Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
piątek, 29 sierpnia 2014

Najbardziej maślane z maślanych ;) Bez jajek, a więc smak masła nie jest zupełnie niczym zakłócony. Delikatne i mocno kruche. Jeden kawałek takiego ciasta (no może dwa ;), kubek dobrej herbaty i obiecuję że przestaniecie myśleć negatywnie o zmieniającej się aurze :)

maślane ze śliwkami i czekoladą czekoladowymi groszkami kruche

czwartek, 28 sierpnia 2014

Nie każde jabłka nadają się do słoików, niektóre po prostu słabo się przechowują. Z pewnością jedną z polecanych na przetwory odmian jest antonówka. Kwaśna jak diabli ;) Ale dosłodzona i 'dosmaczona' różnymi aromatycznymi dodatkami otrzymuje, nowe, smaczniejsze życie ;) Oto mój sposób na prażone jabłka do słoików :)

jabłka prażone na zimę do słoików


Tagi: jabłka
09:16, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
wtorek, 26 sierpnia 2014

Pokazywałam Wam już konfiturę bananową z kiwi. Przepis możecie znaleźć tutaj. Dzisiaj kolejna propozycja. Z dodatkiem limonki. Słodkie banany i kwaskowa limonka to zdecydowanie zgrany duet :)

banan

piątek, 22 sierpnia 2014

Przepyszny przekładaniec bez włączania piekarnika. Pełen kalorii.. ale ich ilość jest wprost proporcjonalna do ilości uciechy jaką daje ;) Karmel, masa budyniowa i czekolada. Czy może być lepiej?

3 bit

czwartek, 21 sierpnia 2014

Banan to tak samo wdzięczny owoc do przetworów jak nasze rodzime, letnie owoce. Nie tylko zresztą banan, ale i inne tropikalne owoce o których przy okazji letniego przetwarzania zapominamy. Tymczasem, w najbliższym czasie, będę dla Was miała 4 rodzaje konfitury właśnie z bananami w roli głównej.

banany

środa, 20 sierpnia 2014

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Ręczne wyrabianie ciasta i formowanie. Placek, drożdżówki, bułeczki, strucla.. A może babeczki? Kwaśny agrest otulony puchatym ciastem, mocno polukrowane? Takiemu wypiekowi mówię zdecydowane TAK!

drożdżowe babeczki bułeczki z agrestem,

wtorek, 19 sierpnia 2014

Przepis na budyń czekoladowy pojawił się daaawno temu (możecie go znaleźć tutaj). Przyszła pora na waniliowy. Robi się go tak samo szybko jak budyń z torebki, ale jego jakość jest nieporównywalnie lepsza. Myślę że nie muszę Wam o tym przekonywać :)

budyń waniliowy


Tagi: wanilia
08:59, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 sierpnia 2014

Lubię kiedy jest niskie, a we wnętrzu mnóstwo owoców które podczas pieczenia puszczają sok którym nasiąka ciasto. Pachnie lekko pomarańczowo, trochę waniliowo. Choć to tylko najzwyklejsze na świecie ucierane ciasto, powoduje że wokół robi się przyjemniej, cieplej, bardziej domowo.. :)

puszyste szybkie proste ciasto ze śliwkami

wtorek, 12 sierpnia 2014

Czuję już powoli końcówkę lata. Na straganach piętrzą się śliwki i jabłka. Wieczorem otwieram balkon i czuć wpadający delikatny chłód. Ale nie marudzę, bo tak samo jak lato, kocham jesień. Spadające liście tworzące rudy dywan, kolorowe apaszki i lekkie płaszcze. I śliwki zapiekane pod kruszonką. Na deser. Pachnące cynamonem, miękkie, pod chrupiącą kruszonką.

śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką

niedziela, 10 sierpnia 2014

Sok malinowy zwany 'domowym' czy 'babuni' można kupić w sklepie całym rokiem. Niestety, ale owoców w nim tyle co... nic. Niektóre z nich nie mają w składzie nawet 1% owoców. Cóż.. może zatem warto zrobić sok samemu w domu? Taki prawdziwy, z owoców. Ja robię go od kilku lat, szczególnie dla swojego syna, który zimą piję z nim herbatę.

maliny

 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi