Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Kochani,

Dziękuję Wam za wszystkie komentarze pod wpisem konkursowym. Pracą która otrzymała najwięcej głosów została:

Aranżacja nr 018: Zieleń w formie

Gratuluję! :)

 

Spośród wszystkich Waszych komentarzy wybrałam 5, które urzekły mnie najbardziej. Autorzy zostają nagrodzeni zestawami kubków STOCKHOLM. Serdecznie gratuluję :) 

1. milena1908

"Zdecydowanie 8. Aranżacja 336: Przeciwieństwa się przyciągają.
Przepiękny aranż wyróżniający się niezwykłym charakterem. Przede wszystkim połączenie tradycji, nowoczesności a przy okazji wyjątkowo funkcjonalny. Kolory urzekają delikatnością i kojarzą się z ciepłem domowego ogniska. Piękna, ciepła, rodzinna i bardzo wiosenna aranżacja. Do tego sam jej widok sprawia, że czuję już zapach unoszący się w powietrzu: ciepłe rogaliki, żywe tulipany, intensywnie pachnące świeże zioła i oczywiście muffiny czyli coś, co kocham najbardziej! :) Śniadanie z rodziną w takim otoczeniu to marzenie każdego, jakby czas się zatrzymał w miejscu Pozdrawiam :)"

2. Gość: senninha, 77-254-9-172.adsl.inetia.pl 

"I chociaż ja wyobrażam sobie kawę bez mleka. W ogóle życie bez kawy to i tak zdecydowanie numerem jeden jest dla mnie aranżacja nr 362: Nie wyobrażam sobie kawy bez mleka.
Po pierwsze i najważniejsze - nie ma na nim sztywnego, wykrochmalonego obrusu, który mnie kojarzy się tylko z ważnymi imprezami.
Po drugie no i już mniej ważne - nie ma tam sztucznych kwiatków, koralików, obrazków przywiezionych z wycieczki z Kenii, ani wycinanych z papieru serduszek. Jest to co ma być.
Po trzecie i równie ważne, jak drugie - siadając do śniadania przy takim stoliku nie czułabym się przytłoczona całą oprawą. Ze spokojem sięgnęłabym po cukierniczkę nie rozmyślając czy nie strącę przy tym jakiegoś szklanego ptaszka czy czegokolwiek innego.
Bo w skrócie... podoba mi się, że jest tak normalnie. Na luzie. Po prostu wypijam kawę, rozmawiam z bliską osobą czy przyjacielem.
I już. Więc swój głos oddaję na tą aranżację.
Pozdrawiam"

3. paaulinka6

"018 Bardzo podobają mi się przeplatające się ze sobą dwa kolory, biel i zieleń. Pięknie ze sobą kontrastując wydobywają głębię aranżacji i sprawiają, że jest ona bardzo wyrazista, zauważalna. Zieleń jako kolor spokoju, równowagi i skupienia działa na mnie bardzo odprężająco i uspokajająco. I właśnie dlatego chciałabym się relaksować przy tak nakrytym stole.
Pozdrawiam,
Paula "

4. Gość: Grazka, nat23-83-2-47.ingram.com.pl 

"Mnie urzekła aranżacja ,,Ferria kolorów, bogactwo smaków" Z tego zdjęcia, aż bije ciepło rodzinne i radość. Drewniany stół i kwiaty w wazonie kojarzą się z rodzinnym ciepłem i miłością. Widać, że przy takim stole każdy mógłby czuć się swobodnie, bez zastanawiania się czy we właściwy sposób trzyma widelec. "

5. kaspiecze

"Wybieram numer 5. Aranżacja 165: Powiew wiosny
Prosto, świeżo, schludnie i bardzo praktycznie.
Jako fankę śniadań do łóżka urzekło mnie takie rozwiązanie - koniec z nieporęcznymi, niestabilnymi tackami i okruszkami. Można urządzić naprawdę przyjemne, niespieszne śniadanie.
Podoba mi się też umiejscowienie pod oknami dachowymi - rozświetlają i nadają przestronności wnętrzu.Poza tym dają wrażenie posiłku "pod chmurką". Oj nie mogłabym mieć tak w domu - z łóżka bym nie wychodziła ;)
A tak swoją drogą, tego typu rozwiązanie może być wykorzystywane nie tylko do śniadania, ale i przy romantycznej kolacji :) "

 ***

Zwycięzców proszę o przesłanie swoich danych do wysyłki na adres milk_chocolate84@o2.pl.

Gratuluję wszystkim i życzę wielu przyjemnych chwil przy kawie lub herbacie popijanej z Waszych nowych kubeczków ;)

Pozdrawiam
Kasia

10:26, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
piątek, 27 kwietnia 2012

Coraz mniej mnie tutaj.. Już nie pamiętam nawet kiedy piekłam ciasto :/ Choroba synka, a także kilka innych życiowych sytuacji spowodowało że zmieniłam ostatnio swoje priorytety, odsuwając nieco bloga na bok. Mam jednak nadzieję że sprawy szybko się poukładają i to odsunięcie będzie tylko chwilowe. Baaa... nawet jestem tego pewna ;)

Spinam się zatem mocno w sobie i szybciutko powracam do Was z nowymi pomysłami. A kiedy to nastąpi? Hmm... mam nadzieję że już za kilka dni :)

'Do zobaczenia' zatem już niebawem :)
Kasia

 

PS. pamiętajcie że już jutro kończy się konkurs Edukator Stylu, zatem już nie wiele czasu pozostało na wzięcie udziału.

06:46, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Moi Drodzy,

Jak już zapewne część z Was zauważyła, zostałam zaproszona do jury programu Edukator Stylu. Jest to konkurs który ma na celu danie szansy wykazania się osobą dbającym o swoje otoczenie podczas posiłku, dbającym o niemalże każdy detal. Zadaniem konkursowym było bowiem stworzenie autorskiej, ciekawej aranżacji stołu pod hasłem „Coś się SZYKuje”. Chętnych do udziału nie brakowało ponieważ prac do przejrzenia było aż 386, z czego każda miała opis i kilka zdjęć, co dało łącznie 3755 stron ;) 

edukator stylu

Poniżej prezentuję Wam swoje typy, czyli 10 aranżacji wybranych spośród wszystkich nadesłanych. To te które zachwyciły mnie najbardziej. Każda ma w sobie coś, co mnie urzekło, coś co sprawiło że właśnie ona tutaj wylądowała. I tutaj następuje część konkursowa dla Was.

Zacznijmy od najważniejszego, czyli nagród ;) W proponowanym przeze mnie konkursie jest do wygrania 5 zestawów kubków STOCKHOLM.

 kubki

Co należy zrobić aby dać sobie szansę ich wygrania?

Należy wybrać jedną z 10 prezentowanych przeze mnie aranżacji i uzasadnić dlaczego właśnie ta. 5 osób których komentarze będą najbardziej wartościowe merytorycznie lub po prostu czymś mnie urzekną, wygrywają. Proste, prawda? :)

Konkurs trwa od dzisiaj, do 28 kwietnia (sobota)

A zatem przedstawiam Wam 10 swoich typów.

1. Aranżacja nr 016: Kulinarna podróż w świat chińskich dań

aranżacja 4

2. Aranżacja nr 018: Zieleń w formie

aranżacja 10

3. Aranżacja 099: Niedziela przy śniadaniu

aranżacja 5

4. Aranżacja 123: Feeria kolorów, bogactwo smaków

aranżacja 6



5. Aranżacja 165: Powiew wiosny

aranżacja 7

6. Aranżacja 234: Simple, Fun & Fresh

aranżacja 8



7. Aranżacja 301: Frukost

aranżacja 9



8. Aranżacja 336: Przeciwieństwa się przyciągają

aranżacja 3

9. Aranżacja nr 355: Biały wieczór

aranżacja 2



10. Aranżacja nr 362: Nie wyobrażam sobie kawy bez mleka

aranżacja 1


Przypominam iż aby wziąć udział w konkursie, należy wybrać jedną aranżację i uzasadnić swój wybór :) Liczę na Waszą kreatywność, jest o co zawalczyć :)

Warto również wspomnieć iż aranżacja którą Wy wybierzecie (będzie miała najwięcej komentarzy) zostanie również nagrodzona. Jej autor otrzyma wok GOURMAND.

Serdecznie zapraszam do zabawy :)
Kasia

Tagi: konkurs
21:43, milk_chocolate84 , KONKURSY
Link Komentarze (36) »
niedziela, 22 kwietnia 2012

Nie mam ostatnio czasu, sił i z przykrością stwierdzam również chęci do pieczenia i wszelakich kombinacji w kuchni. Piotruś w domu z paskudną chorobą zakaźną, dlatego też jedyne na co mnie ostatnio stać to ciasteczka. Po pierwsze to świetny sposób na zabicie czasu, a jest to dość ważne dla 4-latka który nie może od kilku dni wyjść na zewnątrz, a po drugie, takie ciasteczko z 'mordką' lwa to świetny pocieszyciel :) Tak, tak.. to lew.. ;)

Ciacha są super! Niezwykle chrupiące i urocze. Nie polecam zamiany cukru kryształu na puder. Dzięki niemu bowiem ciastka są jeszcze bardziej chrupiące, choć same kryształki nie są mocno wyczuwalne. Piotruś sam zrobił ciasto (włożył wszystko do misy miksera, włączył malakser, po czym jeszcze lekko wyrobił rączkami ciasto), wałek i owinięcie zrobiliśmy razem, nie uczestniczył tylko w krojeniu. Może i Wy macie ochotę na taką zabawę? :)

źródło: przepis własny, pomysł dekoracji ze zdjęcia na komputerze, niestety niewiadomego pochodzenia..
PS. zdjęcia słabe, ale robione na szybko przed pracą więc nie było czasu na lepsze ;)

kruche ciasteczka dla dzieci

Składniki:

na ciasto:

  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 1 jajko
  • łyżka kakao

ponadto:

  • kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej

 kruche ciasteczka dla dzieci

Wykonanie:

Z wszystkich składników (poza kakao) wyrobić szybko gładkie ciasto, odjąć 1/3 i wrobić kakao. Z jasnego ciasta utoczyć wałek, w ciemnego prostokąt o takiej samej długości i szerokości pozwalającej na owinięcie dookoła całego wałka. Owinąć ciasto, chłodzić godzinę w lodówce, po czym włożyć na 15 minut do zamrażalnika.

Zmrożone ciasto pokroić w plastry szerokości ok. 7mm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Studzić na kratce.

Po wystudzeniu, wyciskając rozpuszczoną czekoladę z tutki lub woreczka z odciętym rogiem, zrobić lwie buźki. Odłożyć do zastygnięcia czekolady.

kruche ciasteczka dla dzieci

Smacznego :)

08:24, milk_chocolate84
Link Komentarze (22) »
środa, 18 kwietnia 2012

Szybkie, kruche ciasteczka obtoczone w mlecznej czekoladzie. Brak proszku do pieczenia sprawia że zachowują swój kształt, jeśli więc posiadacie stempelki do ciasteczek, zdecydowanie się tutaj sprawdzą. My jednak użyliśmy do nich naszego niedawnego nabytku..

Pamiętacie jak wspominałam Wam o sklepie internetowym Guardini przy okazji czekoladowej babki? Otóż poza formą na babkę zamówiłam coś co uszczęśliwiło mojego syna niemalże tak samo jak kolejne auto Hot Wheels.. i to zmieniające kolory ;) Foremki w kształcie pojazdów, i te zrobiły największą furorę bo jak to mówi Piotruś, są 'chłopakowe' :), a także w kształcie zwierzątek, które cieszyły się równie wielkim powodzeniem. Są o tyle fajne że są metalowe czyli doskonale wycinają ciasto, dzięki czemu nawet maluchowi nie przysporzą kłopotów przy wycinaniu kolejnych samolotów, motorów i ciuchci :) A zabawa przy wycinaniu jest przednia.. nie mówiąc już o radości przy obtaczaniu ich w czekoladzie, dlatego zdecydowanie polecamy Wam taką formę spędzania wspólnie wolnego czasu :)

źródło: przepis własny

Ciasteczka śmietankowe w czekoladzie mlecznej

Składniki:

  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 łyżka mleka
  • 100g czekolady mlecznej

 Ciasteczka śmietankowe w czekoladzie mlecznej

Wykonanie:

Z wszystkich składników (poza czekoladą) wyrobić szybko gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez około 30 minut, po czym wyjąć, rozwałkować cienko (5-6mm) i wycinać ciasteczka.

Ciasteczka śmietankowe w czekoladzie mlecznej Ciasteczka śmietankowe w czekoladzie mlecznej

Piec około 10-12 minut w temp. 180oC, do chwili kiedy zaczną się rumienić boki. Wystudzić na kratce. Wystudzone ciasteczka maczać w wystudzonej czekoladzie, odkładać na folię aluminiową i czekać cierpliwie aż czekolada zastygnie. Proces ten można przyśpieszyć wkładając ciasteczka do lodówki.

Ciasteczka śmietankowe w czekoladzie mlecznej

Smacznego :)

Tagi: czekolada
17:08, milk_chocolate84
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Nieskomplikowany, szybki i efektowny sernik. Choć Jamie podaje go z konfiturą posypany dodatkowo cukrem pudrem, ja zrobiłam go z musem z truskawkowej konfitury (możecie oczywiście użyć swojego ulubionego smaku, niekoniecznie truskawkowego). Nie jest ciężki, ale i nie puszysty, coś pomiędzy. Wykonany z sera z wiaderka, zatem samo wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilkę.

I jeszcze jedna uwaga. Kupując ser w wiaderku zwracajcie uwagę na jego skład. Czasem to co w wiaderku znajdziecie przypomina bardziej serek do podjadania łyżeczką niż ser na sernik, a nie o coś takiego nam zdecydowanie chodzi, prawda? A sam sernik? Pyyyszotka, zatem polecam :)

Sernik najprostszy J. Olivera, z musem truskawkowym

Składniki:

na masę serową:

  • 1kg gęstego sera z wiaderka
  • 2 duże jajka
  • 120ml śmietanki kremówki
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 115g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • skorka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

na spód:

  • 200g herbatników pełnoziarnistych
  • 110g masła

ponadto:

  • słoik konfitury truskawkowej (lub w sezonie, mus ze świeżych truskawek)

 Sernik najprostszy J. Olivera, z musem truskawkowym

Wykonanie:

Herbatniki na spód zmielić dokładnie w malakserze, dodać rozpuszczone masło i wymieszać dokładnie. Masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 24cm lub blachy o wymiarach 18/30cm (spód wyłożony papierem do pieczenia), dokładnie ugnieść aby utworzyć zwarty spód. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i podpiec ok. 10 minut.

W tym czasie przygotować masę serową. W misie miksera wymieszać mąkę kukurydzianą z cukrem, dodać ser i utrzeć na kremową masę. Dalej miksując dodawać kolejno jajka, następnie śmietanę i skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.

Konfiturę truskawkową/truskawki zmiksować na mus.

Na podpieczony spód wylać masę serową, wyrównać. Łyżką nakładać porcje musu w odstępach od siebie. Piec około 45 minut w temperaturze 200oC. Upieczony sernik odstawić w formie do całkowitego wystudzenia, po czym wstawić do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień.

Sernik najprostszy J. Olivera, z musem truskawkowym

Smacznego :)

sobota, 14 kwietnia 2012

Jak to muffinki, łatwe i szybkie w wykonaniu. Mięciutkie, puszyste, pełne miękkich jabłek i chrupiących orzechów. Pokryte słodką, chrupiącą kruszonką której nie należy żałować każdej z osobna muffince ;) Dla mnie najlepsze jeszcze ciepłe, choć po wystudzeniu, a nawet na drugi dzień były tak samo pyszne.

Sprawdzą się zarówno do porannej lub popołudniowej kawy, jak i na wycieczce, do których ku naszej uciesze, jest coraz więcej sposobności :) Są to zdecydowanie kolejne babeczki które podbiły nasze podniebienia. Polecam zatem i Wam.

źródło: klik

Muffiny z jabłkami i orzechami laskowymi z chrupiącą, słodką kruszonką

Składniki*:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów laskowych
  • 1 średnie jabłko (najlepiej kwaskowe)

na kruszonkę

  • 6 łyżek rozpuszczonego masła
  • 6 łyżek cukru brązowego (z górką)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

 

Wykonanie:

Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć ze sobą mieszając łyżką do chwili uzyskania konsystencji kruszonki. Odstawić.

Orzechy posiekać, dość drobno, lecz pozostawiając również większe kawałki. Jabłka pokroić w drobniejszą kostkę. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Wymieszać obie zawartości misek, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać orzechy i jabłka, wmieszać kilkoma ruchami w ciasto.

Foremkę na muffiny wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, napełniać do 2/3 wysokości, obficie posypać kruszonką. Piec ok. 20-25 minut w 180oC, do zrumienienia się kruszonki. Studzić na kratce.

 

UWAGI:

*z podanych proporcji wyszło mi 15 sztuk.

Muffiny z jabłkami i orzechami laskowymi z chrupiącą, słodką kruszonką

Smacznego :)

06:58, milk_chocolate84
Link Komentarze (21) »
piątek, 13 kwietnia 2012

Carpaccio to przystawka rodem z kuchni włoskiej. Przygotowuje się ją głównie z surowej wołowiny lub cielęciny, choć 'googlując' sobie słowo 'Carpaccio' nie trudno zauważyć że dla wielu osób stało się nie tyle samym daniem, co sposobem podania również np. buraka, choć to potraktowałabym już z przymrużeniem oka ;). W każdym bądź razie cieniutko pokrojone plasterki mięsa przybrane w zielone listki sałaty i soczyście żółte cytryny to szybka i naprawdę pyszna przekąska, ciesząca nie tylko podniebienie, ale i oko ;)

Moja wersja carpaccio również nie jest klasyczna, bo z mięsa drobiowego, a konkretnie indyczego. Otrzymałam je od firmy Indykpol wraz z kilkoma informacjami na temat tego mięsa. Przypominam Wam również przy okazji, że jestem z tą marką po to aby móc Wam powiedzieć o ich produktach więcej i rzetelniej, od tego co dowiedzie się od sprzedawcy w sklepie, który de facto rzadko wie co sprzedaje ;) Warto zatem przewinąć stronę w dół i czytać dalej :)

Carpaccio - łatwa i wykwintna przekąska

Carpaccio poddawane jest procesowi wędzenia na zimno, a co za tym idzie nie wszystkie bakterie ulegają zniszczeniu. Dlatego też, aby mięso w takiej formie w ogóle było dopuszczone do spożycia, musi przejść bardzo rygorystyczne kontrole. Co to oznacza? A mianowicie to że po pierwsze, nie należy się bać jakości tego mięsa, a po drugie, do jego produkcji wybierane są specjalnie wyselekcjonowane kawałki polędwiczki i w związku z tym nie jest to bieżąca produkcja czyli jest go stosunkowo nie wiele na rynku.. choć oczywiście kto szuka ten znajdzie ;)

Carpaccio - łatwa i wykwintna przekąska Carpaccio - łatwa i wykwintna przekąska

Kiedy jednak uda się już Wam owe carpaccio zakupić, przyda się ostry nóż. Naturalnie idąca przez środek mięsa stwardniała błonka nieco utrudnia krojenie w cienkie plastry, dlatego też bez tego ani rusz. Mimo wszystko jednak nie jest to trudność nie do pokonania, a ponieważ mięso jest naprawdę bardzo smaczne, polecam :)

Składniki:

  • carpaccio z indyka
  • sparzona cytryna
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków drobnej sałaty np. rucoli, do dekoracji

 

Wykonanie:

Carpaccio pokroić ostrym nożem w jak najcieńsze plastry. Poukładać na talerzu, np. składając każdy kawałek w rulonik. Skropić obficie oliwą z oliwek. Cytrynę pokroić w ósemki, poukładać obok mięsa. Garstkę sałaty ułożyć na mięsie, skropić oliwą.

Podawać schłodzone.

Ja swoje carpaccio posypałam dodatkowo młotkowanym pieprzem.

Carpaccio - łatwa i wykwintna przekąska

Smacznego :)

11:30, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
środa, 11 kwietnia 2012

Rucola ma swój specyficzny smak i z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu, ale nam? Owszem :) W połączeniu z dużą ilością żółtego sera przełamanego camembertem i mięciutkimi pomidorkami koktajlowymi smakuje wybornie. Do tego kilka kropel oliwy z oliwek w ramach postawienia kropki na 'i', i prostym sposobem otrzymujemy naprawę rewelacyjną kompozycję smaków.
Jeśli tak jak my lubicie rucolę, naprawdę polecam zrobić taką pizzę przy najbliższej okazji. A jeśli za nią nie przepadacie.. to może po tej pizzy przekonacie się do niej nieco bardziej ? ;)

źródło: pomysł własny

Pizza z rucolą i camembertem 

 

Składniki:

Tutaj przepis na ciasto do pizzy oraz sos pomidorowy.

Pozostałe składniki:

  • 250g sera żółtego
  • 120g sera camembert - krążek (użyłam bez dodatków, ale z ziołami lub kolorowym pieprzem również doskonale się sprawdzi)
  • 2-3 garście rucoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Każdego pomidora przekroić na pół. Rucolę umyć i osuszyć. Camembert pokroić w plastry lub malutkie trójkąciki. Ser żółty zetrzeć na tarce.

Na spód wyłożyć sos pomidorowy, obsypać równo serem żółtym, rozłożyć w miarę proporcjonalnie camembert i i pomidorki. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250oC i piec przez około 10-15 minut, do zezłocenia brzegów. Wyłączyć piekarnik, położyć rucolę (lekko zwiędnie pod wpływem temperatury) i skropić oliwą z oliwek. Podawać natychmiast.

Pizza z rucolą i camembertem

Smacznego :)

13:45, milk_chocolate84
Link Komentarze (14) »
piątek, 06 kwietnia 2012
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi