Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
środa, 31 lipca 2013

Kolejne ciasto które znikło w zastraszającym tempie :) Kruchy spód, słodko kwaśna konfitura z czarnej porzeczki którą robiłam kilka dni temu i warstwa chrupiącej bezy. Bez wątpienia ciasto grzechu warte ;)

Dość łatwe w przygotowaniu, jeśli oczywiście posiada się konfiturę z czarnej porzeczki ;) Plusem jest jednak to że można zastąpić ją każdym innym smakiem, ważne aby użyta konfitura była kwaskowa, gdyż ciasto samo w sobie jest dość słodkie. Warto upiec, z pewnością i u Was zniknie w bardzo szybkim tempie ;)

Kruche ciasto z konfiturą porzeczkową pod bezową pierzynką

Składniki:

kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 180g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu

nadzienie:

  • 300g konfitury z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki bułki tartej

beza:

  • 3 białka
  • 180g cukru pudru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Ciasto: Wymieszać razem obie mąki i cukier, posiekać nożem z masłem (można użyć w tym celu malaksera, będzie szybciej i łatwiej). Dodać żółtka, wodę i ekstrakt. Wyrobić szybko ciasto, tylko do połączenia składników. Uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć ciastem dno foremki o wymiarach 32/23cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i podpiec spód przez około 15 minut.

Po 5 minutach od wstawienia spodu do piekarnika, przygotować bezę. Pianę ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier, łyżka po łyżce, powoli. Po ostatnim dodaniu cukru miksować około 5 minut, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować kolejne 3 minuty.

Na podpieczony spód wysypać równomiernie bułkę tartą, a następnie wyłożyć nadzienie. Na wierzch położyć równo bezę. Piec około 40 minut w temp. 180oC. Jeśli beza zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryć formę papierem do pieczenia, ale niezbyt długo, ponieważ beza nie będzie chrupiąca.

 Kruche ciasto z konfiturą porzeczkową pod bezową pierzynką

Smacznego :)

Tagi: owoce
07:32, milk_chocolate84
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 29 lipca 2013

Tym razem, dla odmiany coś niesłodkiego ;) Sezon na kurki trwa, warto więc chociaż jedno danie z ich wykorzystaniem przygotować. Ja polecam Wam polędwiczki :) Kremowy sos i delikatne mięso w nim skąpane to nie lada gratka ;)

Danie przygotowuje się szybko gdyż polędwiczki wymagają bardzo krótkiej obróbki termicznej. W zaledwie kilka chwil i pyszny obiad gotowy :) Ja podałam je z kaszą pęczak. Polecam!

Polędwiczki z kurkami

Wykonanie:

  • 500g polędwiczek wieprzowych
  • 50g masła
  • 400g kurek
  • 1 średnia cebula
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki suszonych warzyw
  • czubata łyżka mąki
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%

 

Wykonanie:

Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w 1,5cm plastry, podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni, nakryć folią aluminiową aby utrzymać ciepło i odstawić.

Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na tej samej patelni rozgrzać masło (jeśli na patelni zostało dużo oleju, zlać go pozostawiając tylko ok. łyżki), dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, a następnie dodać kurki. Wszystko doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażać około 3-4 minut, a następnie wlać wino i wodę, dodać listek laurowy, tymianek, rozmaryn i suszone warzywa. Dusić około 10 minut (w tym czasie alkohol wyparuje pozostawiając tylko swój aromat). Po tym czasie mąkę wymieszać ze śmietanką i zagęścić sos energicznie mieszając. Do sosu włożyć polędwiczki, dusić pod przykryciem około 15 minut (do miękkości mięsa).

Smacznego :)

08:31, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
piątek, 26 lipca 2013

Wróciły upały! Czyli póki co 'pierwsze skrzypce' grają desery chłodzące. A idąc dalej tym tropem, przedstawiam Wam kolejną propozycję na lody! :)

Orzeźwiające, lekko kwaskowe, o idealnie kremowej konsystencji którą zawdzięczają dodatkowi dość tłustego serka greckiego. To idealny przepis podstawowy który z pewnością jeszcze nie raz w tym sezonie zmodyfikuję, i Wam to polecam :) Są pyszne same w sobie, jednak dla bardziej wymagających polecam np. polać je chociażby miodem lub owocowym musem.

lody jogurtowe

Składniki:

  • 400g gęstego jogurtu greckiego
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką aż do połączenia się składników. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Mieszankę wlać do włączonej maszynki do lodów i dalej postępować według instrukcji dołączonej do maszynki.

lody jogurtowe

Smacznego :)

czwartek, 25 lipca 2013

Kolejna genialna propozycja na szybkie ciasto. Przygotowanie zajmie Wam jakieś 10 minut plus pieczenie i ew. studzenie, choć to akurat można pominąć ;) Jeszcze ciepłe jest równie pyszne :))

Polecam użycie słodkich dojrzałych brzoskwiń. Jeśli jednak takimi nie dysponujecie, użyjcie innych owoców, zmieniając tym samym smak kisielu. Jestem pewna że z każdymi owocami będzie pysznie! Jest puszyste, mięciutkie.. a podczas pieczenia pachnie obłędnie! Upieczcie koniecznie! :)

źródło (podaję z moimi zmianami)

Aktualizacja z dnia 02.09.2013 - w związku z komentarzami że ciasto wychodzi zakalcowate w dniu wczorajszym upiekłam je jeszcze raz. Tym razem użyłam kisielu żurawinowego, w ciasto powciskałam połówki gruszek, a całość obsypałam malinami. Ciasto po wyłączeniu piekarnika, jeszcze gorące przeniosłam do samochodu, po czym wytrzęsło się 20km dojeżdżając na rodzinny obiad. Wciąż było puszyste, delikatne.. a w samochodzie pachniało po prostu bosko ;) Podtrzymuje zatem że przepis jest ok. Ciężko mi powiedzieć co było przyczyną tego że niektórym osobą się nie udało :(

Serowe ciasto z brzoskwiniami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 100g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel brzoskwiniowy (proszek na 0,5l wody)
  • 250g waniliowego serka (typu np. Danio)
  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • cukier puder do oprószenia

 

Wykonanie:

Owoce umyć i pokroić w nieduże kawałki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Kiedy będzie puszysta, dodać rozpuszczone masło i sok z cytryny. W dalszym ciągu miksując dodawać na przemian mąkę z serkiem.

Ciasto przełożyć do formy 20/30cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierch ułożyć brzoskwinie, wciskając je dość mocno w ciasto. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 40 minut. Jeszcze lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

08:08, milk_chocolate84
Link Komentarze (18) »
środa, 24 lipca 2013

Pierwszy raz grillowałam płotki. Kupiłam je całkiem przypadkiem poszukując łososia. Kupiłam.. a potem myślałam jak je przygotuję ;) Sposób prosty, bez wyszukanych składników, ale niezwykle apetyczny.

Myślę że płotka idealnie nadaje się do zawijania w boczek ponieważ nie ma ona zbyt wiele ości. Właściwe dość sprawnie można usunąć je wszystkie po czym konsumować wraz z chrupiącym boczkiem :) Jeśli macie ochotę na odmianę podczas kolejnego grillowania, serdecznie polecam :)

Płotki grillowane w boczku

Składniki:

  • płotki, niezbyt duże (oskrobane i wypatroszone)
  • boczek wędzony w plastrach, po 2 na jedną rybę
  • sól

 

Wykonanie:

Ryby dokładnie umyć, każdą osolić od środka i delikatnie po wierzchu. Każdą rybę owinąć boczkiem. Układać na ruszcie na dobrze rozgrzanym grillu. Grillować około 7 minut z jednej strony aż boczek będzie dobrze umiany, delikatnie przełożyć na drugą i grillować kolejne 7 minut.

Płotki grillowane w boczku

Smacznego :)

13:20, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
wtorek, 23 lipca 2013

Zabraliśmy go na leniwy weekend na mazurach. Drugiego dnia zostało po cienkim kawałeczku do przedpołudniowej kawy ;) Jest po prostu obłędnie pyszny! Jednogłośnie stwierdziliśmy że spód z czekoladowych kuleczek to super pomysł który z pewnością jeszcze gdzieś wykorzystam. I choć kuleczki 'złapały' wilgoć od masy serowej i stały się miękkie, to mimo wszystko komponowały się świetnie z całością.

Kroi się bez najmniejszego problemu. Jest zwarty, ale wciąż kremowy. Możecie użyć dowolnych owoców, myślę bowiem że wszystkie letnie owoce się tutaj sprawdzą. Ja użyłam malin, czarnej porzeczki ido tego malinowej galaretki. A Wy? Wedle własnego uznania, pełna dobrowolność :)

 Sernik na zimno, z owocami i galaretką

Składniki:

spód:

  • 2 szklanki czekoladowych kulek (na mleko)
  • 100g mlecznej czekolady
  • łyżeczka oleju rzepakowego

masa serowa:

  • 1kg sera w wiaderka
  • 200ml śmietanki 30-36%
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią (najlepiej takiego)
  • 3 łyżki z górką żelatyny
  • 100g białej czekolady

wierzch:

ok. 400g owoców (u mnie maliny i czarna porzeczka)

1 galaretka malinowa

 Sernik na zimno, z owocami i galaretką

Wykonanie:

Czekoladę na spód rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać olej, wymieszać. Do czekolady dodać kulki czekoladowe i dokładnie wymieszać tak, aby kulki były dokładnie oblepione czekoladą. Masę wysypać do tortownicy o średnicy 24cm (dno wyłożone papierem do pieczenia), rozłożyć równo, wstawić do lodówki.

Śmietankę podgrzać (niemalże do wrzenia), dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Odstawić. Ser utrzeć z cukrem, miksując dodawać kolejno ekstrakt, cukier z wanilią, a następnie wcześniej rozpuszczaną czekoladę, wlewając ją małą strużką. Na koniec, wlać jeszcze ciepłą śmietankę. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Uderzyć kilka razy foremką o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Kiedy masa serowa zacznie tężeć na wierzch wysypać owoce, lekko wcisnąć. Wylać cienką warstwę galaretki (ok 1 cm). Wstawić do lodówki. Po około godzinie wlać resztę galaretki. Odstawić sernik na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki.

Sernik na zimno, z owocami i galaretką

Smacznego :)

poniedziałek, 22 lipca 2013

Co roku przygotowywałam w większości dżemy z naturalną pektyną. W tym roku jej producent ewidentnie zawiódł, bo gdzie nie zapytałam to wszędzie brak i odpowiedź: 'nie ma w hurtowni'. A 'kij im w oko' pomyślałam po którejś próbie ;) Zrobię wszystkie tegoroczne dżemy bez!

I tak sukcesywnie czynię :) I choć takie dżemy czasu wymagają więcej bo sam proces gotowania trwa 2-3 dni aby odparować wodę, to warto poświęcić ten czas. Tak naprawdę to ważne jest aby podczas gotowania mieszać i mieszać i mieszać! Wtedy płyn szybko wyparuje a dżem zgęstnieje. Mi wystarczyły 3 tury gotowania i był wystarczająco gęsty, ale jeśli okaże się że Wasz po tylu razach jest wciąż zbyt płynny, należy powtarzać proces do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polecam, warto! :)

dżem z czrnych porzeczek

Składniki:

  • 1kg czarnych porzeczek
  • 500g cukru
  • kilka kropel soku z cytryny

 dżem z czrnych porzeczek

Wykonanie:

Umyte i przebrane owoce zasypać w garnku z grubym dnem. Wstawić na palnik i podgrzewać na małym ogniu aż zaczną puszczać sok, a cukier zacznie się rozpuszczać. Kiedy owoce zaczną pływać w soku, doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut, mieszając jak najczęściej. Odstawić garnek do całkowitego wystudzenia, wciąż podczas tego procesu mieszając.

Po kilku godzinach ponownie doprowadzić do wrzenia i powtórzyć powyższy proces, jednoczenie podczas gotowania owoce 'ubić' tłuczkiem do ziemniaków. Powtórzyć proces gotowania i studzenia jeszcze (ostatni) raz.

Pasteryzacja: dżem ponownie zagotować, przekładać do wyparzonych w wodzie lub wypieczonych w piekarniku słoików i mocno zakręcić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140oC i pasteryzować 15-20 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku aż wystygną. Pokrywki powinny być po tym czasie wklęśnięte. To znak że są szczelne zamknięte.

dżem z czarnych porzeczek

Smacznego :)

 

Ps. a do zbierania porzeczek najlepiej nadają się małe, sprytne łapki ;) Parę chwil i miseczka zapełniona :)

dżem z czarnych porzeczek

Pozdrawiam wakacyjnie
Kasia :)

Tagi: owoce
10:07, milk_chocolate84
Link Komentarze (13) »
niedziela, 21 lipca 2013

Niezastąpione do kanapki, podczas grillowania lub od tak.. do zwyczajnego pochrupania ;) Najlepsze są po dwóch dniach od przygotowania, wtedy są małosolne. Z dnia na dzień coraz bliżej im do kiszonych, choć i takimi u nas się nie pogardzi ;)

Jeśli chcecie przyspieszyć proces kiszenia są do tego dwa sposoby. Po pierwsze odcina się 'dupki' ogórków z obu stron (zalewa szybciej je przenika), a po drugie zalewa się ogórki jeszcze lekko ciepłą zalewą. Obie metody sprawdzone nie raz ;) Polecam, są pyszne!

ogórki małosolne

Składniki:

  • 2,5kg ogórków gruntowych (najlepsze są te mniejsze)
  • 2l wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • 2 gałązki kopru z kwiatami
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka ziaren gorczycy
  • ok. 6cm kawałek korzenia chrzanu

 ogórki małosolne

Wykonanie:

Wodę zagotować z solą. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ogórki umyć dokładnie, poukładać ciasno w słoju. Dodać gorczycę. Ząbki czosnku i chrzan naciąć wzdłuż (nie do końca), dodać do ogórków. Między ogórki powciskać koper. Wszystko zalać przestudzoną soloną wodą tak aby wszystkie ogórki były zakryte. Przykryć/zakręcić lekko słój i odstawić w zaciemnione miejsce. Małosolne gotowe są po dwóch dniach.

ogórki małosolne

Smacznego :)

Tagi: warzywa
08:45, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
piątek, 19 lipca 2013

Kolejne bardzo udane lody, i kolejne bez jajek :) Mocno kokosowe, z mnóstwem wiórek chrupiących między zębami. Nam zupełnie ich obecność nie przeszkadzała a wręcz uznaliśmy że to ich wielka zaleta. Gdybyście jednak chcieli gładką masę, bez wiórek, wystarczy masę po pierwszym kilkugodzinnym chłodzeniu zlać przez sito. Zastanówcie się jednak dobrze czy na pewno tego chcecie ;) One są naprawdę fajne w tych lodach ;) Gorąco polecam :)

lody kokosowe

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki śmietanki 30-36%
  • 3/4 szklanki mleka 2-3,2%
  • pół szklanki wiórek kokosowych

 

Wykonanie:

Mleczko kokosowe wlać go rondelka, dodać śmietankę i mleko. Podgrzewać aż wszystkie składniki dobrze się połączą (nie gotować). Na suchej patelni podprażyć wiórki uważając aby ich nie przypalić. Jeszcze gorące, prosto z patelni dodać do masy mlecznej. Przykryć i odstawić na kilka godzin (najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić do rana). Po tym czasie przemieszać masę i wstawić na kolejne kilka godzin do lodówki.

Schłodzoną do 'lodówkowej' temperatury masę przelać do maszynki do lodów i dalej postępować według instrukcji na opakowaniu.

lody kokosowe, bez jajek

Smacznego :)

środa, 17 lipca 2013

Na szybko upieczone przed pracą, zaledwie w parę chwil parowały roznosząc po mieszkaniu przyjemny zapach. Jak to z muffinami bywa, wystarczyły dwie miski i łyżka. Do tego letni akcent w postaci słodkich czereśni i dla wzmocnienia kaloryczności.. spora ilość czekolady ;) Wyszło pysznie :)

I jest jeszcze jedna ważna rzecz! Ciasta na muffiny NIE miesza się zbyt długo ponieważ po upieczeniu stają się ciężkie i to już zdecydowanie nie jest 'to'. Pamiętajcie o tym koniecznie! W każdym razie polecam! Możecie piec w ciemno, z pewnością Wam posmakują ;)

 Muffiny z czereśniami i czekoladą

Składniki:

suche:

  • 250g mąki pszennej
  • pół płaskiej łyżeczki sody
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru

mokre:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 100g masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki amaretto

ponadto:

  • szklanka wydrylowanych czereśni
  • 100g posiekanej drobno białej czekolady
  • 50g posiekanej drobno gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

W jednej misce umieścić składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć obie zawartości misek wlewając płyn do składników sypkich. Przemieszać łyżką 2-3 razy aż powstaną spore grudki mąki, dodać czereśnie i obie czekolady. Wymieszać ponownie ale tylko do połączenia składników (mogą zostać małe grudki ciasta).

Ciasto nakładać do formy do muffin wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180oC. Z porcji wychodzi ok. 12-14 sztuk.

Muffiny z czereśniami i czekoladą

Smacznego :)

07:08, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi