Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
sobota, 31 października 2015

Czas przetworów zdecydowanie nie minął! W kolejce czekała dynia :) Dzisiaj pomysł na krem dyniowo-jabłkowy, coś jak gęsta konfitura ale o zdecydowanie bardziej kremowej konsystencji. Jest naprawdę pyszny! Niewielki dodatek cynamonu dodaje fajnego, ale tylko delikatnie wyczuwalnego aromatu. Na kanapkę, do naleśników, do deserów... do czego zapragniecie :)

krem jabłkowo-dyniowy

Z tej porcji wychodzą dwa niewielkie słoiczki. Polecam od razu podwoić ;) Dla mnie to odkrycie tego sezonu dyniowego, na pewno zrobię zapas na zimę!

Składniki:

  • 1 szklanka dyniowego puree (upieczona lub ugotowana dynia, następnie zmiksowana)
  • 1 szklanka musu jabłkowego (ugotowane lub  upieczone i zmiksowane jabłko)
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

 krem jabłkowo-dyniowy z cynamonem

Wykonanie:

Wszystkie składniki włóż na dużą patelnię lub szeroki garnek. Smaż całość kilka minut, na średnim ogniu, cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Na koniec dodaj cynamon. Krem gotowy jest kiedy wyraźnie zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję jak gęste powidła.

Przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj około 20 minut.

krem jabłkowo-dyniowy przetwory z dyni

Smacznego :)

11:10, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
piątek, 30 października 2015

W zeszły weekend, tak jak Wam zresztą na FB zapowiadałam, miałam okazję uczestniczyć wraz z 6 innymi blogerkami w niezwykłym wydarzeniu zorganizowanym przez Beatę w Lawendowego domu, w sklepie áTab mieszczącym się w Arkadii (Warszawa).

atab warsztaty

Od lewej Iza, Kamila, Agnieszka, Ja (z tyłu), Ola, Beata i Magda! Zgrana i pełna pozytywnej energii ekipa :) I tutaj jest miejsce na to aby wyjaśnić po co w ogóle cała akcja? A więc po to aby pokazać wszystkim dookoła że dynia to nie tylko warzywo w którym wycina się straszne miny i zapala świeczki na Halloween, ale przede wszystkim do świetne warzywo do wykorzystania do przeróżnych dań i dekoracji. Czy się udało? Myślę że tak :) Wiele osób zerkało, pytało, podpatrywało co robimy.. i zastanawiały się, co tu tak ładnie pachnie...? ;)

Spotkanie rozpoczęłyśmy wykonując piękne jesienne ozdoby wykorzystując dynie jako.. wazony. Czyż nie wyglądają uroczo?

atab warsztaty dynia

Moja dekoracja była naturą w 200%! Jak się dobrze przyjrzycie powyższemu zdjęciu zobaczycie co mam na myśli ;) W każdym razie po świetnej zabawie w dekoratorki, przeszłyśmy do przygotowania babeczek dyniowych! I od tego momentu trudno było przejść obok nas obojętnie. Zapach unoszący się w sklepie zdradzał co nastąpi już niebawem :)

atab warsztaty dynia

czyli degustacja! Dla nikogo nie zabrakło! Dzielnie dopiekałyśmy kolejne porcje :)

atab warsztaty dynia

Na koniec przygotowałyśmy dwie różne, i bardzo proste aranżacje stołu wykorzystując zastawę i akcesoria sklepu áTab. A wokół co chwila zbierały się grupki osób ciekawych co tworzymy :)

atab warsztaty dynia

Przez chwilę mogłyśmy stać się nawet gwiazdami ;)

 atab warsztaty dynia

atab warsztaty dynia

Choć najważniejsze w tym wszystkich było to, aby dobrze się bawić i przy okazji pokazać wszystkim jak wielki potencjał jest w tak jeszcze niedocenianej dyni. A jest.. możecie mi wierzyć na słowo!

A ja w takim razie przy okazji dziękuję uczestniczkom, organizatorce i fotografowi za to spotkanie i mam nadzieję że jeszcze się nie raz przy takiej okazji spotkamy, jest jeszcze przecież masę niedocenianych produktów w kuchni... ;)


Autorem wszystkich zdjęć jest Lubo Lipov, jedno z powyższych zdjęć zaczerpnęłam z bloga Lawendowy Dom.

Pozdrawiam serdecznie,

K.

Tagi: warsztaty
08:15, milk_chocolate84 , WARSZTATY
Link Komentarze (2) »
środa, 28 października 2015

Jesień smakuje dynią i cynamonem. Jesień smakuje pyszną kawą latte z syropem dyniowym którzy przygotujecie w dosłownie parę chwil. I tak naprawdę nie muszę go wcale mocno reklamować.. jestem pewna że zechcecie go zrobić, a potem się w nim po prostu zakochacie, tak jak ja ;)

 Domowy syrop dyniowy do kawy

Syrop ten jest gęściejszy niż taki typowy syrop, choć w dalszym ciągu można go nalewać prosto do kubka. Ważne jest aby użyć dobrej jakości przyprawy, najlepiej domowej, do dyni lub do piernika. Jeśli używacie kupnej, proszę szukać ten BEZ mąki! Polecam :)

Składniki:

 

Wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem, gotować kilka minut, a następnie dodać przyprawę i dyniowe puree. Pogotować całość jeszcze parę chwil. Przelać do słoiczka/karafki. Przechowywać w lodówce lub zapasteryzować w słoikach.

domowy syrop do kawy z dynią i cynamonem

Smacznego :)

niedziela, 25 października 2015

Uwielbiam pierogi! Zjem z apetytem niemalże z każdym nadzieniem. I choć wiadomo że nic się nie równa z tymi słodkimi.. to jednak czasem trzeba od słodkości odpocząć ;) Nadziane zieloną soczewicą bardzo nam do gustu przypadły, nawet najmłodszemu. I może się zdziwicie.. ale ja uważam pierogi za ekspresowe danie (lepi się je naprawdę szybko!), poza tym robiąc porcję poniżej macie z głowy 3 a może i 4 obiady!

pierogi z soczewicą domowe

Dobra wiadomość dla tych którzy nie umieją/nie lubią lepić pierogów. Farsz można wykorzystać do krokietów. Wystarczy usmażyć sporą porcję naleśników, zawinąć z farszem i posmażyć. Obiad gotowy :)

Składniki:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy lub miękkiego masła
  • ok. 1 szklanki gorącej wody

na farsz:

  • 400g soczewicy zielonej
  • 2 większe lub 3 mniejsze cebule
  • ok. 2 łyżeczki soli
  • ok. 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, najlepiej świeżo mielonego
  • ok. 1 łyżeczki suszonej papryki ostrej
  • ok. 2 łyżki majeranku

 pierogi z soczewicą

Wykonanie:

Soczewicę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, pozostaw do wystudzenia. W między czasie posiekaj w piórka cebulę, zeszklij na oliwie. Ostaw do wystudzenia.

Soczewicę zmiel razem z cebulą. Dopraw według własnego smaku (ilość przypraw użytych przeze mnie zamieściłam w przepisie ale wcale nie musi być to ilość odpowiednia dla Was). Farsz odstaw.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ręcznie lub mikserem z hakiem. Wyrabiaj do chwili aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto które nie będzie się kleiło. Posyp blat mąką, wyłóż ciasto, nakryj miską i odstaw na 30 min. Po tym czasie wałkuj cienko, nakładaj farsz i sklejaj dowolną metodą.

Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Według mnie najlepsze podsmażone, ale rzecz gustu :)

Smacznego :)

Tagi: soczewica
09:19, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
piątek, 23 października 2015

Robiliście kiedyś sernik z prażonymi jabłkami? Nie? A chcecie wiedzieć jak smakuje? ;) Otóż muszę Wam powiedzieć że jest niezwykle kremowy, delikatny, wilgotny od jabłek i przyjemnie pachnący za sprawą sporej ilości cynamonu...

 sernik z jabłkami i kruszonką z ciastek

.. a do tego niezwykle prosty i szybki do zrobienia. Spód i kruszonka zrobiona jest bowiem z pełnoziarnistych, maślanych ciasteczek z dodatkiem prawdziwego masła. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Jest to jednogłośnie jeden najlepszych serników jakie mieliśmy okazję jeść.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 900g sera półtłustego mielonego 3-krotnie 
  • 65g masła
  • 1 szklanka śmietanki 36%

na spód i kruszonkę:

  • 250g maślanych ciasteczek pełnoziarnistych 
  • 150g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

ponadto:

  • ok. 2 szklanek prażonych jabłek z cynamonem

 

Wykonanie:

Ciasteczka zmiel, dodać rozpuszczone masło. Odłóż 1/3, a pozostałymi ciasteczkami wyłóż dno formy o wymiarach 30/20cm (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto, wyłóż dno papierem do pieczenia). Wgnieć ręką lub widelcem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180oC i podpiecz spód przez 10 minut. W między czasie przygotuj masę serową.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj ziarenka z wanilii, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce (dalej miksując) dodawaj ser. Na koniec wmieszaj masło i śmietankę. Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Na ser wyłóż łyżką spore kleksy jabłek. Całość obsyp kruszonką.

Piecz 20 minut w temperaturze 180o, a następnie kolejne 20 w 170oC.

sernik z jabłkami

Smacznego :)

06:21, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
wtorek, 20 października 2015

Sezon na dynię w pełni. Choć tego na blogu nie widać (brak światła zaczyna mocno utrudniać blogowanie) to dynia towarzyszy nam stosunkowo regularnie w kuchni. Możliwości jej wykorzystania są ogromne, wręcz nieograniczone. Ale warto postarać się o dobre towarzystwo dla niej, jak choćby o szczególnie dobraną mieszankę przypraw :)

domowa przyprawa do dyni

Przyprawa do dyni to mieszanka korzennych przypraw, nieco inna niż przyprawa do piernika. Będzie niezastąpiona do ciast z dynią, deserów a nawet.. do kubka kawy z mlekiem ;)

źródło: klik

Składniki:

  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 i 1/2 mielonych gożdzików

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do szczelnego słoiczka. 

przyprawa do dyni

Smacznego :)

09:26, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 12 października 2015

Alternatywna dla tradycyjnych naleśników na mące pszennej. Zdrowsza alternatywa. Nie ma tutaj dodatku białej mąki pszennej, 100% mąki pełnoziarnistej orkiszowej, a mimo wszystko naleśniki wciąż są elastyczne i delikatne.

naleśniki orkiszowe na mące pełnoziarnistej

Można je podawać w dowolny sposób, zarówno na słodko, z nutellą czy dżemem, jak i na słono, np. ze szpinakiem. Gorąco polecam!  

Składniki:

  • 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 jajka rozm. L
  • sól, na końcu łyżeczki 
  • 1 łyżka oleju
  • mała kostka masła

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszaj rózgą. Odstaw na około 30 minut. Po tym czasie smaż naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej masłem (nadziewam kostkę masła na widelec i co naleśnik, zanim wyleję ciasto, smaruję nią patelnię bardzo delikatnie). Smaż z obu stron na rumiano. Staraj się nakładać malutkie porcje ciasta, tylko tyle aby pokryło dno, dzięki temu będą delikatne i cieniutkie. Co jakiś czas mieszaj ciasto w misce, mąka opada na dno. 

Podawaj z dowolnymi dodatkami, zarówno na słodko jak i na słono. 

naleśniki orkiszowe

Smacznego :)

Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi