Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
piątek, 30 września 2011

Wiem.. wiśni już raczej nie ma.. ale.. może tak jak ja macie mrożone? ;) A jeśli nie, zachęcam do zastąpienia jakimikolwiek innymi owocami np. jabłkami, gruszkami lub śliwkami.

Ciasto jest mięciutkie, skórka słodka i chrupiąca, a wnętrze kwaskowe. Idealnie się kroi, ładnie wygląda, a to wszystko sprawia że z przyjemnością wyciąga się łapkę po kolejny kawałek ;) Jestem pewna że w Waszym przypadku też tak będzie ;) Gorąco polecam!

Źródło - przepis zmodyfikowany

PS. dobiega końca III etap konkursu z Amicą. Jeszcze tylko do niedzieli możecie zgłaszać swoje propozycje na deser! I pamiętajcie kochani.. deser to nie tylko ciasto, więc się nie ograniczajcie ;) Liczę na Waszą kreatywność :)

Drożdżowy warkocz z wiśniami + instrukcja składania

Składniki:

na zaczyn:

  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta cukru

na ciasto właściwe:

  • 2 i 1/4 mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek niesolonego masła
  • 1 łyżeczka soli (dałam mniej)
  • 2 duże żółtka (dałam trzy mniejsze)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta przyprawy do piernika

na nadzienie:

  • 2 szklanki wiśni (mogą być mrożone, jednak wtedy należy je odsączyć w soku)
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej, według Waszego gustu)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (mniej jeśli owoce są świeże)

ponadto:

  • garstka wiórków kokosowych i brązowego cukru
  • białko do posmarowania ciasta

 

Wykonanie:

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczną 'bąbelkować'.

Mleko, masło, cukier i sól podgrzewać na małym ogniu do chwili rozpuszczenia masła i cukru (nie gotować). Jeśli mleko za mocno się zagrzało, odstawić na kilka minut.
Do letniego mleka dodać wyrośnięty zaczyn. Wymieszać. W miski robota wsypać mąkę, przyprawę, ekstrakt i żółtka, wlać zaczyn z mlekiem. Włączyć maszynę i wyrabiać około 6 minut. Oczywiście można to również zrobić ręcznie wyrabiając ciasto. Po tym czasie przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1,5-2h).

W między czasie wymieszać wiśnie z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 20/30cm. Ułożyć węższą stroną do siebie.

Drożdżowy warkocz z wiśniami + instrukcja składania

Pośrodku, pozostawiając miejsce z każdej strony, wysypać równomiernie bułkę tartą.

Drożdżowy warkocz z wiśniami + instrukcja składania

Na bułce tartej wyłożyć owoce.

Drożdżowy warkocz z wiśniami + instrukcja składania

Ponacinać boki na kilkanaście pasków (nie docinając do samych wiśni, ponieważ podczas pieczenia wypłynie bokami sok), odciąć nadmiar ciasta z rogów.

Drożdżowy warkocz z wiśniami + instrukcja składania

Zawinąć ciasto na wiśnie z obu stron.

Drożdżowy warkocz z wiśniami + instrukcja składania

Zawijając kolejne paski ciasta na siebie, upleść warkocz.

Drożdżowy warkocz z wiśniami + instrukcja składania

Gotowy warkocz przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Drożdżowy warkocz z wiśniami + instrukcja składania

Po tym czasie nasmarować białkiem, posypać cukrem oraz wiórkami. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec około 30 minut.

Z pozostałego ze ścięcia rogów ciasta można zawinąć małą bułeczkę z owocami, dżemem, lub czymkolwiek co macie pod ręką :)

Drożdżowy warkocz z wiśniami + instrukcja składania

Smacznego :)

09:30, milk_chocolate84
Link Komentarze (20) »
środa, 28 września 2011

W tym roku po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na produkcję domowych nalewek. Zadebiutowaliśmy wiśniami. Nalewka przygotowana z tego przepisu jest łagodna w smaku, natomiast dopiero po wypiciu czuć przyjemne rozgrzanie. Jestem pewna że będzie idealna na zimowe wieczory lub na rozgrzanie się po szaleństwach na śniegu.. ;)

Przepis jest również o tyle fajny, że nalewka nie czeka długo na degustację. Co prawda autorka mówi o oczekiwaniu 2-3 miesiące, ale ja uważam że jest pyszna od razu po rozlaniu do butelek... ;)

Źródło

Nalewka wiśniowa - Wiśniówka

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • ok. 10 pestek z wiśni
  • 0,5kg cukru
  • 500ml spirytusu
  • 500ml wódki

 

Wykonanie:

Wiśnie i pestki zasypać cukrem. Przykryć lnianą ściereczką lub gazą i dostawić na 2-3 dni aby puściły sok.

Po tym czasie odcedzić owoce. Zalać je wódką i odstawić na około 2 tygodnie, natomiast sok zlać do garnka, zagotować i odstawić do wystudzenia. Do zimnego soku dodać spirytus, rozlać do butelek.

Po 2 tygodniach ponownie odcedzić wiśnie. Wódkę zlać ze spirytusem, wymieszać i rozlać do butelek. Po 2-3 miesiącach jest gotowa do spożycia (moim zdaniem jest pyszna od razu ;)

Pozostałe wiśnie zalać alkoholem tak aby w większości były zanurzone. Można wykorzystać do  ciast, deserów lub jeść wprost ze słoika ;)

Polecam :)

Tagi: owoce wiśnie
08:34, milk_chocolate84
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 26 września 2011

Pomysł na szybki obiad. Przygotowanie wraz z gotowaniem nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Mięso mimo że nie jest marynowane wcześniej, jest kruche, delikatne, soczyste i wspaniale przejmuje wszystkie smaki. Jest słodkawe, lekko kwaskowe.. zasmakuje zapewne również dzieciom :)

Polecam zarówno dla zapracowanych, ale także dla szukających ciekawego pomysłu na obiad. Jestem pewna że goście będą zachwyceni.. a już na pewno nie domyślą się że zrobienie takiego kurczaka to zaledwie kilkanaście minut ;)

Źródło

PS. przypominam o konkursie z Amicą. III etap (już ostatni) wciąż trwa.Tutaj zapraszam po szczegóły :)

Cytrynowo-miodowe pałki z kurczaka

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • sól morka
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • główka czosnku (przekrojona w pół) - dodaje aromatu
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub ok. 2 łyżek suszonego
  • ok. 1/4 szklanki octu winnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cytryna pokrojona w małe kawałki

 

Wykonanie:

Pałki z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie z tymiankiem i  czosnkiem (powinny być mocno rumiane). Przełożyć do garnka, zalać octem winnym, gotować do zredukowania sosu o połowę. Wlać sos sojowy i miód. Wymieszać. Wlać wodę, dodać cytrynę. Gotować do chwili kiedy sos zgęstnieje, nabierze konsystencji syropu. Powinno to potrwać około 10 minut (należy uważać aby sos się nie przypalił).

Smacznego :)

09:00, milk_chocolate84
Link Komentarze (10) »
sobota, 24 września 2011

Jeśli do tej pory wydawało Wam się że ciasto mufinowe to najprostsza rzecz na świecie, to muszę Was wyprowadzić z błędu. Otóż to ciasto wymaga jeszcze mniej, a mianowicie jednej miski, łyżki do wymieszania składników i około 5 minut wolnego czasu ;) A jak smakuje?

Jest wilgotne, mięciutkie i mocno czekoladowe. Dzięki dodatkowi 'pijanych' wiśni nabiera przyjemnego aromatu, owocowego z łagodnym posmakiem alkoholu. W wersji dla dzieci polecam zamianę wiśni na duże kawałki białej czekolady (tą wersję też wypróbowaliśmy).

Źródło

Pijane mini babki czekoladowe

Składniki:

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (dałam mniej)
  • 3 łyżki kakao niesłodzonego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka sody (dałam pół na pół z proszkiem do pieczenia)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka wody (dałam gazowaną)

Polewa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki śmietanki

Ponadto:

  • szklanka wydrylowanych wiśni zalanych co najmniej dzień wcześniej alkoholem

 

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sól i kawę. Zrobić trzy wgłębienia. Do pierwszego wlać ocet, do drugiego olej, do trzeciego ekstrakt. Zalać wszystko wodą. Wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Ciasto przelać do czterech wysmarowanych tłuszczem foremek do mini babek o średnicy górnej 10cm. Do każdej foremki wrzucić po kilka wiśni, zatopić całkowicie w cieście. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC. Przed wyjęciem z foremek przestudzić, dzięki czemu łatwiej będzie je wyjąć.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polać babeczki.

 

Smacznego :)

10:03, milk_chocolate84
Link Komentarze (15) »
czwartek, 22 września 2011

Zupa idealna na chłodniejsze a nawet zimowe dni. Sycąca, rozgrzewająca, stanowiąca sama w sobie solidny posiłek. Zawiera dużą ilość mięsa i warzyw dzięki czemu po zjedzeniu jednej porcji raczej nie mielibyście ochoty na coś jeszcze ;) No i ma jeszcze jeden plus.. Jej zrobienie zajmuje około 30minut :) Najlepsza jest dnia następnego.

Ps. jest gęsta, jednak nie aż tak jak wyszło na zdjęciu. Zanim bowiem udało się zrobić odpowiednie zdjęcie, bułka wchłonęła część płynu.

zupa ala chili con carne

Składniki:

  • 2l soku pomidorowego (nieklarowanego)
  • 0,5kg mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego lub wołowego
  • 4 średnie cebule
  • 2 puszki fasolki
  • 300g pieczarek
  • 4-5 dużych kwaszonych ogórków
  • 3-4 łyżki kukurydzy słodkiej z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka cukru
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • łyżka ostrej papryki lub chili (lub więcej, w zależności od upodobań)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej

 

Wykonanie:

Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę. Dodać mięso, podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać sokiem pomidorowym, dodać fasolkę, pokrojone w talarki i podsmażone pieczarki, pokrojone w kostkę ogórki i kukurydzę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, przyprawą do mięsa mielonego i chili (ilość według uznania). Zagotować.

Smacznego :)

 



08:50, milk_chocolate84
Link Komentarze (19) »
wtorek, 20 września 2011

Czy Wy też coraz częściej sięgacie wieczorem po herbatkę z miodem i cytryną? I choć słońce jest dla nas ostatnio niezwykle łaskawe, jesień już coraz częściej daje o sobie znać. I wypieki już nie te same..

To ciasto piekłam dwukrotnie i uwierzcie mi że jego zapach jest po prostu nieziemski. Korzenny.. z nutą pomarańczy. Do tego ogromna ilość jabłek co sprawia że zamiast nazwać je ciastem z jabłkami, można by rzec że to jabłka z ciastem ;) Dla ukoronowania iście jesiennego wypieku, karmelowa kołderka.. Mmmm... poezja ;)

PS. zdjęcie dramatyczne ale niestety jedyne jakie zrobiłam, a bardzo chciałam Wam to ciasto pokazać. Także jak tylko zrobię lepsze przy kolejnym wypieku, podmienię je.

jesienne ciasto z jabłkami i karmelem

Składniki:

  • 420g mąki
  • 300g cukru + ok. 50g do jabłek
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki + 0,5 łyżeczki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 duże jajka
  • 125ml oleju roślinnego
  • 125g kwaśnej śmietany (u mnie jogurt naturalny)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 4 duże jabłka

Ponadto:

  • 3/4 szklanki masy krówkowej
  • 2-3 łyżki mleka
  • garstka płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Wymieszać w misce mąkę, 300g cukru, łyżeczkę przyprawy do szarlotki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jabłka pokroić w dość grubą kostkę, wymieszać z pozostałym (50g) cukrem i przyprawą do szarlotki. Odstawić.
W drugiej misce zmiksować lub wymieszać dokładnie trzepaczką, jajka z olejem. Dodać śmietanę, skórkę i sok z pomarańczy oraz wanilię, wymieszać dokładnie.

Do suchych składników wlać masę jajeczną, wymieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników, pozostawiając lekko grudkowatą konsystencję.

Do tortownicy wysmarowanej tłuszczem (średnica ok. 25cm) wyłożyć połowę ciasta, rozsmarować równomiernie po dnie. Na ciasto wyłożyć połowę jabłek, wcisnąć je lekko w ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Następnie wyłożyć drugą połowę jabłek, wcisnąć mocno w ciasto.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe. Wystudzić.

Gotowe ciasto polać masą krówkową rozrobioną w mlekiem, posypać migdałami.

Smacznego:)

09:54, milk_chocolate84
Link Komentarze (26) »
poniedziałek, 19 września 2011

Kochani,

Przypominam Wam o trwającym konkursie w którym możecie wygrać weekend w Warszawie dla siebie i dla osoby towarzyszącej, piekarnik i oczywiście wspólne gotowanie.. ze mną :) Ja od siebie dokładam jeszcze jakieś pyszne ciacho na wieczorek zapoznawczy w hotelu, oraz masę uśmiechu i dobrej zabawy ;)

 

Serdecznie zachęcam do udziału a po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Prześlij już DZIŚ swoje propozycje na deser który podbije serca jury! Czas mija, nie ma więc na co czekać..

Wystarczy że nagrody czekają ;)

Integracje kulinarne

Pozdrawiam
Kasia

09:22, milk_chocolate84
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 września 2011

Jakiś czas temu Dominika zaprosiła mnie do wspólnego gotowania. Jakoś niestety długo nie mogłyśmy się zgrać.. ale wreszcie się udało, i to z jakim efektem ;)

Warto wspomnieć na pierwszym miejscu o cieście pierogowym na które przepis podesłała mi Domi. Jest genialne! Mięciutkie, elastyczne, delikatne i w ogóle się nie klei. Polecam, zdecydowanie nie tylko do ravioli ;) A farsz? Świeży, podduszony na maśle szpinak w towarzystwie kremowej ricotty smakuje po prostu nieziemsko ;) Musicie spróbować :)

PS. Dziękuję Ci Dominiko za wirtualne spotkanie w kuchni oraz za wiele cennych rad i długą rozmowę :) Jesteś naprawdę wspaniałą osobą, i mam nadzieję że może uda nam się jeszcze kiedyś coś razem ugotować!

Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta

Składniki:

na ciasto:

  • 300g mąki
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 50g masła
  • szczypta soli

na farsz:

  • 150g świeżego szpinaku
  • 140g ricotty
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu
  • łyżka masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Wykonanie:

Ciasto: do mąki dodać sól i żółtko, dodawać stopniowo wodę, cały czas wyrabiając. Dodać masło, wyrabiać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Zawinąć w folię, odstawić w temperaturze pokojowej.

Farsz: szpinak lekko poszatkować. Masło rozpuścić na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć. Dodać szpinak, posolić, dusić do chwili całkowitego 'oklapnięcia' szpinaku. Jeśli szpinak mocno podszedł wodą,  odcedzić lekko na sitku. Przestudzić.
Do szpinaku dodać ricottę, parmezan, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4mm. Na jednym placku, w odległości od siebie (około 1,5cm z każdej strony) nakładać po łyżeczce farszu.

Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta

Przykryć drugim plackiem, docisnąć palcami dookoła farszu. Wycinać kwadraty wzdłuż dociśnięć.

Ravioli gotować w lekko osolonej wodzie, 2-3 minuty od wypłynięcia.

Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta

Smacznego :)

 

Przepis ten bierze udział w konkursie "Mistrzowie Patelni" w kategorii "Domowa Pierogarnia"

 

baner neoflam



08:59, milk_chocolate84
Link Komentarze (21) »
czwartek, 15 września 2011

Jeśli szukacie ciasta którym będziecie mogli zabłysnąć wśród gości, to zdecydowanie polecam Wam właśnie ten tort. Wszystkie smaki w nim zawarte przenikają się nawzajem i uzupełniają tworząc niesłychanie udaną całość.

Ciasto idealnie się kroi, wygląda efektownie, zarówno przed jak i po przekrojeniu. Dzięki dużej ilości ponczu jest wilgotne i niemalże rozpływające się w ustach. Pamiętajcie tylko aby przygotować go dzień przed planowaną degustacją, ponieważ właśnie wtedy smakuje najlepiej. Naprawdę mocno polecam..

Źródło: biszkopt od Dorotus, reszta- przepis własny inspirowany tym wpisem

Tort śmietankowo- jeżynowy z polewą czekoladową 

Składniki:

na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru (daję ciut mniej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

na krem:

  • 250g mascarpone
  • 300ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki konfitury jeżynowej*

na poncz:

  • 1 szklanka letniej przegotowanej wody
  • sok z połowy dużej cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • ew. kilka łyżek alkoholu typu nalewka wiśniowa, jeżynowa w wersji dla dorosłych

polewa czekoladowa:

  • 200g czekolady gorzkiej (lub mieszanki mlecznej i gorzkiej, wedle uznania)
  • 200ml mleka pełnotłustego
  • 20g masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej miksując. Na końcu wsypać przesiane mąki i lekko wymieszać (łyżką lub mikserem na minimalnych obrotach). Ciasto wlać do tortownicy o średnicy około 24cm. Piec w temperaturze 160-1700C przez około 30-35 minut. Po wyłączeniu piekarnika wyjąć tortownicę i upuścić z wysokości około 60cm na podłogę (zapobiega to opadaniu biszkopta). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krem: Śmietankę ubić z mascarpone na sztywno, dodać cukier i ekstrakt waniliowy.

Poncz: wszystkie składniki wymieszać, mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Biszkopt przekroić na trzy równe blaty. Złożyć kolejno warstwy:

  • biszkopt nasączony 1/3 ponczu
  • połowa konfitury
  • połowa kremu
  • biszkopt nasączony 1/3 ponczu
  • druga połowa konfitury
  • druga połowa kremu
  • biszkopt nasączony 1/3 ponczu

Ciasto wstawić do lodówki. W między czasie posiekać czekoladę, zalać wrzącym mlekiem, dodać masło (w temperaturze pokojowej, pokrojone na mniejsze kawałki). Mieszać do chwili powstania gładkiej, lśniącej masy. Dodać ekstrakt, wymieszać.

Polewą polać równo ciasto. Udekorować dowolnie.

Tort śmietankowo- jeżynowy z polewą czekoladową

Smacznego :)

08:36, milk_chocolate84
Link Komentarze (46) »
wtorek, 13 września 2011

Uwierzycie jeśli powiem Wam że to najlepsza szarlotka jaką jadłam? ;) Nie mogliśmy się od niej oderwać. Kusiła maślanym zapachem unoszącym się w całym mieszkaniu, niesłychanie kruchym ciastem (choć nie rozwalającym się) i dużą ilością jabłek.. oczywiście z cynamonem ;)

Zdecydowanie ciasto do powtórzenia, które wędruje na listę najlepszych. I choć kruche ciasto przy wałkowaniu może sprawiać małe trudności, to nie jest to przeszkoda nie do pokonania, a uwierzcie że dla takiego efektu warto ;)

*****

Przypominam że wczoraj ruszył III etap konkursu z Amicą na najlepszy przepis na deser! Serdecznie zapraszam do udziału :)

Szarlotka maślana na krupczatce

Składniki:

na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 200g masła dobrej jakości
  • 0,5 szklani cukru
  • 2 łyżki zimnej wody

na jabłka:

  • 1,5kg kwaśnych jabłek
  • cukier do smaku, około 0,5 szklanki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki

ponadto:

  • cukier puder do posypania
  • 3 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie:

Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić około 15-20 minut do czasu kiedy jabłka zaczną się rozpadać. Dodać przyprawę, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w kulę. Ciasto będzie dość kruche i początkowo ciężko się zagniata. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 25/30cm, mocno podsypując mąką (ciasto jest kruche, ale ważne jest aby mocno podsypywać je mąką, co znacznie ułatwia pracę).

Pierwszy płat ciasta ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Przykryć drugim płatem ciasta. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180oC, do zrumienienia ciasta.
Jeszcze gorące ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)

Tagi: jabłka owoce
09:00, milk_chocolate84
Link Komentarze (49) »
 
1 , 2
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi