Kategorie: Wszystkie | GALERIA TORTÓW | KONKURSY | KONTAKT | PRZEPISY | RÓŻNOŚCI | WARSZTATY
RSS
czwartek, 10 września 2015

Jeszcze jakiś czas temu zdarzało nam się kupować wędlinę w sklepie. Od pewnego czasu przygotowujemy ją wyłącznie samodzielnie. Albo w szynkowarze (o tym innym razem), albo w piekarniku. Tym razem udało nam się kupić spory kawałek schabu który finalnie trafił do piekarnika..

soczysty schab domowa wędlina

Kilka prostych składników i fakt że pieczony jest w rękawie sprawia że jest pyszny, aromatyczny i soczysty (może na zdjęciu tego nie widać, ale wierzcie mi na słowo :). Nie pieczemy go zbyt długo, godzina na kilogram wystarczy. Z kromką domowego chleba i pachnących pomidorem... coś cudownego :) Kanapka do szkoły z taką wędliną też na pewno do domu nie wróci ;)

Składniki:

  • ok. 1kg schabu 
  • 4 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • po kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • ok. 2 łyżeczek soli

 

Wykonanie:

Schab opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Natnij w 3 miejscach wzdłuż schabu.

 schab pieczony

Do masła w temperaturze dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i posiekane dość drobno zioła. Wymieszaj dokładnie. Masłem wypełnij nacięcia.

 schab pieczony domowa wędlina

Zawiń ciasno sznurkiem. Całość dość mocno posól i obsyp dookoła papryką wcierając ją w mięso. Zawiń w folię spożywczą, ciasno. Włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. 

 schab pieczony krok po kroku

Kiedy mięso się zamarynuje, wyjmij je z folii i przełóż do rękawa do pieczenia. Piecz około godziny w 190oC. Po upieczeniu nie otwieraj od razu worka, daj mu trochę przestygnąć w woreczku wypełnionym pysznymi aromatami. Krój kiedy już całkowicie przestygnie, jako wędlinę, lub pokrój w plastry i podaj z sosem do obiadu. Pycha!

schab pieczony przepis

Smacznego :)

środa, 09 września 2015

Jak fast food to domowy! Ale bułki.. koniecznie upieczone samemu ;) Domowe bułki do hamburgerów są puchate, delikatne, lekko słodkie, ale zdecydowanie nie są sklepowymi dmuchawcami! Na pewno warto poświęcić im chwilę czasu. Domowe hamburgery to dobry pomysł na weekendowy obiad, szczególnie dla posiadaczy małych głodomorów ;)

domowe bułki do hamburgerów

A do środka? Co kto lubi. A najlepiej postawić deskę dodatków i niech każdy skomponuje swojego własnego hamburgera! A w kolejny weekend/wolny dzień, koniecznie przetestujcie też bułki do hot dogów :)

źródło: klik - z lekkimi zmianami

Składniki:

  • 45ml mleka
  • 235ml wody
  • 35g masła
  • 420g mąki (dałam więcej o około 100g)
  • 7g drożdży suszonych
  • 35g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • jajko do posmarowania
  • ziarna sezamu do obsypania

 domowy fast food przepisy

Wykonanie:

W rondelku podgrzej wodę, cukier masło i mleko. Podgrzewaj aż masło i cukier się rozpuści, nie gotuj. Odstaw.

W między czasie w misie miksera wymieszaj 400g mąki, sól i drożdże. Dodaj przestudzone wcześniej składniki oraz roztrzepane jajka. Wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) aż składniki się połączą, a następnie dodawaj po łyżce mąki do chwili aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski, ale będzie się jeszcze lekko kleiło. Wyrabiaj około 6-7 minut, a następnie przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie z ciasta uformuj 9 równych bułeczek zagniatając ciasto do środka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, w lekkiej odległości od siebie.

bułki do hamnurgrów krok po kroku

Przykryj i odstaw na kolejne 30-40 minut. W między czasie roztrzep jajko.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i obsyp ziarnem sezamu.

domowe hamburgery

Piecz około 13 minut w temperaturze 200oC. Kiedy przestygną, przekrój na pół i włóż ulubione dodatki. U nas były klasyczne: burger wołowy, pomidor, cebula, ogórek kiszony, majonez i ketchup, pycha!

domowe hamburgery przepis

domowy hamburger

Smacznego :)

08:17, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 07 września 2015

Na blogu jest już przepis na szybkie knedle ze śliwkami, z twarogiem. Pora na te bardziej tradycyjne, i te które zagniatały nasze mamy, na ziemniakach :) Może i czeka się na nie dłużej bo ziemniakami muszą przestygnąć ale dobra organizacja powinna ten problem rozwiązać, a uwierzcie... warto czekać ;)

 knedle ze śliwkami na gotowanych ziemniakach

Wiecie co jest sekretem udanych knedli? Nie mielcie ziemniaków! Przez to stają się strasznie klejące i można wtedy dosypywać mąkę w nieskończoność i wciąż lepią się do rąk. Wystarczy je porządnie ubić tłuczkiem kiedy są gorące (łatwiej się rozbijają) i jeszcze raz, kiedy są zimne. Dla początkujących, poniżej zdjęcia krok po kroku. Polecam :)

Składniki:

  • 750g ziemniaków (waga po ugotowaniu)
  • 150g mąki pszennej
  • 2 jajka

ponadto:

  • śliwki
  • cukier

 

Wykonanie:

Ziemniaki jeszcze gorąco ubij tłuczkiem (nie miel!), odstaw do wystudzenia. Kiedy będą już zimne ponownie utłucz tłuczkiem, dodaj mąkę i jajka. Szybko ręką wyrób ciasto. Będzie się lekko kleiło, ale to nie szkodzi, staraj się nie odsypywać mąki (chyba że ewidentnie widać że jest za rzadkie). Obsyp ręce mąką, łyżką nabierz porcję ciasta.

knedle ze śliwkami instruckja obrazkowa

Lekko spłaszcz, połóż śliwkę, wsyp do środka troszkę cukru (jego ilość dostosuj do słodkości owoców).

knedle ze śliwkami instrukcja 

Zlepiaj knedla owijając ciasto wokół śliwki.

knedle ze śliwkami krok po kroku

Staraj się nie nabierać zbyt dużo ciasta, wystarczy tyle aby otulić śliwkę maksymalnie 1cm warstwą. Układaj na omączonym blacie. W między czasie nastaw w dużym garnku wodę, posól ją (tak jak na makaron), dodać łyżkę oleju i zagotuj. Do gotującej wody wkładaj knedle (tylko tyle aby pokryły dno, nie wrzucaj jedno na drugie). Gotuj parę minut, około 7-10minut w zależności do wielkości śliwki). Podawaj jak lubisz, z bułką lub ze śmietaną i cynamonem (cóż... u mnie cynamon rządzi ;).

knedle ze śliwkami

Smacznego :)

12:48, milk_chocolate84
Link Komentarze (6) »
niedziela, 06 września 2015

Wrzesień to gruszki (żeby już nie wspominać o cynamonie.. ;). Słodkie i soczyste - takie lubię najbardziej. I takie też użyłam do tej tarty. Szczypta cynamonu, kruche maślane ciasto i naprawdę nic więcej nie potrzeba..

 rustykalna tarta z gruszkami (bez formy)

Z przepisu wychodzą 4 tarty średnicy nieco mniejszej niż mały talerz. Jeśli macie ochotę, możecie zrobić po prostu 2 większe, ale według mnie takie 'maluszki' mają w sobie więcej uroku :). Co ważne? Nie potrzebujecie do ich upieczenia żadnej formy na tartę, i tak naprawdę, żadnych szczególnych umiejętności. Aby było jeszcze łatwiej, poniżej zdjęcia krok po kroku! Teraz nie pozostaje Wam nic innego jak upiec, choćby nawet dzisiaj :)

Składniki:

na ciasto:

  • 340g mąki
  • 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 200g zimnego masła
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu

ponadto:

  • około 10 średniej wielkości gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • roztrzepane jajko do posmarowania

 wrzos tarta

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, dodaj posiekane w niewielką kostkę masło. Mieszaj aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a następnie dodać jajko, żółtko i ekstrakt. Mieszaj do chwili aż ciasto zbije się w kulę. Zawiń je w folię spożywczą, spłaszcz i schowaj do lodówki na co najmniej 40 minut, a najlepiej na godzinę.

Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj owoce. Gruszki opłucz a następnie obierz. Każdą gruszkę przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. W tej sam sposób przygotuj resztę gruszek, a następnie zasyp je cynamonem i wymieszaj (miałam słodkie gruszki, dlatego nie dodałam cukru, ale jeśli uważacie że nie są wystarczająco słodkie, można na tym etapie dodać również troszkę cukru).

Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj możliwie jak najbardziej na kształt okręgu (nie musi być idealnie, to urok domowego ciasta :). Poza lodówką trzymaj tylko tartę którą aktualnie wałkujesz, reszta pozostaje w lodówce.

tarta z gruszkami krok po kroku

Na środku ułóż gruszki.

tarta z gruszkami krok po kroku

Boki ciasta zawiń tak, aby zachodziły na owoce.

tarta bez formy krok po kroku

Przełóż na deskę/talerz/półmisek i schowaj do lodówki. Weź kolejną część ciasta i zrób w ten sam sposób pozostałe 3 tarty. Przed włożeniem do piekarnika schłodź je co najmniej 15 minut w lodówce, aby ciasto podczas pieczenia nie popłynęło.

Przed włożeniem do piekarnika posmaruj boki tarty roztrzepanym jajkiem, i posyp płatkami migdałowymi. Piecz około 30 minut w temperaturze 180oC.

tarta z gruszkami i cynamonem

Smacznego :)

00:32, milk_chocolate84
Link Komentarze (4) »
czwartek, 03 września 2015

Przy okazji pieczenia ciasta czy jakiegoś innego dania, warto upiec porcję owoców. Można je potraktować jako deser same w sobie lub np. dodać kulkę lodów, w wersji light trochę jogurtu naturalnego. Sprawdzą się świetnie również jako dodatek do porannej owsianki!

 pieczone jesienne owoce jabłka gruszki śliwki

Proporcje owoców zależą od Was i Waszych preferencji. Ja dałam 3 gruszki, duże jabłko i garść śliwek. Dobrze jeśli gruszki nie są zbyt miękkie, ponieważ mogą się podczas pieczenia rozpaść zupełnie, a tego byśmy nie chcieli! A może Wy macie jakiś pomysł, jak takie owoce wykorzystać? 

Składniki:

  • gruszki
  • jabłka
  • śliwki
  • 2 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • masło do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

Jabłka pokrój w ósemki, gruszki w ćwiartki, a śliwki poprzekrawaj na pół i wyjmij pestkę. Masłem wysmaruj żaroodporne naczynie, ułóż owoce. Laskę waniliową przekrój wzdłuż, wydrąż ziarenka, delikatnie przemieszaj je z owocami. Posyp cynamonem i (tylko delikatnie) czarnym pieprzem. Laskę cynamonu przełam na pół, włóż między owoce, dodaj goździki. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180oC, aż owoce zmiękną, ale nie rozpadną się jeszcze całkowicie. Podawaj z jogurtem, owsianką lub jako dodatek do lodów. Albo jakkolwiek inaczej, w każdej postaci PYSZNE!

pieczone owoce śliwki gruszki jabłka

Smacznego :)

08:46, milk_chocolate84
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Babeczki które skradły moje serce! Zawierają w sobie naprawdę sporo owoców - gniecionego banana, mus jabłkowy i dowolne owoce które dodaje się w kawałkach, do tego płatki owsiane, mąka razowa (TYLKO) i zaledwie 4 łyżki miodu. Zero dodatkowego cukru! Przepyszne... i super zdrowe! Babeczki razowe z owocami jabłkami to również świetna przekąska dla dzieci do szkoły. Dwie babeczki, owoc, i drugie śniadanie gotowe :)

 razowe babeczki z owocami i platkami owsianymi

Z jednej porcji wychodzi ich naprawdę sporo, wyszło mi 17 babeczek (6 zniknęło w ciągu chwili, także to wcale nie za dużo ;). W oryginale posypywane są mieszanką ziaren (siemienia, dyni, słonecznika), ja część posypałam płatkami, część migdałami, a niektóre zostawiłam gołe! Wszystkie pyszne - polecam :)

źródło: przepis pochodzi z numeru 4/2015 BBC Good Food

Składniki:

składniki mokre:

  • 2 duże jajka
  • 150ml naturalnego jogurtu
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 100g puree z jabłek (zmiksowałam surowe jabłko blenderem na mus)
  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

składniki suche:

  • 200g mąki razowej pszennej
  • 50g płatków owsianych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

ponadto:

  • ziarna/płatki owsiane/płatki migdałowe  - do posypania
  • 100g dowolnych owoców (u mnie pokrojone w kostkę gruszki)

 zdrowe babeczki z maka pelnoziarnista i platkami owsianymi

Wykonanie:

W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre (banana rozgnieć widelcem). Do składników suchych wsyp płynne, mieszaj do chwili aż  będą widoczne jedynie małe grudki, dodaj owoce, przemieszaj jeszcze kilka razy.

Formę na muffiny wyłóż papilotkami, nałóż ciasto do 3/4 wysokości. Posyp dowolnymi dodatkami, piecz około 25 minut w temperaturze 180oC. Wyłóż na kratkę aby przestygły.

drugie sniadanie lunch dla dziecka do szkoły

Smacznego :)

niedziela, 30 sierpnia 2015

Pizza w wersji mini, pizzerinka! Pomysł na obiad.. ale i przekąska do szkoły która na pewno nie wróci do domu razem z dzieckiem po zajęciach - jak kanapki którymi dzieci zwykle są znudzone.. Puszyste ciasto, ser żółty i szynka, klasyka, a jaka pyszna :) Dobre zarówno na świeżo, jeszcze ciepłe, jak i na zimno, następnego dnia.

 pizzerinki z serem i szynką, mini pizze

Owszem, nie jest to super zdrowe jedzenie. Do szkoły też z pewnością coś zdrowszego można dziecku dać, ale! Wszystko jest dla ludzi, a mała pizzerinka nikomu krzywdy nie zrobi, a ja radość dziecka? :) Mój syn już zapowiedział że takie właśnie chce do szkoły! Polecam i Wam :)

Składniki:

na ciasto:

  • 1 i 3/4szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 7g suszonych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

na farsz:

  • 10 łyżek pasty pomidorowej
  • sól, pieprz, cukier - do smaku
  • ok. 150g sera żółtego
  • kilka plasterków szynki

 pizzerinki z serem i szynką

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce/misie miksera. Wyrób elastyczne ciasto, nie przejmuj się jeśli się lekko klei, lepiej mocno nie podsypywać mąką, będzie twardsze i mniej puszyste. Wyrabiaj około 6-7 minut ręcznie, lub 3-4 jeśli używasz miksera. Przełóż ciasto do miseczki, nakryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce.

W między czasie zetrzyj ser na tarce, szynkę pokrój w cienkie paski. Pastę pomidorową dopraw solą, pieprzem i cukrem - cukru nie wiele, uwaga aby nie przesadzić.

Wyrośnięte ciasto podziel na 5 równych części. Każdą część rozciągnij rękoma na kształt koła, na grubość około 5-6mm (zostaw nieco grubsze brzegi). Wyłóż po 2 łyżki pasty na każdą pizzerinkę, rozprowadź po całości, pozostawiając puste brzegi, obsyp serem, poukładaj szynkę. Zapiekaj około 13 minut w 220oC.

pizzerinki śniadanie do szkoły dla dziecka

Smacznego :)

piątek, 28 sierpnia 2015

Uwielbiam wszelkiego rodzaju chlebki, a jako wielki fan bananów, z ich użyciem przede wszystkim ;) Prawda jest też taka że wszelkie słodkie chlebki są bardzo proste do wykonanie, a to ich dodatkowy atut! Chlebek bananowy z malinami i czekoladą to ostatni wypiek z malinami w tym roku. Pora już bowiem zająć się śliwkami i dynią na którą czekam od jednego sezonu do drugiego ;)

chlebek bananowy z malinami i czekoladą

Banany muszę być dojrzałe, z plamkami. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie parę chwil, a uwierzcie że chlebek jest pyszny! Już nie pamiętam kiedy mój syn ostatnio zjadł ciasto w takiej ilości. Naprawdę warto upiec :) Wilgotny, pachnący bananami i cynamonem.. Żałowałam trochę że dałam tak mało czekolady, dosłownie 4-5 kostek. Można również drobniej ją posiekać, i dodać do ciasta razem z malinami. Co Wy na to?

chlebek bananowy z malinami

źródło: klik, z moimi zmianami (w składnikach i wykonaniu)

Składniki:

  • 120g cukru brązowego
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 2 średniej wielkości banany, mocno dojrzałe
  • 210g mąki krupczatki
  • 60g mąki pszennej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu (dałam z duuużą górką ;)
  • 130g masła
  • 150g malin
  • ok. 10 kostek mlecznej czekolady

 chlebek bananowy z czekoladą

Wykonanie:

Banany rozgnieć widelcem, na papkę. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Rozpuść masło w garnuszku i odstaw do przestudzenia.

Jajka i brązowy cukier ubij na jasną, puszystą masę o lekko karmelowym kolorze. Zmniejsz obroty miksera, dodaj rozgniecione banany, a następnie, kiedy zostaną już porządnie wmieszane w ciasto, dodać masło. Dalej ucierając na niskich obrotach dodać składniki suche. Nie mieszaj zbyt długo, składniki muszę się jedynie połączyć. Zbyt długie mieszanie sprawi że ciasto straci na puszystości. Na koniec, już tylko drewnianą łyżką, wmieszaj delikatnie maliny.

Keksówkę o długości 23cm wysmaruj masłem o obsyp mąką. Najważniejsze jest dno.. boki można podważyć nożem, ale z dna musi odejść samo. Wylej ciasto do formy, wyrównaj, na wierzchu powbijaj kostki mlecznej czekolady, do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Piecz około 1 godziny w temperaturze 170oC. Przed wyłączeniem piekarnika, standardowo, sprawdź czy ciasto jest upieczone. Przestudzone ostrożnie wyjmij z formy.

chlebek bananowy z malinami, czekoladą i cynamonem

Smacznego! :)

wtorek, 25 sierpnia 2015

Co tu dużo mówić. Ciasto ze śliwkami i kruszonką, naprawdę najlepsze ;) Powstaje w parę chwil, jeszcze szybciej znika! Ze szklanką mleka, herbaty czy kubka kawy, a nawet na śniadanie :)

ciasto ze śliwkami i kruszonką, najlepsze, szybkie ciasto ze śliwkami, przepis na szybkie ciasto z owocami

Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Poza tym nic Was nie zaskoczy ;)

Składniki:

  • 100g masła
  • 120g cukru
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

owoce:

  • 300g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego

kruszonka:

  • 100g masła
  • 160g mąki
  • 80g cukru

 

Wykonanie:

Śliwki umyj, zasyp cukrem wymieszać z cynamonem. Porządnie zmieszaj i odstaw. 

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując ciasto. Na koniec dodaj ekstrakt i wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia (można to zrobić na niskich obrotach miksera). 

Ciasto wyłóż do formy o wymiarach 30cm/20cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmaruj je po całej powierzchni blaszki. Śliwki ułóż obok siebie, ciasno, lekko wciskając je w ciasto. Odstaw na chwilę. Przygotuj kruszonkę. Zimne masło pokrój w kostkę, dodać mąkę i cukier. Zmiksuj całość w malakserze lub wyrób między palcami do chwili aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Wsyp ją na owoce tak aby pokryła równo całą blaszkę.

Piecz około 40 minut w temperaturze 180oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek może być wilgotny od śliwek, ale nie może być na nim surowego ciasta. Jeszcze ciepłe.. najlepsze! :)

ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Smacznego :)

09:12, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
czwartek, 20 sierpnia 2015

Szybki deser do którego możecie wykorzystać dosłownie każde letnie owoce. Deser z mascarpone, dla przełamania smaku z dodatkiem jogurtu naturalnego. Naprawdę pyszny, zrobicie go w dosłownie w parę chwil :)

deser z mascarpone, z letnimi owocami

Jagody, maliny.. co dusza zapragnie! Z każdymi owocami będzie pysznie! Polecam :)

Składniki na 3 porcje:

na spód:

  • 6 ciasteczek pełnoziarnistych
  • 2 łyżki śmietanki

na krem:

  • 250g mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ponadto:

  • dowolne letnie owoce: maliny, jagody, jeżyny itp.

 

Wykonanie:

Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować na piasek, dodać śmietankę, zmieszać dokładnie aż powstanie konsystencja kruszonki. Przełożyć ciasteczka do 3 szklanek.

Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać jogurt i ekstrakt, wymieszać dokładnie. Przełożyć na ciasteczka, po równo do trzech naczyń. Na wierzch ułożyć owoce. Schłodzić.

szybki deser z letnimi owocami

Smacznego :)

12:03, milk_chocolate84
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 99
Tagi
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi