Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Babeczki które skradły moje serce! Zawierają w sobie naprawdę sporo owoców - gniecionego banana, mus jabłkowy i dowolne owoce które dodaje się w kawałkach, do tego płatki owsiane, mąka razowa (TYLKO) i zaledwie 4 łyżki miodu. Zero dodatkowego cukru! Przepyszne... i super zdrowe! Babeczki razowe z owocami jabłkami to również świetna przekąska dla dzieci do szkoły. Dwie babeczki, owoc, i drugie śniadanie gotowe :)

 razowe babeczki z owocami i platkami owsianymi

Z jednej porcji wychodzi ich naprawdę sporo, wyszło mi 17 babeczek (6 zniknęło w ciągu chwili, także to wcale nie za dużo ;). W oryginale posypywane są mieszanką ziaren (siemienia, dyni, słonecznika), ja część posypałam płatkami, część migdałami, a niektóre zostawiłam gołe! Wszystkie pyszne - polecam :)

źródło: przepis pochodzi z numeru 4/2015 BBC Good Food

Składniki:

składniki mokre:

  • 2 duże jajka
  • 150ml naturalnego jogurtu
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 100g puree z jabłek (zmiksowałam surowe jabłko blenderem na mus)
  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

składniki suche:

  • 200g mąki razowej pszennej
  • 50g płatków owsianych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

ponadto:

  • ziarna/płatki owsiane/płatki migdałowe  - do posypania
  • 100g dowolnych owoców (u mnie pokrojone w kostkę gruszki)

 zdrowe babeczki z maka pelnoziarnista i platkami owsianymi

Wykonanie:

W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre (banana rozgnieć widelcem). Do składników suchych wsyp płynne, mieszaj do chwili aż  będą widoczne jedynie małe grudki, dodaj owoce, przemieszaj jeszcze kilka razy.

Formę na muffiny wyłóż papilotkami, nałóż ciasto do 3/4 wysokości. Posyp dowolnymi dodatkami, piecz około 25 minut w temperaturze 180oC. Wyłóż na kratkę aby przestygły.

drugie sniadanie lunch dla dziecka do szkoły

Smacznego :)

niedziela, 30 sierpnia 2015

Pizza w wersji mini, pizzerinka! Pomysł na obiad.. ale i przekąska do szkoły która na pewno nie wróci do domu razem z dzieckiem po zajęciach - jak kanapki którymi dzieci zwykle są znudzone.. Puszyste ciasto, ser żółty i szynka, klasyka, a jaka pyszna :) Dobre zarówno na świeżo, jeszcze ciepłe, jak i na zimno, następnego dnia.

 pizzerinki z serem i szynką, mini pizze

Owszem, nie jest to super zdrowe jedzenie. Do szkoły też z pewnością coś zdrowszego można dziecku dać, ale! Wszystko jest dla ludzi, a mała pizzerinka nikomu krzywdy nie zrobi, a ja radość dziecka? :) Mój syn już zapowiedział że takie właśnie chce do szkoły! Polecam i Wam :)

Składniki:

na ciasto:

  • 1 i 3/4szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 7g suszonych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

na farsz:

  • 10 łyżek pasty pomidorowej
  • sól, pieprz, cukier - do smaku
  • ok. 150g sera żółtego
  • kilka plasterków szynki

 pizzerinki z serem i szynką

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce/misie miksera. Wyrób elastyczne ciasto, nie przejmuj się jeśli się lekko klei, lepiej mocno nie podsypywać mąką, będzie twardsze i mniej puszyste. Wyrabiaj około 6-7 minut ręcznie, lub 3-4 jeśli używasz miksera. Przełóż ciasto do miseczki, nakryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce.

W między czasie zetrzyj ser na tarce, szynkę pokrój w cienkie paski. Pastę pomidorową dopraw solą, pieprzem i cukrem - cukru nie wiele, uwaga aby nie przesadzić.

Wyrośnięte ciasto podziel na 5 równych części. Każdą część rozciągnij rękoma na kształt koła, na grubość około 5-6mm (zostaw nieco grubsze brzegi). Wyłóż po 2 łyżki pasty na każdą pizzerinkę, rozprowadź po całości, pozostawiając puste brzegi, obsyp serem, poukładaj szynkę. Zapiekaj około 13 minut w 220oC.

pizzerinki śniadanie do szkoły dla dziecka

Smacznego :)

piątek, 28 sierpnia 2015

Uwielbiam wszelkiego rodzaju chlebki, a jako wielki fan bananów, z ich użyciem przede wszystkim ;) Prawda jest też taka że wszelkie słodkie chlebki są bardzo proste do wykonanie, a to ich dodatkowy atut! Chlebek bananowy z malinami i czekoladą to ostatni wypiek z malinami w tym roku. Pora już bowiem zająć się śliwkami i dynią na którą czekam od jednego sezonu do drugiego ;)

chlebek bananowy z malinami i czekoladą

Banany muszę być dojrzałe, z plamkami. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie parę chwil, a uwierzcie że chlebek jest pyszny! Już nie pamiętam kiedy mój syn ostatnio zjadł ciasto w takiej ilości. Naprawdę warto upiec :) Wilgotny, pachnący bananami i cynamonem.. Żałowałam trochę że dałam tak mało czekolady, dosłownie 4-5 kostek. Można również drobniej ją posiekać, i dodać do ciasta razem z malinami. Co Wy na to?

chlebek bananowy z malinami

źródło: klik, z moimi zmianami (w składnikach i wykonaniu)

Składniki:

  • 120g cukru brązowego
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 2 średniej wielkości banany, mocno dojrzałe
  • 210g mąki krupczatki
  • 60g mąki pszennej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu (dałam z duuużą górką ;)
  • 130g masła
  • 150g malin
  • ok. 10 kostek mlecznej czekolady

 chlebek bananowy z czekoladą

Wykonanie:

Banany rozgnieć widelcem, na papkę. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Rozpuść masło w garnuszku i odstaw do przestudzenia.

Jajka i brązowy cukier ubij na jasną, puszystą masę o lekko karmelowym kolorze. Zmniejsz obroty miksera, dodaj rozgniecione banany, a następnie, kiedy zostaną już porządnie wmieszane w ciasto, dodać masło. Dalej ucierając na niskich obrotach dodać składniki suche. Nie mieszaj zbyt długo, składniki muszę się jedynie połączyć. Zbyt długie mieszanie sprawi że ciasto straci na puszystości. Na koniec, już tylko drewnianą łyżką, wmieszaj delikatnie maliny.

Keksówkę o długości 23cm wysmaruj masłem o obsyp mąką. Najważniejsze jest dno.. boki można podważyć nożem, ale z dna musi odejść samo. Wylej ciasto do formy, wyrównaj, na wierzchu powbijaj kostki mlecznej czekolady, do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Piecz około 1 godziny w temperaturze 170oC. Przed wyłączeniem piekarnika, standardowo, sprawdź czy ciasto jest upieczone. Przestudzone ostrożnie wyjmij z formy.

chlebek bananowy z malinami, czekoladą i cynamonem

Smacznego! :)

wtorek, 25 sierpnia 2015

Co tu dużo mówić. Ciasto ze śliwkami i kruszonką, naprawdę najlepsze ;) Powstaje w parę chwil, jeszcze szybciej znika! Ze szklanką mleka, herbaty czy kubka kawy, a nawet na śniadanie :)

ciasto ze śliwkami i kruszonką, najlepsze, szybkie ciasto ze śliwkami, przepis na szybkie ciasto z owocami

Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Poza tym nic Was nie zaskoczy ;)

Składniki:

  • 100g masła
  • 120g cukru
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

owoce:

  • 300g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego

kruszonka:

  • 100g masła
  • 160g mąki
  • 80g cukru

 

Wykonanie:

Śliwki umyj, zasyp cukrem wymieszać z cynamonem. Porządnie zmieszaj i odstaw. 

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując ciasto. Na koniec dodaj ekstrakt i wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia (można to zrobić na niskich obrotach miksera). 

Ciasto wyłóż do formy o wymiarach 30cm/20cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmaruj je po całej powierzchni blaszki. Śliwki ułóż obok siebie, ciasno, lekko wciskając je w ciasto. Odstaw na chwilę. Przygotuj kruszonkę. Zimne masło pokrój w kostkę, dodać mąkę i cukier. Zmiksuj całość w malakserze lub wyrób między palcami do chwili aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Wsyp ją na owoce tak aby pokryła równo całą blaszkę.

Piecz około 40 minut w temperaturze 180oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek może być wilgotny od śliwek, ale nie może być na nim surowego ciasta. Jeszcze ciepłe.. najlepsze! :)

ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Smacznego :)

09:12, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
czwartek, 20 sierpnia 2015

Szybki deser do którego możecie wykorzystać dosłownie każde letnie owoce. Deser z mascarpone, dla przełamania smaku z dodatkiem jogurtu naturalnego. Naprawdę pyszny, zrobicie go w dosłownie w parę chwil :)

deser z mascarpone, z letnimi owocami

Jagody, maliny.. co dusza zapragnie! Z każdymi owocami będzie pysznie! Polecam :)

Składniki na 3 porcje:

na spód:

  • 6 ciasteczek pełnoziarnistych
  • 2 łyżki śmietanki

na krem:

  • 250g mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ponadto:

  • dowolne letnie owoce: maliny, jagody, jeżyny itp.

 

Wykonanie:

Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować na piasek, dodać śmietankę, zmieszać dokładnie aż powstanie konsystencja kruszonki. Przełożyć ciasteczka do 3 szklanek.

Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać jogurt i ekstrakt, wymieszać dokładnie. Przełożyć na ciasteczka, po równo do trzech naczyń. Na wierzch ułożyć owoce. Schłodzić.

szybki deser z letnimi owocami

Smacznego :)

12:03, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
wtorek, 18 sierpnia 2015

Kompot jabłkowy! Koniecznie z goździkami i cynamonem, bo według mnie lepszego towarzystwa dla jabłek nie ma :) 

kompot jabłkowy

Użyłam głównie papierówki, oraz kilka małych czerwonych jabłek odmiany genewa. Wyszedł niebyt słodki, aromatyczny, taki jak lubię. Może i Wy się skusicie? W upały z kilkoma kostkami lodu, jesienią szklaneczka lekko ciepłego i pod koc ;)

Składniki:

  • 1,5kg małych, polskich jabłuszek
  • ok. 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • woda 

 

Wykonanie:

Jabłka porządnie wyszorować, przekroić każde na ćwiartki i wyjąć gniazda nasienne. Przełożyć go garnka, dodać cukier, cynamon i goździki. Zalać wodą, kilka centymetrów ponad poziom jabłek. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować około 10-15 minut maksymalnie. Odstawić i pozostawić tak kompot do wystudzenia. 

Całość zlać na sito, odstawić aby kompot ściekł z jabłkowej pulpy. Przelać do dzbanka, dodać 1-2 jabłka pokroje w talarki.

kompot z polskich jabłek

Smacznego :)

13:26, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
piątek, 14 sierpnia 2015

Na pożegnanie z jagodami (tak, tak.. to już prawie koniec.. ) coś specjalnego! Coś co chodziło za mną naprawdę długo (chyba od początku lata.. poprzedniego ;) Jagodowa charlotte, czyli ciasto bez pieczenia, wyłożone biszkoptami. W środku dwie masy, nieskromnie powiem - GENIALNE! Śmietanka powoduje że są lekkie i delikatne jak pianka, natomiast jogurt natomiast dodaje świeżości i lekkiej kwaskowości

Charlotte jagodowa

Przyznam się Wam że w moim cieście jagody są tylko w dolnej warstwie ;) W środku i na wierzchu są borówki. Miałam po prostu troszkę jagód i maaaasę borówek :) Szczerze mówiąc zupełnie to nie przeszkadzało. Myślę też że w ten sam sposób możecie zrobić ciasto o dowolnym smaku np. malinowym. Przepis jest łatwy i nieskomplikowany. Polecam na weekend :)

Składniki:

masa jagodowa:

  • 300g jagód
  • 1 szklanka śmietanki 30-36%
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (190g)
  • 5 łyżeczek żelatyny (z lekką górką)
  • 5 łyżek cukru pudru

masa śmietanowa:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego 
  • ziarenka z laski waniliowej (laska około 6cm)
  • 4 łyżeczki żelatyny (z lekką górką) 
  • 4 łyżki cukru pudru

ponadto:

  • 2 opakowania biszkoptów języczków
  • około 250g jagód

 ciasto z jagodami bez pieczenia jagodowa charlotte jagody

Wykonanie:

Na dno formy o średnicy 20 cm położyć papier do pieczenia (nieco większy niż forma), a na papier podobnej wielkości folię spożywczą, docisnąć formą i szczelnie zamknąć. Boki wyłożyć biszkoptami, jak najciaśniej się da.

masa jagodowa: jagody zmiksować, przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać zimną wodą, tylko na tyle aby się zakryła, i odstawić. Śmietankę ubić prawie na sztywno (powinna być w miarę luźna, ale nie lejąca). W między czasie wlać 2-3 łyżeczki wrzącej wody do napęczniałej żelatyny, wymieszać do jej rozpuszczenia. Do śmietanki dodać przetarte owoce i jogurt, delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać jeszcze ciepłą żelatynę. Masę wylać do przygotowanej tortownicy. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

masa śmietanowa: żelatynę zalać zimną wodą aby napęczniała. Śmietankę ubić (tak jak poprzednio) na prawię sztywno. Do żelatyny wlać 2-3 łyżki wrzącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Dodać jogurt i ziarenka wydrążone z wanilii. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Wylać na poprzednią warstwę. Wyrównać, wysypać 250g jagód. Wstawić całość do lodówki. Chłodzić najlepiej całą noc.

przepis na ciasto z jagodami jagody przepisy łatwe ciasto z jagodami

Smacznego :)

08:42, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
środa, 12 sierpnia 2015

Co prawda zupa kalafiorowa już jest na blogu, ale tym razem wersja nieco inna, na bulionie warzywnym, bardzo powoli gotowanym, dzięki czemu jest klarowny i bardzo aromatyczny. Taka baza jest idealna do lekkich zup. Kalafiorową w tej wersji robiłam ją już nie raz, i naprawdę uważam ją za jedną z najlepszych zup!

zupa kalafiorowa

Ważne aby bulion gotować się około 2h na lekkich ogniu, ma tylko delikatnie 'pyrkać'. Temperatura w jakiej będą się gotowały warzywa sprawi że oddadzą cały swój smak, ale jednocześnie zostaną jędrne. Spróbujcie, jest pyszna :)

Składniki:

  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 1 główka kalafiora (średniej wielkości)
  • ok. 500g młodych ziemniaków
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka kulek ziela i pieprzu
  • mały pęczek świeżego kopru
  • ew. śmietana do podania

 

Wykonanie:

Włoszczyznę myjemy porządnie opłukując ją z piasku. W razie potrzeby obieramy (choć jeśli warzywa są młode, lepiej lekko oskrobać lub porządnie wyszorować). Włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody. Dodać ziele, pieprz i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na tyle, aby woda delikatnie 'pyrkała'. Gotować bulion warzywny około 2h. W między czasie obrać/oskrobać ziemniaki, pokroić w grubą kostkę (moje były drobne, zatem podzieliłam każdy na 4 lub 2 części). Kalafiora podzielić na małe różyczki, a następnie zalać je zimną wodą tak aby kalafior był przykryty. Koper opłukać i posiekać.

Z gotującego buliony wyjąć warzywa. Ziemniaki dodać do gotującego się bulionu. Gotować około 15 minut, a następnie dodać różyczki kalafiora (odcedzone) i gotować kolejne 5-6 minut. Pod koniec dodać pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę, selera i posiekany koper. 

Smacznego :)

08:16, milk_chocolate84
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Nic nie wskazuje na to aby upały odpuściły. I jakkolwiek sobie z nimi radzimy, ważne jest aby przyjmować dużą ilość płynów. Nie polecam słodkich i gazowanych napoi sklepowych które nie dosyć że nie gaszą pragnienia, to jeszcze je potęgują. Mam dla Was przepis na coś dużo lepszego :) Domowa ice tea brzoskwiniowa z rozmarynem!

mrożona herbata brzoskwiniowa z rozmarynem peach ice tea

Delikatnie słodka, może nie taka klarowna jak ta sklepowa ale świadczy to wyłącznie o zawartości prawdziwych owoców. Jak dla mnie napój idealny, od samego patrzenia na tą szklankę jest chłodniej ;) Polecam!

Składniki:

  • 5 brzoskwiń + 2-3 do podania
  • ok. 0,75l wody
  • 3 torebki herbaty earl grey
  • 2 łyżki cukru brązowego + 1 płaska łyżeczka
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 3 niewielkie gałązki rozmarynu
  • lód

 

Wykonanie:

Herbatę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (2-3 minuty, nie dłużej bo będzie za mocna), wyjąć torebki. Brzoskwinie obrać, wypestkować. Zasypać cukrem, ugnieść widelcem, odstawić na parę chwil a następnie zmiksować blenderem. Przelać do herbaty, uzupełnić wodą (robiłam ten napój w litrowym dzbanku, myślę że dolałam około 0,7ml wody), wcisnąć sok z cytryny.

W moździerzu lub innym naczyniu rozetrzeć rozmaryn z łyżeczką cukru (aby puścił swój aromat), dodać do herbaty. Można przelać całość przez sito. Nie jest to konieczne jednak herbata jest wtedy bardziej klarowna - ja tak zrobiłam. Podawać z dużą ilością lodu, kawałkami brzoskwiń i gałązką rozmarynu.

Mrozona herbata brzoskwiniowa peach ice tea

Smacznego :)

08:16, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
niedziela, 09 sierpnia 2015

Gorąco jak w piekle. Nie gotuję i nie piekę.. królują dania bez większego wysiłku, najlepiej ze świeżymi warzywami/owocami i orzeźwiające. Sałatka arbuzowa jest moim hitem. Arbuz wyjęty wprost z lodówki, lekko pikantna rucola i okruszki fety które świetnie kontrastują ze słodkim arbuzem!

sałatka arbuzowa z fetą

Arbuz KONIECZNIE z lodówki. Słodki, soczysty.. Feta najlepiej prawdziwa, nie ser sałatkowy. Może i sporo droższa, ale na pewno docenicie jej smak. Ma zupełnie inną konsystencję, o smaku nie wspominając ;) Polecam kochani :)

Składniki:

  • Plaster arbuza
  • garstka rucoli
  • ok. 50g fety
  • kilka kropel octu balsamicznego

 

Składniki:

Arbuza pokroić w większą kostkę, dodać umytą i osuszoną rucolę. Lekko przemieszać. Między palcami pokruszyć fetę, dodać do arbuza. Lekko skropić octem balsamicznym. Najlepiej użyć arbuza wyjęte wprost z lodówki.

salatka arbuzowa z feta i rucola

Smacznego :)

10:28, milk_chocolate84
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi