Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
wtorek, 31 maja 2011

Nawiązując do wczorajszej zapowiedzi, z ogromną przyjemnością zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie z firmą Amica, cenioną marką sprzętu AGD, która przygotowała dla Was naprawdę atrakcyjne nagrody. A jak można je wygrać? Już Wam wszystko tłumaczę :)

  1. Konkurs będzie miał 3 etapy. W każdym z nich będziecie mieli do przygotowania inne danie. Ja podrzucam Wam myśl przewodnią, a Wy puszczacie swoje wodze wyobraźni i przygotowujecie potrawę odpowiadającą tematyce poszczególnego etapu.
  2. Z każdego etapu zostanie wybrana jedna osoba z najciekawszą propozycją, która zostanie zaproszona na wspólne, weekendowe gotowanie ze mną :)
  3. Tam będziemy konkurować z dwoma innymi zespołami (2 blogerkami + zwycięzcami z ich blogów) o uznanie jury, które wybierze najsmaczniejsze i zarazem najciekawiej zaprezentowane danie. Jeśli wygramy, osoba która ze mną gotowała, otrzyma piekarnik firmy Amica i zaproszenie na event podsumowujący trzy etapy, gdzie Zwycięzcy, Blogerzy i Organizator zjedzą trzydaniowy posiłek składający się z trzech zwycięskich potraw :)
  4. Eventy będą odbywały się w restauracji Vilanowa w Warszawie. Oczywiście koszty zakwaterowania i dojazdu dla zwycięzcy oraz osoby towarzyszącej pokrywa Organizator :) Każdy event będzie nagrywany i pojawi się na kanale Amici na YouTube, a także na fan page'u Amici.

Konkurs odbywa się w ramach akcji 'INTEGRAcje KULINARNE z Blogerami', a więcej na ten temat możecie znaleźć tutaj. Przy okazji zapraszam również na oficjalną stronę Amici gdzie możecie zapoznać się z szeroką gamą sprzętu gospodarstwa domowego, być może znajdziecie tam nawet swój nowy piekarnik..? ;)

UWAGA!!

Każdy z Was ma możliwość wzięcia udziału w konkursie na wszystkich blogach biorących udział w akcji. Wzięcie udziału na jednym z nich, nie blokuje Waszego udziału na innych blogach :)

A teraz zaproszenie do I Etapu :)

Myśl przewodnia która będzie nam towarzyszyła przez czas jego trwania to:

"Zupa najlepsza na lato" 

Zachęcam do wykorzystywania sezonowych warzyw. Jest ich teraz cała masa, więc jest w czym wybierać :) Aby wziąć udział w konkursie wystarczy do dnia 20 czerwca umieścić w komentarzach pod tym wpisem przepis na Waszym zdaniem, zwycięzką zupę, lub przesłać na adres milk_chocolate84@o2.pl :)
Mile widziana również fotka :)

TERMIN EVENTU PODSUMOWUJĄCEGO: 2-3 lipca.

Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do wspólnej zabawy :)

Życzymy powodzenia!

18:16, milk_chocolate84 , KONKURSY
Link Komentarze (9) »

Ciasto się nie udało, a może takie miało być? Nie wiem, ale jak zrobię drugi raz to Wam powiem ;) Wobec tego dzisiaj znowu nie słodko :)

Ryba w cieście piwnym to bardzo łatwy i szybki obiad, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Do ciasta możecie dosypać swoich ulubionych ziół np. suszonego koperku, bazylii lub ziół prowansalskich. A jak jeszcze podacie ją z frytkami to będzie to już klasyczny brytyjski obiad czyli 'fish and chips', danie zresztą bardzo przez brytyjczyków lubiane :)

PS. menu nie-słodkie w budowie, także proszę Was o chwilkę cierpliwości :)

ryba w cieście piwnym

Składniki:

  • dwa duże filety z białej ryby
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki piwa
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia (na czubku łyżeczki)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie:

Filety pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mąkę, piwo, proszek do pieczenia i jajko wymieszać razem, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki (ciasto nie spływa z fileta).

Kawałki fileta maczać w cieście z obu stron i kłaść na rozgrzany olej (nie daję go dużo, wystarczy na dnie). Piec w zależności od grubości fileta, około 5 minut na jednej stronie. Usmażone filety odkładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami.

 

Uwagi:

  1. Frytki przygotowujemy zawsze w piekarniku. Nigdy nie smażę ich w oleju. Takie bardziej nam smakują i są zdecydowanie lżejsze.
  2. Kupne mrożone ziemniaczki można również przygotować w piekarniku, a także na patelni na niewielkiej ilości oleju.

 ryba w cieście piwnym

Smacznego :)


Tagi: szybkie
08:33, milk_chocolate84
Link Komentarze (23) »
poniedziałek, 30 maja 2011

Kochani..

Wspólnie z firmą Amica, już od jakiegoś czasu szykujemy dla Was niespodziankę :) Jest ona o tyle atrakcyjna, że Trójce z Was da możliwość wyjazdu wraz z osobą towarzyszącą na weekend, który spędzicie na gotowaniu ze mną :D Ale to nie wszystko..
Będziecie również mogli wygrać wspaniały sprzęt firmy Amica, który zapewne przyda Wam się w swoich kulinarnych podbojach!

Ktoś chętny? :) Jeśli tak to jeszcze tylko chwilka cierpliwości i wszystkiego się dowiecie :)

 

Pozdrawiam serdecznie!

Kasia

19:44, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »

Zaczynamy lekko, od sałatki :) Od razu też uprzedzam że nie ma się czego bać, ponieważ szpinak w takiej postaci smakuje wyśmienicie i nie ma nic wspólnego z zieloną 'ciapą' która większość z nas przyprawia o mdłości ;)

Użyłam do niej tureckiego serka solankowego, ale możecie zastąpić go np. fetą. Ja za nią nie przepadam, natomiast Peyniri uwielbiam za jego łagodność i naprawdę genialny smak :) Przygotowanie tej sałatki zajmie Wam zaledwie kilka minut, a uwierzcie mi że można ją jeść bez opamiętania ;)

 sałatka ze świeżych liści szpinaku

Składniki:

  • 150g świeżych liści szpinaku
  • ok. 10szt pomidorków koktajlowych
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 200g serka Peyniri (turecki twaróg solankowy)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz 

 

Wykonanie:

Szpinak umyć, osuszyć. Ser pokroić w niedużą kostkę, oliwki pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni uwżając by się nie przypalił.

Sos: wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, nie żałując pieprzu.

Szpinak przełożyć do miski. Na liście położyć resztę składników, zalać sosem. Przemieszać kilka razy delikatnie. Schłodzić.

sałatka ze świeżych liści szpinaku

Smacznego :)

12:18, milk_chocolate84
Link Komentarze (10) »

Tak jak wspominałam, Wypieki z Pasją lekko zmieniają zakres :) Długo czekiwana zmiana powoli się zczęła. Została już zmieniona grafika główna (być może jeszcze niebawem lekko się zmieni).

Co do spisu treści..
Postanowiłam pozostawić je w formie jak dotychczas z tą tylko różnicą, że poniżej menu 'słodkiego' pojawi się to 'nie słodkie'. Będą zupełnie od siebie niezależne, przez co wydaje mi się łatwiej będzie odnaleźć szukaną kategorię, niż w takim słodko-słonym misz maszu, czyli jedym spisie ;)

I to tyle narazie. Jeśli macie inne pomysły, piszcie w komentarzch lub mailowo milk_chocolate84@o2.pl

 

Pozdrawiam cieplutko :)

Kasia

09:44, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
niedziela, 29 maja 2011

Całkiem niedawno testowaliśmy przepis Rouxa na gofry. Tym razem zdecydowałam się na sprawdzenie przepisu Bajaderki. Moje wrażenia?...

Z obu przepisów wychodzą gofry lekkie, choć te są zdecydowanie bardziej chrupiące. Tym razem zjedliśmy je z bitą śmietaną i owocami, i powiem Wam szczerze że naprwadę bardzo fajnie chrupały ;) Wszystko jednak zależy od mieszania ciasta z białkami, oraz od gofrownicy, więc proponuję Wam przetestować oba przepisy :)

gofry chrupiące

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 
  • łyżeczka cukru pudru (dałam od siebie)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie do ciasta.

Nakładać porcje ciasta do gofrownicy rozgrzanej do maksimum i piec około 4-5 minut.

 

UWAGI:

  1. Autorka przepisu szacuje czas pieczenia na 2-3 minuty. Ja mam gofrownicę o mocy 1000W i po 2-3 minutach były tylko lekko rumiane. Dopiero te przetrzymane do 5 min były chrupiące.

 

Smacznego :)

Tagi: owoce szybkie
08:32, milk_chocolate84
Link Komentarze (20) »
sobota, 28 maja 2011

Pożywny i sycący koktajl, który z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie lub podwieczorek. Po schłodzeniu i dodaniu 2-3 kostek lodu staje się orzeźwiającym napojem chłodzącym.
Nie będę Was szczególnie namawiać.. po prostu spróbujcie ;)

Polecam również jako 'posiłek' dla dzieci. Mój syn z powodu choroby na widok jedzenia ucieka w najciemniejszy zakamarek mieszkania, a kubeczek koktajlu wypił.. i nawet poprosił o dokładkę :)

koktajl z mango z bananem

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 średni banan
  • 200ml maślanki
  • 200ml mleka
  • sok z połowy limonki

 

Wykonanie:

Mango i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do wysokiego naczynia, zalać maślanką i mlekiem, wcisnąć sok z limonki. Zmiksować blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzony napój przelać do szklanki, włożyć 2-3 kostki lodu.

Smacznego :)

14:30, milk_chocolate84
Link Komentarze (15) »
piątek, 27 maja 2011

Szybki, letni i zarazem lekki deser. Niby zwykła galaretka z owocami, ale sposób podania sprawia że prezentuje się naprawdę imponująco :) Tak naprawdę możecie użyć dowolnej galaretki oraz dowolnych owoców. A może macie ochotę na wersję tęczową? z kilku kolorów galaretek? :)
Polecam, na pewno Wasz stół będzie wyglądał bardzo letnio z taką ozdobą na nim :)

 galaretka tutti frutti

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • około 300g truskawek
  • 2 banany
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Galaretkę przygotować z 400ml wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Truskawki umyć. Banany pokroić w grubsze plasterki (ok. 1,5cm) i skropić sokiem z cytryny. Połowę truskawek wyłożyć na dnie formy na babkę. Zalać galaretką tylko na tyle aby pokryć owoce. Wstawić do lodówki. Kiedy galaretką lekko się zetnie ułożyć kolejną warstwę, i tak do wykończenia galaretki i owoców. Schłodzić, najlepiej całą noc.

Po całkowitym stężeniu galaretki wyjąć ją z foremki. W tym celu nalać do miski ciepłej wody i włożyć do niej foremkę z galaretką. Po chwili wyjąć. Galaretka swobodnie wyjdzie z foremki.

 

UWAGI:

  1. Coraz więcej galaretek ma na opakowaniu oznaczenie 'Nie zawiera sztucznych barwników', warto więc za taką się rozejrzeć :)
  2. Można przygotować galaretkę samodzielnie, np. z kompotu, jednak deser ładniej się prezentuje kiedy galaretka jest klarowna

 galaretka tutti frutti

Smacznego :)

09:19, milk_chocolate84
Link Komentarze (18) »
czwartek, 26 maja 2011

Dziękuję Wam wszystkim za wypiewiedzi odnośnie zmian na blogu :) Decyzja zapadła. WzP przestaną być tylko słodkim blogiem :) Jak ta zmiana przebiegnie jeszcze nie wiem ale zapewne do konca tygodnia wszystko będzie jasne :) A wracając do placka...

Moje wrażenia? To z pewnością jedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie jadłam, o ile nie najlepsze. Puszyste, aromatyczne(!), lekko słodkie.. Pełne kwaskowych kawałków rabarbaru i słodkiej gruszki.. Obficie obsypane kruszonką migdałowo-cynamonową. MUSICIE je zrobić! :)

Placek drożdżowy wg. Nigelli

Składniki:

Na ciasto:

  • 350-400g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50g cukru
  • pół opakowania drożdży instant (około 3g)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny (dałam z limonki)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 125ml letniego mleka
  • 50g miękkiego masła

Na wierzch:

  • 400g rabarbaru
  • 2 gruszki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika (dałam od siebie)

Na kruszonkę:

  • 50g mąki
  • 25g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 50g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 łyżki cukru brązowego

 

Wykonanie:

Ciasto: do miski wsypać 350g mąki, cukier, sól i drożdże. Do drugiej miski wbić jajka, dodać mleko, ekstrakt, cynamon i skórkę cytrynową. Wymieszać.
Połączyć obie zawrtości misek, dodać miękkie masło. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Powinno być dość miękkie i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę, umiećić w misce, przkryć i odstwić do podwojenia objętości (około godziny).

Wyrośnięte ciasto wybić (uderzyć pięścią), rozwałkować na prostokąt o wymiarch 30/20cm i przełożyć do formy (o takich samych wymiarach) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15-20 minut.

Wierzch: rabarbar i gruszki pokroić w małe kawałki. Wymieszać z przyprawą do piernika i skórką cytrynową.

Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Na podrośnięte ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 35-40 minut.

 Placek drożdżowy wg. Nigelli

Smacznego :)

 * przepis dodaję do akcji RA-BAR-BAR organizowanej przez Olciaky :)

akcja rabarbar



 

środa, 25 maja 2011

Kochani..

Od jakiegoś czasu noszę się z pewnym zamiarem..

To miejsce powstawało z ogromnej pasji. Pozwoliło mi na jej rozwinięcie i na zdobycie nowych, cennych doświadczeń. Kiedy zakładałam tego bloga, nawet przez myśl mi nie przeszło że kiedyś wyhoduję własny zakwas i zamiast sięgać po pieczywo ze sklepowej półki, będę wyciągać je ze swojego piekarnika :)

Ale zmiana nastąpiła też w tej mniej słodkiej stronie mojej kuchni ;) Dlatego też chciałabym zapytać Was co sądzicie o tym, aby rozszerzyć zakres bloga? Chcielibyście znaleźć tutaj propozycję na obiad? Letnią sałatkę?

Zachęcam do wypowiedzenia się również osoby które śledzą moje poczynania ale nie zdobyły się jeszcze na komentarz (wystarczy skromne TAK lub NIE ;) Jest Was sporo, wiem o tym, a naprawdę bardzo zależy mi na Waszej opinii. Chciałabym aby to miejce spełniało Wasze oczekiwania, wiec dajcie mi możliwość ich poznania ;)

Miłego popołudnia :)

Kasia

15:41, milk_chocolate84
Link Komentarze (33) »
 
1 , 2 , 3 , 4
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi