Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
piątek, 31 maja 2013

Pamiętam że w dzieciństwie lubiłam maczać kwaśne gałązki rabarbaru w cukrze i tak też go pałaszować :) Nie wiem co było wtedy kwaśniejsze.. rabarbar czy może moja mina ;) W każdym razie miłość do rabarbaru została we mnie do dzisiaj (szkoda że moje dziecię nie podziela mojego entuzjazmu..). Wciąż więc myślę do czego go wykorzystać. A ponieważ dawno nie było u nas drożdżowego, tym razem trafił do drożdżówek, z dużą ilością kruszonki :)

Jeśli chodzi o sprawy techniczne, polecam Wam wyrabianie w robocie ponieważ ciasto jest dość mocno klejące a podsypywanie mąki jest tutaj kategorycznie zakazane! Dzięki temu bowiem drożdżówki są puszyste i delikatne, a tego utracić przecież nie chcemy :) Dodatkowo do rabarbaru dodałam chlust amaretto co dodało fajnego delikatnego aromatu. Są pyszne! :)

Drożdżówki z rabarbarem i słodką kruszonką

Składniki:

zaczyn:

  • 40g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki

ciasto główne:

  • cały zaczyn
  • 500g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka waniliowego ekstraktu

nadzienie:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżka amaretto

kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru (może być pół na pół biały z trzcinowym)
  • 50g masła

 Drożdżówki z rabarbarem i słodką kruszonką

Wykonanie:

Drożdże utrzeć z cukrem do chwili aż staną się płynne, dodać mleko, wymieszać. Wierzch posypać mąką, przykryć i odczekać aż zaczyn podrośnie (ok. 10 min).

Jajko i żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do misy miksera wsypać mąkę, wlać ekstrakt, masę jajeczną i zaczyn. Wyrabiać około 5 minut, po czym dodać rozpuszczone masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto uformować w kulę, oprószyć z każdej strony mąką, włożyć do miski i przykryć. Odstawić do podwojenia objętości (u mnie 30 minut).

Rabarbar umyć, pokroić w ok. 1,5cm kawałki, zasypać cukrem, wlać amaretto i wymieszać. Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć, po czym szklanką zrobić mocne wgłębienie na środku. W każde wgłębienie włożyć rabarbar, mocno wcisnąć w ciasto.

Masło, mąkę i cukier wyrobić między palcami aż powstanie kruszonka. Równomiernie obsypać każdą drożdżówkę. Piec około 25 min w temp. 175oC.

Drożdżówki z rabarbarem i słodką kruszonką

Smacznego :)

00:02, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
środa, 29 maja 2013

Sałatka którą większość z Was zna.. a być może nawet samemu ją czasem przygotowujecie. Banalnie prosta, zaledwie z 3 składników głównych. Pięknie wyglądająca dzięki kontrastującym trzem kolorom: bieli mozzarelli, czerwieni pomidorów i zieleni świeżej bazylii.

To propozycja przede wszystkim na lunch lub lekki podwieczorek/kolację. U nas wystąpiła w tej drugiej roli. I nawet Piotruś (5 lat) stwierdził, cytuję.. 'kochana jesteś, zrobiłaś pyszną  sałatkę, tylko co to jest to białe?' ;) Ale mimo totalnej niewiedzy co je, zajadał z wielkim apetytem.. myślę zatem że warto Wam o niej przypomnieć :)

caprese

Składniki:

  • 1 nieduży pomidor
  • 1  kulka mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

 

Wykonanie:

Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, pomidora również. Układać na talerzu na przemian mozzarellę z pomidorem, pomiędzy układając listki bazylii. Całość skropić oliwą, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Najlepiej smakuje podawana od razu po przygotowaniu.

Smacznego :)

06:38, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
piątek, 24 maja 2013

Gdybym miała wskazać swoje ulubione słowo, to najprawdopodobniej wybrałabym 'DOMOWE'. Oczywiście dlatego że kocham wszystko co wyprodukuję sama, w pocie czoła we własnej kuchni. I to właściwie z dwóch powodów. Po pierwsze dla zdrowia własnej rodziny.. a po drugie dla towarzyszącej temu satysfakcji i poczuciu wykonania 'dobrej roboty' :)

Uwielbiam ten moment kiedy wyciągam z piekarnika gorący chleb. Nie mogąc doczekać się aż wystygnie zwykle kroję kromkę parząc się jeszcze w palce. Do tego rozpływające się na niej prawdziwe masło, i żadnych dodatków. A ponieważ najbardziej lubię chleby pszenno-żytnie, dzisiaj kolejna taka propozycja. Chleb łatwy z którym poradzi sobie każdy. Polecam!

źródło: przepis znaleziony u mojego 'chlebowego guru' ;) u Joli, za którą cytuję przepis aby nic nie pomylić ;)

chleb pszenno żytni na zakwasie, bez dodatków

Składniki na jeden duży bochenek:

  • 500 g mąki żytniej jasnej (u mnie typ 720)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
  • 2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki żytniego zakwasu (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
  • łyżka soli

 

Wykonanie:

Z 250g mąki pszennej, szklanki wody i zakwasu zrobić zaczyn. Przykryć go i zostawić na 12 godzin.

Następnie do zaczynu dodać mąkę żytnią, sól i pozostałą wodę. Dobrze wyrobić (ok. 1 minut). Ciasto zostawić na 2 godziny, by podwoiło objętość, po godzinie można je odgazować.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie odgazować, uformować bochenek, przełożyć do omączonego koszyka (lub formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami) i pozostawić do ostatecznego wyrośnięcia w ciepłym miejscu (u mnie kilka około 3 godzin). Piec 40 minut, początkowo w 220oC. Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 200 stopni C. Po tym czasie skórka powinna być ładnie rumiana.

 chleb pszenno żytni na zakwasie, bez dodatków

Smacznego :)

Tagi: zakwas
06:49, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
wtorek, 21 maja 2013

Szybkie.. baaaa! nawet błyskawiczne ciasto. W zasadzie to muffiny w formie ciasta, więc i taka forma jest dopuszczalna jeśli macie ochotę :) Jak dla mnie, nic mu nie brakuje. Jest wilgotne, pełne kwaśnego rabarbaru i słodkiej kruszonki.

I choć nie jest to wymyślne ciasto o wyszukanym smaku (jeśli takiego szukacie to ten przepis nie jest dla Was ;) to jest wprost stworzone jako dobry towarzysz weekendowej, porannej kawy na balkonie lub tarasie, lub nawet jako słodka przekąska na pikniku na zielonej trawie. Polecam!

 błyskawiczne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 70g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu

na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru (może być pół na pół biały z trzcinowym)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 50g masła

ponadto:

  • 3 gałązki rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru

 

Wykonanie:

Rabarbar umyć, pokroić w 1,5-2cm kawałki, zasypać cukrem, odstawić. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami do czasu aż zaczną tworzyć się grudki. 

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Mokre wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20/20cm, na wierzch wyłożyć rabarbar. Posypać ciasto kruszonką.

Piec około 40 minut w temperaturze 180oC, aż kruszonka ładnie się zarumieni.

błyskawiczne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Smacznego :)

07:54, milk_chocolate84
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 20 maja 2013

Pierwszy raz robiłam takie gołąbki daaaawno temu. I przyznam że nie przypominam sobie abym od tamtej pory robiła tradycyjne. Prawda jest bowiem taka że przy mniejszym nakładzie pracy otrzymujemy.. dokładnie ten sam smak :)

Impulsem do przygotowania ich tym razem było ukazanie się naszej młodej kapusty :) I muszę Wam powiedzieć że metodą prób i błędów ten przepis jest najdoskonalszy, zarówno na gołąbki jak i na sos pomidorowy. Nie pozostaje mi nic innego jak gorąco zachęcić Wam do ich przygotowania :)

PS. sos na zdjęciu wygląda na zwarzony, w rzeczywistości ma gładką konsystencję.

 Gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 700g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • ok. 350g młodej kapusty
  • 2 jajka
  • większa cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka z górką suszonego lubczyku
  • 1/5 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • około 3/4 szklanki mąki

sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • duży ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki mąki pszenej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

 

Wykonanie:

Kapustę dość drobno posiekać, cebulę w drobniutką kostkę. Do mięsa dodać wszystkie składniki, z wyjątkiem mąki. Dobrze wymieszać. Z masy formować niezbyt duże, lekko wydłużone pulpeciki.

Każdy obtoczyć w mące pszennej i obsmażyć z obu stron aż będą rumiane. Przełożyć do garnka.

Gołąbki bez zawijania  Gołąbki bez zawijania

W osobnym naczyniu zmiksować na gładko pomidory, dodać wodę i cukier, doprawić solą i pieprzem. Sosem zalać gołąbki i dusić na małym ogniu około 35 minut. Po tym czasie wyjąć je z sosu. Wymieszać mąkę z niewielką ilością wody, i zagęścić nią sos* (intensywnie mieszając przy wlewaniu). Przełożyć z powrotem gołąbki do sosu, dusić jeszcze 5 minut.

Podawać posypane świeżym koperkiem.

 

UWAGI!

*najlepiej wlewać mąkę powoli kontrolując konsystencję sosu.

 

 

Smacznego :)

Tagi: kapusta
08:36, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
czwartek, 16 maja 2013

Z minionej majówki, z wycieczki do Chorwacji przywieźliśmy ze sobą m.in. woreczek przepysznych, suszonych fig. Było ich tam na straganach pełno, ale czemu się dziwić skoro drzewa figowe można było znaleźć wszędzie?. Chociażby to, tuż przy drodze wzdłuż wybrzeża..

 figi

Przyznam też że najedliśmy się ich sporo jeszcze będąc w Chorwacji. Towarzyszyły nam podczas długich motocyklowych wypraw dodając energii i sycąc na postojach :)

chorwacja figi

Żałuję tylko że nie przywiozłam ich więcej.. ale cóż.. może jeszcze będzie okazja ;)

W każdym razie postanowiłam że są tak pyszne, że zrobię z nimi coś, co nie zabije ich smaku. Dlatego powstały dość dawno temu planowane ciasteczka. Idealne do kawy.. Smak tego nadzienia przypomina mi te cudowne chwile i te cudowne widoki.. :)

chorwacja

chorwacja

Polecam i Wam. I ciasteczka.. i widoki ;)

****

ciasteczka figowe

Składniki:

na ciasto:

  • 75g masła
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 żółtko

nadzienie:

  • 200g suszonych, niezbyt twardych fig
  • 3 łyżki płynnego miodu

 

Wykonanie:

Ze składników na ciasto szybko wyrobić ciasto, tylko do połączenia się w kulę składników. Zawinąć w folię spożywczą, płaszczyć i wstawić do lodówki. Figi poprzekrawać na ćwiartki, ewentualnie usunąć twarde ogonki. Zmiksować w blenderze z miodem aż masa stanie się mocno klejąca o niewielkich grudkach.

Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 20/35-40cm . Przekroić wzdłuż na pół. Na każdej połówce umieścić na środku nadzienie delikatnie je uciskając. Założyć pozostałe brzegi ciasta zamykając nadzienie. Dokładnie posklejać, odwrócić złączeniem do dołu.

ciasteczka figowe składanie  ciasteczka figowe składanie

Gotowe wałki pokroić w poprzek na kwadraty.

ciasteczka figowe składanie

Piec na papierze do pieczenia w temp. 180 stopni około 30 minut (aż będą ładnie rumiane).

Smacznego :)

Tagi: figi łatwe
09:08, milk_chocolate84
Link Komentarze (7) »
środa, 15 maja 2013

Rabarbar opanowuje stragany! Dla mnie to podwójnie dobra nowina. Po pierwsze dlatego że go uwielbiam.. ;) a po drugie.. rabarbar zwykle zwiastuje wysyp truskawek. Dlatego korzystam z niego już od pierwszych dni kiedy tylko się ukaże.

Taką krajankę miałam już długo w planach. Dużo płatków owsianych, rabarbaru i kruszonki. Jak dla mnie? REWELACJA! Słodkie owsiane ciasto, kwaśny rabarbar przełamany lekką słodyczą jabłka, i ten imbir.. Delikatny, rzekłabym nawet, subtelny smak i zapach. Naprawdę warto upiec :)

Krajanka rabarbarowo-imbirowa z płatkami owsianymi

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru + 1 łyżeczka
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 120g masła + 20g masła

Na nadzienie:

  • 4 gałązki rabarbaru
  • 1 duże jabłko
  • 4 łyżki brązowego cukru

 Krajanka rabarbarowo-imbirowa z płatkami owsianymi

Wykonanie:

Płatki zmielić na gruboziarnistą mąkę, a następnie dodać mąkę i cukier. W osobnym naczyniu wymieszać imbir ekstrakt i stopione masło. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać łyżką do połączenia składników. Podzielić masę na 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłożyć dno kwadratowej formy o wymiarach 20/20cm (dno wyłożone papierem do pieczenia), ugnieść palcami i podpiec około 15 minut w temp. 180 stopni.

W między czasie rabarbar umyć, odkroić końcówki i pokroić w nieduże kawałki. Jabłko obrać i również pokroić w grubszą kostkę, dodać do rabarbaru, a następnie wszystko zasypać brązowym cukrem.
Do pozostałej 1/3 części ciasta dodać 20g stopionego masła i łyżeczkę startego imbiru. Wymieszać dokładnie aż powstanie kruszonka.

Na podpieczony spód wysypać rabarbar z jabłkiem, wyrównać, obsypać równomiernie kruszonką. Piec jeszcze około 40 minut w temp. 180 stopni (do zrumienienia).

 

Smacznego :)

06:51, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
niedziela, 12 maja 2013

Szpinaku u nas nigdy dość! Tym razem w postaci wytrawnej tarty z dodatkiem świeżego fileta z łososia. I szczerze mówiąc.. nie zależnie od tego co Wam o niej napiszę, to i tak nie odda to jej zapachu, smaku czy wyglądu. To danie jest po prostu doskonałe pod każdym względem. Idealnie kroi się na zgrabne porcje nawet jeszcze gorąca (na zdjęciu tuż po wyłączeniu piekarnika). Zajadał się nią nawet nasz 5 latek :)

I jeszcze jedna uwaga. Nie polecam rezygnowania z łososia ponieważ smak będzie już zupełnie inny, moim zdaniem lekko nudny i mało wyraźny, ale oczywiście jak zawsze w kuchni, wszelkie modyfikacje wskazane :) Gorąco polecamy!

PS. przepraszam Was, ale zdjęcia w całości nie będzie.. :( Niestety wyszły tak fatalne, ze lepiej ich nie pokazywać aby Was nie zniechęcać ;)

 Quiche szpinakowo-łososiowe

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ok 400g mrożonego szpinaku
  • 200g łososia (filet)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

zalewa:

  • szklanka mleka
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 jajka
  • 120g sera żółtego (edam/gouda)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

Szpinak podsmażyć na patelni pod przykryciem na małym ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Zdjąć pokrywkę, odparować. Dodać 1-2 łyżki oliwy, zwiększyć płomień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażyć co jakiś czas mieszając. W między czasie wymieszać mleko z serkiem mascarpone, doprawić dość mocno solą, pieprzem i gałką. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Ciastem francuskim wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 26cm. Obciążyć fasolą, podpiec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć szpinak, zalać zalewą, posypać równomiernie serem. Na wierzch wyłożyć łososia pokrojonego w grubą kostkę. Piec około 40 minut w 180oC.

Smacznego :)

20:21, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
piątek, 10 maja 2013

Przepisów na  szarlotki pokazałam Wam już pewnie z kilkanaście. Ale myślę że jest to tak lubiane ciasto że przepisów na nie nigdy za wiele :) Tym razem zapraszam Was na szarlotkę którą upiekłam w ramach wspólnego pieczenia zaproponowanego przez Mysię.

Co mogę Wam o niej powiedzieć? To po prostu kolejna bardzo dobra szarlotka którą warto upiec. Nowością było dla mnie wylewanie rzadkiego ciasta na wierzch, jednak wbrew moim obawom było równie dobre jak spód, a dzięki temu ciasto wyszło idealnie równe. Polecam!

szarlotka

Składniki:

na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru

na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • 2 łyżeczki cynamonu

ponadto:

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść w kulę, podzielić na dwie części: 3/4  i 1/4.  Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spód i boki na wysokość 4 – 4,5  cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego. 

Resztę ciasta połączyć z mlekiem i rozrobić widelcem lub zmiksować blenderem (ciasto będzie miało konsystencje gęstego ciasta na naleśniki, nie może być grudkowate). Odstawić. 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać (ale nie za bardzo!). Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 190oC.

Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i piec około 12 minut. Po popieczeniu dno posypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta (rozrobionego wcześniej z mlekiem), wyrównać i piec kolejne 40-45 minut (aż wierzch będzie rumiany).

Ciasto wystudzić na zewnątrz piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

21:23, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
środa, 08 maja 2013

Lekka i wiosenna sałatka. Pierwszy raz jadłam ją kilka miesięcy temu i od razu się zakochałam :) Generalnie uwielbiam sałatki z owocami wiec trudno się dziwić że i ta podbiła moje serce, choć przyznam.. ta w moim rankingu sałat zajmuje jedną z pierwszych, o ile nie pierwszą pozycję. Błyskawiczna do wykonania, zaledwie z 4 składników które zdecydowanie dobrze czują się w swoim towarzystwie.

Całość skąpana jest w słodkim sosie z dodatkiem żurawiny lub śliwkowych powideł (obie wersje wypróbowane). Fajne jest też to że można ją dowolnie modyfikować, np.zamiast proponowanych przeze mnie truskawek i kiwi, dodać np. winogrona, mango, a nawet awokado. W każdej z tych wersji smakuje rewelacyjnie! I jeszcze jedna sprawa do której muszę się przyznać. Na zdjęciach nie ma migdałów, gdyż z pośpiechu zapomniałam je dodać ;)

PS. Aniu dziękuję za inspirację :)

Kolorowa sałatka z owocami i Camembertem

Składniki:

  • kilka garści mieszanki sałat
  • 7-8 truskawek
  • 1 kiwi
  • jeden krążek serka Camembert (najlepiej pasuje tutaj naturalny)
  • 3-4 łyżki prażonych migdałów

sos:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki konfitury śliwkowej lub żurawiny
  • łyżeczka musztardy dijon
  • czubata łyżka miodu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 Kolorowa sałatka z owocami i Camembertem

Wykonanie:

Truskawki przekroić na pół, większe na 4 części. Kiwi obrać, pokroić w grubszą kostkę. Camembert pokroić w małe trójkąciki. Migdały uprażyć na suchej patelni cały czas mieszając, wystudzić. Uwaga! Szybko się przypalają!

Sałatę wymieszać z owocami i camembertem (można zostawić po 2-3 cząstki do dekoracji na wierzch). Wszystkie składniki na sos wymieszać najlepiej w zakręconym słoiku, aż nabierze konsystencji gładkiej emulsji. Polać sałatkę, posypać migdałami, lekko przemieszać.

Kolorowa sałatka z owocami i Camembertem

Smacznego :)

07:43, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi