Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
środa, 31 sierpnia 2011

Przekąski z takim farszem robiliśmy z M już kilka, a może nawet kilkanaście razy. Zwykle jednak zawijaliśmy farsz w tortillę dodając jeszcze kilka składników. Takie ślimaczki zwykle błyskawicznie znikały ze stołu zachwycając każdego prostotą i smakiem. Natomiast pomysł na zawinięcie farszu w plastry z cukinii pojawił się dopiero po tym wpisie u Karoliny. 

Przekąski te testowałam na Kasi i Pauli podczas naszego ostatniego weekendowego spotkania z okazji II etapu z Amicą. Zniknęły błyskawicznie, zatem ufam że smakowały ;)

roladki z cukinii - szybka przystawka na zimno

Składniki na około 10-12 sztuk:

  • średnia cukinia (najlepiej prosta, o regularnym kształcie)
  • 130g twarogu
  • 100g kremowego serka topionego
  • 4 łyżki drobniutko pokrojonej czerwonej papryki
  • 4 łyżki drobniutko pokrojonego ogórka zielonego lub małosolnego
  • 3 kopiaste łyżki szczypiorku drobnego
  • łyżka-dwie jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Plastry cukinii podsmażyć z obu stron na średnio rozgrzanej oliwie, pamiętając o tym aby nie trzymać zbyt długo cukinii na patelni (musi zmięknąć, ale być wciąż chrupiąca). Wystudzić.

Ser biały, topiony, jogurt i warzywa utrzeć ze sobą za pomocą widelca. Dodać szczypior, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie.

Farsz nakładać cienko na plastry cukinii. Zwijać w rulon.

Smacznego :)

08:24, milk_chocolate84
Link Komentarze (19) »
poniedziałek, 29 sierpnia 2011

II etap konkursu z Amicą za nami. Po raz kolejny nasi zwycięzcy okazali się wspaniałymi ludźmi z którymi spędziliśmy masę chwil płacząc ze śmiechu ;) Postaram się również pokazać Wam krótką relację z tego wydarzenia, zapewne już niebawem. A już teraz przypominam że niedługo ruszy III etap na najlepszy przepis na deser. To będzie już ostatnia szansa na wzięcie udział w zabawie, zatem wyglądajcie zapowiedzi ;)

PS. Kasi z bloga Gotuję bo lubię i Kasi z którą gotowała, gratuluję zwycięstwa. Nie wiem jak Wasze roladki smakowały.. ale wyglądały obłędnie :) Pozdrawiam Was mocno :)

*****

Szybka wersja klasycznych knedli do których potrzebne są ugotowane i wystudzone ziemniaki co zwykle wydłuża znacznie czas od chęci do konsumpcji ;)
Przy knedlach serowych nie ma tego problemu. Nachodzi Was ochota, mieszacie składniki i w zaledwie kilka minut jecie już pyszne, słodkie i pachnące cynamonem kuleczki :)

A Ci którzy wolą jednak tradycyjne, ziemniaczane ciasto, zapraszam już niebawem ;)

PS. przepis ten to wypadkowa różności znalezionych na różnych stronach.

knedle serowe ze śliwkami

Składniki na 12 sztuk:

  • 250g białego sera
  • ok. 3/4 do 1 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • płaska łyżka masła
  • 12 śliwek, wypestkowanych
  • 6 łyżeczek cukru+ łyżeczka cynamonu (plus ewentualnie do podania)
  • jogurt naturalny lub śmietana do podania

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę, nie powinno to trwać długo, ponieważ w miarę wyrabiania ciasto staje się coraz bardziej klejące. Jeśli podczas wyrabiania za bardzo będzie przyklejało się do rąk, można delikatnie podsypać mąką.

Wyrobione ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nim spłaszczyć w dłoni na placek, na środku położyć śliwę w środek wsypując cynamonowy cukier. Zlepić dokładnie rogi, uformować kulkę.

Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować około 4 minut od chwili wypłynięcia do góry. Odcedzić z wody. Podawać polane jogurtem lub śmietaną, posypane cukrem cynamonowym.

 

Smacznego :)

sobota, 27 sierpnia 2011

Kuchnia daje nam możliwość odwiedzenia różnych zakątków świata. Tym razem udaliśmy się więc do Irlandii Północnej, aby skosztować typowego 'Ulster Fry'. Powiem Wam szczerze że jakbym miała codziennie jeść takie śniadanie, wykończyła bym wątrobę w najwyżej pół roku ;) W skład takiego typowego śniadania wchodzą: kiełbaski, bekon, jajka sadzone/jajecznica, fasolka w pomidorach, pieczarki, pomidory i 'potato farls', czyli ziemniaczane placki. A wszystko to.. smażone!

Był to przy okazji idealny moment aby przetestować patelnię firmy Neoflam, którą otrzymałam do testowania kilka dni temu. Patelnia ta pokryta jest ceramiczną powłoką Ecolon która ma powodować że jedzenie jest równomiernie smażone, a czyszczenie jest proste ponieważ nic nie przywiera do jej powierzchni. Ale czy tak jest? ;)

neoflamneoflam

Zatem moja zupełnie szczera opinia..
Patelnia zdecydowanie warta jest zakupu. Cena wcale nie wygórowana (od ok. 75zł). Miałam również wrażenie że patelnia ta ma funkcję automatycznego samoczyszczenia ;)
Wystarczyło przetrzeć lub delikatnie przemyć i wszystko spływało po niej 'jak po kaczce' :) Jest masywna i naprawdę solidna, mogę ją Wam z czystym sumieniem polecić :)

neoflam

A teraz wracamy do Ulster fry :)

ulster fry

Potato farls

Składniki:

  • szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (gorących)
  • szczypta soli
  • ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżki masła

 

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić. Do gorących ziemniaków dodać, masło, sól, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić szybko gładkie ciasto. Blat podsypać mocno mąkę, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5mm, pociąć na nieduże trójkąty. Smażyć na średnio rozgrzanej, suchej patelni do zrumienienia (około 4 minut na jednej stronie).

 

Pozostałe składniki na 2 osoby:

  • pomidor
  • 5-6 pieczarek
  • 2 jajka
  • 4 kiełbaski
  • 4 plastry bekonu
  • 6-7 łyżek fasoli

 

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w talarki, pomidory w grube plastry. Wszystkie składniki podsmażyć na patelni (jajka sadzone lub jajecznica).

Rozłożyć na dwa talerze.

Smacznego :)

11:04, milk_chocolate84
Link Komentarze (22) »
czwartek, 25 sierpnia 2011

Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na pieczarki faszerowane bryndzą. Była to inspiracja do przygotowania cukinii w podobny sposób, z tą zmianą że zamiast bryndzy wystąpiła feta. Dla niektórych może wydać się to dziwne, bo feta raczej rzadko występuje na ciepło, ale uwierzcie mi że to był prawdziwy hit!

Cukinia delikatnie chrupie, feta rozpływa się w ustach, a na koniec ciągnąca się serowa czapeczka... Mmm...  koniecznie do wypróbowania :))

PS. niestety nie udało mi się zrobić fotki ugrilowanej już cukinii, ale mogę Wam powiedzieć że zupełnie zachowuje swój kształt.

cukinia faszerowana fetą grillowana

Składniki na około 10 porcji:

  • 2 grubsze cukinie
  • feta
  • przyprawa do grilla klasyczna
  • 2 plasterki żółtego sera lub pół szklanki startego

 

Wykonanie:

Z cukinii odkroić końcówki. Pokroić w grube plastry około 4cm grubości. Każdy plaster wydrążyć łyżeczką pozostawiając dno (zrobić tylko wgłębienie).

Cukinię napełnić fetą po samą górę. Przykryć kawałkiem sera, posypać przyprawą. Grilować około 15-20 minut do chwili aż ser żółty się rozpuści. Jeśli po tym czasie cukinia będzie już gotowa a ser wciąż nie będzie rozpuszczony, przykryć cukinię kawałkiem folii aluminiowej lub aluminiową tacką.

Podawać prosto z grilla kiedy ser jest jeszcze ciepły i przyjemnie ciągnący.

Smacznego :)

 

08:55, milk_chocolate84
Link Komentarze (22) »
wtorek, 23 sierpnia 2011

Wakacje powoli zbliżają się ku końcowi. Dzieci powoli szykują się do rozpoczęcia roku szkolnego, a rodzice do gwaru, ciasnoty w autobusach i korków na drodze ;) Dlatego też będąc w ostatni weekend na Mazurach rozpaliliśmy ognisko, postawiliśmy na nim kociołek i delektowaliśmy się ostatnimi chwilami wakacji :)

Ten kto jeszcze czegoś takiego nie jadł, naprawdę musi spróbować ;) Kociołek gotowy jest w zaledwie 30-40 minut, a podczas tego czasu warzywa puszczają sok dusząc się w nim, jednocześnie nabierając delikatnego 'dymnego' posmaku. Naprawdę rewelacja :) To było wspaniałe zakończenie wakacji.. :)

kociołek



Składniki:

  • 3-4 duże liście kapusty (w całości) + 3 liście dość grubo posiekane
  • dwie średnie cukinie
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 250g pieczarek
  • ok. 300g mięsa (może być kiełbasa, karkówka lub cokolwiek co lubicie)
  • przyprawa typu vegetta (dostępne są takie bez konserwantów i wszelkich chemicznych dodatków, polecam użycie właśnie takiej)

 

Wykonanie:

Cukinię, mięso i paprykę pokroić w kostkę, ziemniaki i pieczarki w talarki lub kostkę, cebulę w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Dodać do warzyw posiekaną kapustę, wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać.

Na dno kociołka wlać trochę oleju, wyłożyć jego wnętrze liśćmi kapusty. Nasypać trochę warzyw, przesypać przyprawą. Wsypać kolejną porcję warzyw, znów zasypując przyprawą, i tak do wykończenia warzyw.

Kociołek postawić na ognisku. Drewno powinno się lekko tlić, a nie mocno palić, w przeciwnym razie warzywa w kociołku się przypalą. Pozostawić kociołek na ognisku na około 30-40 minut.

kociołek

Smacznego :)

Tagi: warzywa
08:51, milk_chocolate84
Link Komentarze (19) »
niedziela, 21 sierpnia 2011

Aby dobrze odzwierciedlić słowami smak tego ciasta powinnam tutaj przytoczyć słowa M który doskonale podsumował to ciasto. Niestety nie mogę tego zrobić ze względów cenzuralnych ;) Wierzę jednak że każdy z Was wie co mam na myśli.. i naprawdę uwierzcie mi że słowa nie są przesadzone ;)

Kochani.. Po prostu musicie zrobić to ciasto! Połączenie cytrynowego ciasta ze słodką śliwką i naprawdę mocno chrupiącą skorupką jest po prostu genialne.

źródło: stąd

 Pflaumenkuchen - niemieckie ciasto ze śliwkami

Składniki:

Na ciasto:

  • 120g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 1 łyzka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1,5-2 szklanki śliwek pokrojonych w ćwiartki

Na kruszonkę:

  • 85g masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać jajko, wanilię, skórkę cytrynową, sól i śmietanę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ciasto będzie gęste. ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 23cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Dla ułatwienia rozprowadzenia ciasta można zrobić to łyżką maczaną w wodzie lub palcami obsypanymi mąką. Odstawić.

Składniki na kruszonkę rozetrzeć łyżką lub wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.

Na ciasto wyłożyć śliwki, posypać obficie kruszonką. Ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180oC. Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w formie do lekkiego przestudzenia.

 Pflaumenkuchen - niemieckie ciasto ze śliwkami

Smacznego :)

10:36, milk_chocolate84
Link Komentarze (30) »
piątek, 19 sierpnia 2011

To druga propozycja szczególnie godna uwagi z pośród wszystkiego, co lądowało na grillu podczas naszego urlopu. Tym razem deser. Słodkie, soczyste i mięciutkie brzoskwinie w miodzie z równie miękkimi i słodkimi rodzynkami. I tak oto, szybko i łatwo można wyczarować smaczny deser po całej grillowej uczcie.

... wyobraźcie sobie jak taka cieplutka i słodka brzoskwinia smakuje w towarzystwie kulki zimnych lodów waniliowych... hmmmm...? ;)

*****

PS. ponownie znikam na weekend. Nowy wpis pojawi się pewnie w niedziele i zdradzę Wam tylko że będzie to przepyszne, mega aromatyczne ciasto, które mój M pokochał!! Warto go tutaj wyglądać ;) A Wam kochani życzę udanego weekendu i dużo słoneczka :)

Komentarze raczej nie będą moderowane, więc na wszelkie pytania w komentarzach i mailach odpowiem po powrocie :) Buziaki :)

grillowane brzoskwinie z miodem i rodzynkami

Składniki na 8 porcji:

  • 4 brzoskwinie
  • 8 łyżeczek miodu
  • ok. pół szklanki rodzynek
  • cynamon
  • folia aluminiowa

 

Wykonanie:

Brzoskwinie umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Do każdej połówki wlać po łyżeczce miodu, wrzucić garstkę rodzynek i posypać cynamonem. Zawinąć szczelnie każdą z osobna w folię aluminiową. Grillować około 20 minut, lub do momentu kiedy brzoskwinie będą bardzo miękkie.

Smacznego :)

Tagi: owoce szybkie
12:41, milk_chocolate84
Link Komentarze (14) »
czwartek, 18 sierpnia 2011

Urlopowych wspomnień ciąg dalszy..

Codziennie rano wychodząc na taras z filiżanką kawy wdychałam świeże powietrze czując jak czas zwalnia.. Tutaj jedynym wyznacznikiem jego upływu były kolejne dojrzewające maliny na krzakach.. coraz bardziej fioletowe śliwki.. i coraz bardziej czerwone jabłka na jabłonce..

jabłonka

Grzech z tego nie skorzystać ;) A jak smakuje szarlotka z dużą ilością miodu i cynamonowej kruszonki? Myślę że MUSICIE się przekonać sami. Dla mnie, choć nie tylko dla mnie.. to jedna z najlepszych dotychczas poczynionych szarlotek.

szarlotka z miodem i cynamonową kruszonką

Składniki :

na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 150g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na jabłka:

  • 1,5kg kwaśnych jabłek
  • 4 łyżki miodu
  • cukier – w zależności od kwaśności jabłek
  • płaska łyżka cynamonu lub mieszanki przypraw do szarlotki

kruszonka:

  • 80g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • Płaska łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do garnka, podlać lekko wodą i prażyć przez około 10 minut. Dodać miód, cukier i cynamon, wymieszać. Prażyć do chwili kiedy jabłka zaczną się rozpadać (zaledwie kilka minut). Wystudzić.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i utrzeć do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Ciastem wyłożyć dno formy o wymiarach 30/20cm (dobrze jest rozprowadzać ciasto łyżką maczaną w wodzie aby nie kleiła się do ciasta). Ciasto podpiec przez 15 minut w temperaturze 180oC.

W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć łyżką lub wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.

Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać kruszonką i piec przez kolejne 40 minut (lub do zrumienienia kruszonki). Kroić po wystudzeniu.

szarlotka z miodem i cynamonową kruszonką

Smacznego :)



07:49, milk_chocolate84
Link Komentarze (27) »
wtorek, 16 sierpnia 2011

Dużo grillowaliśmy.. oj dużo :) Ale pieczarki faszerowane bryndzą to jeden z tych smakołyków które zdecydowanie podbiły nasze podniebienia. Szybkie w przygotowaniu, zaledwie z 3 składników i naprawdę bardzo dobre, choć podobno wszystko zależy od jakości bryndzy.

Za przepis dziękuję Pani Kasi Kret z Nowego Targu, a za precyzyjne zobrazowanie przepisu, Maćkowi i Marioli :) Przesyłam Wam cieplutkie pozdrowienia, i oczywiście polecam się na przyszłość w przypadku chęci podzielenia się równie ciekawymi przepisami ;)

grillowane pieczarki faszerowane bryndzą

Składniki na 20 porcji:

  • 20szt średnich pieczarek
  • 100g bryndzy
  • 70g-100g sera żółtego

 

Wykonanie:

Pieczarki pozbawić ogonków. Kapelusze dokładnie umyć lub obrać, wypełnić bryndzą do ¾ wysokości wgłębienia w pieczarce.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać każdą pieczarkę. Grillować około 15-20 minut, do momentu rozpuszczenia się żółtego sera.

grillowane pieczarki faszerowane bryndzą 

UWAGI:

Jeśli pieczarki będą już miękkie i wystarczająco ugrillowane a ser żółty nie będzie jeszcze dobrze roztopiony, można przykryć je aluminiową tacką lub kawałkiem folii aluminiowej.

Smacznego :)



Tagi: warzywa
21:07, milk_chocolate84
Link Komentarze (14) »

Urlop minął nam błyskawicznie.. Pogoda wbrew pozorom dopisała, było sporo słoneczka, a w chwilach kiedy padał deszcz, Piotruś ochoczo wkładał kalosze i z uśmiechem na twarzy patrzył na tworzące się kałuże które potem z jeszcze większym uśmiechem pokonywał. Nawet deszcz nie nakładał na nas żadnych ograniczeń ;)

I po raz kolejny powiem, że KOCHAM MAZURY! Wspaniałe odprężenie, cisza, wycieczki rowerowe okolicznymi szlakami ciesząc oczy wszystkim dookoła..

krajobraz

jezioro

Obcowanie z naturą.....

żyto

ślimak

synek



konik

z prawdziwą wsią....

traktor

beztroskie bieganie po niczym nie ograniczonych terenach...

dzieci

wycieczka nad morze które przywitało nas wiatrem i wzburzonymi falami..

morze

morze

i wspaniałe wspomnienia z pełnych wrażeń wakacji :)

Jesteśmy już w domu, choć w niepełnym składzie ;) Piotruś z babcią i dwoma sympatycznymi towarzyszkami, biega pewnie teraz po rosie w kaloszach.. No.. może bez babci ;) ale zapewne z uśmiechami na twarzy :)

 Jedno jest pewne.. na pewno się nie nudzi!

dzieci

My tymczasem wracamy do rzeczywistości..

A Was jeszcze dzisiaj zapraszam na coś naprawdę szybkiego i pysznego :) Sezon grillowy jeszcze się nie skończył, więc będzie okazja do skorzystania z pomysłu.

 

Pozdrawiam
Kasia

08:30, milk_chocolate84
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi