Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
niedziela, 31 maja 2015

Kruche, maślane, pachnące, przyciągające wzrok dzieci :) Zakręcone ciasteczka warto przygotować nie tylko na zbliżający się Dzień Dziecka ale i bez okazji :)

ciasteczka dla dzieci na dzień dziecka

Ciasteczka przygotowałyśmy wspólnie z Agnieszką z najsmaczniejsze.pl. Nasze dzieci były nimi zachwycone :) Także nie pozostaje mi nic innego jak i Wam je polecić :) 

Składniki:

  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 330g mąki
  • 1 żółtko
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kolorowe malutkie groszki - około szklanki
  • barwnik spożywczy w żelu

 

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Kiedy ciasto zacznie wyglądać jak kruszonka, dodać żółtko i ekstrakt. Szybko wyrobić tylko do połączenia się składników. Podzielić ciasto na dwie części. Do połowy ciasta dodać barwnik, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Obie części ciasta rozwałkować na prostokąt na grubość około 4mm, podsypując bardzo delikatnie mąką. Ułożyć obie części na sobie. Zwijać ciasno, wzdłuż dłuższego boku. Groszki wysypać do płytkiego naczynia, obtoczyć wałek posypką, delikatnie go w nią wciskając.

Tak zwinięte ciasto owinąć folią spożywczą, nadać kształt walca i wstawić do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie pokroić wałek na ciasteczka o grubości ok. 5mm. Układać obok siebie na papierze do pieczenia. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180oC, aż się lekko zarumienią.

kruche ciasteczka

Smacznego :)

wtorek, 26 maja 2015

Kremowa i delikatna. Z warzyw które dostępne są całym rokiem. W sezonie można również dodać do niej kilka różyczek kalafiora, chociaż i bez niego jest wystarczająco dobra ;). Obowiązkowym dodatkiem jest kleks śmietany, oliwa z oliwek i prażone ziarna słonecznika!

zupa krem z białych warzyw

Zawsze kiedy gotuję zupę krem zaopatruje się wcześniej w gar bulionu. Stosuję zasadę która polega na zalaniu warzyw tylko do poziomu aby się przykryły i dobrze ugotowały, a dopiero po zmiksowaniu dodaję tyle bulionu aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dlatego ilość bulionu jest mocno orientacyjna, wszystko zależy od tego jaką gęstość lubicie i oczywiście od wielkości warzyw. Potem doprawiamy i gotowe! :) Zupa jest lekka, kremowa, naprawdę pyszna! Jestem pewna że Wam posmakuje :)

Składniki:

  • 1 duży seler
  • 2 duże pietruszki
  • 1 duży por (tylko biała i lekko zielona część)
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1,5-2L bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1,3 szklanki kwaśnej śmietany
  • ziarna słonecznika

 

Wykonanie:

Seler, ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w grubą kostkę. Zalać bulionem tak, aby warzywa się zakryły (nie więcej). Posolić bulion do smaku, gotować aż warzywa dobrze zmiękną, około 20 minut. Por umyć dokładnie, pokroić w paski, czosnek posiekać. Por i czosnek podsmażyć na łyżce oleju na rumiano, dodać do zupy. Wystudzić.

W między czasie uprażyć słonecznik na suchej patelni, uważając aby się nie przypalił. Odstawić do przestudzenia. 

Kiedy zupa będzie już zimna zmiksować ją na gładki krem, w trakcie kontrolując konsystencję. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać bulionu (z pewnością tak też będzie). Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką (sporo - około płaskiej łyżeczki). Dodać oliwę. Zagotować wszystko raz jeszcze. Na koniec, do całości, lub już indywidualnie do miseczki dodać śmietankę, pokropić lekko oliwą. Posypać prażonym słonecznikiem. 

zupa krem z białych warzyw polskie warzywa szybka zupa krem warzywny zupa dla dzieci

Smacznego :)

08:19, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
piątek, 22 maja 2015

Coraz więcej słońca, coraz większa więc ochota na ciasta bez pieczenia, które orzeźwiają, chłodzą, i są szybkie w przygotowaniu :) Sernik kokosowy z truskawkami, na zimno, na spodzie z biszkoptów, to od dzisiaj mój numer 1 wśród serników na zimno. Przepyszny! Puszysta i delikatna masa kokosowa, i słodkie, pachnące truskawki zatopione w galaretce. Po prostu niebo w gębie ;)

ciasta bez pieczenia przepis na sernik sernik na zimno

Masa serowa ścięta jest na tyle aby sernik dobrze się kroił, ale masa wciąż jest kremowa i lekka. Wyczuwa się w niej zdecydowany kokosowy smak który świetnie łączy się ze świeżymi owocami. Pyszny, po prostu przepyszny sernik!

Składniki:

na spód:

  • ok. 300g podłużnych biszkoptów

na masę kokosową:

  • 500g sera z wiaderka
  • 400g mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru (użyłam ksylitolu)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 3,5 łyżeczki żelatyny (z lekką górką)

na wierzch:

  • ok. 250-300g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

 sernik kokosowy przepis przepisy sernik bez pieczenia sernik z truskawkami i galaretką

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20/30cm wyłożyć biszkoptami.Truskawki opłukać, przełożyć do sita aby obeschły.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 minuty. Masę serową utrzeć z cukrem, dodać mleczko kokosowe, otartą skórkę i ekstrakt waniliowy. Ubijać całość mikserem około 2 minut. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody (około 5-6 łyżek), mieszać do rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą żelatynę wlewać strużką do masy serowej, cały czas miksując. Masę wylać na biszkopty. Truskawki pokroić na połówki, poukładać ciasno w masie serowej, tak aby się w większości zanurzyły. Wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, odstawić do wystudzenia. Zimną przelać na stężały sernik. Całość chłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

sernik na zimno bez pieczenia z owocami i galaretką

Smacznego :)

środa, 20 maja 2015

Kolejny przepis na chleb na zakwasie. Tym razem chleb ukraiński, choć po moich zmianach nie wiem czy jest do końca ukraiński ;) To taki chleb codzienny, pszenno żytni z dodatkiem mąki razowej. Mięciutki, z chrupiącą skórką. Dość szybki do wykonania jak na chleb na zakwasie, zaczyn dojrzewa zaledwie 3h. Naprawdę warto upiec :)

chleb pszenno żytni, przepis na chleb na zakwasie, szybki chleb na zakwasie

Zakwas standardowo dokarmiamy 10-12h wcześniej. Udział zakwasu w tym chlebie jest duży, ale bez obawy, nie jest kwaśny, jak dla mnie - idealny ;) Z przepisu poniżej wychodzą dwa małe lub jeden duży bochenek. Polecam :)

źródło: klik - podaję z moimi zmianami 

Składniki:

zaczyn:

  • 150g zakwasy żytniego
  • 220g mąki żytniej typ 720
  • 200g wody

ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 300g wody
  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • 95g mąki pszennej razowej
  • 20g soli

 

Wykonanie:

Składniki na zaczyn wymieszać, odstawić na 3 godziny w ciepłym miejscu (około 32 stopnie).

Po tym czasie do zaczynu dodać resztę składników. Wyrobić luźne, klejące się ciasto, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (25st, mi to zajęło około 4 godzin). Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich uformować bochenek (moje ciasto było zbyt luźne do formowania, złożyłam więc tylko dwa razy i przełożyłam do foremki), przełożyć do naoliwionej i wysypanej otrębami formy. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia. 

Rozgrzać piekarnik do 260oC. Wstawić naczynie z gorącą wodą. Piec chleb 20 minut, a następnie zmniejszyć do 240oC i piec kolejne 20 minut. Po tym czasie ponownie zmniejszyć do 220oC i dopiec przez ostatnie 10 minut.

przepisy na chleb, domowy chleb na zawasie

Smacznego :)

poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasto drożdżowe to według mnie jedno z najlepszych opcji do kawy, herbaty czy nawet na śniadanie, do szklanki mleka. Czasem jednak nie chce mi się czekać na podwójne wyrastanie, stąd pomysł na szybkie babeczki drożdżowe, z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, sprężyste, maślane, a czas oczekiwania to zaledwie 20-30 minut. Po tym czasie są gotowe do pieczenia. 

Szybkie ciasto/babeczki drożdżowe, z rabarbarem i kruszonką

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy ciasto szybko wyrośnie, a czas oczekiwania będzie krótszy. Z podanego przepisu możecie przygotować również szybkie ciasto drożdżowe z dowolnymi owocami. Gorąco polecam :)

Z podanych proporcji wychodzi 12 sporych babeczek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 7g drożdży instant
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 70g masła

na kruszonkę:

  • 40g masła
  • 40g cukru
  • 60g mąki

ponadto:

  • 2 gałązki rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Rabarbar umyć, pokroić w małe kawałeczki. Zasypać cukrem i cynamonem, odstawić. Masło rozpuścić. W misce wymieszać wszystkie składniki poza masłem. Ciasto będzie klejące więc najlepiej zrobić to mikserem Po około 2-3 minutach wyrabiania dodać masło, wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto będzie klejące, ale sprężyste.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każdego wgłębienia włożyć po dużej łyżce ciasta (mniej więcej do połowy). W ciasto powtykać mocno kawałki rabarbaru. Przykryć babeczki i pozostawić do wyrastania na 20-30 minut w zależności od temperatury. Powinny się wyraźnie napuszyć. W między czasie wyrobić między palcami lub w malakserze wszystkie składniki na kruszonkę.

Wyrośnięte babeczki obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC. Piec około 30-35 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.

rabarbar przepisy, ciasto z rabarbarem, szybkie drożdżowe

Smacznego :)

piątek, 15 maja 2015

Sernik bez sera. Zamiast sera jest kasza jaglana (stąd jagielnik), a właściwie jaglany mus z mleczkiem kokosowym. Całość o bardzo kremowej i (wbrew pozorom) lekkiej konsystencji. Pyszny.. również na zimno, choć dla mnie najlepszy podgrzany lekko w mikrofali, z lekko ciepłą frużeliną i jeszcze bardziej kremowym wnętrzu. Sernik z kaszy jaglanej podbije Wasze serca :)

jagielnik z frużeliną wiśniową

Zamiast frużeliny wiśniowej możecie użyć świeżych owoców, np. jagód, malin, truskawek czy borówek. Póki co niestety tego typu dobroci brak, więc frużelina sprawdzi się doskonale :) Jedna jeszcze tylko uwaga! Nie pieczcie zbyt długo, straci swoją kremową i delikatną konsystencję!

jagielnik z frużeliną wiśniową, sernik z kaszy jaglanej, sernik bez sera

Jagielnik piekłam razem z Najsmaczniejsze.pl. Obie stwierdzamy że nie ma innej opcji jak chociaż raz go upiec.. chociaż uważam że na jednym razie raczej się nie skończy. U mnie na pewno nie... ;) Dzięki Aga za udane 'spotkanie' w kuchni i mobilizację! :)

źródło: klik, z moimi zmianami

Składniki:

na spód:

  • 100g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 40g masła

na masę jaglaną:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleczka kokosowego (nie wstrząśniętego)
  • 1 szklanka mleka
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • + ew. troszkę mleka jeśli masa jest za gęsta

ponadto:

 jagielnik z frużeliną wiśniową, sernik z kaszy jaglanej, sernik bez sera

Wykonanie:

Kaszę przepłukać wodą, odsączyć na sitku. Wsypać do garnuszka, zalać wodą, zalać mlekiem, oraz wodą kokosową (zlać po prostu przezroczysty płyn z niewstrząśniętej puszki, zostawiając w puszce śmietankę), przykryć i gotować na malutkim ogniu około 15 minut, do miękkości. Zestawić z ognia i odstawić na bok do lekkiego przestudzenia.

Ciasteczka zmiksować drobno, dodać rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 18cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Podpiec przez 10 min, aż się spód lekko zezłoci.

Przestudzoną kaszę zmiksować blenderem na gładką masę, jeśli jest za gęsta dodać nieco mleka (ale tylko troszkę). Masa powinna być gęsta jak budyń. Dodać śmietankę kokosową, mąkę i cukier, jeszcze raz dokładnie zblendować. Masę wyłożyć na podpieczony spód, piec około 45 minut w temperaturze 170oC. Pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Frużelinę wyłożyć na wystudzony jagielnik.

jagielnik z frużeliną wiśniową, sernik z kaszy jaglanej, sernik bez sera

Smacznego :)

wtorek, 12 maja 2015

Lekki, kremowy, delikatny deser. Masę jogurtową wzbogaciłam skórką z limonki dzięki czemu jest jeszcze bardziej letni i orzeźwiający. Prosty do wykonania, zarówno z mrożonych jak i świeżych truskawek.. na które czekam z niecierpliwością! ;)

 jogurtowiec z truskawkami

Polecam użycie jogurtu w temperaturze pokojowej, dzięki temu będziecie mieli pewność że żelatyna po jego dodaniu nie zetnie się tworząc nieprzyjemne skrzepy. Myślę zresztą że z tym ciastem poradzi sobie każdy.. i każdy z Was nie spocznie na jednym kawałku.. możecie mi zaufać ;)

Składniki:

na ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

na masę jogurtową

  • 900g jogurtu naturalnego
  • 100g cukru
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 450g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki żelatyny

wierzch:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • kilka truskawek

 jogurtowiec z truskawkami truskawkowy

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dno formy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 170oC. Wystudzić.

Żelatynę zalać zimną wodą, tylko na tyle aby się zakryła i napęczniała. Odstawić. Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę, przelać przez sito aby pozbyć się pestek. Podgrzać w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Do gorących truskawek dodać cukier i napęczniałą żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Zetrzeć skórkę ze sparzonej limonki, również dodać ją do truskawek. Do przestudzonej lekko masy (może być jeszcze ciepła) dodać jogurt (w temperaturze pokojowej) i ekstrakt. Wymieszać dokładnie. Masę jogurtową wylać na upieczony biszkopt. Wstawić do lodówki aż lekko stężeje z wierzchu.

Galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Wystudzić. Truskawki pokroić w plastry. Poukładać je na lekko stężałym jogurtowcu. Zalać cieniutko galaretką i wstawić do lodówki, a kiedy galaretka stężeje, zalać resztą galaretki (dzięki temu truskawki nie wypłyną do góry). Wstawić na kilka godzin do lodówki.

jogurtowiec z truskawkami truskawkowy

Smacznego :)

piątek, 08 maja 2015

Weekend to dla mnie zapach domowego chleba. Tym razem prosty i naprawdę smaczny bochenek. Chleb pszenny razowy, na zakwasie. Bez żadnych dodatków, po prostu pyszny, delikatny miękisz. Warto upiec, jest pyszny! :)

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Zakwas dokarmiany jak zawsze, 10-12 godzin wcześniej. Im zakwas silniejszy i cieplejsze otoczenie, tym chleb rośnie szybciej. Jeśli wolno rośnie, wykażcie się cierpliwością, z pewnością zostanie wynagrodzona ;)

źródło: Jeffrey Hamelman "Chleb:

Składniki:

na zaczyn:

  • 140g mąki pszennej razowej
  • 140g wody
  • 2 łyżki zakwasu dokarmionego 10-12 godzin wcześniej

na ciasto właściwe:

  • 320 mąki pszennej razowej
  • 450g mąki pszennej chlebowej
  • 490g wody
  • 20g soli
  • zaczyn

 Chleb pszenny razowy na zakwasie prosty szybki chleb na zakwasie chleb na zakwasie dla początkujących

Wykonanie:

Składniki zaczynu wymieszać, odstawić w przykrytym naczyniu na 12-14 godzin (w ciepłym miejscu bez przeciągów).

Wszystkie składniki wymieszać mikserem, przez pierwsze 3 minuty na niższych obrotach, następnie kolejne 2-2,5 minuty na wyższych obrotach. Ciasto powinno być średnio luźne. Ciasto przełożyć do omączonej miski, przykryć i odstawić do wstępnej fermentacji na 2,5 godziny. Po 50 minutach złożyć ciasto (uformować prostokąt a następnie założyć na siebie skrajne boki). Po kolejnych 50 minutach złożyć ponownie.

Po upływie wstępnej fermentacji podzielić ciasto na dwa bochenki lub uformować jeden większy, ułożyć w dobrze omączonym koszyku rozrostowym lub misce. Odstawić do ostatecznej fermentacji do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2,5 godziny (lub więcej, jeśli jest taka potrzeba).

Bochenki przełożyć na blachę i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika, naciąć bardzo ostrym nożem.Piec 40-45 minut w temperaturze 240oC, z parą (wstawić naczynie z wodą na dno piekarnika), lub nieco więcej jeśli chleb jest jeden większy.

Chleb pszenny razowy na zakwasie prosty szybki chleb na zakwasie chleb na zakwasie dla początkujących

Smacznego :)

Tagi: zakwas
08:14, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi