Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
środa, 30 kwietnia 2014

Kiedy pojawia się pierwszy rabarbar, rzeczą oczywistą dla mnie jest to że powstanie z niego klasyczne ciasto z kruszonką ;) Aby jednak zbyt nudno nie było to lekko zakombinowałam dodając do ciasta rozgniecionego banana który nadał wilgoci i fajnego aromatu całości. Wyszło naprawdę pysznie! :)

Ciasto jest proste do wykonania jednak pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, to uchroni Was od zakalca ;) Cóż.. w taki oto sposób uważam sezon rabarbarowy za... uroczyście OTWARTY! ;)

Wilgotne ciasto z rabarbarem, pod chrupiącą kruszonką

Składniki:

  • 150g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 rozgnieciony, dojrzały (duży) banan
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 350g pokrojonego rabarbaru + 3 łyżki cukru

kruszonka:

  • 100g masła
  • 160g mąki
  • 100g cukru

 

Wykonanie:

Rabarbar wymieszać z cukrem odstawić. Składniki na kruszonkę wyrobić między placami aż do uzyskania kruszonki, również odstawić.

Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Cały czas miksując dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozgniecionego banana, kończąc na mące. Na koniec wmieszać ekstrakt.

Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 32/22cm. Na wierzch ułożyć równo rabarbar, wcisnąć dość mocno w ciasto. Całość obsypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC przez około 35-40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, i patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Wilgotne ciasto z rabarbarem, pod chrupiącą kruszonką

Smacznego :)

Tagi: rabarbar
14:37, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Po raz kolejny za sprawą Pana Łososia zgotowaliśmy sobie całkiem dobre danie ;) A powiedziałabym nawet, przepyszne! Szybkie w przygotowaniu, zdrowe i aromatyczne. Wierzch podczas pieczenia przyjemnie się zapieka tworząc chrupiącą warstwę pod którą kryje się soczysty filet. Po prostu rewelacja :)

W panierce można odnaleźć m.in. bazyliowe pesto i skórkę otartą z cytryny, wyobraźcie sobie zatem zapach który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia :) Spróbujcie koniecznie, naprawdę warto! A więcej inspiracji znajdziecie również na stronie Suempol.

 Łosoś pieczony pod bazyliową kołderką

Składniki:

  • 1 duży filet z łososia bez skóry (np. marki Suempol)
  • sól

panierka:

  • 10 łyżek bułki tartej
  • 80g parmezanu
  • 4 czubate łyżeczki pesto bazyliowego
  • 1 łyżka masła

 

Wykonanie:

Filet pokroić na porcje, osuszyć i osolić. Wszystkie składniki na panierkę wymieszać do otrzymania wilgotnej kruszonki.

Porcje fileta ułożyć obok siebie w naczyniu wyłożonym folią spożywczą spryskaną oliwą lub olejem. Na każdą porcję wyłożyć grubą warstwę panierki lekko ją ugniatając.

Łosoś pieczony pod bazyliową kołderką

Rybę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 12-14 minut, najlepiej z włączoną grzałką na górze aby wierzch ładnie się przyrumienił, lub w termoobiegu w temp. 180oC.

Podawać pd razu.

Smacznego :)

10:08, milk_chocolate84
Link Komentarze (7) »
piątek, 25 kwietnia 2014

Jedni dziwią się co takiego jest w tych ciasteczkach że są aż tak popularne, inni idą na 'trendem' i się nimi zajadają ;) Myślę że do tej drugiej grupy szczególnie należą dzieci :)

Babeczki naładowane są pokruszonymi ciasteczkami, które znaleźć można również w kremie i samej dekoracji wieńczącej dzieło :) Ale żeby tego było mało, w babeczkach zatopione są również czekoladowe drobinki. Całość smakuje naprawdę pysznie! Polecam :)

Do przygotowania babeczek użyłam ciemnego kakao DecoMorreno, dzięki czemu mają taki cudowny ciemny, prawie czarny kolor.

Muffiny z Oreo

Składniki:

  • 250g mąki
  • 30g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 ciasteczka Oreo
  • 100g kropelek czekoladowych lub posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 80ml oleju
  • 150ml mleka
  • 130g cukru
  • 3 jajka

na wierzch:

  • 250ml śmietanki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100g mascarpone
  • 2 ciasteczka Oreo
  • 12 ciasteczek

 Muffiny z Oreo

Wykonanie:

W misce wymieszać składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, pokruszone drobno ciasteczka, kropelki czekoladowe). W drugiej mokre (mleko, olej, cukier, jajka). Do składników suchych dodać mokre, przemieszać tylko do połączenie się składników. Ciastem wypełnić foremki do muffin do 3/4 wysokości (wyłożone papilotkami). Piec około 20-23 minut w temperaturze 180oC. Wystudzić.

Śmietankę ubić z cukrem i mascarpone. Kiedy będzie sztywna dodać zmielone w blenderze ciasteczka (na pył). Kremem udekorować wierzch (ja użyłam rękawa cukierniczego i tylki ozdobnej), na wierzch włożyć po połowie ciasteczka.

Muffiny z Oreo

Smacznego :)

10:49, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
czwartek, 24 kwietnia 2014

Uwielbiam kaszę gryczaną! Co prawda najzdrowsza jest ta niepalona, natomiast do tej sałatki mogłaby być zbyt mało wyraźna dlatego użyłam jednak palonej. Nie mniej jednak sałatka wciąż jest bardzo zdrowa za sprawą buraka którego właściwości zdrowotne długo by wymieniać, a także świeżej natki i koperku. Spora zawartość żelaza sprawia że będzie to  idealne danie również dla anemików.

Szybko, prosto i smacznie! :)

Lekka sałatka z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 2 średniej wielkości buraki pieczone lub gotowane na parze
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 100g chudego twarogu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu (nie rozgotować, powinna być sypka). Przestudzić. Buraka pokroić w kostkę, ogórka pokroić w plastry, dodać do kaszy. Wkruszyć twaróg, dodać posiekane zioła, skropić oliwą. Delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Lekka sałatka z kaszy gryczanej

Smacznego :)

08:02, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
wtorek, 22 kwietnia 2014

Witam Was po świętach :) Mam nadzieję że był to dla Was dobry czas.. choć pewnie dla większości ciężki dla żołądków ;) Dlatego dzisiaj mam dla Was raczej lekki deser a nawet śniadanie jeśli zamiast ciasteczek na dole znajdzie się np. granola lub płatki owsiane. Masa serowa nie jest niczym zagęszczona, jedynie dosłodzona i 'dosmaczona' ekstraktem z wanilii. Moim zdaniem nic więcej nie potrzebowała, ale jeśli macie ochotę możecie dodać np. otartą skórkę z pomarańczy lub mandarynki. Tak naprawdę to możecie również użyć dowolnych owoców :)

Obecnie wyboru dużego nie ma, więc użyłam mrożonych truskawek, ale w sezonie idealnie będą pasowały jagody, borówki czy maliny. Szybko, lekko i smacznie :) To również świetna propozycja na piknik lub gdziekolwiek 'w drodze'. Polecam :)

deser serowy szklankowy z truskawkami

Składniki na 3 porcje poj. 200ml:

  • 12 łyżeczek okruszków np. pełnoziarnistych ciasteczek (lub granoli, płatków owsianych)
  • 350g sera z wiaderka
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • szklanka truskawek
  • 4 łyżki cukru

 

Wykonanie:

Ser wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Truskawki mrożone zalać minimalnie wodą i dusić chwilkę pod przykryciem, niezbyt długo aby nie straciły koloru, dodać cukier. Ugnieść widelcem. Do każdej szklanki/słoiczka wsypać do 4 łyżeczki okruszków, lekko ugnieść. Włożyć masę serową pozostawiając miejsce na owoce. Postukać naczyniem aby ser dobrze się rozłożył. Na wierzch łyżką nałożyć wystudzone owoce.

desernik sernik w szklance

Smacznego :)

10:20, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
sobota, 19 kwietnia 2014

Wesołych i Radosnych Świąt Wielkanocnych! :)

Pozdrawiam Was ciepło i świątecznie :)

K.

11:11, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
piątek, 18 kwietnia 2014

Chleb na zakwasie najlepszy, bez dwóch zdań! Ale kiedy w domu zakwasu brak trzeba sobie jakoś radzić, wszak nawet taki na drożdżach z pewnością lepszy niż 'kupczy' ;)

Chlebek jest prosty do zrobienia, nie wymaga długiego leżakowania i kolejnych faz przygotowania. Po prostu wyrabiamy ciasto które musi podrosnąć, a następnie od razu do piekarnika! Prosta sprawa :) A smak? Skórka chrupie, miąższ miękki i puszysty. Pycha! Nie może go zabraknąć na Waszym świątecznym stole ;)

źródło: bazowałam na tym przepisie na bułeczki skandynawskie, nieco go zmieniając.

chleb pszenno żytni na drożdżach szybki



Składniki:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać resztę składników. Wyrobić lekko klejące się ciasto. Oprószyć mocno mąką a następnie ułożyć w misce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto wyrośnie włączyć piekarnik na 220oC i wstawić naczynie z wrzącą wodą. Ciasto wyjąć z formy odwracając miskę do góry dnem, bezpośrednio na blachę w której będzie pieczony. Wstawić od razu do piekarnika. Piec około 45-50 minut.

chleb pszenno żytni na drożdżach szybki

Smacznego :)

Tagi: drożdże
09:51, milk_chocolate84
Link Komentarze (21) »
środa, 16 kwietnia 2014

Dzisiaj mam dla Was propozycję na przekąskę która będzie się rewelacyjnie prezentowała na świątecznym stole. Kremowy serek z posiekanym łososiem i świeżym pachnącym koperkiem, a całość otulona w cieniutkie plastry wędzonego łososia! Czy to nie brzmi pysznie? ;)

Wcale nie jest trudna do wykonania, a wręcz banalnie prosta ;) Dla ułatwienia zamieszczam 2 zdjęcia poglądowe, choć wydaje mi się że i bez tego byście sobie poradzili :) Łosoś którego wykorzystałam do przygotowania tego rarytasu pochodzi z firmy Suempol, producenta łososia wędzonego na ciepło na zimno, a także świeżych płatów rybnych. Jeśli macie ochotę  poznać ich ofertę, zapraszam na FP Pana Łososia  a także na stronę internetową. Myślę co prawda że doskonale ją znacie, bo pewnie nie raz mieliście okazję jeść.. ale warto zajrzeć ;)

Ja tymczasem serdecznie polecam Wam przygotowanie tego dania. Plasterek terriny na pełnoziarnistej kromce chleba smakuje po prostu obłędnie ;)

terrina łososiowa

Składniki:

na wyłożenie formy:

  • 250g łososia w cienkich plasterkach

na wypełnienie:

  • 400g serka kremowego (użyłam jeden naturalny i jeden ziołowy)
  • 1 duży serek topiony o neutralnym smaku lub ziołowy
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 80g łososia wędzonego
  • ew. koperek i plasterki cytryny do dekoracji

 

Wykonanie:

Foremkę o długości 23-25cm wyłożyć folią spożywczą (można lekko wysmarować foremkę olejem aby folia lepiej się trzymała). Wyłożyć łososiem.

 terrina łososiowa

Serki wymieszać z koperkiem i drobno posiekanym łososiem. Wyłożyć do foremki. Ugnieść dość mocno, uderzyć kilka razy aby masa dobrze się rozłożyła. Zawinąć folię do środka, tak aby łosoś pokrył całą górę.

terrina łososiowa

Schłodzić całość w foremce kilka godzin, najlepiej całą noc. Udekorować cytryną i świeżym koperkiem.

terrina łososiowa

Smacznego :)

*******

suempol

10:51, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
wtorek, 15 kwietnia 2014

wyniki konkursu

Kochani,

Dziękuję Wam za wszystkie zgłoszenia! Było ich naprawdę... delikatnie mówiąc dużo ;) Przejrzałam wszystkie dokładnie, i po przeanalizowaniu zgłoszeń mailowych jak i tych w komentarzach wybrałam poniższych dwóch zwycięzców:

1. Pani Agata Proszowska Narkielon - za przepis i zdjęcie nadesłane drogą mailową, na domową czekoladę.

czekolada

2. Pani Urszula Luboch, za zgłoszenie pod komentarzami na blogu, za zdjęcie tortu w kształcie mordki misia.

tort miś

Dziękuję Wam serdecznie za udział :) Zwycięzcom gratuluję i proszę o przesłanie na adres mailowy danych do wysyłki (adres w zakładce KONTAKT). A pozostałym uczestnikom życzę powodzenia przy kolejnych konkursach! :)

Pozdrawiam,
K.

Tagi: konkurs
21:36, milk_chocolate84
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 kwietnia 2014

To ostatni wielkanocny słodki wypiek jaki będę dla Was miała przed zbliżającymi się świętami. Mazurek chałwowy. Na klasycznym, cieniutkim kruchym cieście. Wcale nie taki słodki jak by się mogło wydawać ;)

Przygotowanie go zajmie Wam zaledwie kilka chwil. Spód równie dobrze można upiec nawet dzień czy dwa wcześniej, a potem tylko wylać masę czekoladowo-chałwową i udekorować, co z pewnością ochoczo zrobią dzieci ;) Smakuje pysznie, kroi się idealnie, masa ładnie się ścina. Polecam :)

mazurek chałwowy

Składniki:

na kruchy spód:

  • 100g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko

wypełnienie:

  • 140g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-36%
  • 80g białej czekolady

ponadto:

  • bakalie, kolorowe groszki do dekoracji

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto posiekać razem, wyrobić szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 24/18cm. Okroić równo krawędzie, z resztek ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć je wokół spodu tworząc ranty. Ponakłuwać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20 minut, do zrumienienia. Wystudzić.

Chałwę i śmietankę podgrzewać w rondelku mieszając rózgą, do chwili aż chałwa się rozpuści. Pogotować na wolnym ogniu 2-4 minuty. Zdjąć z planika, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać. Wylać na spód. Dowolnie udekorować.

mazurek chałwowy

Smacznego :)

11:09, milk_chocolate84
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi