Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
sobota, 19 marca 2016

Babek na święta nigdy nie za wiele! Szczególnie takich wyjątkowych, do których chce się wracać nawet po świętach. Babka herbaciana, z aromatem ukochanego przeze mnie earl greya. Przepyszna! Zakochałam się w niej bez pamięci. Puszysta, delikatna, z subtelnym aromatem herbaty. Mistrzostwo świata! Musicie spróbować :)

 babka herbaciana z earl grey

Składniki są na sporą babkę. Piekłam ją w formie silikonowej więc niczym nie musiałam jej smarować ani wysypywać. Pamiętajcie jednak, że zwykłe blaszane formy należy dobrze natłuścić i wysypać mąką lub kaszą manną. Zapobiegnie to katastrofie :) Poza tym babka jest prosta i bezproblemowa, a jestem pewna.. że i Wasze serca skradnie :)

źródło: klik (z moimi zmianami)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki herbaty earl grej (liściasta, mielona, nie ma znaczenia)
  • 3 łyżki herbaty earl grey mielonej
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu

 earl grey bundt cake

Wykonanie:

Mleko zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj herbatę, przykryj garnuszek i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź herbatę i odstaw mleko do całkowitego wystudzenia.

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. W między czasie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieloną herbatę. Do masła dodawaj kolejno jajka (również w temperaturze pokojowej), po każdym dokładnie miksując, a następnie dodaj ekstrakt.

Cały czas miksując dodaj 1/3 składników suchych, następnie 1/2 mleka, ponownie 1/3 składników suchych, pozostałe mleko, i na końcu pozostałe składniki suche. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłóż do formy na babkę, piecz godzinę w temperaturze 180oC. Przed wyłączenie piekarnika upewnij się patyczkiem że babka się upiekła.

Odłóż do wystudzenia. Zaparz herbatę w 2-3 łyżkach wody. Dodaj około 3/4 szklanki cukru pudru, wymieszaj. Polukruj babkę.

babka herbaciana, ucierana

Smacznego :)

11:39, milk_chocolate84
Link Komentarze (14) »
sobota, 12 marca 2016

Kremowy i delikatny. Na twarogu mielonym czterokrotnie. Z dużą ilością waniliowych kropeczek, i kolorowych jajeczek wprowadzających nas powoli w wiosenno-świąteczny nastrój. Prosty do wykonania... jak to sernik ;) Z pewnością wart upieczenia!

sernik z kolorowymi jajeczkami 

Najlepiej użyć sera mielonego samodzielnie, ale jeśli już decydujecie się na ser w wiaderku, szukamy takiego bez mleka w proszku, zagęszczaczy i innych cudów. Dekoracja według uznania, choć mi osobiście takie skromne, pastelowe jajeczka, pasują tutaj idealnie :)

Składniki:

na spód:

  • 125g herbatników pełnoziarnistych
  • 50g masła

na masę serową:

  • 500g sera (mielonego co najmniej 3 krotnie)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka klasy L
  • 50g masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 laska wanilii

ponadto:

  • kolorowe jajeczka do dekoracji
  • 100g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

 sernik kremowy na twarogu

Wykonanie:

Herbatniki zmiel, dodaj roztopione masło. Mieszaj do chwili uzyskania "mokrego piasku". Wyłóż całość na dno formy o średnicy 18cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Łyżeczką dociśnij herbatniki na spód i boki do 2-3cm wysokości. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180oC. Zapiekaj 10 min, aż spód się lekko zarumieni.

W między czasie przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w tej samej temperaturze.

Ser utrzyj z cukrem. Cały czas miksując dodawaj kolejno jajka (po każdym miksując do połączenia składników), a następnie miąższ z jednej laski wanilii, masło i śmietankę. Na koniec dodaj obie mąki. Masę przelej na uprzednio podpieczony spód. Do piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą i zmniejsz temperaturę do 150oC. Piecz sernik godzinę, a następnie otwórz piekarnik i pozwól mu całkowicie wystygnąć.

Mascarpone utrzyj z cukrem. Wyłóż na wierzch schłodzonego sernika. Ułóż kolorowe jajeczka.

sernik waniliowy wielkanocny

Smacznego :)

09:12, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
środa, 09 marca 2016

Nie ma świąt Wielkanocnych bez majonezu. Nie ma sosu tatarskiego, sałatki warzywnej, faszerowanych jajek, a nawet najpuszystszej na świecie babki majonezowej! Ale należy pamiętać o tym że majonez musi być dobrej jakości, taki który będzie smaczny i będzie miał odpowiednią konsystencję. I taki właśnie jest majonez domowy!

majonez domowy 

Gęsty, kremowy, idealny! :) Zrobicie go szybciej niż myślicie. Wystarczy włożyć wszystko w pojemniczek i włączyć blender. Bez powolnego ubijania, martwienia się o zważenie. Wychodzi zawsze! Zawsze tak samo dobry ;)

Podaje ilości soli i pieprzu jakie nam odpowiadają smakowo, ale dodawajcie je ostrożnie, lepiej dodać na końcu jeśli okaże się za mało, niż zamartwiać się że majonez wyszedł na słony.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 300ml oleju
  • 2 duże łyżeczki wyrazistej w smaku musztardy
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w wyższym naczyniu. Włóż blender do samego dna naczynia i zacznij ubijać. Od razu zauważysz że warstwa majonezu staje się coraz wyższa. Ubijaj unosząc delikatnie blender góra-dół, do chwili kiedy majonez zacznie osadzać się na ściankach naczynia i blenderze (początkowo masa będzie "śliska"), potrwa to około 30-40 sekund. Gotowy majonez przełóż do słoika i trzymaj w lodówce.

przepis na domowy majonez

17:15, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
niedziela, 06 marca 2016

Chyba najlepsza pavlova jaką jadłam. Jest tutaj wszystko co być powinno. Słodka beza łamana jest kwaskowymi owocami, a delikatne wnętrze bezy uzupełniają chrupiące siekane pistacje. Skomponowana, aby nie powiedzieć.. perfekcyjnie :)

 pavlova cytrusowa

Polecam użyć również czerwonych pomarańczy, które akurat teraz nie trudno dostać. Beza wygląda wtedy naprawdę cudnie! :) Spróbujcie koniecznie, jest pyszna!

Składniki:

  • 3 białka (L)
  • 170g cukru drobnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

wierzch:

  • grejfrut
  • mandarynka
  • pomarańcze (najlepiej również czerwone)
  • garść łuskanych pistacji
  • pół szklanki śmietanki 30-36%
  • łyżka cukru pudru

 

Wykonanie:

Białka ubij na sztywną pianę, a następnie cały czas miksując dodawaj po łyżce cukier. Nie spiesz się, należy to robić powoli, po każdej łyżce poczekaj aż zostanie dobrze wmiksowana. Po ostatniej porcji miksuj jeszcze około 4-5 minut. Po tym czasie dodać kolejno mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksuj jeszcze minutę, do połączenia składników.

Masę wyłóż na papier do pieczenia (okrąg o średnicy ok. 16-17cm), zbierając delikatnie boki do góry. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC a następnie zmniejsz temperaturę do 150oC i susz godzinę. Po upieczeniu bezy, pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Wyłóż na bezę. Cytrusy obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry, poukładaj na śmietance. Całość posyp siekanymi pistacjami.

bez cytrusowa z siekanymi migdałami

Smacznego :)



środa, 02 marca 2016

Znacie smak świeżego miąższu kokosa? Mmm... poezja! To zdecydowanie co innego niż znane wszystkim ze sklepu wiórki. Połamany na mniejsze kawałeczki miąższ to świetna przekąska! Serio! A dlaczego jeszcze warto go kupować? Po pierwsze, można z niego przygotować pyszne, domowe mleko kokosowe, po drugie, łupinę można wykorzystać do dekoracji np. jako doniczka do drobniejszych kwiatów, a po trzecie, z miąższu powstaje micha gigantycznych wiórek (albo zwykłych, drobnych). Osobiście preferuję te większe, które trudniej dostać. Są świetne do granoli lub do dekoracji ciast i babeczek. 

jak rozłupać kokosa i zrobić wiórki

A jak zabrać się do "walki" z twardym kokosowym orzechem? Sprawa wcale nie jest aż tak skomplikowana jak mogłoby się wydawać. Ale po kolei..

kokos jak otworzyć

Każdy kokos ma na górze trzy wgłębienia które w łatwy sposób przekłuć, np. ostro zakończonym nożem. Możesz również wkręcić w jedno z wgłębień korkociąg i wkręcić się jak w korek od wina :) Według mnie łatwiej ostrym nożem, ale spróbuj co będzie dla Ciebie korzystniejsze. 

jak rozłupać kokosa woda kokosowajak rozłupać świeżego kokosa

Z powstałego otworu "wytrząśnij" wodę kokosową. Polecam zrobić dwie dziury, będzie szybciej leciała. Na koniec potrząśnij orzechem upewniając się że nie ma już w nim wody, a następnie uderzaj np. tłuczkiem do mięsa kilka razy w łupinę, aż pęknie. Ja to robię na desce którą kładę na podłodze. Za 3-4 maksymalnie uderzeniem, pęka :)

jak rozłupać kokosa instruckjajak rozlupać kokosa szybko

Teraz tylko wyjmij miąższ oddzielając go od łupiny, i najlepiej obieraczką, pozbądź się brązowej skórki. Aby było łatwiej, możesz miąższ naciąć na mniejsze kawałki.

jak rozłupać kokosa krok po krokujak rozłupać kokosa

W takiej postaci kokos nadaje się już do konsumpcji, i w takiej też wersji zjadam zawsze część od razu :) A reszta? Na wiórki. Na duże wióry kokosowe, które ciężko kupić, a które są niezastąpione w dekoracji ciast czy do przygotowania pysznej granoli (o tym też jeszcze będzie..).

Wystarczy że obieraczką do warzyw zetniesz miąższ na cieniutkie plasterki, a następnie rozłożysz na papierze do pieczenia i ususzysz w piekarniku. Cały proces nie trwa długo, bo około 30 minut w temperaturze 100oC. Co jakiś czas zajrzyj do nich i przemieszaj, aby równomiernie obsychały.

Gotowe wiórki zamknij w szczelny pojemniczek.

jak zrobić wiórki kokosowe

Smacznego :)

Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi