Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
poniedziałek, 29 czerwca 2015

Pamiętacie o konkursie Almette Fruit? Wystarczy jedno kupić serek, przygotować jakiś deser czy danie z jego wykorzystaniem, pstryknąć fotkę i przesłać na adres k.dziewicka@synertime.pl przepis ze zdjęciem na k.dziewicka@synertime.pl. Dajecie sobie tym szansę wygrać ciekawe nagrody i spotkać się ze mną na wspólnym gotowaniu już 11 lipca w Warszawie. Serdecznie ZAPRASZAM! Aby udowodnić Wam (choć nie wiem czy to potrzebne ;) że serek Almette Fruit to wiele możliwości, dzisiaj kolejna propozycja - Czekoladowe Cake popsy! :)

****

Cake popsy to frajda chyba przede wszystkich dla dzieci, ale powiem Wam że te wyszły tak dobre, że chętnie sama się nimi zajadałam ;) Połączenie czekoladowego ciasta z morelowym serkiem jest naprawdę trafne :) Jeśli posiadacie dzieci, proponuję oddać w ich ręce ich przygotowanie. Będą miały nie tylko frajdę ale z jedzenia, ale i z upaprania się czekoladą i wyjadania kolorów groszków podczas przygotowań ;)

 czekoladowe cake popsy

Myślę że z powodzeniem możecie też użyć almette fruit z wiśnią która do ciasta czekoladowego będzie równie dobrze pasował :)

Składniki:

  • 2 szklanki okruchów dowolnego ciasta czekoladowego
  • ok. 4 łyżki serka almette fruit z morelą i wanilią
  • 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej (z mleczną są bardziej słodkie)
  • kolorowe posypki
  • patyczki do cake popsów

 

Wykonanie:

Okruszki wymieszać z serkiem. Mieszać do chwili aż masa zacznie przypominać plastelinę. Z masy ulepić kuleczki. Rozpuścić 2-3 kostki czekolady. Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie a następnie wbić w kuleczkę. Tak przygotowane cake popsy wstawić na co najmniej godzinę w lodówce.

Po tym czasie, kiedy cake popsy stwardnieją, rozpuścić w kąpieli wodnej pozostałą czekoladę. Dodać łyżeczką oleju i dokładnie wymieszać. Cake popsy maczać w rozpuszczonej czekoladzie a następnie posypywać dowolnymi groszkami. Odstawić do stężenia czekolady.

czekoladowe cake popsy

Smacznego :)

piątek, 26 czerwca 2015

Wiosna to zieleń, natomiast lato to soczysta czerwień truskawek. Nie dosyć że ciasto w takiej konfiguracji kolorystycznej wygląda nieziemsko.. to jeszcze jest naprawdę przepyszne :) Ciasto ze szpinakiem i truskawkami sprawdzi się do popołudniowej kawy lub jako ciasto na rodzinną/przyjacielską imprezę. Polecam!

ciasto ze szpinakiem i truskawkami

Ciasto jest puszyste, wilgotne i pachnie latem! Musicie je zrobić. Koniecznie ;)

Składniki:

ciasto:

  • 4 jajka
  • 100g szpinaku świeżego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30g rozpuszczonego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu

krem:

  • 250g śmietanki
  • 200g mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

ponadto:

  • ok. 350g świeżych, ładnych truskawek

 ciasto leśne runo

Wykonanie:

Szpinak umyć, osuszyć lekko, zmiksować blenderem na gładką masę. Jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę, a następnie dodać ekstrakt, rozpuszczone masło i olej. Wyłączyć mikser. Mieszając już tylko szpatułką, dodać szpinak. Na koniec wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito bezpośrednio do miski z ubitymi jajkami.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22cm. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Wystudzić.

Śmietankę, mascarpone i ekstrakt waniliowy miksować razem do chwili aż masa będzie sztywna. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.

Przestudzone ciasto przekroić ostrożnie na dwa blaty. Z obu blatów delikatnie zeskrobać po wierzchu trochę ciasta (okruszki potrzebne będą do podsypania), łącznie około 1/2 szklanki. Na dolny blat wyłożyć większość kremu, na krem poukładać truskawki pokrojone w grube plastry. Nałożyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu, wysypać równo okruszki. Na okruszkach poukładać połówki truskawek, lub wyłożyć w nieładzie - też będzie ładnie :)

Schłodzić przed konsumpcją.

zielone ciasto z truskawkami

ciasto szpinakowe z truskawkami

Smacznego :)

12:52, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
czwartek, 25 czerwca 2015

Niektórzy zastanawiają się po co właściwie robić samodzielnie to, co na wyciągnięcie ręki stoi na sklepowej półce każdego, nawet małego osiedlowego sklepu. Właśnie! Po co? Odpowiedź jest prosta! Bo tak jest zdrowiej, smaczniej i... taniej! Domowe mleko kokosowe właśnie takie jest :)

 mleczko kokosowe przepis

Wyobraźcie sobie moi drodzy że z jednego kokosa otrzymujecie ok. 2 szklanki kokosowego mleka i około 2 szklanki wiórek kokosowych. Cena jednego kokosa? 2-3,50zł. Fakt! To inne mleko niż to z puszki, ale do koktajlu, owsianki, właściwie wszędzie zamiast mleka krowiego, sprawdzi się idealnie. Pamiętajcie tylko aby mocno wycisnąć pulpę, to cały sekret dobrego smaku tego mleka ;)

Składniki:

  • 1 kokos
  • woda kokosowa z wnętrza orzecha + ciepła woda dopełniona do 500ml płynu łącznie

 domowe mleko kokosowe coconut milk

Wykonanie:

Wnętrze kokosu pokroić na małe kawałeczki. Zalać wodą z wodą kokosową. Miksować około 2-3 minut, aż wiórki będą lekko wyczuwalne pod palcami. Całość odstawić na pół godziny, a następnie wylać na sito wyłożone gazą. Po kilku minutach odcisnąć bardzo mocno pozostałą na sicie masę. Mleko przelać do słoiczka/butelki, zużyć w ciągu dwóch dni.

Wiórki wyłożyć na tacę i równomiernie rozłożyć. Odstawić na kilka dni do obeschnięcia, a następnie zużyć jak kupne wiórki.

Smacznego :)

08:14, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 22 czerwca 2015

Czas letni to czas kiedy wokół nie brakuje świeżych owoców. Truskawki, jagody, maliny, morele... co dusza zapragnie :) Owoców nie brakuje też w nowej serii serków Almette - Almette Fruit. To słodki serek, trochę jak twarożek o puszystej konsystencji, który możecie wykorzystać na wiele sposobów, np. tak.. :)

almette fruit

Torcik śniadaniowy, z placuszkami przekładanymi owocowym serkiem. Jak go przygotować? W misce mieszamy 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru i jedną łyżeczkę cukru waniliowego. Robimy zagłębienie w mące, wbijamy jajko, dodajemy 20g rozpuszczonego masła i 3/4 szklanki mleka. Widelcem roztrzepujemy jajka powoli mieszając z mąką. Kiedy składniki się połączą, wykładając łyżką na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię, smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe przestudzone placuszki układamy w wieżę przekładając serkiem Almette Fruit o dowolnym smaku. I pyszne śniadanie gotowe! 

A może Wy też macie jakiś pomysł jak wykorzystać serki Alemette Fruit?

Tak? To świetnie się składa, bo mam dla Was konkurs!

ZGŁOSZENIA DO KONKURSU:

Aby zgłosić się do konkursu, należy przesłać przepis i zdjęcie na danie/deser do którego wykorzystacie serek Almette Fruit. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń.. a wierze że pomysłów Wam nie brakuje :)
Swoje zgłoszenia wysyłajcie na adres k.dziewicka@synertime.pl

TERMIN ZGŁASZANIA SIĘ DO KONKURSU UPŁYWA: 04.07.2015R

OGÓLNE ZASADY KONKURSU, NAGRODY:

Spośród wszystkich Waszych zgłoszeń wyłonię 4 osoby które otrzymają fartuszek Cookie oraz zapas serków Almette!

nagrodaalmette fruit

Ale to nie koniec! Wszystkie 4 osoby spotkają się ze mną 11 lipca w Warszawie podczas eventu na którym będziemy wspólnie gotować i rywalizować z 9 pozostałymi blogerami i ich drużynami, pod okiem Davida Gaboriaud Jeśli uda nam się wygrać (i taką opcję oczywiście zakładam ;) każda z 4 osób otrzyma dodatkową nagrodę w postaci zestawu noży Fiskars. Więcej szczegółów na stronie konkursowej. Konkurs prowadzony jest równocześnie na 10 blogach. Ilość zgłoszeń jest nieograniczona, ale zgłosić się możecie tylko do jednego blogera!

 

TERMIN OGŁOSZENIA WYNIKÓW: 06.07.2015R

Regulamin do pobrania

 

Także nie pozostaje Mi nic innego jak zachęcić Was gorąco do udziału w konkursie. Bo udział w nim to nie tylko nagrody które możecie wygrać, ale i świetna przygoda :)

Pozdrawiam,

K.

Tagi: konkurs
13:37, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
piątek, 19 czerwca 2015

Truskawki rządzą! W każdej postaci ;) Sezon na nie trwa tak krótko że wykorzystuje je 'na potęgę'! Tarta panna cotta z truskawkami marzyła mi się od dawna. Kruchy spód, delikatna masa z ziarenkami wanilii i słodkie owoce na wierzchu. Wierzę że wiecie jaka jest pyszna ;)

 tarta panna cotta z truskawkami

Tarta jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia. Pamiętajcie tylko przy pieczeniu spodu, że zanim forma wyłożona ciastem trafi do piekarnika, musi być dobrze schłodzona. Dobrze schłodzone ciasto nie straci swojego kształtu podczas pieczenia. Poza tym 'bułka z masłem', jestem pewna że się Wam uda, i podbije Wasze serca :)

Składniki:

na ciasto:

  • 50g cukru pudru
  • 100g masła
  • 150g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

na nadzienie:

  • 1 szklanka śmietanki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • połowa laski waniliowej
  • 3 łyżki cukru 

ponadto:

  • kilkanaście ładnych truskawek

 tarta waniliowa z truskawkami

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtko i ekstrakt. Szybko wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć formę na tartę o średnicy 20cm. Ponakłuwać dno widelcem, wstawić do lodówki. W między czasie nagrzać piekarnik do 180oC. Wstawić dobrze schłodzoną tartę i piec około 20 minut do zrumienienia.

Śmietankę i mleko przelać do garnuszka, dodać cukier. Laskę waniliową przeciąż wzdłuż, wydrążyć ziarna, dodać do śmietanki razem z laską. Żelatynę zalać zimną wodą (tylko aby się zakryła), odstawić do napęcznienia. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii, dodać żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia a następnie wstawić do lodówki, aż masa zacznie tężeć, ale będzie jeszcze płynna.

Lekko stężałą panna cottę wylać na wystudzony kruchy spód. Truskawki umyć, odszypułkować i osuszyć. Poukładać truskawki na tarcie, lekko je wciskając. Schłodzić kilka godzin przed krojeniem.

tarta z truskawkami przepis

Smacznego :)

wtorek, 16 czerwca 2015

Czasem najprościej znaczy najlepiej. Tak jest właśnie w tym przypadku. Pyszne lody śmietankowe powstają z zaledwie kilku składników. Fakt... są tłuste.. ale dobre lody muszą takie być ;) Jestem pewna że Wam posmakują! 

lody śmietankowe

Możecie je podać z dowolnym sosem owocowym, karmelem lub w pucharkach z owocami. My mieliśmy ochotę na takie zupełnie najprostsze. Kopiaste kulki w wafelku.. i nic więcej nie było nam trzeba ;)

Składniki:

  • 300ml śmietanki
  • 120ml mleka zagęszczonego niesłodzonego (7,5%)
  • 120ml mleka 
  • 1/3 szklanki syropu cukrowego (cukier + woda 1:1)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, mieszankę wstawić do lodówki na całą noc lub co najmniej na kilka godzin. Po tym czasie wlać ją do włączonej maszynki, dalej postępować według instrukcji na opakowaniu.

Smacznego :)

sobota, 13 czerwca 2015

Koktajle w sezonie letnim to dla mnie zbawienie! Robi się je szybko, można zmiksować właściwie wszystko i z powodzeniem mogą zastąpić śniadanie lub podwieczorek. Dzisiaj propozycja dość nietypowa, z liśćmi botwinki i z truskawkami Pyszny!

koktajl z botwinki i truskawek

W upalne dni polecam dodać kilka kostek lodu. Koktajl będzie wtedy lekki, sycący i zarazem orzeźwiający.

Składniki (na dwie pełne szklanki):

  • 20 mniejszych truskawek
  • 1 pęczek liści botwinki - od jednego buraka
  • 1/2 małego banana
  • łyżka jagód Goi
  • 1/2 łyżeczki otrąb
  • szklanka maślanki

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze, zmiksować na gładki koktajl. W razie potrzeby dosłodzić cukrem brązowym, miodem, ksylitolem lub innym słodzikiem.

truskawki przepisy

Smacznego :)

środa, 10 czerwca 2015

Młodego liście botwiny można wykorzystać na wiele sposobów. Na pewno można przygotować chłodnik, można również zrobić koktajl (o tym niebawem), ale można również zupę podawaną na ciepło, z kleksem śmietany i gotowanym jajkiem. Zupa z botwinki na pewno podbije Wasze podniebienia :)

 zupa z botwinki

Koniecznie użyjcie botwinki ze sporymi burakami które nadają smaku i koloru całości. Jeśli buraki są małe, możecie dokroić dodatkowo jednego dużego buraka lub dodać 3-4 łyżki suszonych buraków - co ja czynię najczęściej. Zupa jest szybka i prosta do wykonania, gorąco polecam :)

Składniki:

  • ok. 2L buliony drobiowego
  • 2 spore pęczki botwinki (z dużymi burakami)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • sok z cytryny
  • koperek świeży
  • sól, pieprz
  • gotowane jajko i śmietana kwaśna do podania

 zupa botwinkowa

Wykonanie:

Bulion drobiowy zagotować, dodać obraną i pokrojoną w talarki marchewki i pietruszkę. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraki, pokroić drobno. Buraki obrać i pokroić w grubszą kostkę. Dodać je do bulionu. Kiedy warzywa zmiękną, dodać posiekane liście botwiny. Gotować jeszcze dosłownie kilka minut, aż liście zmiękną). Doprawić solą i pieprzem. Dodać sok z cytryny, mniej więcej 2 łyżki. Na koniec dodać około 2 łyżek świeżego posiekanego koperku.

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i gotowanym jajkiem.

zupa z mlodej botwiny

Smacznego :)

poniedziałek, 08 czerwca 2015

Pogoda wreszcie dopisuje. Wkład do maszynki do lodów na dobre zagościł w zamrażalniku. Pierwsze powstały oczywiście lody truskawkowe, z dużymi kawałkami owoców. Są to kolejne lody bez jajek, które zdecydowanie preferuję (może kiedyś się to zmieni ;). Kremową konsystencję zapewnia tutaj śmietanka i mascarpone. 

lody truskawkowe z duzymi kawalkami owocow

Zarówno truskawki, jak i całą masę lodową należy przygotować dzień wcześniej i wstawić ją lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Ja dodatkowo wkładam ją na parę chwil do zamrażalnika tuż przed kręceniem. Polecam! Lody są pyszne! :)

Składniki:

  • 250g mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 300g truskawek + 4 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki syropu cukrowego (cukier i gorąca woda w stosunku 1:1)

 

Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować. Większe truskawki pokroić w ćwiartki, mniejsze wystarczy na pół. Na patelni rozgrzać cukier brązowy, do chwili aż zacznie się powoli rozpuszczać, a następnie dodać pokrojone truskawki, smażyć kilka chwil, aż truskawki puszczą sok, który po chwili wyraźnie się zagęści - truskawki powinny zmięknąć ale nie rozpadać się. Wystudzić, schłodzić w lodówce kilka godzin.

W między czasie wymieszać dokładnie mascarpone, śmietankę, mleko i syrop cukrowy. Również wstawić całość do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc.

Śmietankową masę przelać do włączonej maszynki do lodów, kiedy lody zaczną gęstnieć dodać truskawki w syropie. Kręcić lody tyle ile wymaga tego konkretna maszyna do lodów. U mnie trwa to około 30 minut.

lody truskawkowe bez jajek

Smacznego :)

12:15, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
piątek, 05 czerwca 2015

Delikatny biszkopt, krem mascarpone z bananami, truskawki zatopione w galaretce. W skrócie przekładaniec bananowo-truskawkowy ;) Składników może wydawać się co prawda sporo, ale w podanych proporcji wychodzi duża blacha pysznego ciasta! Poza tym ciasto proste do wykonania i wcale nie czasochłonne.

Przekładaniec bananowo-truskawkowy

Polecam najpierw upiec biszkopt i jednocześnie zmieszać galaretkę. Kiedy biszkopt będzie stygł, a potem będziecie go przekładać, galaretka powinna się już ściąć na tyle aby można było wymieszać z nią truskawki i przełożyć na wierzch ciasta. Polecam na zbliżający się (a dla niektórych wciąż trwający ;) ciepły weekend :)

Składniki:

na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem:

  • 250g mascarpone
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 łyżeczka (z górką) żelatyny

na nasączenie:

  • 1/3 szklanki zaparzonej mocnej herbaty (np earl grey)
  • 1 łyżka likieru amaretto

ponadto:

  • 4 banany
  • ok. 350g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

 biszkopt z truskawkami z kremem mascarpone

Wykonanie:

Biszkopt: całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Delikatnie szpatułką wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy o wymiarach 30/20cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w temperaturze 160oC. Wystudzić.

Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzącej wody. Wystudzić, a następnie wstawić do lodówki aż zacznie wyraźnie tężeć.

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 2-3 minuty. Mascarpone ubić ze śmietanką, cukrem i ekstraktem waniliowym. Żelatynę zalać gorącą wodą (minimalną ilością) i mieszać do rozpuszczenia. Wlać strużką do kremu, cały czas miksując.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć krem, w który następnie powciskać połówki bananów. Przykryć drugim blatem, nasączyć. Tężejącą galaretkę wymieszać z truskawkami, nałożyć owoce na biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

ciasto biszkoptowe, z truskawkami i galaretka

Smacznego :)

 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi