Na weekendowe śniadanie - idealne! Najlepsze prosto z piekarnika, posmarowane masłem i konfiturą owocową, choć na drugi dzień podpieczone na grillu były równie pyszne!

bułeczki scones, z rodzynkami

Możliwości jest wiele, ale na początek proponuję Wam jedynie dodatek rodzynek i chrupiących migdałów na wierzchu. Na kolejne wersje jeszcze przyjdzie pora ;)

żródło: White Plate

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego (lub greckiego) + 2 łyżki do posmarowania
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g zimnego masła
  • 40 g drobnego cukru
  • garść rodzynek
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Połączyć ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać resztę składników (bez migdałów) i wymieszać mikserem lub łyżką. Uformować ciasto z kulę, spłaszczyć do 2-3cm. Przekroić ostrym nożem na 8 części (trójkątów). Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w lekkich odległościach od siebie. Posmarować jogurtem, posypać migdałami. Piec około 12-14 minut w temperaturze 220oC.

bułeczki scones, z rodzynkami angielskie bułeczki szybkie łatwe na śniadanie

czwartek, 19 marca 2015

Prościej się nie da ;) To szybka i prosta babka waniliowa, taka bez udziwnień, ale za to z prawdziwą pachnącą wanilią! Do tego cytrynowy lukier i uwierzcie mi że nic jej więcej nie potrzeba Mięciutka, delikatna i pachnąca :)

babka waniliowa

Do jej przygotowania potrzebna Wam będzie laska wanilii, a właściwie same ziarenka. Wydrążoną laskę można wykorzystać potem do ekstraktu waniliowego, budyniu czy innego deseru. Już same ziarenka nadają babce cudownego aromatu. Nie jest to może wyszukane i skomplikowane ciasto, ale czasem im prościej... tym lepiej ;) Gorąco polecam :)

Składniki:

  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 6-7cm kawałek laski waniliowej

lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny 

 babka waniliowa ciasto waniliowe przepisy na wielkanoc ciasto na wielkanoc wypieki babka z wanilią

Wykonanie:

Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Z laski waniliowej wydrążyć ziarenka. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ziarenka wanilii i dalej miksując wlewać powoli masło. Na koniec wmieszać na wolnych obrotach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę przełożyć do formy na babkę z kominem, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem. Przed wyjęciem z formy całkowicie wystudzić.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Najlepiej dodawać sok stopniowo, do uzyskania lukru konsystencji gęstej śmietany. Polukrować babkę. 

babka waniliowa ciasto waniliowe przepisy na wielkanoc ciasto na wielkanoc wypieki babka z wanilią

Smacznego :)

08:52, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
wtorek, 17 marca 2015

Ostatnio pokazywałam Wam naleśniki czekoladowe, a że u nas je się ich naprawdę sporo (tak już jest jak się ma dzieci ;), wciąż szukam nowych pomysłów. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki ze szpinakiem, choć szpinak wcale wyczuwalny nie jest. Daje za to piękny, intensywny, zielony kolor :)

wiosenne naleśniki szpinakowe

Można je podawać dosłownie ze wszystkim. My jedliśmy je ze słodkim twarożkiem, dżemem i nutellą, ale można je również wykorzystać wytrawnie, np. zapiec z serem i szpinakiem. Możliwości są, jak to z naleśnikami bywa, nieograniczone :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanka wody gazowanej
  • 2 garstki szpinaku świeżego (około 70-80g)
  • solidna szczypta soli
  • łyżeczka oleju 

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce (szpinak wcześniej umyć i poodrywać ogonki). Zblendować wszystko na gładką zieloną masę. Dodać olej. 

Smażyć cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni nieprzywierającej, bez tłuszczu. Z obu stron na rumiano. Podawać z dowolnymi dodatkami. 

naleśniki ze szpinakiem zielone naleśniki naleśniki szpinakowe

Smacznego :)

08:43, milk_chocolate84
Link Komentarze (7) »
niedziela, 15 marca 2015

Bardzo prosty sposób na przygotowanie przepiórki. Prawda jest taka że to delikatne mięso, i wcale wiele nie potrzebuje. Przygotowywałam ją po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni :)

przepiórka pieczona

Powiem Wam szczerze że byłam mocno zdziwiona ilością mięsa w jednej przepiórce. Choć cała mieści się w dłoń, zjedliśmy po połówce. Z sałatą/warzywami i np. puree ziemniaczanym stanowi pełen posiłek. Nie wiem czy byłabym w stanie zjeść jedną całą na raz ;) Mięso jest soczyste i delikatne, naprawdę warto ją przygotować :)

Składniki:

  • 2 przepiórki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 niewielkie kawałki masła
  • gałązka pomidorków koktajlowych

 

Wykonanie:

Oliwę wymieszać z octem i solą. Przepiórki dokładnie opłukać, głównie w środku. Włożyć je do marynaty, dokładnie nią wysmarować, przykryć i odstawić na kilka godzin (u mnie na noc+ do pory obiadowej). Po tym czasie ułożyć przepiórki w naczyniu żaroodpornym, na każdą położyć kawałek masła, ułożyć po bokach opłukane pomidorki, przykryć dość szczelnie workiem do pieczenia (nie folią aluminiową). Można również umieścić przepiórki i pomidorki bezpośrednio w worku. Zapiekać około 30, maksymalnie 40 minut w temperaturze 180oC. Ostatnie 5 minut odkryć aby się zrumieniły.

Podawać od razu. Odgrzewane będą już bardziej suche.

przepiórka pieczona, przepis na przepiórkę marynowana przepiórka

Smacznego :)

10:11, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
piątek, 13 marca 2015

Kiedy przychodzi wiosna, zwykle nabieramy ochotę na lżejsze jedzenie, lub po prostu na zrzucenie tego nad czy pracowaliśmy całą zimę ;) Niestety wraz z tym (bynajmniej u mnie) nie przychodzi niechęć do słodyczy. Myślę jednak że takie ciasto bezglutenowe z kaszą jaglaną i jabłkami nie będzie wtedy wielkim grzechem ;)

Ciasto bezglutenowe z kaszą jaglaną i jabłkami

Choć na to nie wygląda, jest lekkie i delikatne, taki wilgotny biszkopcik, który owej wilgoci nabiera nie tylko dzięki musowi z kaszy jaglanej, a również dzięki kawałkom jabłka które puszczają sok podczas pieczenia. Ciasto jest naprawdę pycha! Polecam :)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100g/1 woreczek kaszy jaglanej (ugotowanej w lekko osolonej wodzie do miękkości)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 spore łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko
  • płatki migdałowe do posypania

 

Wykonanie:

Jabłko obrać, pokroić w niewielką kostkę, odstawić. Ugotowaną kaszę jaglaną zalać mlekiem, zmiksować niemalże na gładko, ale pozostawiając niewielkie kawałki kaszy. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Cały czas ubijając dodać olej, a następnie niewielkimi porcjami zmiksowaną z mlekiem kaszę, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksować tylko do połączenia składników.

Masę wylać na formę o wymiarach 30/20cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Na wierzch ułożyć jabłka, posypać płatkami migdałowymi. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170oC. (Ciasto rośnie,  apotem delikatnie opada, ale nie staje się zakalcem).

Ciasto bezglutenowe z kaszą jaglaną i jabłkami ciasto jaglane z owocami

Smacznego :)

środa, 11 marca 2015

Pełnoziarniste pieczywo jest i zawsze będzie najlepsze. Ale przychodzi czasem taki czas kiedy ma się ochotę na zwykłą pszenną bułę, taką klasyczną kajzerkę! Nie są takie nadmuchane jak kupne 'dmuchawce' ale wciąż delikatne i miękkie. I choć to tylko zwykła bułka, ciepła nie potrzebuje nic więcej poza kawałkiem masła :)

zwykłe bułeczki pszenne - kajzerki

Pamiętajcie aby składniki były w temperaturze pokojowej. Co tu dużo mówić, po prostu polecam :) Przy okazji załączam film poglądowy z przygotowania bułeczek. Zwróćcie głównie uwagę na formowanie bułeczek, dzięki czemu małą równą powierzchnię. Do dzieła! :)

Składniki:

  • ok. 470-500g mąki
  • 250ml mleka
  • 30g masła
  • 1 łyżeczka soli (z górką)
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 7g drożdży

 

Wykonanie:

Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać. Posypać lekko mąką. Przykryć i odstawić na parę minut aż zaczną delikatnie 'bąbelkować'. Dodać rozpuszczone masło, sól i powoli mąkę. Dodawać stopniowo. Wyrabiać gładkie, lekko klejące ciasto - nie podsypywać za mocno mąką. Powinno lekko przyklejać się do blatu. Wyrobione dobrze ciasto oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 12 części. Z każdej części uformować bułeczkę zagniatając dłonią ciasto pod spód (szczegóły na filmie).

Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości od siebie (ułożyłam 3 rzędy po 4 bułeczki). Na każdej bułeczce zrobić wgłębienia nożem, mocno dociskając nim do blaszki - u mnie w 3 kierunkach.
Przykryć i odstawić do napuszczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

zwykłe bułeczki pszenne - kajzerki szybkie pieczywo pieczywo pszenne przepis na szybkie bułeczki

Smacznego :)

Tagi: drożdże
08:38, milk_chocolate84
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi