Tabela emulgatorów, konserwantów i barwników

Tabela emulgatorów, konserwantów i barwników:
Żródło: klik

NAZWA

KOD

FUNKCJA

POTENCJALNE SKUTKI

ZASTOSOWANIE W ŻYWNOŚCI

5’-rybonukleotyd wapnia

E634

Wzmacniacz smaku i zapachu

Astma; nadpobudliwość; swędzące wysypki do 30h po spożyciu, opuchlizna warg, gardła i języka; anafilaksja

Chipsy smakowe, gotowe ciasta owocowe

Acetylowana skrobia utleniona

E1451

Zagęstnik Stabilizator Rozpuszczalnik

Istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne

Owoce konserwowe dla niemowląt i wyroby cukiernicze dla dzieci

Acesulfam K

E950

Substancja słodząca Wzmacniacz smaku i zapachu

Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego i nowotwory u zwierząt

Sztuczny słodzik, niskokaloryczne artykuły spożywcze, niskokaloryczna guma do żucia

Adypinian sodu

E356

Regulator kwasowości Środek buforujący

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych

Napoje gazowane, wypieki, sery topione, przekąski

Amarant

E123

Barwnik (niebiesko-czerwony)

Nadpobudliwość; pokrzywka; astma; nieżyt nosa; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; może wpływać na płodność, wątrobę i nerki, wywoływać wady wrodzone; kancerogenny; teratogenny

Ciasta w proszku, ciasta biszkoptowe w proszku, galaretki w proszku, płatki zbożowe, kasze, napoje bezalkoholowe, przetwory z czarnej porzeczki

Antocyjany

E163

Barwnik (czerwono-fioletowy)

Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych; sądzi się, że pełnią funkcje ochronne w organizmie

Napoje bezalkoholowe, dżemy, lody, wina, jogurty, cukierki, konserwy, wyroby cukiernicze

Azotyn potasu

E249

Konserwant Utrwalacz koloru

Astma; zapalenie nerek; problemy behawioralne; bóle i zawroty głowy; niedozwolony w żywności dla dzieci poniżej 6 miesiąca życia; hamuje przenoszenie tlenu przez krew; kancerogenny

Solone, wędzone i marynowane przetwory mięsne, wędliny, salceson

Alfa- tokoferol

E307

Przeciwutleniacz Składnik pokarmowy

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; podczas zamrażania ulega zniszczeniu

Biała mąka, białe pieczywo, biały ryż, margaryny

Azotan potasu

E252

Konserwant Utrwalacz koloru

Astma; zapalenie nerek; problemy behawioralne; bóle i zawroty głowy; niedozwolony w żywności dla dzieci poniżej 6 miesiąca życia

Szynka prosciutto, wędzone przetwory mięsne

Beta-apo-8’-karotenal(C30)

E160e

Barwnik (pomarańczowo- żółty)

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych

Kremowe serki do smarowania pieczywa, sery w plastrach, sery topione, sosy sałatkowe

Chlorek cyny

E512

Przeciwutleniacz Środek utrwalający kolor

Mała toksyczność ogólnoustrojowa; podrażnienia skóry i błon śluzowych; szkodliwy dla organizmów wodnych

Konserwowane szparagi, konserwowane soki owocowe, konserwowane napoje bezalkoholowe

Argon

E938

Gaz do pakowania

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych

Pakowanie żywności

Dimetylopolisiloksan

E900

Środek przeciwpieniący

Ostre lub opóźnione reakcje nadwrażliwości; nudności; biegunka

Guma do żucia, napoje bezalkoholowe, dżemy, kawa rozpuszczalna, syropy

Askorbinian wapnia

E302

Konserwant Przeciwutleniacz Stabilizator

W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych

Mleko zagęszczone, gotowane i wędzone przetwory mięsne

Disiarczyn sodu

E223

Konserwant

Astma; katar sienny; chroniczna pokrzywka; atopowe zapalenie skóry; szkodliwy dla organizmów wodnych

Pieczywo, produktu mączne, galaretki, suszone owoce, koncentrat pomidorowy, wiśnie maraskino

Azot

E941

Gaz nośny do pakowania

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych

Zamrażanie i próżniowe pakowanie żywności

Dwutlenek siarki

E220

Konserwant

Astma; skurcze oskrzeli; zwężenie oskrzeli; obniżone ciśnienie; anafilaksja; zapalenie oskrzeli; niszczy witaminy A i B1 w pokarmach; mutagenny dla zwierząt

Suszone owoce, piwo, jabłecznik, soki owocowe, żelatyna, wina, marynaty, napoje bezalkoholowe, wiórki kokosowe, ocet winny

Chlorek wapnia

E509

Utwardzacz Środek maskujący Regulator kwasowości

W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; podrażnienia skóry i błon śluzowych; dolegliwości żołądkowe; zaburzenia rytmu serca

Twarogi, galaretki, pomidory konserwowe, substytuty soli o niskiej zawartości sodu

Karagen

E407

Zagęstnik, Guma roślinna Substancja klarująca

Może wpływać na przewód pokarmowy; niezalecany dzieciom; wrzodziejące zapalenie jelita grubego;

Lody, desery w proszku, wyroby cukiernicze, wyroby garmażeryjne, herbatniki, wyroby czekoladowe

Chlorofil i jego pochodne

E140

Barwnik (od oliwkowego do ciemnozielonego)

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; może powodować uczulenie na światło

Zupy, sosy, olej z oliwek, olej sojowy, lody, napoje mleczne fermentowane

Karboksymetyloceluloza

E466

Zagęstnik Stabilizator Substancja wypełniająca

Słabo wchłaniana; wzdęcia; w dużych dawkach może powodować biegunkę i skurcze jelit; w badaniach na zwierzętach powodowała nowotwory i guzy

Mleko modyfikowane dla niemowląt, lody, lukier, wyroby cukiernicze, twarogi, serki homogenizowane

Karoteny

E160a

Barwnik (pomarańczowo- czerwony)

W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych

Margaryny, napoje mleczne, odtłuszczone produkty do smarowania pieczywa, ciasta, dżemy, sery, lody

Karmel amoniakalny

E150c

Barwnik (brązowy) Dodatek aromatyczny

Nadpobudliwość; może wpływać na wątrobę, żołądek, płodność; w niektórych testach na zwierzętach wywoływał konwulsje, toksyczny dla krwi szczurów

Sos sojowy, sos ostrygowy, herbatniki, dżemy, ciemne pieczywo, marynaty, czekolady, polewy, desery mleczne

Fosforany wapnia

E341

Środek buforujący Środek maskujący

Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych; przy bezpośrednim kontakcie mogą spowodować podrażnienia skóry i oczu

Produkty mączne, słodowe mleko w proszku, mąki pełnoziarniste, przyprawy

Glutaminian monosodowy

E621

Wzmacniacz smaku i zapachu

Skurcze oskrzeli; palpitacje serca; dolegliwości brzucha; poirytowanie; fibromialgia; mdłości; depresja; ból głowy; migrena; astma; nieostrość widzenia; zawroty głowy; upośledzenie wzroku; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę

Zupy w torebkach, zupy błyskawiczne, makarony smakowe, kotlety sojowe, ekstrakt słodowy, ekstrakt z drożdży, sos sojowy, żelatyna, aromaty (kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, wędzony)

Pektyny

E440

Zagęstnik Stabilizator

Mogą wywoływać objawy u osób reagujących na glutaminian sodu; mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie

Dżemy, marmolady, lody, desery w proszku, galaretki owocowe

Żółcień chinolinowa

E104

Barwnik (zielonkawo żółty)

Astma; pokrzywka; wysypka; nadpobudliwość; anafilaksja; powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę; kancerogenna

Napoje gazowane, przetworzona żywność

Winian potasowo- sodowy

E337

Regulator kwasowości Stabilizator

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; powinny go unikać osoby z obrzękiem, wysokim ciśnieniem krwi, niewydolnością serca, uszkodzeniami nerek lub wątroby

Wyroby cukiernicze, dżemy, galaretki owocowe, konserwy, sery, produkcja proszku do pieczenia

Węglany sodu

E500

Regulator kwasowości Środek przeciwzbrylający

W małych dawkach uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych; kontakt może wywołać wysypkę na czole, skórze głowy i rękach; ostre wyczerpanie oddechowe; duże dawki mogą spowodować krwawienie żołądkowo-jelitowe, wymioty, biegunkę, szok i śmierć

Wyroby cukiernicze, budynie w proszku, produkty mączne, lody, zupy, dżemy, czekolady, słodowe mleko w proszku

Chlorek magnezu

E511

Utwardzacz Regulator kwasowości Rozpuszczalnik

W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; nadmiar może działać przeczyszczająco

Mleko modyfikowane dla niemowląt, substytuty soli, gazowane napoje bezalkoholowe

Glukonian żelazawy

E579

Środek utrwalający kolor Dodatek aromatyczny Stabilizator

Toksyczny w dużych dawkach; biegunka; wymioty; może wpływać na przewód pokarmowy, wątrobę, żołądek; wywołał guzy u myszy

Mleko modyfikowane dla niemowląt, produkty dietetyczne, konserwowe oliwki bez pestek

Guanylan dipotasowy

E628

Wzmacniacz smaku i zapachu

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; powinny go unikać osoby z dną moczanową lub kamieniami nerkowymi

Warzywa konserwowe

Mleczan wapnia

E327

Środek zakwaszający Środek buforujący

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; może powodować zakłócenia pracy serca i przewodu pokarmowego; powinny go unikać osoby z nietolerancją laktozy

Wyroby cukiernicze, proszek do pieczenia, konserwowe kiełki fasoli, mleko skondensowane

Octan izomaślanu sacharozy

E444

Emulgator Stabilizator

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; w testach na zwierzętach wywołał uszkodzenia wątroby wyłącznie u psów

Cytrynowe napoje gazowane

Ortofenylofenolan sodu

E232

Konserwant Środek grzybobójczy

Wymioty; konwulsje; podrażnienia nosa i oczu; odbarwienie skóry; uczulenie na światło

Napylany na skórki owoców, produkty zawierające skórki owoców, marmolada

Polifosforany

E452

Emulgator Stabilizator

Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych

Produkty mięsne i rybne, sery topione, proszek do pieczenia, napoje typu cola

Zieleń S

E142

Barwnik 

(zielony)

Nadpobudliwość; astma; wysypki; bezsenność

Groszek konserwowy, sos miętowy, serniki w proszku

Żelazocyjanek sodu

E535

Środek przeciwzbrylający

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych

Sole i przyprawy

Wodorosiarczyn sodu

E222

Konserwant

Astma oskrzelowa; chroniczna pokrzywka; podrażnienia skóry; mutagenny

Koncentrat pomidorowy, suszone owoce, dżemy, galaretki, soki owocowe

Winian wapnia

E354

Regulator kwasowości Środek maskujący

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych

Herbatniki, suchary

Nizyna

E234

Konserwant Środek przeciw-drobnoustrojowy

W 2003r. Parlament Europejski odradził jej stosowanie, gdyż powoduje odporność ludzi na antybiotyki

Sery topione, owoce i warzywa konserwowe, puddingi z kaszy manny i tapioki

Kwas mlekowy

E270

Środek zakwaszający Konserwant

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; w kosmetykach szczypiący dla osób uczulonych; niezalecany dzieciom poniżej 3 miesiąca życia

Mleko modyfikowane dla niemowląt, sosy do sałaty, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, sos tatarski

Kwas propionowy

E280

Konserwant

Migrena; podrażnienia skóry; bóle głowy; szkodliwy dla organizmów wodnych

Lody, wypieki, słodycze, sery topione

Kwas metawinowy

E353

Regulator kwasowości Środek maskujący

W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych

Wina, wina musujące, soki owocowe i warzywne

Kwas sorbowy

E200

Konserwant Środek utrzymujący wilgotność

Reakcje alergiczne; astma; kontaktowe zapalenie skóry; rumień; podrażnienia skóry; problemy behawioralne

Mrożone pizze, owocowe nadzienia do ciast, sery, serniki, serki do smarowania, syrop czekoladowy

Kwas bursztynowy

E363

Wzmacniacz smaku i zapachu Regulator kwasowości

W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; nadmiar może wywołać wymioty i biegunkę

Substytuty soli

Kwas benzoesowy

E210

Konserwant Dodatek aromatyczny

Astma; pokrzywka; problemy behawioralne; nadpobudliwość; może wpływać na płuca; podrażnienie oczu i skóry; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; toksyczny dla układu nerwowego

Warzone napoje bezalkoholowe, jabłecznik, bezmleczne dipy, guma do żucia, soki owocowe, margaryny, lody

Kwas alginowy

E400

Środek żelujący Zagęstnik

W małych dawkach bezpieczny w zastosowaniach spożywczych; w niektórych testach na zwierzętach alginaty hamowały wchłanianie podstawowych składników odżywczych

Lody, desery, budynie w proszku, mleko aromatyzowane, syropy, mleko modyfikowane dla niemowląt, jogurty

Lizozym

E1105

Konserwant

Chroniczne bóle głowy; reakcje alergiczne

Przygotowanie serków

 

Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi