Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
piątek, 25 września 2015

Weekend. Sobotnie śniadanie. Domowa puszysta, lekko słodka chałeczka posmarowana konfiturą truskawkową, i kawa z mlekiem. Podoba mi się taki plan ;) Wtedy, bez względu na to jaka jest pogoda na zewnątrz, tak rozpoczęty dzień musi być udany :) 

 mini chałeczki

Poniżej opisuję przygotowanie chałek w robocie, ale oczywiście możecie przygotować je wyrabiając ręcznie. Potrwa to dłużej i będzie ciężej ale na pewno się uda. Myślę że ręczny proces wyrabiania musi trwać co najmniej 10 minut. Pod ręką czuć sztywne, ale nie twarde ciasto, nie klejące, także łatwe w wyrabianiu. A potem już tylko zaplatanie warkoczy i chwila cierpliwości :)

źródło: przepis pochodzi z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana

Składniki:

  • 450g mąki chlebowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 145g wody
  • 8g soli
  • 5 gramów drożdży suszonych
  • 1 jajko do posmarowania wyrośniętych chałek
  • opcjonalnie: mak/sezam do posypania

 chałka przepis

Wykonanie:

Wszystkie składniki włóż do dzieży miksera. Wyrabiaj przez pierwsze 3 minuty na małej prędkości, a następnie zwiększ i wyrabiaj kolejne 5 minut. Podczas tego procesu wykształci się silna siatka glutenowa co spowoduje że ciasto będzie bardzo puszyste. Ciasto powinno być dość sztywne, ale nie twarde. Nie może się kleić do ścian misy miksera podczas wyrabiania. 

Ciasto przełóż do czystej miski, nakryj ściereczką i odstaw do fermentacji wstępnej na 2 godziny. Po godzinie odgazuj ciasto uderzając w nie dłonią.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat. Podziel na 5 części. Każdą z nich podziel na kolejne 3 i zrób z nich wałki. Zlep końcówki 3 wałków, a następnie zaplataj jak klasyczny warkocz. Tak samo powtórz z pozostałymi częściami ciasta. 

Chałki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości od siebie. Nakryj ściereczką i odstaw ok. 1-1,5h minut. Po wyrośnięciu posmaruj je roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posyp makiem lub sezamem. Piecz w temperaturze 180oC przez około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. 

najlepsza chałka domowa chałka przepis

Smacznego :)

08:56, milk_chocolate84
Link Komentarze (1) »
wtorek, 22 września 2015

Na balkonie skrzynka śliwek. Zanim zdążyłam ją zużyć.. dostałam kolejną :) Były powidła, czekośliwka, ciasto ze śliwkami, oj.. dużo by wymieniać ;) Pora zatem na drożdżówki ze śliwkami, i koniecznie maślaną kruszonką! 

ciasto ze śliwkami i maślaną kruszonką

W przepisie podaję że będziecie potrzebować około 600g mąki, trudno to bowiem dokładnie wymierzyć. Każda mąka jest inna i z doświadczenia wiem, że jeden przepis, a co raz ilość mąki jest różna. Jajka też raz mniejsze, raz większe. Dlatego sekretem udanego ciasta drożdżowego jest wyczucie. Mąkę dodajemy stopniowo, kiedy ciasto przestanie się kleić, ale pod ręką będzie miękkie i elastyczne to znak że wystarczy. Muszę Wam powiedzieć że nawet kiedy wyrabiam ciasto hakiem to co jakiś czas zatrzymuję mikser i ręką sprawdzam jak się sprawy mają ;) A drożdżówki? Pycha.. takie jesienne, skusicie się? :)

Składniki:

zaczyn:

  • 250ml mleka
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 50g drożdży świeżych
  • 3 łyżki mąki

ciasto: 

  • 3 jajka
  • cały zaczyn
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu 
  • ok. 600g mąki
  • 100g masła

kruszonka:

  • 60g masła
  • 60g cukru
  • 100g mąki

ponadto:

  • kilkanaście śliwek, wypestkowanych, przekrojonych na połówki
  • jajko do posmarowania

 

Wykonanie:

Przygotuj zaczyn. Do letniego mleka pokrusz drożdże, dodaj cukier i mieszaj kilka chwil aż cukier się rozpuści. Zasyp mąką powierzchnię mleka (już nie mieszaj) i przykryj bawełnianą ściereczką na 10 minut.

W między czasie w misie miksera "podbij" jajka, powinny się delikatnie spienić. Dodaj wyrośnięty zaczyn, ekstrakt i większą część mąki. Kiedy składniki się połączą dodawaj stopniowo mąkę. Dodawaj ją stopniowo, do chwili kiedy ciasto przestanie się kleić, ale będzie wciąż elastyczne i delikatne. Na koniec dodaj roztopione masło. Wyrabiaj łącznie około 5-6 minut robotem lub około 10 minut ręcznie. Ciasto przełóż do misy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 40 minut).

Dobrze wyrośnięte ciasto odgazuj uderzając w nie pięścią. Wyłóż na podsypany mąką blat. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1cm. Wycinaj drożdżówki około 12cm średnicy (nie więcej, ja wycinałam szerokim pojemnikiem plastikowym do przechowywania żywności). Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszym słoikiem o średnicy około 7cm zrób w każdym okręgu wgłębienie - najpierw włóż słoik do mąki a następnie mocno wciśnij. W każde wgłębienie poukładaj śliwki, nacięciami do góry. Przykryj i odstaw na 15 minut.

W między czasie przygotuj kruszonkę. W malakserze lub ręcznie wymieszaj wszystkie składniki do chwili aż powstanie kruszonka. 

Brzegi wyrośniętych bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką (nie żałuj jej ;).

Piecz około 20 minut w temperaturze 180o, aż się ładnie zarumienią. Przechowuj w zamkniętym pojemniczku lub przykryte folią spożywczą aby nie obeschły.

drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Smacznego :)

09:24, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
czwartek, 17 września 2015

Z tortillą jak z naleśnikiem.. można nadziać czymkolwiek, zjeść na zimno, na ciepło (zapiec, ugrillować)Tak naprawdę możliwości jest wiele! Osobiście cenię ją sobie jako 'materiał' do przekąsek dla syna do szkoły. Zawijamy w nie kurczaka, warzywa, a nawet robimy zapiekane 'hotdogi'.

domowa tortilla pszenna przepis krok po kroku

Myślicie sobie pewnie, że po co robić w domu, kiedy można kupić? Owszem, niektóre kupne (jeśli ufać etykietom) nie zawierają konserwantów i dziwnych dodatków, ale nawet wtedy jest jedna rzecz którą domowe pokonują - grubość. Te kupne są raczej zbite i grube, domowe są cieniutkie jak papier i delikatne. Smakują trochę jak przypieczone chlebki z węglowego pieca które zapewne część z Was pamięta z dzieciństwa, z tą różnicą że są bardziej elastyczne. Są bardzo proste do wykonania, zaufajcie mi.. na pewno sobie poradzicie :)

Składniki:

  • 350g mąki
  • 220ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

W misce wymieszaj wodę, sól, oliwę i 300g mąki. Pozostałą mąkę dodawaj stopniowo, do chwili uzyskania gładkiego, ale stosunkowo miękkiego i elastycznego ciasta (może się zdarzyć że mąki troszkę zostanie, lub trzeba będzie dodać troszkę więcej). Wyrabiaj kilka minut, ręcznie lub robotem z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto nie powinno się kleić. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie spłaszcz ciasto na kształt dysku, podziel nożem na 12 części.

domowe tortille instrukcja zdjecia

Z każdej z nich uformuj kulkę, palcami wgniatając ciasto pod spód. Układaj na talerzu złączeniem do dołu. Przykryj talerz szczelnie folią spożywczą i odstaw na 20 minut.

domowe tortille krok po kroku

Po tym czasie dość mocno podsypując mąkę, wałkuj każdy krążek po kolei. Staraj się uzyskać jak najbardziej kształt okręgu, ale nie przejmuj się jeśli nie będzie idealnie (zaleta domowego jedzenia :). Najlepiej wałkuj od środka do zewnątrz, co chwila przekręcając ciasto o 90 stopni.

domowa tortilla jak zrobić

domowe tortille placki 

domowe tortille jak zrobić

Gotowe tortille powinny mieć średnicę około 20cm i być na tyle cienkie, aby palce przez nie prześwitywały. Smaż na suchej patelni na średniej mocy (na płycie indukcyjnej poziom 6), z jednej strony do chwili aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

 domowe tortille pszenne

Przełóż na drugą stronę. Smaż chwilę aż ciasto się zarumieni. Zdejmij z patelni. Tak samo usmaż kolejne. Tortille gotowe są do nadziania od razu po przygotowaniu! Można trzymać je w lodówce, szczelnie przykryte folią spożywczą aby nie obeschły, do 3 dni.

domowe tortille pszenne krok po kroku

Smacznego :)

08:25, milk_chocolate84
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 14 września 2015

Są pewne rzeczy (nie tylko zresztą w kuchni) które dla niektórych wydają się logiczne, a innym potrafią przysporzyć problemów. Okazuje się że nie każdy wie, w jaki sposób zamrozić koper (i inne zioła) aby potem móc się nimi cieszyć całą zimę. Służę zatem pomocą :)

zioła w kuchni - jak mrozic swieze zioła

Bez względu na to czy mówimy o koprze, czy o innych ziołach, zasada jest dokładnie taka sama, i wcale nie ma tutaj większej filozofii ;).
Osobiście ZAWSZE staram się zapas kopru i natki na zimę zrobić. Mrożę też zioła które uprawiam na balkonie, które sukcesywnie 'skubię' i dokładam do podpisanych w zamrażalniku torebeczek.

jak przechowywac ziola 

Uważam też że mrożenie pozwala na zachowanie pełnego smaku i aromatu ziół. Suszone? Nie mówię nie.., ale jednak mrożenie to najlepszy sposób na ich przechowywanie. Jak to zatem zrobić?
Pęczki ziół dokładnie myjemy. Najlepiej jest wlać do miski wody i dokładnie je w niej wypłukać (zobaczycie na końcu ile piachu, a czasem nawet innych niespodzianek będzie na dnie).

jak mrozic zioła na zimę

Po wypłukaniu otrząsamy z wody, i odkładamy najlepiej na dużej tacce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Równomiernie rozkładamy i pozostawiamy tak do wyschnięcia. Najlepiej jest co jakiś czas przełożyć je aby dobrze z każdej strony obeschły. Ja odkładam do suszenia zwykle na kilka godzin. Mogą przez ten czas lekko obwiędnąć, ale nic nie szkodzi. 

jak mrozic zioła krok po kroku 

Kiedy gałązki są już suche, są dwie opcje. Ta bardziej leniwa ;) - odrywamy jedynie końcówki wraz z korzeniami i kroimy z grubszymi łodyżkami, lub (ta bardziej wymagająca), skubiemy koper od grubszych gałązek i tylko te części siekamy.

jak mrozic koper na zime

koper mrożony jak mrozić

Osobiście polecam mimo wszystko tę drugą metodę, choć jeśli nie macie zbyt wiele czasu, lepiej pokroić z łodyżkami niż nie mieć go w ogóle ;). Zatem kiedy się już 'naskubiemy', pozostaje już tylko posiekać koper i od razu schować do pudełeczka (zostawiam sobie czasem pudełka po lodach i je wykorzystuje do tego celu), lub w woreczek ze strunowym zamknięciem (do kupienia w stałej sprzedaży np. w Ikea).

koper mrożony krok po kroku

Pamiętajcie że takie zioła dość szybko się poza zamrażalnikiem rozmrażają, zatem bierzemy tyle ile potrzeba i od razu z powrotem do zamrażalnika. Jeśli chodzi o mnie, zimą zużywam około jednego pojemniczka 1L kopru i nieco mniej natki. Naprawdę warto :) Zapach po odmrożeniu jest niemalże taki sam jak zupełnie świeżych ziół.. To zdecydowanie najlepsza metoda przechowywania!

 swieże zioła przechowywanie

Pozdrawiam,
K.

Tagi: Koper zioła
11:14, milk_chocolate84
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 września 2015

Jeszcze jakiś czas temu zdarzało nam się kupować wędlinę w sklepie. Od pewnego czasu przygotowujemy ją wyłącznie samodzielnie. Albo w szynkowarze (o tym innym razem), albo w piekarniku. Tym razem udało nam się kupić spory kawałek schabu który finalnie trafił do piekarnika..

soczysty schab domowa wędlina

Kilka prostych składników i fakt że pieczony jest w rękawie sprawia że jest pyszny, aromatyczny i soczysty (może na zdjęciu tego nie widać, ale wierzcie mi na słowo :). Nie pieczemy go zbyt długo, godzina na kilogram wystarczy. Z kromką domowego chleba i pachnących pomidorem... coś cudownego :) Kanapka do szkoły z taką wędliną też na pewno do domu nie wróci ;)

Składniki:

  • ok. 1kg schabu 
  • 4 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • po kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • ok. 2 łyżeczek soli

 

Wykonanie:

Schab opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Natnij w 3 miejscach wzdłuż schabu.

 schab pieczony

Do masła w temperaturze dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i posiekane dość drobno zioła. Wymieszaj dokładnie. Masłem wypełnij nacięcia.

 schab pieczony domowa wędlina

Zawiń ciasno sznurkiem. Całość dość mocno posól i obsyp dookoła papryką wcierając ją w mięso. Zawiń w folię spożywczą, ciasno. Włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. 

 schab pieczony krok po kroku

Kiedy mięso się zamarynuje, wyjmij je z folii i przełóż do rękawa do pieczenia. Piecz około godziny w 190oC. Po upieczeniu nie otwieraj od razu worka, daj mu trochę przestygnąć w woreczku wypełnionym pysznymi aromatami. Krój kiedy już całkowicie przestygnie, jako wędlinę, lub pokrój w plastry i podaj z sosem do obiadu. Pycha!

schab pieczony przepis

Smacznego :)

środa, 09 września 2015

Jak fast food to domowy! Ale bułki.. koniecznie upieczone samemu ;) Domowe bułki do hamburgerów są puchate, delikatne, lekko słodkie, ale zdecydowanie nie są sklepowymi dmuchawcami! Na pewno warto poświęcić im chwilę czasu. Domowe hamburgery to dobry pomysł na weekendowy obiad, szczególnie dla posiadaczy małych głodomorów ;)

domowe bułki do hamburgerów

A do środka? Co kto lubi. A najlepiej postawić deskę dodatków i niech każdy skomponuje swojego własnego hamburgera! A w kolejny weekend/wolny dzień, koniecznie przetestujcie też bułki do hot dogów :)

źródło: klik - z lekkimi zmianami

Składniki:

  • 45ml mleka
  • 235ml wody
  • 35g masła
  • 420g mąki (dałam więcej o około 100g)
  • 7g drożdży suszonych
  • 35g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • jajko do posmarowania
  • ziarna sezamu do obsypania

 domowy fast food przepisy

Wykonanie:

W rondelku podgrzej wodę, cukier masło i mleko. Podgrzewaj aż masło i cukier się rozpuści, nie gotuj. Odstaw.

W między czasie w misie miksera wymieszaj 400g mąki, sól i drożdże. Dodaj przestudzone wcześniej składniki oraz roztrzepane jajka. Wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) aż składniki się połączą, a następnie dodawaj po łyżce mąki do chwili aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski, ale będzie się jeszcze lekko kleiło. Wyrabiaj około 6-7 minut, a następnie przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie z ciasta uformuj 9 równych bułeczek zagniatając ciasto do środka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, w lekkiej odległości od siebie.

bułki do hamnurgrów krok po kroku

Przykryj i odstaw na kolejne 30-40 minut. W między czasie roztrzep jajko.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i obsyp ziarnem sezamu.

domowe hamburgery

Piecz około 13 minut w temperaturze 200oC. Kiedy przestygną, przekrój na pół i włóż ulubione dodatki. U nas były klasyczne: burger wołowy, pomidor, cebula, ogórek kiszony, majonez i ketchup, pycha!

domowe hamburgery przepis

domowy hamburger

Smacznego :)

08:17, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 07 września 2015

Na blogu jest już przepis na szybkie knedle ze śliwkami, z twarogiem. Pora na te bardziej tradycyjne, i te które zagniatały nasze mamy, na ziemniakach :) Może i czeka się na nie dłużej bo ziemniakami muszą przestygnąć ale dobra organizacja powinna ten problem rozwiązać, a uwierzcie... warto czekać ;)

 knedle ze śliwkami na gotowanych ziemniakach

Wiecie co jest sekretem udanych knedli? Nie mielcie ziemniaków! Przez to stają się strasznie klejące i można wtedy dosypywać mąkę w nieskończoność i wciąż lepią się do rąk. Wystarczy je porządnie ubić tłuczkiem kiedy są gorące (łatwiej się rozbijają) i jeszcze raz, kiedy są zimne. Dla początkujących, poniżej zdjęcia krok po kroku. Polecam :)

Składniki:

  • 750g ziemniaków (waga po ugotowaniu)
  • 150g mąki pszennej
  • 2 jajka

ponadto:

  • śliwki
  • cukier

 

Wykonanie:

Ziemniaki jeszcze gorąco ubij tłuczkiem (nie miel!), odstaw do wystudzenia. Kiedy będą już zimne ponownie utłucz tłuczkiem, dodaj mąkę i jajka. Szybko ręką wyrób ciasto. Będzie się lekko kleiło, ale to nie szkodzi, staraj się nie odsypywać mąki (chyba że ewidentnie widać że jest za rzadkie). Obsyp ręce mąką, łyżką nabierz porcję ciasta.

knedle ze śliwkami instruckja obrazkowa

Lekko spłaszcz, połóż śliwkę, wsyp do środka troszkę cukru (jego ilość dostosuj do słodkości owoców).

knedle ze śliwkami instrukcja 

Zlepiaj knedla owijając ciasto wokół śliwki.

knedle ze śliwkami krok po kroku

Staraj się nie nabierać zbyt dużo ciasta, wystarczy tyle aby otulić śliwkę maksymalnie 1cm warstwą. Układaj na omączonym blacie. W między czasie nastaw w dużym garnku wodę, posól ją (tak jak na makaron), dodać łyżkę oleju i zagotuj. Do gotującej wody wkładaj knedle (tylko tyle aby pokryły dno, nie wrzucaj jedno na drugie). Gotuj parę minut, około 7-10minut w zależności do wielkości śliwki). Podawaj jak lubisz, z bułką lub ze śmietaną i cynamonem (cóż... u mnie cynamon rządzi ;).

knedle ze śliwkami

Smacznego :)

12:48, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
niedziela, 06 września 2015

Wrzesień to gruszki (żeby już nie wspominać o cynamonie.. ;). Słodkie i soczyste - takie lubię najbardziej. I takie też użyłam do tej tarty. Szczypta cynamonu, kruche maślane ciasto i naprawdę nic więcej nie potrzeba..

 rustykalna tarta z gruszkami (bez formy)

Z przepisu wychodzą 4 tarty średnicy nieco mniejszej niż mały talerz. Jeśli macie ochotę, możecie zrobić po prostu 2 większe, ale według mnie takie 'maluszki' mają w sobie więcej uroku :). Co ważne? Nie potrzebujecie do ich upieczenia żadnej formy na tartę, i tak naprawdę, żadnych szczególnych umiejętności. Aby było jeszcze łatwiej, poniżej zdjęcia krok po kroku! Teraz nie pozostaje Wam nic innego jak upiec, choćby nawet dzisiaj :)

Składniki:

na ciasto:

  • 340g mąki
  • 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 200g zimnego masła
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu

ponadto:

  • około 10 średniej wielkości gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • roztrzepane jajko do posmarowania

 wrzos tarta

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, dodaj posiekane w niewielką kostkę masło. Mieszaj aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a następnie dodać jajko, żółtko i ekstrakt. Mieszaj do chwili aż ciasto zbije się w kulę. Zawiń je w folię spożywczą, spłaszcz i schowaj do lodówki na co najmniej 40 minut, a najlepiej na godzinę.

Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj owoce. Gruszki opłucz a następnie obierz. Każdą gruszkę przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. W tej sam sposób przygotuj resztę gruszek, a następnie zasyp je cynamonem i wymieszaj (miałam słodkie gruszki, dlatego nie dodałam cukru, ale jeśli uważacie że nie są wystarczająco słodkie, można na tym etapie dodać również troszkę cukru).

Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj możliwie jak najbardziej na kształt okręgu (nie musi być idealnie, to urok domowego ciasta :). Poza lodówką trzymaj tylko tartę którą aktualnie wałkujesz, reszta pozostaje w lodówce.

tarta z gruszkami krok po kroku

Na środku ułóż gruszki.

tarta z gruszkami krok po kroku

Boki ciasta zawiń tak, aby zachodziły na owoce.

tarta bez formy krok po kroku

Przełóż na deskę/talerz/półmisek i schowaj do lodówki. Weź kolejną część ciasta i zrób w ten sam sposób pozostałe 3 tarty. Przed włożeniem do piekarnika schłodź je co najmniej 15 minut w lodówce, aby ciasto podczas pieczenia nie popłynęło.

Przed włożeniem do piekarnika posmaruj boki tarty roztrzepanym jajkiem, i posyp płatkami migdałowymi. Piecz około 30 minut w temperaturze 180oC.

tarta z gruszkami i cynamonem

Smacznego :)

00:32, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
czwartek, 03 września 2015

Przy okazji pieczenia ciasta czy jakiegoś innego dania, warto upiec porcję owoców. Można je potraktować jako deser same w sobie lub np. dodać kulkę lodów, w wersji light trochę jogurtu naturalnego. Sprawdzą się świetnie również jako dodatek do porannej owsianki!

 pieczone jesienne owoce jabłka gruszki śliwki

Proporcje owoców zależą od Was i Waszych preferencji. Ja dałam 3 gruszki, duże jabłko i garść śliwek. Dobrze jeśli gruszki nie są zbyt miękkie, ponieważ mogą się podczas pieczenia rozpaść zupełnie, a tego byśmy nie chcieli! A może Wy macie jakiś pomysł, jak takie owoce wykorzystać? 

Składniki:

  • gruszki
  • jabłka
  • śliwki
  • 2 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • masło do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

Jabłka pokrój w ósemki, gruszki w ćwiartki, a śliwki poprzekrawaj na pół i wyjmij pestkę. Masłem wysmaruj żaroodporne naczynie, ułóż owoce. Laskę waniliową przekrój wzdłuż, wydrąż ziarenka, delikatnie przemieszaj je z owocami. Posyp cynamonem i (tylko delikatnie) czarnym pieprzem. Laskę cynamonu przełam na pół, włóż między owoce, dodaj goździki. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180oC, aż owoce zmiękną, ale nie rozpadną się jeszcze całkowicie. Podawaj z jogurtem, owsianką lub jako dodatek do lodów. Albo jakkolwiek inaczej, w każdej postaci PYSZNE!

pieczone owoce śliwki gruszki jabłka

Smacznego :)

08:46, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi